Dacia sandero ili Škoda fabia?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#376 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Bakir1 »

nije sluzbena, privatni auto od prvog vlasnika, ista kao tvoja, prijatelj od oca, ja dokolio uraditi dubinsko ciscenje, kao sto rekoh doljevanje ulja na vatru.
od mene dosta poliranje i ciscenje, jos da mu sijalicu mijenjam jasta cu :D
a nama ozenjenim nista ne fali, imamo i viska :lol:
golfiista

#377 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

Bakir1 wrote:moram malo doliti ulja na vatru :D
octavia 2008 kilometraza se vidi
Image
Image

ja sam prodao isti model star šest godina sa 73.000 km na satu, volan je bio kao i kada je kupljena, tako da ovo ne pije vode!
Bakir1

#378 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Bakir1 »

ma ja izmisljam ja, srecom jedan forumas ce doci sutra da nesto vidi pa ce imati priliku da vam i on uslika, jel treba traziti volane i slike iz auta starih po 30 godina pa da se vidi da je ovo nedopustivo :skoljka:
johntra

#379 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by johntra »

eno sad, i oženjeni mu krivi... :D
golfiista

#380 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

ovo se može porediti, iako je Škoda ipak i ovdje u prednosti, našli da mi poredite daciju i škodu, pa ko je ovdje lud?

Image
Image
Image
Image
Image
Image
johntra

#381 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by johntra »

Ne može se ni ovo porediti, jer nisu iste klase...Sandero i Fabia jesu ista klasa...
golfiista

#382 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

johntra wrote:Ne može se ni ovo porediti, jer nisu iste klase...Sandero i Fabia jesu ista klasa...
u tome je i kvaka, Octavija je za stepenicu niža klasa od lagune, ali je zato za stepenicu više u svemu ostalom :P, a što se vidi i iz priloženog, ha ja!
johntra

#383 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by johntra »

Haj sad brzo vidi kad je izašla Laguna na tržište, a kad nova Octavia...kad to uradiš, umij se hladnom vodom i oguli jabuku...ha yah...
golfiista

#384 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

johntra wrote:Haj sad brzo vidi kad je izašla Laguna na tržište, a kad nova Octavia...kad to uradiš, umij se hladnom vodom i oguli jabuku...ha yah...

kakve veze to ima, sem ako ne porediš ova dva automobila..aa porediš ipak, to je već nešto drugo, kažem ja vama Škoda je auto za Renault a ne za mrtvu daciju!
johntra

#385 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by johntra »

Ne poredim ih ja, nego si ti pokušao uporediti neuporedivo, u tome je kvaka... ;-)
goran16v

#386 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

johntra wrote:Haj sad brzo vidi kad je izašla Laguna na tržište, a kad nova Octavia...kad to uradiš, umij se hladnom vodom i oguli jabuku...ha yah...
Osim to ima jedan eminenti ekspert koji tvrdi da nije bitno kad je koji model izasao nego je bitno sta se nudi u 2013. godini :lol: morel' vako? Evo ih, ista klasa a izasli u godini dana:

Image

Image
johntra

#387 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by johntra »

težak izbor, majku mu... :D
goran16v

#388 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

johntra wrote:težak izbor, majku mu... :D
Jos da je ceska marka karavan! :lol:
direstraits0078

#389 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by direstraits0078 »

goran16v wrote: Da prekratim ovu tvoju kilometarsku filozfiju sa 2 pitanja:

Posto ja nisam pitao ni za 1,9D, ni za 1,9TD, ni za 1,9 SDI nego za 1,9 TDI i posto jeftina izvlakusa od direktog odgovora "razlikuju se" NE ZNACI isto sto i to su razliciti motori (razlikuju se i motoru iz Yuga 55 i Yuga 60 pa je opet to isti motor), odgovori na ono sto sa te pitao: Da li je svaki 1,9 TDI motor koji ima drugaciju konfiguraciju, razlicit motor ili su se to modifikacije jednog te istog motora?
Zapravo i ne moras da odgovaras jer cim si umjesto kratkog odgovora poceo da mudrujes na kilometre o 1,9 D/TDI/SDI, diznama, bla, bla, bla jasno je sta je pravi odgovor ali posto ti ne ide u prilog jer automaski potapa svu teorriju o razlicitim K9K motorim svjesno ga izbjegavas.
Drugo pitanje, posto ovdje nije pitanje da li je to modernija ili starija verzija istog motora, da li ti to zelis reci da je definiciju motora vaznije ono sto je iznad i oko bloka od onog sto je blok u unutar bloka?
Tvoje pitanje je kilometarsko, takav mora biti i odgovor. :D

Da preformulisem tvoje pitanje da bude jasnije laicima kao sto si ti: da li je svaki VW-ov EA827 motor isti (1.9 TDI)? Nije.

