Možeš napisati post, ali ne moraš. Sada ustaneš i odeš negdje van, na tebi je. Za tebe Bog ne postoji (subhan'Allah), zašto onda pokrećeš ovakve diskusije?
Čovjek ima razum, to ga i razlikuje od ostalih bića.
Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.MyTao wrote: A ako neko svojim postupcima promjeni sudbinu, i desi mu se nesto drugacije od onog sto je bog za njega planirao. Zar u tom slucaju bog nije pogresio? Ako je tako onda nije svemoguc.
Bog zna šta ćeš ti odlučiti, ali ti ne znaš sve do onog trenutka kada odlučiš. Mi to nikada nećemo shvatiti, jer naš mozak to ne može predstaviti.MyTao wrote:Hajd iz dosade.Pro wrote:Bog ti je dao mozak, tako da bi bilo poželjno da ga počneš upotrebljavati.
Po tvome adolescentnom ponašaju reklo bi se da nisi još formirana ličnost. Imaš izbor ubiti čovjeka ili ne, šta ćeš ti učini? Bog već zna šta ćeš učiniti, no ti imaš izbor. Popneš se na zgradu i razmišljaš o suicidu, na tebi je da li ćeš skočiti ili ne, no Bog već zna tvoju odluku.
Recimo da imam izbor da ubijem covjeka, a bog vec zna da cu to i ucitniti... dali ja stvarno tu imam izbor? Ukljuci malo mozak ti, pa mi odgovori.
Hmmm... interesantan nacin razmisljanja, nisam na to nikada prije pomislio...Legollas wrote:Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.MyTao wrote: A ako neko svojim postupcima promjeni sudbinu, i desi mu se nesto drugacije od onog sto je bog za njega planirao. Zar u tom slucaju bog nije pogresio? Ako je tako onda nije svemoguc.
Sad shvatam da tebi nema pomoći.MyTao wrote:Hmmm... interesantan nacin razmisljanja, nisam na to nikada prije pomislio...Legollas wrote:Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.MyTao wrote: A ako neko svojim postupcima promjeni sudbinu, i desi mu se nesto drugacije od onog sto je bog za njega planirao. Zar u tom slucaju bog nije pogresio? Ako je tako onda nije svemoguc.
nemoj vise
Pogrešna postavka zadatka. Ti hoćeš da kreneš od rješenja koje ne znaš. Ti krećeš od onog što imaš - sebe, a ne od Boga. To znači da TI BIRAŠ između x i y. Da bi pravilno izabrao imaš razum. A to što Bog sve zna, nema veze sa tvojim znanjem.MyTao wrote:Vidi, ti jos nisi razumio moje pitanje, i svaki put kada si odgovorio na moj post, napisao si nesto sto nema veze sa onim o cemu ja pricam... Svaki put si promasio poentu. Prvo sam nekoliko puta pokusavao da te vratim na temu o kojoj pricamo, al nista... ti i dalje po svom.
Sve sto pises su stvari koje su mene jos kao dijete ucili na vjeronauci... Problem samnom je sto sam ja negdje 14-15 mucnuo glavom i skontao o kakoj se supljoj prici radi, dok ti i dalje ponavljas isto... garantujem da se nikada nisi ni zapitao dali je ono sto su te ucili istina ili ne... ti jednostavno tako mislis od kako si dijete i nemas namjere ni da razmislis malo o vjeri u tom smislu.
Meni nema smisla to da bog zna moj izbor, a da ja kao imam slobodnu volju... nevazno koliko puta ti meni to ponovis kako mi biramo a on zna izbor... To je nesto sto se zove paradoks ili kontradikcija.
Evo ako ti matematika ide bolje.
Imas boga koji je bez greske, savrseno bice
On je stvorio covjeka i dao mu izbor da bira X ili Y
Bog zna da ce on izabrati X
Znaci prije nego sto postavimo problem, znamo rezultat tog problema, a to je X, jer to bog zna, a on je savrsen sto znaci da nista osim toga nemoze biti odgovor
Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X??? Jednostavno pitanje... Ako si u skoli dosao do 3. razreda onda bi bez problema znao da odgovoris ovo veoma lahko pitanje. Al posto nisam bas siguran da jesi, da ti kazem da nemoze.
Ako izabere Y onda bog ispada da je pogresio, a znamo da je to nemoguce, tako da njegov izbor MORA biti X.... eh sad mene zanima gdje je tacno tu slobodna volja???????
Ako odgovoris nesto sto nema smisla, ignorisat cu te zauvijek na ovom forumu.
