Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
- orinoco
#376 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
BiH ima desetine hladnjača - komora za "šokiranje" malina, za njihovo sortiranje i selekcioniranje, za održavanje, ali, ima li proizvodnju "gotovih" proizvoda od zamrznute maline ili sl. bobičastog voća?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#377 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
U tajnim podzemnim objektima diljem skutorije.orinoco wrote:Gdje se nalaze destilerije smilja, gdje se proizvodi njegovo ulje?
Pošto je Korzika prva u svijet po proizvodnji u'ja od cmilja očekuje se obračun škutorske i korzikanske mafije.
- Maraschino
#378 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Toto wrote:U tajnim podzemnim objektima diljem skutorije.orinoco wrote:Gdje se nalaze destilerije smilja, gdje se proizvodi njegovo ulje?
Pošto je Korzika prva u svijet po proizvodnji u'ja od cmilja očekuje se obračun škutorske i korzikanske mafije.
- seoBIH
#379 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Kako da ima, kada domaci prozvod ne moze da konkurise uvoznom. Napravi litar soka od maline, reci ce ti ima jefitnije u konzumu i posrati se na tvoj rad. Pa ce opet ovdje doci neka pametna glava reci zakon ponude i potraznje, kapitalizamorinoco wrote:BiH ima desetine hladnjača - komora za "šokiranje" malina, za njihovo sortiranje i selekcioniranje, za održavanje, ali, ima li proizvodnju "gotovih" proizvoda od zamrznute maline ili sl. bobičastog voća?
- Roccohljup
#380 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
ima i toga da dosta ljudi neće da se bakće sa malinom nakon berbe, tj. nece da se bavi sokovima, džemom, ocatom, čajevima, itd. jer im je otkupna cijena bila do prije 1-2 god dobra i nisu htjeli da rade i ulažu. Par njih koje lično poznajem i koji su se ipak odlučili na to (uz organski certifikat) sa preradom maline cak i uz ovo smanjenje otpune cijene sasvim solidno zarađuju ali to su ljudi koji ne bjeze od posla i ne mastaju da ce se u poljoprivredi preko noci obogatiti, za razliku od 99% ostalih proizvođača.
- Hajlac
#381 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Da se kladimo da i ovi SDA hladnjacari u EU izvoze za 6-8KM po kilogramu!zenit dozic wrote:Evo vam prenatrpanog trzista![]()
http://dobarvocar.com/poljska-rekordno- ... ne-maline/
Prema analizi portala sadyorody.pl, trenutne veleprodajne cijene maline na poljskom tržištu kreću se 2.3 do 4.5 evra/kg. Cijene variraju u pojedinim gradovima Poljske, a ovako visoke cijene pravdaju sa lošim vremenskim prilikama tokom dosadašnje vegetacije i značajnim padom ukupne proizvodnje.
Rekordno visoke cijene već bilježe proizvođači jagode sa 2.00 do 2.50 evra/kg sviježa jagoda početkom jula, dok je prosiječna cijena u junu bila prosiječno 1.25 evra/kg (prošle godine prosiječna cijena iznosila je 0.90 evra/kg).
Zbog katastrofalnih prinosi u većem djelu Evrope ove sezone sasvim sigurno uzrokovati će rast cijena kod jabuke i kruške.
izvor: sadyogrody.pl
Ili ti ga na poljskom:
http://www.sadyogrody.pl/handel_i_dystr ... 10313.html
Treba li napomenuti da je poljska prva po izvozu u svijetu...
