Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Pro

#376 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

Na tebi je da odlučiš :)

Možeš napisati post, ali ne moraš. Sada ustaneš i odeš negdje van, na tebi je. Za tebe Bog ne postoji (subhan'Allah), zašto onda pokrećeš ovakve diskusije? :)

Čovjek ima razum, to ga i razlikuje od ostalih bića.
Legollas

#377 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

MyTao wrote: A ako neko svojim postupcima promjeni sudbinu, i desi mu se nesto drugacije od onog sto je bog za njega planirao. Zar u tom slucaju bog nije pogresio? Ako je tako onda nije svemoguc.
Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.
MyTao

#378 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Zasto izbjegavas obicno pitanje... Slobodno volja nepostoji ako bog unaprijed zna nas izbor. To je cak i za mene svatiti, iako jos uvijek nisam formirana licnost, i ne koristim mozak bas najbolje.
Legollas

#379 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

MyTao wrote:
Pro wrote:Bog ti je dao mozak, tako da bi bilo poželjno da ga počneš upotrebljavati.

Po tvome adolescentnom ponašaju reklo bi se da nisi još formirana ličnost. Imaš izbor ubiti čovjeka ili ne, šta ćeš ti učini? Bog već zna šta ćeš učiniti, no ti imaš izbor. Popneš se na zgradu i razmišljaš o suicidu, na tebi je da li ćeš skočiti ili ne, no Bog već zna tvoju odluku.
Hajd iz dosade.

Recimo da imam izbor da ubijem covjeka, a bog vec zna da cu to i ucitniti... dali ja stvarno tu imam izbor? Ukljuci malo mozak ti, pa mi odgovori.
Bog zna šta ćeš ti odlučiti, ali ti ne znaš sve do onog trenutka kada odlučiš. Mi to nikada nećemo shvatiti, jer naš mozak to ne može predstaviti.
MyTao

#380 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Legollas wrote:
MyTao wrote: A ako neko svojim postupcima promjeni sudbinu, i desi mu se nesto drugacije od onog sto je bog za njega planirao. Zar u tom slucaju bog nije pogresio? Ako je tako onda nije svemoguc.
Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.
Hmmm... interesantan nacin razmisljanja, nisam na to nikada prije pomislio...

nemoj vise
Legollas

#381 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

MyTao wrote:
Legollas wrote:
Hmmm... interesantan nacin razmisljanja, nisam na to nikada prije pomislio...

nemoj vise
Sad shvatam da tebi nema pomoći. :)
MyTao

#382 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Vidi, ti jos nisi razumio moje pitanje, i svaki put kada si odgovorio na moj post, napisao si nesto sto nema veze sa onim o cemu ja pricam... Svaki put si promasio poentu. Prvo sam nekoliko puta pokusavao da te vratim na temu o kojoj pricamo, al nista... ti i dalje po svom.

Sve sto pises su stvari koje su mene jos kao dijete ucili na vjeronauci... Problem samnom je sto sam ja negdje 14-15 mucnuo glavom i skontao o kakoj se supljoj prici radi, dok ti i dalje ponavljas isto... garantujem da se nikada nisi ni zapitao dali je ono sto su te ucili istina ili ne... ti jednostavno tako mislis od kako si dijete i nemas namjere ni da razmislis malo o vjeri u tom smislu.

Meni nema smisla to da bog zna moj izbor, a da ja kao imam slobodnu volju... nevazno koliko puta ti meni to ponovis kako mi biramo a on zna izbor... To je nesto sto se zove paradoks ili kontradikcija.

Evo ako ti matematika ide bolje.

Imas boga koji je bez greske, savrseno bice

On je stvorio covjeka i dao mu izbor da bira X ili Y

Bog zna da ce on izabrati X

Znaci prije nego sto postavimo problem, znamo rezultat tog problema, a to je X, jer to bog zna, a on je savrsen sto znaci da nista osim toga nemoze biti odgovor

Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X??? Jednostavno pitanje... Ako si u skoli dosao do 3. razreda onda bi bez problema znao da odgovoris ovo veoma lahko pitanje. Al posto nisam bas siguran da jesi, da ti kazem da nemoze.