A kako znamo da mora biti x? Ti si taj koji ovdje postavlja, kako vi volite reći, oksimoron.Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X
Pa bog zna šta će biti. Možda je i y, ali bit će ono što bog zna da će biti. I ne može biti ništa drugo.dzingis khan wrote:Pogrešna postavka zadatka. Ti hoćeš da kreneš od rješenja koje ne znaš. Ti krećeš od onog što imaš - sebe, a ne od Boga. To znači da TI BIRAŠ između x i y. Da bi pravilno izabrao imaš razum. A to što Bog sve zna, nema veze sa tvojim znanjem.MyTao wrote:Vidi, ti jos nisi razumio moje pitanje, i svaki put kada si odgovorio na moj post, napisao si nesto sto nema veze sa onim o cemu ja pricam... Svaki put si promasio poentu. Prvo sam nekoliko puta pokusavao da te vratim na temu o kojoj pricamo, al nista... ti i dalje po svom.
Sve sto pises su stvari koje su mene jos kao dijete ucili na vjeronauci... Problem samnom je sto sam ja negdje 14-15 mucnuo glavom i skontao o kakoj se supljoj prici radi, dok ti i dalje ponavljas isto... garantujem da se nikada nisi ni zapitao dali je ono sto su te ucili istina ili ne... ti jednostavno tako mislis od kako si dijete i nemas namjere ni da razmislis malo o vjeri u tom smislu.
Meni nema smisla to da bog zna moj izbor, a da ja kao imam slobodnu volju... nevazno koliko puta ti meni to ponovis kako mi biramo a on zna izbor... To je nesto sto se zove paradoks ili kontradikcija.
Evo ako ti matematika ide bolje.
Imas boga koji je bez greske, savrseno bice
On je stvorio covjeka i dao mu izbor da bira X ili Y
Bog zna da ce on izabrati X
Znaci prije nego sto postavimo problem, znamo rezultat tog problema, a to je X, jer to bog zna, a on je savrsen sto znaci da nista osim toga nemoze biti odgovor
Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X??? Jednostavno pitanje... Ako si u skoli dosao do 3. razreda onda bi bez problema znao da odgovoris ovo veoma lahko pitanje. Al posto nisam bas siguran da jesi, da ti kazem da nemoze.
Ako izabere Y onda bog ispada da je pogresio, a znamo da je to nemoguce, tako da njegov izbor MORA biti X.... eh sad mene zanima gdje je tacno tu slobodna volja???????
Ako odgovoris nesto sto nema smisla, ignorisat cu te zauvijek na ovom forumu.
Eh sad, garant ćeš se pitati: a što moraš da biraš?
A kako znamo da mora biti x? Ti si taj koji ovdje postavlja, kako vi volite reći, oksimoron.Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X
Legollas wrote: Bog zna šta ćeš ti odlučiti, ali ti ne znaš sve do onog trenutka kada odlučiš. Mi to nikada nećemo shvatiti, jer naš mozak to ne može predstaviti.
jel se samo meni čini ili ovo dvoje isključuje jedno drugo?Legollas wrote: Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.
Pa ako vec postoji zapovjed "VJERUJ!" zasto se na nju ne bi nadovezala i zapovjed "VOLI ME!"malsal wrote:Sta kazu svete knjige, ima li zapovjed da se voli bog ?
...
--------dustaban wrote:Pa ako vec postoji zapovjed "VJERUJ!" zasto se na nju ne bi nadovezala i zapovjed "VOLI ME!"malsal wrote:Sta kazu svete knjige, ima li zapovjed da se voli bog ?
...
Sljedeca zapovjed, koja se nadoezuje na ove dvije je, "NEMAJ DRUGIH..."malsal wrote:--------dustaban wrote:Pa ako vec postoji zapovjed "VJERUJ!" zasto se na nju ne bi nadovezala i zapovjed "VOLI ME!"malsal wrote:Sta kazu svete knjige, ima li zapovjed da se voli bog ?
...
Zasto onda ne nadovezat i "NE SKIDAJ PIRATSKE FILMOVE SA INTERNETA!"
Valjda zato sto se ne nadovezuje...
krađa kao nije zabranjenamalsal wrote:--------dustaban wrote:Pa ako vec postoji zapovjed "VJERUJ!" zasto se na nju ne bi nadovezala i zapovjed "VOLI ME!"malsal wrote:Sta kazu svete knjige, ima li zapovjed da se voli bog ?
...
Zasto onda ne nadovezat i "NE SKIDAJ PIRATSKE FILMOVE SA INTERNETA!"
Valjda zato sto se ne nadovezuje...
Trebas i voliti su dvije rijeci koje se nikada nebi trebale koristiti zajedno. Ljubav je nesto sto dodje samo od sebe iz nekih cudnih razloga.bogumila wrote:trebas volit Boga. (islam)
A šta će onaj koji ne uništava svoj organizam, na puši, ne pije, a bog mu da bolest? Šta će onaj koji ne priča loše o bogu, ne ponaša se loše a bog mu nije dao hranu? Šta da radi čovjek koji se od rodjenja pati i ništa ne može da učini da se riješi patnje samo zato što se rodio tamo gdje se rodio?ehli wrote:Ima li zapovijed da se majka voli . Ona nas rodi, brine o nama, daje nam hranu, naše brige su njene brige, naša bol je njena bol. Pa zar je moguće ovakvu majku ne voljeti.