Razlikuju se i u izvedbi bloka, i u izvedbi glave, i u izvedbi pratecih agregata.

Dalja pitanja: Da li su zastarjeli?
Da, ako ih poredimo s motorima konkurencije, pogotovo motore do 2008. godine. Ne treba pogresno protumaciti posljednju recenicu, jer ni motori nakon 2008. godine nisu moderniji od konkurentnih motora. Kojih konkurentnih motora? Renault, PSA, BMW.

Jedini VW-ov motor koji je blizu po konstrukciji i kvalitetu je (kao sto sam vec napisao) 1.6 16v CR, a ni on nije na nivou Renaultovog 1.5 dCi Energy motora (K9K). I da, ovaj blok nosi istu oznaku (znacenje oznake sam ti vec objasnio) ali nije isti blok kao npr. blok motora K9K 700. ;)

Da provjerimo da li si dobio odgovore na sva pitanja:

1. Da li je 1.9 TDI (EA827) u svim verzijama isti motor ili modifikacija jednog te istog motora? Check.
2. Da li je K9K u svim verzijama isti motor ili modifikacija jednog te istog motora? Check.

Odgovor na oba pitanja je isti: nije isti motor, radi se o drugom motoru, tj. evolucijama vise razlicitih izvedbi motora, tj. nije isti blok, tj. nije ista glava... Ajd' valjda skontas ovaj put. :lol:
direstraits0078

#390 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Eh da, previdio sam pitanje koje je tebi jako bitno:
da li ti to zelis reci da je definiciju motora vaznije ono sto je iznad i oko bloka od onog sto je blok u unutar bloka?
Preformulisi pitanje (nije semanticki ispravno), pa ces dobiti odgovor. ;)
drndalo

#391 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by drndalo »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Dobiju se 4 zvjezdice, a ne znam koliko zvjezdica može dobiti sada auto bez ABS-a kako se Fabija nudila do nedavno, a možda čak i sada.
Bar jednom bi za promjenu mogao prestati filozofirati napat i provjetiti da Fabiu bez ABS-a odavno nije moguce kupiti bez obzira i da ti ga usput malo viknem upravo tvojim argumentom, da to apsolutno nema nikakve veze jer ovo 2013. i da te ne ineteresuje sta je bilo nekad! :lol:
Jebem mu kolje, sta ovdje u zvanicnom cjenovniku od 01.06.2013. pise:

http://www.skoda.ba/sitecollectiondocum ... novnik.pdf
ABS incl. MSR dual rate(*osim 5421J4, 5421JD,5421KC,542164,542184) za Active opremu = 508 KM (vjerovatno + PDV
Last edited by drndalo on 05/06/2013 14:25, edited 1 time in total.
goran16v

#392 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

Kad nestane argumenata pocicnje semantika i gramatika!!!!!! :lol:
goran16v

#393 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

drndalo wrote:
Jebem mu kolje, sta ovdje u zvanicnom cjenovniku pise:

http://www.skoda.ba/sitecollectiondocum ... novnik.pdf
ABS incl. MSR dual rate(*osim 5421J4, 5421JD,5421KC,542164,542184) za Active opremu = 508 KM (vjerovatno + PDV
A jesi li ikad pokusao otici u salon i reci ja bih da kupim ovu sto nema ABS?
drndalo

#394 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by drndalo »

Jednom kada budem voljan da ih namucim i hocu, i to iz inata, ima u cjeniku, narucite mi iz fabrike molim, i to po akcijskoj cijeni... Svakako me te reklame "vec od" jako nerviraju...
goran16v

#395 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote:
Odgovor na oba pitanja je isti: nije isti motor, radi se o drugom motoru, tj. evolucijama vise razlicitih izvedbi motora, tj. nije isti blok, tj. nije ista glava... Ajd' valjda skontas ovaj put. :lol:
Kad si ti meni preformilisao pitanje da ja tebi sad preformulisem sta si ovdje napisao:

Odgovor na oba pitanja je isti nije isti motor, tj jeste isti motor ali modifikovan i razlicitim izvedbama!
Veliki si ti strucnjak samo pazi da te neko ne cuje!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
goran16v

#396 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

drndalo wrote:Jednom kada budem voljan da ih namucim i hocu, i to iz inata, ima u cjeniku, narucite mi iz fabrike molim, i to po akcijskoj cijeni... Svakako me te reklame "vec od" jako nerviraju...
Pa nisu oni bas od jucer da ih svaki iznervirani formus moze *ajebavat kako mu se prohtije. Na dnu dnu cjenovnika pise:

"ASA AUTO doo zadržava sva prava izmjene cijene i opreme u skladu sa izmjenama koje propisuje ŠKODA AUTO a s"