Ako izabere Y onda bog ispada da je pogresio, a znamo da je to nemoguce, tako da njegov izbor MORA biti X.... eh sad mene zanima gdje je tacno tu slobodna volja???????

Ako odgovoris nesto sto nema smisla, ignorisat cu te zauvijek na ovom forumu.
dzingis khan

#383 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dzingis khan »

MyTao wrote:Vidi, ti jos nisi razumio moje pitanje, i svaki put kada si odgovorio na moj post, napisao si nesto sto nema veze sa onim o cemu ja pricam... Svaki put si promasio poentu. Prvo sam nekoliko puta pokusavao da te vratim na temu o kojoj pricamo, al nista... ti i dalje po svom.

Sve sto pises su stvari koje su mene jos kao dijete ucili na vjeronauci... Problem samnom je sto sam ja negdje 14-15 mucnuo glavom i skontao o kakoj se supljoj prici radi, dok ti i dalje ponavljas isto... garantujem da se nikada nisi ni zapitao dali je ono sto su te ucili istina ili ne... ti jednostavno tako mislis od kako si dijete i nemas namjere ni da razmislis malo o vjeri u tom smislu.

Meni nema smisla to da bog zna moj izbor, a da ja kao imam slobodnu volju... nevazno koliko puta ti meni to ponovis kako mi biramo a on zna izbor... To je nesto sto se zove paradoks ili kontradikcija.

Znaci prije nego sto postavimo problem, znamo rezultat tog problema, a to je X, jer to bog zna, a on je savrsen sto znaci da nista osim toga nemoze biti odgovor

Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X??? Jednostavno pitanje... Ako si u skoli dosao do 3. razreda onda bi bez problema znao da odgovoris ovo veoma lahko pitanje. Al posto nisam bas siguran da jesi, da ti kazem da nemoze.

Ako izabere Y onda bog ispada da je pogresio, a znamo da je to nemoguce, tako da njegov izbor MORA biti X.... eh sad mene zanima gdje je tacno tu slobodna volja???????

Pogrešna postavka zadatka. Ti hoćeš da kreneš od rješenja koje ne znaš. Ti krećeš od onog što imaš - sebe, a ne od Boga. To znači da TI BIRAŠ između x i y. Da bi pravilno izabrao imaš razum. A to što Bog sve zna, nema veze sa tvojim znanjem.
Eh sad, garant ćeš se pitati: a što moraš da biraš? :D
Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X
A kako znamo da mora biti x? Ti si taj koji ovdje postavlja, kako vi volite reći, oksimoron.
nemezis

#384 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

dzingis khan wrote:
MyTao wrote:Vidi, ti jos nisi razumio moje pitanje, i svaki put kada si odgovorio na moj post, napisao si nesto sto nema veze sa onim o cemu ja pricam... Svaki put si promasio poentu. Prvo sam nekoliko puta pokusavao da te vratim na temu o kojoj pricamo, al nista... ti i dalje po svom.

Pogrešna postavka zadatka. Ti hoćeš da kreneš od rješenja koje ne znaš. Ti krećeš od onog što imaš - sebe, a ne od Boga. To znači da TI BIRAŠ između x i y. Da bi pravilno izabrao imaš razum. A to što Bog sve zna, nema veze sa tvojim znanjem.
Eh sad, garant ćeš se pitati: a što moraš da biraš? :D
Covjek bira X ili Y... potpuno je slobodan kao sto vi kazete da izabere sta hoce... moze li ikad izabrati Y ako znamo da izbor MORA biti X
A kako znamo da mora biti x? Ti si taj koji ovdje postavlja, kako vi volite reći, oksimoron.
Pa bog zna šta će biti. Možda je i y, ali bit će ono što bog zna da će biti. I ne može biti ništa drugo.
shmizlica