Možda se pitate kakve veze sad ima majka sa Bogom. Ima i to velike, kroz nju nam Bog pokazuje samo jedan tračak svoje milosti, pa zar je moguće ne voljeti Najmilostivijeg.
Kad shvatimo da je Bog stvorio svijet, hiljade biljke, životinja, rijeke, mora, nebo nam ukrasio zvijezdama, sve u savršenom skladu i redu, zatim to sve dao nama ljudima. On nas hrani, oblači, daje nam zdravlje. Stvorio naš organizam takav da se sam liječi, mi ga uništavamo raznim stvarima alkoholom, cigarama, nezdravom hranom, a on se opet obnavlja. Loše pričamo o Bogu, loše se ponašamo, ali On nam opet ne uskraćuje svoju ljubav, hranu i sve ostalo.
Pa zar je moguće kad shvatiš da imaš takvog Gospodara ne voljeti ga.
... e, ali ta zenetina navrati Adama da trgaju jabuke.ehli wrote:Ima li zapovijed da se majka voli . Ona nas rodi, brine o nama, daje nam hranu, naše brige su njene brige, naša bol je njena bol. Pa zar je moguće ovakvu majku ne voljeti.
Možda se pitate kakve veze sad ima majka sa Bogom. Ima i to velike, kroz nju nam Bog pokazuje samo jedan tračak svoje milosti, pa zar je moguće ne voljeti Najmilostivijeg.
Kad shvatimo da je Bog stvorio svijet, hiljade biljke, životinja, rijeke, mora, nebo nam ukrasio zvijezdama, sve u savršenom skladu i redu, zatim to sve dao nama ljudima. On nas hrani, oblači, daje nam zdravlje. Stvorio naš organizam takav da se sam liječi, mi ga uništavamo raznim stvarima alkoholom, cigarama, nezdravom hranom, a on se opet obnavlja. Loše pričamo o Bogu, loše se ponašamo, ali On nam opet ne uskraćuje svoju ljubav, hranu i sve ostalo.
Pa zar je moguće kad shvatiš da imaš takvog Gospodara ne voljeti ga.
Malo je vise toga sto ti ne shvacas!ehli wrote:Na sva pitanja nam je Bog dao odgovore u Kur'anu, u pričama o poslanicima, našoj svakodnevnici.
Međutim naš mozak je ograničen i ne možemo svi shvatiti sve zašto je ovo ovako ili zašto je ono onako. Ne treba se čuditi ograničenosti naših misli. Allah nam govori o našoj ograničenosti kroz primjer Musaa a.s. i hazreti Hidra.
Iz primjera hazreti Hidra možemo izvući pouku o višeslojnosti znanja. Naime, specifičnost hazreti Hidra jeste upravo u tome što je on upućen u neke dublje nivoe znanja, nivoe koji tada nisu bili dostupni čak niti takvom velikanu između Ademovog, alejhisselam, potomstva kakav je Allahov miljenik i odabrani poslanik Musa, alejhisselam. Ali, nikako se iz ovoga ne bi smjelo brzopleto zaključiti da je deredža hazreti Hidra kod dragog Allaha veća od one na kojoj se nalazi Musa, alejhisselam, pa makar hazreti Hidr bio i upućen u nešto što Musau, alejhisselam, nije poznato.
Zašto bi mi obični ljudi morali sve da shvatimo kad je Musa a.s. ograničen sa znanjem, kako onda mi da ne budemo. Zato je vjera vjera. Ako hoćeš vjeruj,a ko nećeš ne.
Ja vjerujem da je sve što nam Allah daje njegova milost, pa čak i bolest, glad,gubitak voljene osobe i sl, samo što mi ne možemo da shvatimo Allahovu mudrost ili Allahovu mudrost shvatimo tek nakon nekog vremena. Za nas može biti dobro da budemo bogati ili može biti zlo, a samo On zna šta je za određenog čovjeka dobro. Mi možemo misliti da znamo, ali On zaista zna. Kako i ne bi poznvao ono što je stvorio. Pa i inžinjeri kada konstruišu neku mašinu znaju njene prednosti i nedostatke, znaju kad bi mogla i pod kojim uslovima da se pokvari.
Nije istina da nas Allah ne hrani, doživjeli smo keramete u ratu. Hrane ima dovoljno u svijetu samo je treba pravilno rasporediti, ali su ljudi pokvareni, ne poštuju Božije zakone. Da ih poštuju ne bi bilo gladnih, ne bi bilo onih koji hranu bacaju dok drugi gladuju. To je naš ispit.
Ono što ja ne mogu da shvatim su ljudi koji hoće da uživaju bez imalo truda, zar je to pravedno.