Tako da ces iz inata namuciti samo sebe, a njima nista ne mozes i bices elementarno skinut s dnevnog reda!
fidoremilienko

#397 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by fidoremilienko »

Cuj skodurina bolje auto od Renaulta. E i to da cujem :D
direstraits0078

#398 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

goran16v wrote:Kad nestane argumenata pocicnje semantika i gramatika!!!!!! :lol:

Ne, nego pokusaj napisati pitanje razumljivim jezikom, da se poslije ne bi vadio da ti nije odgovoreno na pitanje:
da li ti to zelis reci da je definiciju motora vaznije ono sto je iznad i oko bloka od onog sto je blok u unutar bloka?
A vezano za moj odgovor, ocito ne razumijes ono sto je napisano:

1. Nije isti motor.
2. Ima vise razlicitih verzija motora (koji samim tim nije isti motor), dakle razliciti motori/razliciti blokovi/razlicite glave/razliciti prateci agregati.
3. Motor nije isti zato sto:
a) u bloku motora imas razlicite izvedbe cilindra
b) u bloku motora imas razlicite izvedbe donjeg postroja bloka
c) u bloku motora imas razlicite izvedbe gornjeg postroja bloka
d) blok motora ima razlicite izvedbe hladjenja

Ima jos razlika (javi se kad izguglas ove cetiri, nema na wikipediji :D :D :D da ti pomognem), a blok se i dalje zove K9K jer se nije promijenila ni zapremina, ni vrsta materijala (mada i tu ima promjena), ni vrsta ubrizgavanja. A K9K oznacava upravo samo ove tri stvari. Kao sto sam ti vec par puta napisao. Razumljivim jezikom.

A ne:
zelis reci da je definiciju motora vaznije
i
od onog sto je blok u unutar bloka
. Kuzis? Ajd sad idi vrit. :lol:

Ako si kojim slucajem mislio postaviti pitanje:
Da li ti to zelis reci da je za definiciju motora vaznije ono sto je iznad i oko bloka od onog sto je blok i/ili unutar bloka?
eh onda je odgovor slijedeci:

Za definiciju motora je puno toga vazno, puno stvari koje se ne mogu naci na guglu i wikipediji. Za tvoju informaciju, postoje blokovi motora koji su isti i u dizelskoj i benzinskoj verziji, po tebi bi to bio isti motor? :lol:

Ajd' sad malo odmori, izvini sto te ja ovako nalijepih, ali mozda si i zasluzio. :roll:

On topic: Dacia Sandero s modernim 1.5 dci dizelom se dobije po nizoj cijeni (18810 KM) od skode Fabije (22840 KM za osnovni dizel), pa ko voli nek' izvoli. ;)
goran16v

#399 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote: 2. Ima vise razlicitih verzija motora (koji samim tim nije isti motor), dakle razliciti motori/razliciti blokovi/razlicite glave/razliciti prateci agregati.
3. Motor nije isti zato sto:
d) blok motora ima razlicite izvedbe hladjenja
Motor 1.116 ccm iz Yuga 55 je razlicita verzija i po tebi nije isti motor kao motor od 1.116ccm iz Yuga 60! Takodjer, osnovni 1,9 TDI 66kW iz Passata nije isti motor kao 1,9TDI 66kW iz Audia jer je u Audiu smjesne uzduzno i samim time su izvodi za hladnje, lokacije pratecih agregata, karter itd razliciti. Bravo!
Sve ijedan K9K motor ima IDENTICAN hod motora, identica provrt cilindra, a najnovija verija jos uvijek ima ISTU radilicu kao predhodne verzije pa sad ti vidi kako se tu uklapaju:
Sve strucnjaci! :lol:
direstraits0078

#400 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Otkud sad motor iz vozila Yugo 55 i Yugo 60 u prici o Skodi i Daciji? :lol:

Drzi se teme. :thumbup:

Apropo K9K i 1.9 TDI.

Nisam nigdje spomenuo smjestaj motora, to si ti napisao (vjerovatno si opet guglao). :D

To sto pises za identican hod klipa (ne motora, motor nema hod) i identican provrt, sam vec napisao: radi se o istoj zapremini, koja se dobije kad se umnoze dvije vrijednosti koje formiraju ove gore vec navedene. Ista zapremina ne oznacava nuzno isti motor. Vec sam ti napisao da imas dizel i benzinski motor s istom zapreminom i istim blokom. Identicnim. A nisu isti motori. Ili VW EA827, pitaj nekoga ko se razumije u katalogizaciju u VAG-u.

Radilica nije ISTA kao na prethodnim verzijama na K9K. Vec sam ti napisao i kataloske brojeve, ali ocito ili ne znas da citas ili se pravis blesav, bez uvrede.

Jos jednom podvlacim da neces naci podatke guglajuci, a pogotovo ne praveci se nemust. ;)
Post Reply