A otkupljuju za 1-1,5KM po kilogramu.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#382 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Ja na drugoj temi pokušavam da pokažem kako organska poljoprivreda i kao maloserijskai unikatna proizvodnj može biti profitabila. Uz dosta mukue: ali može.Roccohljup wrote:ima i toga da dosta ljudi neće da se bakće sa malinom nakon berbe, tj. nece da se bavi sokovima, džemom, ocatom, čajevima, itd. jer im je otkupna cijena bila do prije 1-2 god dobra i nisu htjeli da rade i ulažu. Par njih koje lično poznajem i koji su se ipak odlučili na to (uz organski certifikat) sa preradom maline cak i uz ovo smanjenje otpune cijene sasvim solidno zarađuju ali to su ljudi koji ne bjeze od posla i ne mastaju da ce se u poljoprivredi preko noci obogatiti, za razliku od 99% ostalih proizvođača.
http://forum.klix.ba/povrtlarska-bastov ... 43393.html
- Roccohljup
#383 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Upravo tako....naravno d amoze ali zaista zahtjeva dosta truda i rada, te većih ulaganja. Sve ono sto većina današnjih poljoprivrednika zestoko izbjegava jer svi hoce samo da posiju i uberu i prodaju za sto veću cijenu (naravfno prskajući svim sto mogu nabaviti kakao bi imali manje posla i brige).Toto wrote:Ja na drugoj temi pokušavam da pokažem kako organska poljoprivreda i kao maloserijskai unikatna proizvodnj može biti profitabila. Uz dosta mukue: ali može.Roccohljup wrote:ima i toga da dosta ljudi neće da se bakće sa malinom nakon berbe, tj. nece da se bavi sokovima, džemom, ocatom, čajevima, itd. jer im je otkupna cijena bila do prije 1-2 god dobra i nisu htjeli da rade i ulažu. Par njih koje lično poznajem i koji su se ipak odlučili na to (uz organski certifikat) sa preradom maline cak i uz ovo smanjenje otpune cijene sasvim solidno zarađuju ali to su ljudi koji ne bjeze od posla i ne mastaju da ce se u poljoprivredi preko noci obogatiti, za razliku od 99% ostalih proizvođača.
-
hladan.preminger
#384 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Jest fino to sve u teoriji.Roccohljup wrote:Upravo tako....naravno d amoze ali zaista zahtjeva dosta truda i rada, te većih ulaganja. Sve ono sto većina današnjih poljoprivrednika zestoko izbjegava jer svi hoce samo da posiju i uberu i prodaju za sto veću cijenu (naravfno prskajući svim sto mogu nabaviti kakao bi imali manje posla i brige).Toto wrote:Ja na drugoj temi pokušavam da pokažem kako organska poljoprivreda i kao maloserijskai unikatna proizvodnj može biti profitabila. Uz dosta mukue: ali može.Roccohljup wrote:ima i toga da dosta ljudi neće da se bakće sa malinom nakon berbe, tj. nece da se bavi sokovima, džemom, ocatom, čajevima, itd. jer im je otkupna cijena bila do prije 1-2 god dobra i nisu htjeli da rade i ulažu. Par njih koje lično poznajem i koji su se ipak odlučili na to (uz organski certifikat) sa preradom maline cak i uz ovo smanjenje otpune cijene sasvim solidno zarađuju ali to su ljudi koji ne bjeze od posla i ne mastaju da ce se u poljoprivredi preko noci obogatiti, za razliku od 99% ostalih proizvođača.
Ljudi ne mogu isplivati na nulu u konvencionalnoj poljoprivredi, i sad treba da se zadužuju u ulože 5 puta više sredstava u oragnsku i opet propadnu jer nemaju adekvatne uslove rada, prodaje i zašitet proizvodnje.
-
Seyfo
#385 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Na malinama je neko uzeo fine pare ako je na vrijeme,neko uložio pa tek čekao da se vrati uloženo..
znači nekome zlo nekom dobro.
I tako dođe 2017-ta, prvo led sve potuče pa onda ovo sa cijenama. Kao da je neko rekao: "dosta je bilo, ko je jamio-jamio,nema više".
znači nekome zlo nekom dobro.
