Dacia sandero ili Škoda fabia?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
njegos_j

#1 Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

razmišljam o kupovini jednog od ovih auta. Ako neko ima iskustva, da mi pomogne pri izboru bio bih zahvalan.
drndalo

#2 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by drndalo »

Tesko ces dobiti jasan odgovor na to. Moras otici i probati oba, vidjeti sta ti se vise svidja, i gdje ces vise dobiti za svoje pare... Fabija ima vise, Sanredo ima za manje para vise opreme... I garancija moze biti razlicita, jel Skoda i za Fabiu ukljucila 4 godine garancije ? Dacia ima 5 godina, ali provjeri da li je ta peta godina uslovljena kreditom/lizingom kao sto je bila prije par godina... Sandero ima malo vise prostora unutra... Ostalo je pitanje ukusa...
530i

#3 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by 530i »

U trenutnim odnosima snaga - Sandero. U bližoj porodici imam jednog Sandera prethodne generacije i skoro tri godine samo benzin i gas...nije mu ni sijalica crkla. Nije ni Škoda loša, daleko od toga, ali je trenutno model pri kraju karijere...
Novi Sandero čini mi se dolazi sa ESP-om, 4 Airbaga, klimom i još par elektronskih stvarčica za nekih 15-ak hiljada maraka, dok Škoda u tom cjenovnom rangu ima jedan airbag i klimu, nisam siguran da li ima čak i ABS...i uvijek bih prije renoov 1.2 16v od škodinog 1.2 htp....Sličan odnos snaga je i sa dizelskim verzijama, a one su skuplje par hiljada...
citroen xm

#4 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Evo čovjek prije mene ti je dao dosta odgovora.
Po meni trenutno je bolje kupiti Sandero.

Sandero-podmlađen model, 1.2 16V motor sa 75 KS i 4 cilindra, 4 airbaga, elektro podizači, centralna, servo, klima, ABS, ESP, 5 godina garancije..... i sve to za 14700 KM do registracije.

Fabija za tu cijenu ne znam postoji li uopšte, a i ako postoji ima 1 ili 2 airbaga, možda ABS, klimu sigurno nema, model na zalasku, motor slabašan sa 3 cilindra. Manje prostora unutra.

E sad na tebi je da odlučiš. Fabija može jedino malo bolje držati cijenu, ali pitanje je koliko bolje. Pogotovo što taj klot model Fabije neće baš puno ljudi htjeti kupiti posle x godina.
Haris.ba

#5 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Haris.ba »

Uzmi dacia logan. Isto para je ko sandero. Jedino ako ti se ne svidja limuzinski oblik. Za 15.000 KM dobijes sasvim dovoljno opreme, jedino fali radio.

90 KM je mali servis, 500 - 700 KM je veliki servis (u ovlaštenom servisu).
njegos_j

#6 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

iskreno, sandero mi se više sviđa od logana. Samo me interesuje kvalitet Dacia, pošto ljudi uglavnom nemaju povjerenja u njih. Interesuju me iskustva vlasnika, jer ne volim da slišam kojekakve glasine. :)
Haris.ba

#7 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Haris.ba »

Nije kineski cherry. :D

Neće se auto raspati na cesti. Dacia je moderno auto sa starom provjerenom tehnologijom - mada je imalo svojih dječijih bolesti. Ima kompromisa koji se i ogledaju na cijeni. Razlog zašto to auto nema bedž renoa na sebi je razlog poslovne politike i imidža. Nekome je to minus, nekome plus. Što se mene tiče, samo redovno održavanje i to je to. Na starom modelu rijetki su imali problema sa prohrđavanjem oko obrva na loganu u garantnom roku. Je li do serije, ili nečega drugoga, ne znam. Bilo je i slučajeva curenja odnekuda ulja na zupčasti (na 1.4 benzincu).
Novi model je popravio neke dizajnerske stvari koje su nervirale na prošlom modelu. Poput nezaštičenog rezervnog točka prikačenog za podnicu, ili stršečih oštrih plastika u gepeku. Starih 1.6 i 1.4 motora benzinaca koji su bili i najčešći više nema. Jedina glupost koja mi baš smeta je način promjene visine zvuka na radiju. tako da bi ja razmislio o kupovini radija po čejfu.
Ako ćeš benzinca, uvijek bih prije uzeo četverocilindraša iz sandera, nego trocilindraša iz fabije (ako govorimo o atmosfercu). Jedino provjeri periode servisa i njihove cijene. Mislim da kod dacie su veći izdaci za servis. Mislim da su češći intervali za veliki servis kod benzinaca.