#385 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

Legollas wrote: Bog zna šta ćeš ti odlučiti, ali ti ne znaš sve do onog trenutka kada odlučiš. Mi to nikada nećemo shvatiti, jer naš mozak to ne može predstaviti.
Legollas wrote: Bog je taj koji dopušta čovjeku da promjeni svoju sudbinu, odnosno da je Bog promjeni zbog njegovih djela.
jel se samo meni čini ili ovo dvoje isključuje jedno drugo? :-?

znači već je predodređeno šta ću i kako ću, ali mogu promijeniti svoju sudbinu.....krajnje paradaksalno, zar ne? :mrgreen:
ili to moj mozak ipak ne može predstaviti :roll:
fatamorgana

#386 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Kad se tek dignem, na sabahu, ne volim nikoga ....
malsal

#387 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by malsal »

Sta kazu svete knjige, ima li zapovjed da se voli bog ?
Stari testament trazi da ga obozavas (sto nije ljubav) i da ne maris za druga bozanstva (vrlo ljubomorno izdanje boga). Imam utisak da je u redu i ako ga se bojis.
Novi testament trazi da volis svog komsiju (mada ja mislim da se to odnosi iskljucivo na komsiju zidova, definitvno ne komsiju politeistu) ali ne licno boga.
Sta kazu Islam i Judeizam ?
bogumila

#388 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by bogumila »

trebas volit Boga. (islam)
dustaban

#389 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

malsal wrote:Sta kazu svete knjige, ima li zapovjed da se voli bog ?
...
Pa ako vec postoji zapovjed "VJERUJ!" zasto se na nju ne bi nadovezala i zapovjed "VOLI ME!"
:roll:
shmizlica

#390 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

uuu, probudi se i ova tema :D
malsal

#391 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by malsal »

dustaban wrote:
...
Pa ako vec postoji zapovjed "VJERUJ!" zasto se na nju ne bi nadovezala i zapovjed "VOLI ME!"
--------
Zasto onda ne nadovezat i "NE SKIDAJ PIRATSKE FILMOVE SA INTERNETA!"
Valjda zato sto se ne nadovezuje...
dustaban

#392 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

malsal wrote:
dustaban wrote:
...
--------
Sljedeca zapovjed, koja se nadoezuje na ove dvije je, "NEMAJ DRUGIH..."

Pa de sad malo razmislite, odnosno povezite sve ovo: "VJERUJ u me, VOLI me, NEMAJ drugih!"

Tipicna psiha ljubomornog muza!

harač

#393 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

malsal wrote:
dustaban wrote:
...
--------
krađa kao nije zabranjena :D zanimljivo je to kad muslimani islam hoće da prikažu manje primitivnim onda se tumačenje može razvaličiti ko jufka; isto i kad hoćeš da ti ide u korist :lol:
MyTao

#394 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

bogumila wrote:trebas volit Boga. (islam)
Trebas i voliti su dvije rijeci koje se nikada nebi trebale koristiti zajedno. Ljubav je nesto sto dodje samo od sebe iz nekih cudnih razloga.

Trebali bi i Romeo i Julija da se nevole, al' neide to tako stari...

Jos jedan dokaz zasto Islam i sve druge religije zaostaju za covjecanstvom bar 1000 godina.
ehli

#395 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by ehli »

Ima li zapovijed da se majka voli . Ona nas rodi, brine o nama, daje nam hranu, naše brige su njene brige, naša bol je njena bol. Pa zar je moguće ovakvu majku ne voljeti.

Možda se pitate kakve veze sad ima majka sa Bogom. Ima i to velike, kroz nju nam Bog pokazuje samo jedan tračak svoje milosti, pa zar je moguće ne voljeti Najmilostivijeg.

