Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
- KB9
#376 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
znaci samo za stan/kucu od tih redovnih stvari koje svakom trebaju (naravno ne broje se te teze bolesti za koje trebaju velike kolicine novca, daleko bilo, to je glupo i spominjat)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#377 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Reci mi ovo, imas ideju za neki posao, ali treba ti lova. Imas uslove da dignes kredit, ali se ne bi upustio u taj rizik?KB9 wrote:znaci samo za stan/kucu od tih redovnih stvari koje svakom trebaju (naravno ne broje se te teze bolesti za koje trebaju velike kolicine novca, daleko bilo, to je glupo i spominjat)
- supercali
#378 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ne znam sto je problem uzeti na godinu dvije kredit jer je smijesna cifra koja se vrati a pare ti relativno trebaju
Glupost je uzeti na mali milion godina
Meni je veca glupost uzeti stambeni kredit od recimo 50000 i vratiti 80000 nego uzeti 5000 na godinu i vratiti nekih 5300
Glupost je uzeti na mali milion godina
Meni je veca glupost uzeti stambeni kredit od recimo 50000 i vratiti 80000 nego uzeti 5000 na godinu i vratiti nekih 5300
-
The BEN10
#379 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Bravo, tako treba! Treba pokazati klasu, jesti u restoranima, svako malo mijenjati pokućstvo, ići na putovanja. Kakva odgovornost i kakvi bakrači!Black swan wrote:prije ce biti vakomali_milojica wrote:Ja licno nemam limit na kartici,a nije da nije bilo momenata kad mi je zatrebalo. Jbg sakrij se u svoja 4 zida i suti,proci ce.
Svi,ali bas svi koje znam i koji imaju limit na kartici,bez obzira bio on 1000,1500,2000 ili 3000 KM su do daske u minusu i tako godinama. Ne mogu da ga vrate. Koja je onda razlika mene kojem je na racunu 0 KM i ne mogu u minus i ovoga sto je u minusu kompletan limit na kartici,stalno,bez naznaka da idu prema pozitivnoj 0.
oni mirno spavaju jer su se dobro najeli u restoranima, dobro se obukli
kupili nkakav novi namjestaj bracni krevet ili prescikli stari
kupili prekrivače i nove jastuke i tzako dalje
- supercali
#380 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
To su vec kompleksi kojih ima svuda negdje manje na balkanu vise
Ovdje je vazno imati iphone iako nemas kredita na njemu
Vazno je imati sto bolje auto iako nemas da ga odrzavas i sl
To s namjestajem je vec malo problem jer ga vide samo oni koji im dodju u kucu
Al to je vec prica za sebe o kompleksima laznom sjaju i sl
Ovdje je vazno imati iphone iako nemas kredita na njemu
Vazno je imati sto bolje auto iako nemas da ga odrzavas i sl
To s namjestajem je vec malo problem jer ga vide samo oni koji im dodju u kucu
Al to je vec prica za sebe o kompleksima laznom sjaju i sl
- KB9
#381 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
zato u nasoj drzavi i ima toliko propalih biznisa i laznih gazdi jer svi misle da to mogu bit zbog kredita i nekih svojih fiks ideja, sve same dobre i provodive idejeTomahawk11 wrote:Reci mi ovo, imas ideju za neki posao, ali treba ti lova. Imas uslove da dignes kredit, ali se ne bi upustio u taj rizik?KB9 wrote:znaci samo za stan/kucu od tih redovnih stvari koje svakom trebaju (naravno ne broje se te teze bolesti za koje trebaju velike kolicine novca, daleko bilo, to je glupo i spominjat)
ljudima ne pada na pamet bit dobar i dobro placen radnik koji zivi dobrim zivotom, svi bi bili elita, imali ajfon, vozili opasnu bembaru u vecini slucajeva, ljetovanje, zimovanje, izlet, ekskurzija, med i mlijeko pa onda kad grohne zemlja se trese
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#382 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Da, naveo si prosjecnog bosanskog biznismena. No, nisam mislio na to. Mislio sam na neku zdravu ideju koja podrazumjeva neki rad, a ne kupovanje auta, odjela, telefona i slicne zajebancije.KB9 wrote:zato u nasoj drzavi i ima toliko propalih biznisa i laznih gazdi jer svi misle da to mogu bit zbog kredita i nekih svojih fiks ideja, sve same dobre i provodive idejeTomahawk11 wrote:Reci mi ovo, imas ideju za neki posao, ali treba ti lova. Imas uslove da dignes kredit, ali se ne bi upustio u taj rizik?KB9 wrote:znaci samo za stan/kucu od tih redovnih stvari koje svakom trebaju (naravno ne broje se te teze bolesti za koje trebaju velike kolicine novca, daleko bilo, to je glupo i spominjat)
ljudima ne pada na pamet bit dobar i dobro placen radnik koji zivi dobrim zivotom, svi bi bili elita, imali ajfon, vozili opasnu bembaru u vecini slucajeva, ljetovanje, zimovanje, izlet, ekskurzija, med i mlijeko pa onda kad grohne zemlja se trese
Ne mogu svi biti radnici, mora se neko baviti sopstvenim biznisom.