I tako dođe 2017-ta, prvo led sve potuče pa onda ovo sa cijenama. Kao da je neko rekao: "dosta je bilo, ko je jamio-jamio,nema više".
- Roccohljup
#386 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
koliko znam, ulaganje u organsku proizvodnju (maline) zahtjeva investiciju 50% veću od one za običnu proizvodnju. Takođe, niti jedan malinar od njih 5-6 koje znam a koji proizvode organsku malinu nije propao i ima zagarantovan otkup/prodaju svih svojih proizvoda po dosta boljim cijenama od ovoga sto nude običnim proizvođačima. Hebiga, ako hoćeš da zaradis moras raditi i ulagati a jok sjediti i cekati da ti drzava sadaku udjelihladan.preminger wrote:
Jest fino to sve u teoriji.
Ljudi ne mogu isplivati na nulu u konvencionalnoj poljoprivredi, i sad treba da se zadužuju u ulože 5 puta više sredstava u oragnsku i opet propadnu jer nemaju adekvatne uslove rada, prodaje i zašitet proizvodnje.
-
hladan.preminger
#387 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Roccohljup wrote:koliko znam, ulaganje u organsku proizvodnju (maline) zahtjeva investiciju 50% veću od one za običnu proizvodnju. Takođe, niti jedan malinar od njih 5-6 koje znam a koji proizvode organsku malinu nije propao i ima zagarantovan otkup/prodaju svih svojih proizvoda po dosta boljim cijenama od ovoga sto nude običnim proizvođačima. Hebiga, ako hoćeš da zaradis moras raditi i ulagati a jok sjediti i cekati da ti drzava sadaku udjelihladan.preminger wrote:
Dodji ti kod mene na zasad da malo radiš na ovom vremenu, pa onda pričaj šuplju.
MOžeš birati da radiš na jagodama ili malinama.
- seoBIH
#388 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Ma 90'% ovih na temi nisu nista radili na zemlji duze od pola sata. Da li treba danas cijeli dan raditi imali bi drugaciju pricu i postovanje prema "lahkoj zaradi bošnje".
- Roccohljup
#389 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Aha....vidim satra se ti od posla.hladan.preminger wrote:Roccohljup wrote:koliko znam, ulaganje u organsku proizvodnju (maline) zahtjeva investiciju 50% veću od one za običnu proizvodnju. Takođe, niti jedan malinar od njih 5-6 koje znam a koji proizvode organsku malinu nije propao i ima zagarantovan otkup/prodaju svih svojih proizvoda po dosta boljim cijenama od ovoga sto nude običnim proizvođačima. Hebiga, ako hoćeš da zaradis moras raditi i ulagati a jok sjediti i cekati da ti drzava sadaku udjelihladan.preminger wrote:
Dodji ti kod mene na zasad da malo radiš na ovom vremenu, pa onda pričaj šuplju.
MOžeš birati da radiš na jagodama ili malinama.
valjda ne laže i ovaj efendija?
Kada je prošle godine zasadio dunum malina Ulfet ef. Brkić iz Dubrava kod Gradiške nije ni slutio da će postati lokomotiva u ovoj proizvodnji i to u srcu Lijevče polja. Nakon berbe teže od jedne tone malina u prvoj godini Ulfet je ubrzo zasadio još 1,5 dunuma, napravio sistem za navodnjavanje i ove godine očekuje odličan urod. Ulfet kaže da su sadnice u dobroj formi i da obećavaju odličan urod. Njegov primjer slijedili su i drugi, pa sada u Dubravama ima više od 12 dunuma zasada ovog cijenjenog voća. Ulfet se opredijelio na organsku proizvodnju, koja je specifičnija, ali i isplativija.
"Opredijelio sam se na organski uzgoj maline, bez klasične upotrebe hemijskih sredstava. Predstavnici jedne holandske kuće su lani došli i uzeli uzorak svih dijelova sadnice, a potom i zemljišta. Ustanovili su da se zaista radi od organskoj proizvodnji i moj malinjak je dobio službenu oznaku "3". Jedan takav malinjak nalazi se u Cazinu, a još jedan u susjednom Srpcu", kaže Brkić.