Kad shvatimo da je Bog stvorio svijet, hiljade biljke, životinja, rijeke, mora, nebo nam ukrasio zvijezdama, sve u savršenom skladu i redu, zatim to sve dao nama ljudima. On nas hrani, oblači, daje nam zdravlje. Stvorio naš organizam takav da se sam liječi, mi ga uništavamo raznim stvarima alkoholom, cigarama, nezdravom hranom, a on se opet obnavlja. Loše pričamo o Bogu, loše se ponašamo, ali On nam opet ne uskraćuje svoju ljubav, hranu i sve ostalo.
Pa zar je moguće kad shvatiš da imaš takvog Gospodara ne voljeti ga.
nemezis

#396 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

ehli wrote:Ima li zapovijed da se majka voli . Ona nas rodi, brine o nama, daje nam hranu, naše brige su njene brige, naša bol je njena bol. Pa zar je moguće ovakvu majku ne voljeti.

Možda se pitate kakve veze sad ima majka sa Bogom. Ima i to velike, kroz nju nam Bog pokazuje samo jedan tračak svoje milosti, pa zar je moguće ne voljeti Najmilostivijeg.

Kad shvatimo da je Bog stvorio svijet, hiljade biljke, životinja, rijeke, mora, nebo nam ukrasio zvijezdama, sve u savršenom skladu i redu, zatim to sve dao nama ljudima. On nas hrani, oblači, daje nam zdravlje. Stvorio naš organizam takav da se sam liječi, mi ga uništavamo raznim stvarima alkoholom, cigarama, nezdravom hranom, a on se opet obnavlja. Loše pričamo o Bogu, loše se ponašamo, ali On nam opet ne uskraćuje svoju ljubav, hranu i sve ostalo.
A šta će onaj koji ne uništava svoj organizam, na puši, ne pije, a bog mu da bolest? Šta će onaj koji ne priča loše o bogu, ne ponaša se loše a bog mu nije dao hranu? Šta da radi čovjek koji se od rodjenja pati i ništa ne može da učini da se riješi patnje samo zato što se rodio tamo gdje se rodio?
dustaban

#397 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

ehli wrote:Ima li zapovijed da se majka voli . Ona nas rodi, brine o nama, daje nam hranu, naše brige su njene brige, naša bol je njena bol. Pa zar je moguće ovakvu majku ne voljeti.
... e, ali ta zenetina navrati Adama da trgaju jabuke.
I bi sta bi, od tog casa covjek zivi i mrije ko i svi ostali hajvani. Sve zbog ote zenetine.
...
O jebo joj ja mater!

:lol:

Coek sve fino ojasnio.
ehli

#398 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by ehli »

Na sva pitanja nam je Bog dao odgovore u Kur'anu, u pričama o poslanicima, našoj svakodnevnici.
Međutim naš mozak je ograničen i ne možemo svi shvatiti sve zašto je ovo ovako ili zašto je ono onako. Ne treba se čuditi ograničenosti naših misli. Allah nam govori o našoj ograničenosti kroz primjer Musaa a.s. i hazreti Hidra.

Iz primjera hazreti Hidra možemo izvući pouku o višeslojnosti znanja. Naime, specifičnost hazreti Hidra jeste upravo u tome što je on upućen u neke dublje nivoe znanja, nivoe koji tada nisu bili dostupni čak niti takvom velikanu između Ademovog, alejhisselam, potomstva kakav je Allahov miljenik i odabrani poslanik Musa, alejhisselam. Ali, nikako se iz ovoga ne bi smjelo brzopleto zaključiti da je deredža hazreti Hidra kod dragog Allaha veća od one na kojoj se nalazi Musa, alejhisselam, pa makar hazreti Hidr bio i upućen u nešto što Musau, alejhisselam, nije poznato.

Zašto bi mi obični ljudi morali sve da shvatimo kad je Musa a.s. ograničen sa znanjem, kako onda mi da ne budemo. Zato je vjera vjera. Ako hoćeš vjeruj,a ko nećeš ne.

