Papa Franjo
- liyf
#376 Re: Papa Franjo
I ja mislim da Vinko nije odabran jer traže nekog reformističkog, a sumnjam da bi to Vinko bio. Više mi izgleda ovako tradicionalno baziran, a svakako se slažem sa njim. Religija je religija koja je uspostavljena prije hiljada godina, mijenjanje iste danas nije prihvatljivo
-
Osmi Socrates
#377 Re: Papa Franjo
Vinko nije odabran jer nikad nije ni bio među favoritima. Ne znam uopšte odakle ideja o njegovom izboru. Neko randomly spomenuo na forumu i odjednom istina?
- Edin H.
#378 Re: Papa Franjo
Uh, dobro je za čovječanstvo da ipak nije izabran, premda zvuči dobro Papa Truba I.
-
KraljicaIzJajca
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#380 Re: Papa Franjo
teoretski svaki katolik može postati kardinal
jer je kardinalstvo čast koja se dobiva prema zaslugama
medjutim da bi sudjelovao u konklavama i bio biran za papu ipak trebas biti svećenik
jer je kardinalstvo čast koja se dobiva prema zaslugama
medjutim da bi sudjelovao u konklavama i bio biran za papu ipak trebas biti svećenik
-
Osmi Socrates
#381 Re: Papa Franjo
To nije tačno. Da bi bio papa, moraš biti svećenik. Da bi bio izabran za papu, ne moraš biti svećenik.
Dakle, ako bi se desilo da za papu izaberu onoga koji nije svećenik, morali bi ga, prije nego ga pitaju da li prihvata ulogu pape, zarediti za svećenika.
Kroz istoriju su osobe koje nisu bili svećenici birani za papu. Uslovi za biranje pape su muškarac, katolik, neoženjen, i da je "of age of reason", tj. da može racionalno, svojom voljom, prihvatiti ulogu pape.
Dakle, ako bi se desilo da za papu izaberu onoga koji nije svećenik, morali bi ga, prije nego ga pitaju da li prihvata ulogu pape, zarediti za svećenika.
Kroz istoriju su osobe koje nisu bili svećenici birani za papu. Uslovi za biranje pape su muškarac, katolik, neoženjen, i da je "of age of reason", tj. da može racionalno, svojom voljom, prihvatiti ulogu pape.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#382 Re: Papa Franjo
ja ne mogu prijeći preko jedne činjenice
rasporedio je 200 000 maloljetnim klošarima po zatvorima
a rodjak mu tojest bratanac morao donacije dobiti da dođe na ukop
taj segment mi škripi
rasporedio je 200 000 maloljetnim klošarima po zatvorima
a rodjak mu tojest bratanac morao donacije dobiti da dođe na ukop
taj segment mi škripi
-
KraljicaIzJajca
#383 Re: Papa Franjo
Tebi svašta škripi.
Odrastao je u porodici sa 5 ili 6 djece. Taj bratanac mu je jedan od mnogobrojnih rođaka. Insuiniraš da im nije nikad pomagao, jer ovaj bratanac nije imao novaca za avio kartu.
- Edin H.
#384 Re: Papa Franjo
Loše je odrađeno ovo za Vinka.
Trebalo je pokrenuti glasanje ko za Džeku, postaviti link i dovesti ih pred svršen čin.
Trebalo je pokrenuti glasanje ko za Džeku, postaviti link i dovesti ih pred svršen čin.