P.S.
Ima već ova tema, mogao bi administrator spojiti ih.
citroen xm

#8 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Pošto sam član jednog Dačija foruma mogu da ti iz prve saopštim neka iskustva vlasnika.
Kod nas ljudi obično imaju nepovjerenje prema nečemu novom jer je dačija do pojave prvog logana 2004. bila totalni odron. Od tada se situacija mijenja i imaš pristojno auto za malo novaca koje se pokazalo i više nego pouzdano. Konkretno na tom forumu ima taksista sa loganom koji je bez velikih problema prešao 600000 km. Pa to je respektabilan rezultat i za skuplja auta. Najveće uštede kod tog auta se ogledaju u plastici unutrašnjosti. Međutim i to je sada savremenije i bolje oblikovano. Za 15000 km mislim da nemaš bolji izbor. Prilično dobra početna oprema, provjerena tehnologija i dobra pouzdanost, jeftii servisi......
njegos_j

#9 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

Ako ne uspijem za 15-16 000 Km da dađem fabiu sa klimom definitivno kupujem sandero. :)
mayab

#10 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by mayab »

njegos_j wrote:Ako ne uspijem za 15-16 000 Km da dađem fabiu sa klimom definitivno kupujem sandero. :)
Pa mislim da bas toliko dodje pocetna Fabia 1.2 HTP sa slabijim motorom i klimom, izmedju ostalog.
Ali sto vec neko rece, pogledaj obavezno oba auta i dobro promisli, jer npr. u toj Fabiji je plastika unutra vrlo slicna Sanderovoj.
Ja licno bih prije izabrao Sandera u toj cjenovnoj klasi!
winkiewinkie

#11 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by winkiewinkie »

Haris.ba wrote:Uzmi dacia logan. Isto para je ko sandero. Jedino ako ti se ne svidja limuzinski oblik. Za 15.000 KM dobijes sasvim dovoljno opreme, jedino fali radio.

15000 maraka za auto bez CD playera/radia.ma bravo :roll:

do 20k uzimas polovnjake a ne nova auta jer dobijas samo 4 tocka i malo plastike ako kupujes daciju.
citroen xm

#12 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

A ono klima, jastuci, ESP, ABS, el. podizači. To ništa, bitan je radio/cd, :zoka:
winkiewinkie

#13 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by winkiewinkie »

citroen xm wrote:A ono klima, jastuci, ESP, ABS, el. podizači. To ništa, bitan je radio/cd, :zoka:
3 zvjezdice na NCAP testu...

za 15000KM mozes uzet tonu boljih auta koji su presli manje od 150000KM

ako ce vec uzimat auto nek pristedi jos 5-6 hiljada i uzme i30 koji je auto u poredjenju sa dačijom
citroen xm

#14 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Ček, ti si neki vidovit čovjek? Odakle ti informacija za 3 zvjezdice na testu kada novi Logan/Sandero još nisu ni testirani po tom pitanju. Ako Sandero pak sada bude dobio 3 zvjezdice to je u rangu Oktavije A5 koja kada se pojavila imala je 4 zvjezdice, ali su se kriterijumi itekako promjenili od tada. A niko ne komentariše ovde kako je Oktavija A5 nesigurno auto.

Ima tu puno licemjerstva. Svi zamjeraju Sanderu bezbjednost, a niko ni da pomene škodinu. Svi zamjeraju poziciju komandi za prozore kod Sandera, a to je na Miniju simpatično rješenje.....

Čovjek ima 15000 KM. Auto sa 150000 km je daleko od novog i može ga stići bilo koji kavr koji je skuplji od kvara na Sanderu(jer je veća klasa čim košta polovan ko Sandero nov), a Sandero još ima i 5 godina garancije pa ga briga hoće li se nešto pokvariti. Manite se šuplje. Treba sada da štedi još 2 godine tih 6-7 hiljada pa kada bude pitao za I30 rećićeš mu da uštedi još desetak i kupi Golfa.
Mlad i Nevin

#15 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

Jarane pa kupi ti CD player za 150 km :D E svaka ti čast, još jedan ''antidačijaš'' kojem je bolji Gnjojf od 250 000 km nego ovo novo. Novi Sandero baš dobro izgleda, bolje od prošle generacije Clia. Enterijer, nažalost, nije puno napredovao ali ako uzmeš i centralni display, navigaciju, uljepšat će ga mnogo. Ručica mjenjača je i dalje ružna i velika, ali isti takav je i u starom Meganu.
njegos_j