- KB9
#383 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
na kraju krajeva i pricamo u bosni, zato i pisem kako pisem
ljudi trebaju totalno promjenit nacin razmisljanja i skontat da se samo zbog njih gubi taj srednji stalez koji sasvim pristojno zivi jer previse njih zeli bit gazda i elita pa zavrse ko gola sirotinja bez iceg, onda zaglibe u sivu ekonomiju jer ih bankrot normalni ljudi nece (o pravoj eliti da ne govorimo), onda ilegala, jedno vuce drugo i prvo je uzrok drugom
na kraju bude jao zao mi ga, bla bla, vala nije mi zao takvih kretena ni sekund
ljudi trebaju totalno promjenit nacin razmisljanja i skontat da se samo zbog njih gubi taj srednji stalez koji sasvim pristojno zivi jer previse njih zeli bit gazda i elita pa zavrse ko gola sirotinja bez iceg, onda zaglibe u sivu ekonomiju jer ih bankrot normalni ljudi nece (o pravoj eliti da ne govorimo), onda ilegala, jedno vuce drugo i prvo je uzrok drugom
na kraju bude jao zao mi ga, bla bla, vala nije mi zao takvih kretena ni sekund
-
julisiz es grant
#384 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Zato ja sve češće po svom gradu viđam izlijepljene oglase gdje prodaju krevete, perilice za suđe, televizore i razno drugo pokućstvo...obavezno čitav spisak i obavezno "sve novo, godinu dana korišteno, pod garancijom" i sl. Mislim da nije teško pogoditi razlog šta ih je dovelo da to moraju raditi.The BEN10 wrote:Bravo, tako treba! Treba pokazati klasu, jesti u restoranima, svako malo mijenjati pokućstvo, ići na putovanja. Kakva odgovornost i kakvi bakrači!Black swan wrote:prije ce biti vakomali_milojica wrote:Ja licno nemam limit na kartici,a nije da nije bilo momenata kad mi je zatrebalo. Jbg sakrij se u svoja 4 zida i suti,proci ce.
Svi,ali bas svi koje znam i koji imaju limit na kartici,bez obzira bio on 1000,1500,2000 ili 3000 KM su do daske u minusu i tako godinama. Ne mogu da ga vrate. Koja je onda razlika mene kojem je na racunu 0 KM i ne mogu u minus i ovoga sto je u minusu kompletan limit na kartici,stalno,bez naznaka da idu prema pozitivnoj 0.
- JThomas
#385 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
a tek lizing kuće što prodaju auta. ali eto, propadaju u stilu.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#386 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Da se ponovim,nemam minus na limitu.
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja),imam auto od 7-8k i vjerovatno necu imati za skuplje dok je kredita.
Minus nisam zelio kad sam otvarao racun,niti poslije kad su me zvali i nudili. Jednom prilikom se vracam s posla,zovu iz banke,kontam frka oko kredita,nije im uplacena rata
,kad on meni nudi limit na racunu u visini 3 zadnje plate,kontam u sebi nosi se u tri pm,prepade me,jebo te limit 
Telefone ne uzimam skuplje od 300 KM,televizore i ostale gluposti nisam uzeo na kredit,nemam ni 1 KM duga rezija,placam sve,pa cak i rtv taksu
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja),imam auto od 7-8k i vjerovatno necu imati za skuplje dok je kredita.
