Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
aveos

#376 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aveos »

Vjerujem u Boga kao sto slijepac vjeruje u Sunce,ne zato jer ga vidi vec zato sto ga osjeca!
drug_profi

#377 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

aveos wrote:Vjerujem u Boga kao sto slijepac vjeruje u Sunce,ne zato jer ga vidi vec zato sto ga osjeca!
Drago nam je. Nemamo nista protiv. Samo za sebe to sve provodi.
Nuke

#378 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nuke »

Mislim da je ovo adekvatna tema i podforum za ovo sto zelim predstaviti.

Pratim cesto ove rasprave koje se doticu razlicitih svjetonazora. Prije nekoliko dana sam naletio na interesantnu raspravu izmedju dvojice kriscanskih kreacionista i nekoliko ateista (radi se o programu koji se prenosi uzivo, razgovor se odvija putem Skype video konferencije, zove se "The Magic Sandwich show", sve emisije mogu se naci na njihovom YouTube kanalu).

Dakle, kreacionisti (Eric Hovind i Sye Ten Bruggencate) zastupaju argument iz presupozicionizma (Presuppositionalism). Glavni argument glasi: Bog postoji i njegova rijec (Biblija) je istinita. Dokaz za to je Biblija i to je vrhovni autoritet, i ne postoji mogucnost da se na drugi nacin dokaze da je to vrhovni autoritet, jer onda Biblija ne bi bila vrhovni autoritet.

Priznaju da je ovo kruzni argument (zakljucak je ujedno i premisa), ali isto tako argumentuju da ateisti imaju isti problem, medjutim, oni su u prednosti jer se mogu izdici iznad kruznog argumenta, izjavljujuci da Bog krscanima moze otkriti neke istine, tako da oni znaju da su one zasigurno tacne. Dok ateisti ne mogu izaci iz zacaranog kruga i na osnovu te cinjenice nisu u mogucnosti da daju objasnjenja i da uopste raspravljaju dalje na ovu temu.

Tako sam ja razumio ovaj njihov argument, neka me neko ispravi ako negdje grijesim, jer nisam najbolje upoznat s ovom argumentacijom. Dakle, mene interesuje kako odgovoriti na ovo? Kako oboriti ovaj argument?

Edit: Ako vam nije mrsko, pogledajte cijelu raspravu na YouTubeu, kako bi stekli kompletniju sliku.
harač

#379 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

naoko argument je besmislen. također, iako kontam zašto teisti tvrde da su u začaranom krugu, nisam skontao u kojem su začaranom krugu ateisti, s obzirom da oni znanje ne crpe iz magične knjige? btw linka nema (ako ga je trebalo biti)
drug_profi

#380 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Ne vidim zacarani krug jer ateisticki stavovi nisu dogme. Oni su promjenjivi pod uticajem saznanja i naucne argumentacije.
Nuke

#381 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nuke »

Oni tvrde da ne mozemo dokazati da postojimo. Izvinjavam se, evo ide link:

Edit: Mislim da je dovoljno pogledati prvi dio, kako bi se dotakli srzi argumenta.
fatamorgana

#382 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Branio se Miki ali od doktora i bolnicara ....
Last edited by fatamorgana on 26/02/2013 20:19, edited 1 time in total.
fatamorgana

#383 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

aveos wrote:Vjerujem u Boga kao sto slijepac vjeruje u Sunce,ne zato jer ga vidi vec zato sto ga osjeca!
Ne zaboravi da stavis kremu, 8-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#384 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by JoseMujica »

ma začarani krug za ateistu nastaje kad ga teisti uhvate peglati svojim imaginacijama i naprosto silom nameću "sakralne" teme koje za ateistu nisu ni relevantne, a ni interesantne. To je baš mentalno zlostavljanje!

I šta im čovjek može reći nakon dvije rečenice osim : odhebte u skokovima :? mislim desilo mi se par puta krenu sa nekim mega konstrukcijama i sad bi ja tu trebao hvatat maglu roveći po tuđoj imaginaciji, koji mi, btw prodaju kao najveće umno dostignuće čovječanstva, haman eto drže ključ svemira u rukama...a obično jedva i padeže utrefe :(
Chisum

#385 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Chisum »

Sto bi brucos-apsolvent rekao: Ja... Image
drug_profi

#386 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote:ma začarani krug za ateistu nastaje kad ga teisti uhvate peglati svojim imaginacijama i naprosto silom nameću "sakralne" teme koje za ateistu nisu ni relevantne, a ni interesantne. To je baš mentalno zlostavljanje!

I šta im čovjek može reći nakon dvije rečenice osim : odhebte u skokovima :? mislim desilo mi se par puta krenu sa nekim mega konstrukcijama i sad bi ja tu trebao hvatat maglu roveći po tuđoj imaginaciji, koji mi, btw prodaju kao najveće umno dostignuće čovječanstva, haman eto drže ključ svemira u rukama...a obično jedva i padeže utrefe :(
I onda ti kaze da si glup, neobrazovan i ispod nivoa na kojem se to moze shvatiti.
Nuke

#387 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nuke »

JoseMujica wrote:ma začarani krug za ateistu nastaje kad ga teisti uhvate peglati svojim imaginacijama i naprosto silom nameću "sakralne" teme koje za ateistu nisu ni relevantne, a ni interesantne. To je baš mentalno zlostavljanje!