Organska proizvodnja maline je visokocijenjena. Ulfet kaže da nema problema sa plasmanom i da kilogram ovakve maline košta 4,5 maraka, za razliku od konvencionalne proizvodnje gdje kilogram prvoklasne maline košta 3,3 konvertibilne marke.
-
hladan.preminger
#390 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
DA znas ista od tog posla znao bi da se u ovakvim vremenskim prilikama radi rano ujutro i kasno poslijepodne.
Ali najlakše se po googlu baviti poljoprivredom.
Ne sekiraj se za mene, ja imam dva posla.
Ali najlakše se po googlu baviti poljoprivredom.
Ne sekiraj se za mene, ja imam dva posla.
-
walk_M-A-N
#391 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Onaj ko misli da je zarada od malina ili kornišona lahka, ne samo da nije radio u polju, već vjerovatno zarađuje sam lahku paru..
Znam ko je poletio za tim iz nevolje, da prehrani porodicu. Mada je isprva bila fina para, odmah se širio zasad.
Nego, ko su ti hladnjačari? Ima li osnova da se misli da su SDA? Kao smiljari HDZ?
Koliko se ovdje prodaje ubleha o tržištu.. i nevidljivoj ruci.
Neki dan gledam izvještaj o sastanku proizvođača i otkupljivača u SBK. Organizovalo kaže ministarstvo da se priča a oni ne mogu ništa uraditi u društvu slobodnog formiranja cijena. Samo onako uzimaju plate i poreze.
Pa logično da će hladnjačari hladno i slobodno i kartelno spustiti na najmanje.
Znam ko je poletio za tim iz nevolje, da prehrani porodicu. Mada je isprva bila fina para, odmah se širio zasad.
Nego, ko su ti hladnjačari? Ima li osnova da se misli da su SDA? Kao smiljari HDZ?
Koliko se ovdje prodaje ubleha o tržištu.. i nevidljivoj ruci.
Neki dan gledam izvještaj o sastanku proizvođača i otkupljivača u SBK. Organizovalo kaže ministarstvo da se priča a oni ne mogu ništa uraditi u društvu slobodnog formiranja cijena. Samo onako uzimaju plate i poreze.
Pa logično da će hladnjačari hladno i slobodno i kartelno spustiti na najmanje.
- Idemedosumom
#392 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Ne može ako svi rade u željezari, pa malo poslije posla do pred akšam odlete brati.Kaligrafija wrote:...Cetveroclana porodica ne moze sama da pobere u sezoni dva duluma, a kamo li dva hektara... ...Dobar berac, ubere 20 kg maline, plafon 30 kg...
Ja i moja supruga imamo posađenu borovnicu, beremo po 25-30kg (50-60kg ukupno) dnevno, ne smatramo sebe "dobrim beračima".
U žene dajdža i dajinica imaju dva duluma maline, oni sami beru 100-120kg ukupno, dnevno. Za njih se može reći da su dobri berači, i prije sadnje su stalno brali šumske plodove.