Minus nisam zelio kad sam otvarao racun,niti poslije kad su me zvali i nudili. Jednom prilikom se vracam s posla,zovu iz banke,kontam frka oko kredita,nije im uplacena rata
Telefone ne uzimam skuplje od 300 KM,televizore i ostale gluposti nisam uzeo na kredit,nemam ni 1 KM duga rezija,placam sve,pa cak i rtv taksu
Last edited by mali_milojica on 29/12/2015 09:57, edited 1 time in total.
- dobar osjecaj
#387 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ja nisam jos naisla po gradu ni na kakav slican oglas. Ne tvrdim da ih nema. Da sam ja ugledala takav oglas prvo sto bi pomislila je uvoz tudjeg smeca (bez dijela "godinu dana koristeno") ili da stvari prodaje neko ko je vec neko vrijeme kopao da pobjegne odavde pa je dobivsi priliku, posao, stagod odlucio da brzo zbrise.julisiz es grant wrote: Zato ja sve češće po svom gradu viđam izlijepljene oglase gdje prodaju krevete, perilice za suđe, televizore i razno drugo pokućstvo...obavezno čitav spisak i obavezno "sve novo, godinu dana korišteno, pod garancijom" i sl. Mislim da nije teško pogoditi razlog šta ih je dovelo da to moraju raditi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#388 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Belaj je samo ako pokupis kakvu bolestinu ili napravis dijete, inacemayab wrote:Taj limit kod onih koji ne znaju s tim zovem "seks za jednu noć" - kratkotrajno zadovoljstvo, a onda se nikako izvući iz belaja...![]()
![]()
- Raigor Stonehoof
#389 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
pa zaduzeni moji drugovi, ne moze i jare i pare 
uvalili bi se u stambeni kredit, a pricaju o nekim putovanjima, telefonima, minusima, kako je njima dobro...
Uzmimo da dvije osobe imaju istu platu. Osoba A se kreditno zaduzi na 20 godina i kupi stan, osoba B ne. Osoba A placa 700 KM ratu za stan, osoba B placa 250 KM kiriju.
20 narednih godina osoba A zivi nizim zivotnim standardom, sa nizim primanjima, strahuje od svakog manjeg previranja u firmi, jer ako nakon 15 godina ostane bez posla, ode joj sve u kurac, moze se ubit.
Osobi B pri tome ostaje vise sredstava za sebe, lagodniji i mirniji zivot. Ako i ostane bez posla, svalit ce se kod nekog (isto kao osoba A), ali nece izgubiti nista za sta je crncio 15 godina i zbog cega mu je porodica zivjela tesko.
Nakon 20 godina osoba A je pred smrt od sekiracije, i strefi je infarkt od radosti kad joj u banci kazu da je kredit otplacen. Dok osoba B i dalje zdrava i psihicki stabila zivi u svom stanu koji joj je ostao od roditelja
uvalili bi se u stambeni kredit, a pricaju o nekim putovanjima, telefonima, minusima, kako je njima dobro...
Uzmimo da dvije osobe imaju istu platu. Osoba A se kreditno zaduzi na 20 godina i kupi stan, osoba B ne. Osoba A placa 700 KM ratu za stan, osoba B placa 250 KM kiriju.
20 narednih godina osoba A zivi nizim zivotnim standardom, sa nizim primanjima, strahuje od svakog manjeg previranja u firmi, jer ako nakon 15 godina ostane bez posla, ode joj sve u kurac, moze se ubit.
Osobi B pri tome ostaje vise sredstava za sebe, lagodniji i mirniji zivot. Ako i ostane bez posla, svalit ce se kod nekog (isto kao osoba A), ali nece izgubiti nista za sta je crncio 15 godina i zbog cega mu je porodica zivjela tesko.