Ja vjerujem da je sve što nam Allah daje njegova milost, pa čak i bolest, glad,gubitak voljene osobe i sl, samo što mi ne možemo da shvatimo Allahovu mudrost ili Allahovu mudrost shvatimo tek nakon nekog vremena. Za nas može biti dobro da budemo bogati ili može biti zlo, a samo On zna šta je za određenog čovjeka dobro. Mi možemo misliti da znamo, ali On zaista zna. Kako i ne bi poznvao ono što je stvorio. Pa i inžinjeri kada konstruišu neku mašinu znaju njene prednosti i nedostatke, znaju kad bi mogla i pod kojim uslovima da se pokvari.
Nije istina da nas Allah ne hrani, doživjeli smo keramete u ratu. Hrane ima dovoljno u svijetu samo je treba pravilno rasporediti, ali su ljudi pokvareni, ne poštuju Božije zakone. Da ih poštuju ne bi bilo gladnih, ne bi bilo onih koji hranu bacaju dok drugi gladuju. To je naš ispit.

Ono što ja ne mogu da shvatim su ljudi koji hoće da uživaju bez imalo truda, zar je to pravedno.
dustaban

#399 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

ehli wrote:Na sva pitanja nam je Bog dao odgovore u Kur'anu, u pričama o poslanicima, našoj svakodnevnici.
Međutim naš mozak je ograničen i ne možemo svi shvatiti sve zašto je ovo ovako ili zašto je ono onako. Ne treba se čuditi ograničenosti naših misli. Allah nam govori o našoj ograničenosti kroz primjer Musaa a.s. i hazreti Hidra.

Iz primjera hazreti Hidra možemo izvući pouku o višeslojnosti znanja. Naime, specifičnost hazreti Hidra jeste upravo u tome što je on upućen u neke dublje nivoe znanja, nivoe koji tada nisu bili dostupni čak niti takvom velikanu između Ademovog, alejhisselam, potomstva kakav je Allahov miljenik i odabrani poslanik Musa, alejhisselam. Ali, nikako se iz ovoga ne bi smjelo brzopleto zaključiti da je deredža hazreti Hidra kod dragog Allaha veća od one na kojoj se nalazi Musa, alejhisselam, pa makar hazreti Hidr bio i upućen u nešto što Musau, alejhisselam, nije poznato.

Zašto bi mi obični ljudi morali sve da shvatimo kad je Musa a.s. ograničen sa znanjem, kako onda mi da ne budemo. Zato je vjera vjera. Ako hoćeš vjeruj,a ko nećeš ne.

Ja vjerujem da je sve što nam Allah daje njegova milost, pa čak i bolest, glad,gubitak voljene osobe i sl, samo što mi ne možemo da shvatimo Allahovu mudrost ili Allahovu mudrost shvatimo tek nakon nekog vremena. Za nas može biti dobro da budemo bogati ili može biti zlo, a samo On zna šta je za određenog čovjeka dobro. Mi možemo misliti da znamo, ali On zaista zna. Kako i ne bi poznvao ono što je stvorio. Pa i inžinjeri kada konstruišu neku mašinu znaju njene prednosti i nedostatke, znaju kad bi mogla i pod kojim uslovima da se pokvari.
Nije istina da nas Allah ne hrani, doživjeli smo keramete u ratu. Hrane ima dovoljno u svijetu samo je treba pravilno rasporediti, ali su ljudi pokvareni, ne poštuju Božije zakone. Da ih poštuju ne bi bilo gladnih, ne bi bilo onih koji hranu bacaju dok drugi gladuju. To je naš ispit.

Ono što ja ne mogu da shvatim su ljudi koji hoće da uživaju bez imalo truda, zar je to pravedno.
Malo je vise toga sto ti ne shvacas!

KAko bolan ne vidis kakve gluposti valjas- Allahova milost je i bolest i glad i gubitak voljene osobe... a nepravedna distribucija hrane je ljudska pokvarenost
:? :shock: :-) :lol:

Dodje mi majke mi da napravim jos jedan profil, kao vjernik, pa da ja napisem koju smislenu u vase ime!
:mrgreen:
ehli

#400 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by ehli »

Hvala na ovakvim riječima ;-)
Otvori novi profil slobodno i piši kao vjernik vidjet ćeš da ćeš biti sretniji.
Ako si tragalac za istinom naći ćeš Istinu, a ako si tu da kontriraš naći ćeš kontru.
Samo naprijed svi imamo pravo da razmišljamo kako hoćemo.
Post Reply