- Kaligrafija
#393 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
60 kg dnevno borovnice ti i supruga!? Haj ne fantaziraj, pa i cesljevima da to radis neces toliko ubrati dnevno borovnice! Ako berete dnevno 60 kg, koliki su vam to prinosi godisnji, ti si onda jedan od najvecih samostalnih uzgajivaca borovnice! 300-400 kerma dnevno, svaka cast! A za dajdzu i dajdzincu da ne govorim, giganti dnevno 120 kg maline sami...Ne trebaju im njihove maline, za drugog da beru, 50-60 dnevnica...Haj bolje to sracunaj, pa se javi...A to za zeljezaru, ne znam, kako to ide u Zenici poslije posla...ja znam da tamo nocu poslije posla idu po zeljezo , bakar i bernu, a ne po maline, osim Zeljeznog polja... Valjda smo mi u ostatku BiH lijeni...bravo majstore...Idemedosumom wrote:Ne može ako svi rade u željezari, pa malo poslije posla do pred akšam odlete brati.Kaligrafija wrote:...Cetveroclana porodica ne moze sama da pobere u sezoni dva duluma, a kamo li dva hektara... ...Dobar berac, ubere 20 kg maline, plafon 30 kg...![]()
Ja i moja supruga imamo posađenu borovnicu, beremo po 25-30kg (50-60kg ukupno) dnevno, ne smatramo sebe "dobrim beračima".
U žene dajdža i dajinica imaju dva duluma maline, oni sami beru 100-120kg ukupno, dnevno. Za njih se može reći da su dobri berači, i prije sadnje su stalno brali šumske plodove.
-
hladan.preminger
#394 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
30kg maline je maximalno koliko dnevno da mogu iskusni berači ubrati i da ostanu normalni i sposobni za sljedeći put da rade.
Ima razlike do sorte do sorte (npr polka bode), ali to je tu negdje.
- Alfons Kauders
#395 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
ZHŽ: Sve su jači pritiscni na vladu da odobri uzgoj ljekovitog ulja od indijske konoplje
Uzgoj ulja od indijske konoplje koje se koristi u medicinske svrhe u svijetu se pokazao kao iznimno unosan posao. Otkup je legalan, tržište je legalno.
Nakon što je posao sa smiljem, donio kakvu takvu dobit, naročito onima koji su u taj posao krenuli još prije pet godina, u Hercegovini je ojačala svijest o pogodnostima biznisa sa eteričnim uljima.
Hercegovina danas ima preko 20 destilerija za proizvodnju svih vrsta ulja. Osim smilja ljudi se prebacuju na uzgoj i drugih kultura, poput matičnjaka ili lavande. Litra ulja od marihuane najnormalnije se prodaje farmaceutskim tvrtkama. Uglavnom stranim. Otkup nije nikakav problem. No ta litra vrijedi i četiri puta više nego litra ulja od smilja. Uzgoj za sada nije dozvoljen jer je problem u mogućoj zloporabi takvih plantaža, kako dio sirove mase ne bi završio na crnom tržištu.
Kako se u svijetu organiziraju plantaže medicinske marihuane?
U okolici Zagreba nedavno je otvorena prva, državno nadzirana plantaža medicinske marihuane. U pravilu zakonodavac, nakon odobravanja otvaranja plantaže, odobrava područje, zemlju za koncesiju, i uzgoj. Uzgajivač marihuane dakle može uzgajati konoplju samo na zemlji koju unaprijed vlast.
Područje se stavlja pod policijski 24h nadzor, što poskupljuje proizvodnju, no uzgoj je i dalje visoko profitabilan. Svatko tko ulazi i izlazi s plantaže svaki puta biva pomno pregledan. Konoplja se pod policijskim nadzorom odvozi u destileriju, dobiveno ulje se flašira i numerira. Svaki trgovac, odgovara za svaki decilitar vlastitog ulja. Uskladišteno ulje također , do prodaje, nalazi se pod policijskim nadzorom.Ne stoji dakle kod proizvođača.
Svijet je zadnjih godina doslovce poludio za uljem od konoplje. Navode ga ljekovitog čak i u liječenju raka.
Ako je litra ulja od konoplje oko 4.5 tisuće Eura, i ako znamo da ZHŽ jest rijetko pogodno tlo za uzgoj istog, ako imamo vlastite, zakone, vladu i policiju, i ako želimo društvo prosperirati, postavlja se pitanje, što nas spriječava?
Osim možda vlastite nedoraslosti vremenu. Jer pitanje je dana, kada će ove plantaže biti otvorene širom svijeta. A onda će padati i cijena. I posao će biti manje ekonomski privlačan.
