Kao prvo, hvala sto se otkrili.plinas wrote:Pridruzujem se toplim zeljama, nadam se da ce uzivati kao i ti ljudi sto sudječak sa šibicama wrote:Od srca ti zelim 7-dnevni all inkluziv super provod u tom istom Silosu. Ne zaboravi fotoaparat, zbog slika.Thorgerson wrote:malo off-a
Silos nije bio logor, nego improvizovani zatvor, gdje je postojao vojni sud. Uostalom proces je u toku, pa cemo vidjeti pravu istinu.
U tom tzv. logoru jeste bilo civila, ali civila koji su bili puni naoruzanja, radio stanica itd. Isti Slavujev brat koji se najcesce spominje je imao pozamasan arsenal oruzja koji mu je oduzet i napravljen je i zapisnik i sve je to predoceno na sudjenju. U tom istom silosu je bilo i bosnjaka koji su prekrsili vojnu obavezu i sl.
Toliko je zloglasan logor da su haman svi prezivjeli, zamislii umrlo ih cak 20-ak.Toliko je zloglasan da ne postoji nijedan video zapis, slika bilo sta da bi se pokazalo koliko su muceni bili ti ljudi. Nego bagra sa RTRS-a stalno mora statiste da angazuje da glume budalastine. Toliko o tome.
Drugo, ratno je stanje. U Hadzicima cetnici ubijaju sve redom ko nije srbin. 5-6 km dalje, nasa Armija pronalazi ljude civile koji drze po kucama MITRALJEZE, RADIO STANICE, BOMBE, PUSKE itd.
Sta bi vi uradili? Plus jos znate da je plan da se Hadzici spoje dalje sa Konjicem itd.
Naravno da je morao biti napravljen zatvor da se ti ljudi ispitaju, odakle im oruzje itd. PONAVLJAM na drugoj strani u Hadzicima su ljudi UBIJENI. Niti su imali oruzje ni nista. Ubijeni jer su ostali na svom pragu i jer su zvali pogresno i bili pogresne vjere.
Ja ponavljam Silos nije bio logor, nego vojni zatvor. U taj Silos nijedan srbin nije otisao samo zato sto je srbin. Sto se za drugu stranu ne moze reci.
Mogu oni laprdati sta hoce i da su nevinascad. Ali zasto su onda slucajno imali vojno naoruzanje kod sebe? I zasto su ga uzeli kad im je podijeljeno? Zasto nisu rekli necemo mi to, mi volimo nase komsije. Aha.
Taj Silos zloglasni je imao sudije koje su sudile. Je li bilo sudija u Manjaci, Keratermu itd. Jest, jelde. Pijane četničine su sudile i presuđivale. Čak im se dozvoljavao i susret sa suprugama. Kućni pritvor. Hmmm...kad bolje skontam i ovi dole u Srebrenici su sigurno imali jelde dopuste i kućne pritvore. Ma jesu 100%.
Jadničak. Slučajno nabavio pušku. Pa sta je trebalo sa ovim jadničkom. Dat mu jel metaka. Pa nego sta nego ces ga zatvoriti. Kad njegova bratija samo 10km dalje kolje i ubija.
SARAJEVO - U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Vinko Lale je kazao da je prije odvođenja u "Silos" nabavio pušku zbog straha za svoju porodicu. Odgovarajući na unakrsna pitanja odbrane, svjedok Vinko Lale ispričao je da je od izvjesnog Lazara Krstića zatražio pušku kada je situacija na području Tarčina postala "napeta".
Svjedok Lale je naglasio da je 13. jula 1992. odveden u logor “Silos”, gdje je proveo više od pet mjeseci, te da je nakon toga boravio u kućnom pritvoru.
Svjedok Lale je kazao kako mu je upravnik logora “Silos” jedne prilike omogućio da se vidi sa svojom suprugom, te da je to pozitivna stvar koja se desila tokom njegovog boravka u tom objektu.
"Upravnik je pitao mene i još jednog čovjeka da li hoćemo da vidimo svoje supruge. Prvo smo mislili da je to provokacija i samo smo šutjeli. On nas je poveo do svoje kancelarije i zaista su tu sjedile naše supruge. To je jedna od pozitivnih stvari u 'Silosu'", ispričao je Lale.
I za ovo postoje dokazi koji su predstavljeni u procesu koji se vodi i koji nije jos zavrsen. Pa eto vjerujmo u nase institucije, pa cemo vidjeti ishod. Ja kazem, ja cu postivati svaku odluku koja bude donesena. A pitanje je da li cete vi?
Da ne idemo vise u off topic ovdje, ima tema ako hoces tamo mozemo nastaviti.
>>> http://forum.klix.ba/hadzici-u-ratnom-p ... 2s225.html