Nakon 20 godina osoba A je pred smrt od sekiracije, i strefi je infarkt od radosti kad joj u banci kazu da je kredit otplacen. Dok osoba B i dalje zdrava i psihicki stabila zivi u svom stanu koji joj je ostao od roditelja
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#390 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
o cemu ba ti pricas?The BEN10 wrote:Bravo, tako treba! Treba pokazati klasu, jesti u restoranima, svako malo mijenjati pokućstvo, ići na putovanja. Kakva odgovornost i kakvi bakrači!Black swan wrote:prije ce biti vakomali_milojica wrote:Ja licno nemam limit na kartici,a nije da nije bilo momenata kad mi je zatrebalo. Jbg sakrij se u svoja 4 zida i suti,proci ce.
kome ba da pokazuju ???
da su jeli???
pa ljudi moraju jesti...to sto nama neko skuha i smrdi citav stan
a oni odu u restoran je stvar izbora a svi moramo jesti
pokucstvo su drugi ljudi vole preuredjivati stan u tome uzivaju sada...ne u 55 kad im vise ne bude trebalo jer ce vecinu para trositi na dijete i njegovo skolovanje
urazumite se
- Truba
#391 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
tako je stan od tetke iz komunizmaRaigor Stonehoof wrote:pa zaduzeni moji drugovi, ne moze i jare i pare
auto od roditelja
garaza od srbe kupljena 1997. za 3000
salje druga tka iz svice odjecu i obucu a nekad se ode obnovbiti tehnika jer je sve jer jeftinije
oprema za bebu od rodjaka i brace
putovanja kod prijatelja/rodbine u europu i ameriku ili poslovno
i tako dalje...nema potrebe za zaduzivanjem
-
Nepass
#392 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
jbt koji stereotipi, znaci ko trosi ako nista pasce neke pare odnekle? a ko stedi ce ostaviti nekom drugom?Black swan wrote: prije ce biti vako
dok neko dane provodi u 4 zida cekajuci platu
obje verzije sam prosao
obicno ovim prvim Bog daje a vade ih ljudi
ko stedi drugom stedi
ko ima njemu daj jos
ko nema njemu uzmi
itd
ako se ne zajebajes fakat mislim da si kivan na ljude koji nisu u kreditu.
a valjda je ovdje svakom jasno da ako hoces stan moras kakvog kredita uzeti bar 40k.
vise je prica o tome da si na nuli imas 2k minusa imas 142 para cipela ali bas se u astri pojavile one koje si vidjela na nekoj trebi pa ih i ti moras uzeti. naravno odes tu u minus 300 stoje, eh sad valja torbu naci u istoj nijansi, znas da u carpisi ima takva i tu ulupas preko stoje. i dok ides kuci skontas ma jebi mu mater kad sam sjebala 400 stoje sto nebi i onaj kaput uzela za 500 stoja sad ce plata za 15 dana, a imam jos oko milje na kartici.
- Capajebo
#393 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nikada ni marke nisam us'o u minus, ali isto tako se i ne guram gdje mi nije mjesto. Pokrij se koliko ti je dug jorgan

- Raigor Stonehoof
#394 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Napises li ti post nekad u kojem ne svrstavas forumase u neke svoje izmisljene stereotipe?Black swan wrote:tako je stan od tetke iz komunizmaRaigor Stonehoof wrote:pa zaduzeni moji drugovi, ne moze i jare i pare
auto od roditelja
garaza od srbe kupljena 1997. za 3000
salje druga tka iz svice odjecu i obucu a nekad se ode obnovbiti tehnika jer je sve jer jeftinije
oprema za bebu od rodjaka i brace
putovanja kod prijatelja/rodbine u europu i ameriku ili poslovno
i tako dalje...nema potrebe za zaduzivanjem
Nemam tetku komunistu
znaci 1 od 6
-
Nepass
#395 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
ti bi fakat digao npr kredit na godinu od 5k eto oni su beskamatni uzmu samo obradu kredita, ako se ne varam 250km i isao na putovanje od 7 dana?Black swan wrote:ja općenito govorim nit te znam nit te spominjem nit me briga
ali o kamatama obicno govore oni koji nemaju rata
to je moje iskustvo...joj ne bih ja ono joj ne bih to...strah u ocima vidim...
dok drugi uzivaju sada...ono stedi danas da eventualno nesto ima sutra...
naravno postoje oni koji su se bas zavalili...da je doslo do prodaje hipoteke, razvboda, propadanja firmi, bolesti
i ono da im je banka bas za vratom to su jaci slucajevi...150 000+ o tome ne pricam...nego o sitnim malim uzitcima...vecerama, autima,sejsel,soping,nova jasa nova maja i tako to dok drugi imaju miran sani samo to
osim ako im neko nije darovao stan auto fakultet...pa mogu imati sve te male stvari
nebi pokusao ustediti tu lovu i sebi priustiti eto te sejsele?
