Gojeni H wrote:daddy-kool wrote:Možemo li prije navođenja rješenja (podjela, rat etc) usaglasiti šta je i zbog čega je problem koji pokušavamo riješiti?
Šta rješenje treba da postigne, šta je idealni ishod?

Najjaci si!
Ovo jeste pitanje svih pitanja. Cak i da se podijelimo, dobijemo relativno odbranjivu teritoriju, skoro 100% lojalno stanovnistvo, sta je slijedece?
U kakvom drustvu zelimo da zivimo? Decentralizovanom, sa uzorom na neka iskustva iz SFRJ, ali ovaj put sa stvarnim mehanizmom odlucivanja, od nivoa mjesne zajednice, sa direktnim predstavnicima za vise nivoe? Anglo-saksonski parlamentarni model, ... takodje sa dvije partije sa mnostvom interesnih grupa u svakoj?
Rigorozni zakoni po pitanju nasilnog kriminala i korupcije u vlasti, polu-autokratski model a la Singapur?
Biranje regionalnog/kantonalnog sudije, tuzioca i nacelnika policije, direktnim glasanjem gradjana, uz obavezujucu podrsku drzave?

Ja i ti bi se tu začas dogovorili.
Mislio sam na nešto drugo.
Država Bošnjacima svakako treba kao okvir, ustrojstvo i međunarodna zaštita, kao pravni mehanizam za izgradnju društva.
Mišljanja sam da nam je strateški i civilizacijski imperativ ulazak u EU i njemačko-centralnoevropsku geopolitičku orbitu.
Takođe sam miišljenja da bi bila historijska greška gubitak bosanskog identiteta, a što bi se desilo izgradnjom bošnjačke nation state. Bosna mora ostati otvorena za useljavanje i integraciju drugačijih.
Građanski ustrojena BiH je po meni daleko najbolje rješenje.
Ali za bilo kakvu promjenu ustroja ili čak podjelu države neophodan je ili amin velikih sila (Dayton 2) ili oružani sukob sa nedvosmislenim pobjednikom.