- Idemedosumom
#396 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Nije šumska borovnica u pitanju, izguglaj malo plantažnu/američku borovnicu, ona se ne bere češljevima. Ja nisam najveći samostalni proizvođač na opštini, a kamo li šireKaligrafija wrote:60 kg dnevno borovnice ti i supruga!? Haj ne fantaziraj, pa i cesljevima da to radis neces toliko ubrati dnevno borovnice! Ako berete dnevno 60 kg, koliki su vam to prinosi godisnji, ti si onda jedan od najvecih samostalnih uzgajivaca borovnice! 300-400 kerma dnevno, svaka cast! A za dajdzu i dajdzincu da ne govorim, giganti dnevno 120 kg maline sami...Ne trebaju im njihove maline, za drugog da beru, 50-60 dnevnica...Haj bolje to sracunaj, pa se javi...A to za zeljezaru, ne znam, kako to ide u Zenici poslije posla...ja znam da tamo nocu poslije posla idu po zeljezo , bakar i bernu, a ne po maline, osim Zeljeznog polja... Valjda smo mi u ostatku BiH lijeni...bravo majstore...Idemedosumom wrote:Ne može ako svi rade u željezari, pa malo poslije posla do pred akšam odlete brati.Kaligrafija wrote:...Cetveroclana porodica ne moze sama da pobere u sezoni dva duluma, a kamo li dva hektara... ...Dobar berac, ubere 20 kg maline, plafon 30 kg...![]()
U žene dajdža i dajinica imaju dva duluma maline, oni sami beru 100-120kg ukupno, dnevno. Za njih se može reći da su dobri berači, i prije sadnje su stalno brali šumske plodove.![]()
![]()
![]()
Ja govorim iz iskustva, a ne "čula moja strina od tetične", ili što sam tako pročitao na portalima... kanticu od 3kg napunim za nekih 50-tak minuta, beremo 8-9 sati dnevno, nije viša matematika, bujrum u Travnik pa se uvjeri
A dajdža i žena mu, oni su nešto posebno, oni krenu s berbom iza sabaha, uz pauzu za vrijeme najjačeg sunca, beru skoro do mraka. Narod u Bosni je, generalno govoreći, dosta lijen, na našu žalost.
- orinoco
#397 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Najbolje da nam država odobri sezonske berače malina, borovnica, kupina i sl. bobičastog voća, a mi ćemo nadgledati branje i kukati o nezaposlenosti.hladan.preminger wrote:30kg maline je maximalno koliko dnevno da mogu iskusni berači ubrati i da ostanu normalni i sposobni za sljedeći put da rade.
-
hladan.preminger
#398 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
orinoco wrote:Najbolje da nam država odobri sezonske berače malina, borovnica, kupina i sl. bobičastog voća, a mi ćemo nadgledati branje i kukati o nezaposlenosti.hladan.preminger wrote:30kg maline je maximalno koliko dnevno da mogu iskusni berači ubrati i da ostanu normalni i sposobni za sljedeći put da rade.
Jesi li ikad ubrao 30kg maline u jednom danu?
- orinoco
#399 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Ko bere maline Poljacima, Srbijancima....?hladan.preminger wrote:orinoco wrote:Najbolje da nam država odobri sezonske berače malina, borovnica, kupina i sl. bobičastog voća, a mi ćemo nadgledati branje i kukati o nezaposlenosti.hladan.preminger wrote:30kg maline je maximalno koliko dnevno da mogu iskusni berači ubrati i da ostanu normalni i sposobni za sljedeći put da rade.
Jesi li ikad ubrao 30kg maline u jednom danu?
-
hladan.preminger
#400 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Jesi li ikad ubrao 30kg maline u jednom danu?orinoco wrote:
Ko bere maline Poljacima, Srbijancima....?