- Truba
#396 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
koji je vama djavo fakat
pa ne pisem o forumasima nego ljudima koje znam oko sebe
forumasi su 0.1% bosne oni se ne pikaju
ali ako se prepoznajte nisam ja kriv sto postoji samo 4-5 skupina ljudi i razmisljanja o ekonomianju i bankama
ponavljam
ko ima ne treba se zaduzivati
ko nema...treba da bi nesto imao i priustio
ko ima ne treba se cuditi onima koji se zaduzuju da bi imali barem osnovno
pa ne pisem o forumasima nego ljudima koje znam oko sebe
forumasi su 0.1% bosne oni se ne pikaju
ali ako se prepoznajte nisam ja kriv sto postoji samo 4-5 skupina ljudi i razmisljanja o ekonomianju i bankama
ponavljam
ko ima ne treba se zaduzivati
ko nema...treba da bi nesto imao i priustio
ko ima ne treba se cuditi onima koji se zaduzuju da bi imali barem osnovno
- Truba
#397 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
pasa popusti meNepass wrote:ti bi fakat digao npr kredit na godinu od 5k eto oni su beskamatni uzmu samo obradu kredita, ako se ne varam 250km i isao na putovanje od 7 dana?Black swan wrote:ja općenito govorim nit te znam nit te spominjem nit me briga
ali o kamatama obicno govore oni koji nemaju rata
to je moje iskustvo...joj ne bih ja ono joj ne bih to...strah u ocima vidim...
dok drugi uzivaju sada...ono stedi danas da eventualno nesto ima sutra...
naravno postoje oni koji su se bas zavalili...da je doslo do prodaje hipoteke, razvboda, propadanja firmi, bolesti
i ono da im je banka bas za vratom to su jaci slucajevi...150 000+ o tome ne pricam...nego o sitnim malim uzitcima...vecerama, autima,sejsel,soping,nova jasa nova maja i tako to dok drugi imaju miran sani samo to
osim ako im neko nije darovao stan auto fakultet...pa mogu imati sve te male stvari
nebi pokusao ustediti tu lovu i sebi priustiti eto te sejsele?
tine razumijes kako je nemati stan
da ne budem jos nazi gramaticar
- KB9
#398 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
kredit da se ode na odmor 
-
Nepass
#399 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
[quote="Black swan"
pasa popusti me
da ne budem jos nazi gramaticar[/quote]
pises toliko gluposti tesko je ne reagovati
eto opet si izvalio cuj ko nema nek se zaduzuje, zaduzenje kao rijesenje svih problema?
a ti si u kakvoj cergi rodjen ili pod mostom nisi imao krov nad glavom u djetinjstvu?
pasa popusti me
da ne budem jos nazi gramaticar[/quote]
pises toliko gluposti tesko je ne reagovati
eto opet si izvalio cuj ko nema nek se zaduzuje, zaduzenje kao rijesenje svih problema?
a ti si u kakvoj cergi rodjen ili pod mostom nisi imao krov nad glavom u djetinjstvu?
- HAVANA
#400 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Znam mnogo ljudi koji su napravili pare sa kreditima, a slabo koga da ih je ustedio.Ako se koriste ko obrtna sredstva i za stvaranje nove vrijednosti, finansijski pritisak je pozitivna stvar,bar meni.Prvo mislis o placanju rate ,pa onda o drugim stvarima.Ne praktikujem i ne volim bilo kakve kredite koji ne idu u stvaranje te neke nove vrijednosti.Kad stvoris novu vrijednost,stvorices i televizor,auto,putovanje.U suprotnom slucaju,televizor,auto i putovanje... nece stvoriti tu novu vrijednost.Jebo statusne i pokazne simbole.Kredit je tito,ko zna sa tim deverati i sta kupiti.