#16 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

Na žalost mogu da izdvojim najviše 16 000KM za auto. Bio sam prije mjesec dana u par auto kuća jer je moj komšija kupov'o auto, pa sam mog'o da pogledam polovna auta od 12-13 000km. Ipak bi radije novo auto nego nekog polovnjaka, jer mi je prvi automobil, a i auto je pod garancijom pa ne moram da se brinem za servis.
Što se tiče i30, on mi je mnogo skup. :(
drndalo

#17 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by drndalo »

Od ova 2 i ja bih uzeo Sandera/Logana, i stavio mu CD od 300 KM... 4 zracna, ABS, ESP = veliki plus...
530i

#18 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by 530i »

Za 150KM kupiš pristojan CD player sa USB-om, kao da je to neki ozbiljan problem. To je zadnja stvar.
Emir92

#19 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Emir92 »

Glas za Sandera :D :D
LeKo

#20 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by LeKo »

Iako godinama posjedujem škode, i moj glas u ovom slučaju ide za Sandera.
Optimist

#21 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Optimist »

Skoda u porodici, doduse Octavia, ali glas ide za Sandero. :)
Haris.ba

#22 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Haris.ba »

winkiewinkie wrote:
Haris.ba wrote:Uzmi dacia logan. Isto para je ko sandero. Jedino ako ti se ne svidja limuzinski oblik. Za 15.000 KM dobijes sasvim dovoljno opreme, jedino fali radio.

15000 maraka za auto bez CD playera/radia.ma bravo :roll:

do 20k uzimas polovnjake a ne nova auta jer dobijas samo 4 tocka i malo plastike ako kupujes daciju.
Nije tema, ali vw planira da pokrene proizvodnju auta koja bi se takmičila sa dacijom (i najvjerovatnije će se proizvoditi u Kini, 5000 i 7000 eura - ovo prvo nije ni dacija uspjela). Trebali su modeli izaći ove godine, ali je pomjereno za slijedeću. Šta sada? Biti pametniji od možda jednoga od najboljih menađera auto kompanije na svijetu? Zašto Winterkorn jednostavno ne kaže da je glupost kupovati daciju ili auta sličnoga ranga, i da se kupuju polovni modeli njegove firme? Ustvari, može on to reći. Ali, zna da nema to puno efekta na tržište. Možda su ljudi glupi, a ti imaš otkrovljenje. Ali jednostavno auta tipa dacije imaju tržište, i zadovoljne kupce.

A radio u novom sanderu ima meni jednu glupost da se ne pojačava ili smanjuje ton na dugme na okretanje - to je za traženje stranica sada. Isto ko da su smišljali čime da pokvare dojam da auto ne bi bilo veći konkurent samom renou. :mrgreen: Tako da radio u svojoj režiji nije mana toliko. Jedino ostaje što se mora skidati pločica. Ali meni su to mizerne stvari. Veći problem meni su neudobnija sjedišta nego na fabiji, ali možda je to subjektivno. Uglavnom, to se rješava probom auta.
swatch

#23 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by swatch »

Uzmi Sandera, jer jednostavno za najmanje para dobijes najvise auta. Ovog padobranca sto ti savjetuje polovno auto od "150000" na satu stavi na ignore.
stepway

#24 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by stepway »

Evo po prvi put da se javi i jedan vlasnik Sandera :) Kupljen prije tri godine sa malo skepse jer nisam imao više love,a želio sam po prvi put u životu kupiti novo nakon niza polovnih harabija i šta reći-jednostavno auto za respekt.Naravno u tom cjenovnom razredu ne bez mana,ali one su toliko zanemarljive da ih neću ni spominjati.Ako kupiš Sandera bit ćeš zadovoljan sigurno.Kum mi je kad i ja kupio Škodu,ne iz subjektivnih razloga jer smo to obadvojica zaključili ipak Sandero je malo bolje vozilo i daje više kvalitete i opreme za manje novca. I na kraju za koje god vozilo da se odlučiš nećeš se prevariti, osim ako uzmeš polovno.

Pozdrav i sretno
Mlad i Nevin

#25 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

1.2 motor sa fabrički ugrađenom plinskom instalacijom je, po mom mišljenju, najoptimalnija verzija Sandera. Sigurno je da ide bolje od troklipaša u Fabiji. Jedina veća prednost Fabije je, po mom mišljenju, to što mnogo bolje stoji sa cijenama kao polovnjak, no, kad kupiš Daciu, sigurno je ne planiraš prodati kroz par godina. Dacia je tip auta koji se vozi baš dok se ne ''raspadne'', dakle bar desetak godina. Škodu staru 4-5 godina brat bratu možeš prodat za jedno 3-4 hiljade više od Logana i prvih Sandera, iste starosti (a kao novi su bili približne cijene)
Post Reply