Mislim, ipak, da ne treba zmiriti i ignorisati realnu prijetnju slobodi misli od strane ovakvih kabadahija i znam da se slazes s tim, jer i ti ucestvujes (na ovom forumu) u dekonstrukciji lazi i mitova koje religije propagiraju, i to je ispravan pristup. Zato se svakoj tvrdnji koja je u totalnoj suprotnosti sa funkcionisanjem svijeta i onim sto znamo da je istina, treba snazno suprotstaviti. Mislim da i nas u ovoj zemlji cekaju isti problemi, ali iz islamske perspektive (a to je vec i pocelo, cemu smo svjedoci i na ovom forumu, gdje se citiraju pseudonaucnici ispred cinjenica).
harač

#388 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

Nuke wrote:Oni tvrde da ne mozemo dokazati da postojimo. Izvinjavam se, evo ide link:

Edit: Mislim da je dovoljno pogledati prvi dio, kako bi se dotakli srzi argumenta.
oh isuse i marijo, đe nalaze ove ljude. sad vidim zašto ne znam za prezumpcionalizam - zato što ga ni ozbiljni kršćanski apologeti ne koriste. najbliže tome jeste plantingina reformisana epistemologija, ali i to je spin-off evidencijalizma, jer temeljna vjerovanja djelimično bazira na doživljaju.

također, sad se sjetim zašto su mi ove amaterske youtube debate toliko frustrirajuće. tu je nadrobljeno toliko stvari na jedan filozofski nesofisticirani način da se teško može i pratiti. osjeća se tu i hjumova kritika indukcije, i dekatrov radikalni skepticizam i naznake epistemološkog fundacionalizma itd., istovremeno negirajući 400 godina debate o tim stvarima
Mihael24

#389 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Nuke wrote:

Mislim, ipak, da ne treba zmiriti i ignorisati realnu prijetnju slobodi misli od strane ovakvih kabadahija i znam da se slazes s tim, jer i ti ucestvujes (na ovom forumu) u dekonstrukciji lazi i mitova koje religije propagiraju, i to je ispravan pristup. Zato se svakoj tvrdnji koja je u totalnoj suprotnosti sa funkcionisanjem svijeta i onim sto znamo da je istina, treba snazno suprotstaviti.

Mislim da i nas u ovoj zemlji cekaju isti problemi, ali iz islamske perspektive (a to je vec i pocelo, cemu smo svjedoci i na ovom forumu, gdje se citiraju pseudonaucnici ispred cinjenica).
Hahahahahahaha,,,,,,,,,, :-D ,,,,,,,,,,,,ovako slatko se vec dugo nisam nasmijao! Da li ti mozda radis kao klaun u cirkusi?
Pises:
Mislim da i nas u ovoj zemlji cekaju isti problemi, ali iz islamske perspektive (a to je vec i pocelo, cemu smo svjedoci i na ovom forumu, gdje se citiraju pseudonaucnici ispred cinjenica).
"Pseudonaucnici ispred cinjenica", koje li iracionalne konstrukcije.
Pa dobro naucnice, objasni galeriji kako je univerzum mogao nastati iz nista, ako je nista stanje ne egzistencije!?
Daj nas zabavi svojim "cinjenicama"!
Ostali dio je spam prve klase! :run:
drug_profi

#390 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Mihael24 wrote:
"Pseudonaucnici ispred cinjenica", koje li iracionalne konstrukcije.
Pa dobro naucnice, objasni galeriji kako je univerzum mogao nastati iz nista, ako je nista stanje ne egzistencije!?
Daj nas zabavi svojim "cinjenicama"!
Ostali dio je spam prve klase! :run:
Doktore, daj nam svoje referense!
Mihael24

#391 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Precjenjujes se! Ti nisi u stanju napisati jednu jedinu recenicu, u kojoj neces napraviti vise pravopisnih gresaka nego recenica ima slova!
To je tvoja stvarnost! Ona je iracionalna i nestvarna, obicna iluzija!
Mihael24

#392 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

fatamorgana wrote:Branio se Miki ali od doktora i bolnicara ....
Takvih su puni PSIHIJATRIJSKI odjeli i ja ih strpljivo lijecim! :-D
Mihael24

#393 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

drugi profil wrote:Ne vidim zacarani krug jer ateisticki stavovi nisu dogme. Oni su promjenjivi pod uticajem saznanja i naucne argumentacije.
Hahahaha,,,,,,,,,,,,,,,,, :-D ,,,,,,,,,,,,,kojeg li oksimorona!
Ateisti zastupaju tezu o nastanku zivota iz blata, koju su zastupali stari sumerani i egipcani prije kojih 3000 godina.
Ako ovo nije dogmatizam, onda neznam sto je dogmatizam?
Mihael24

#394 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Cisto sumnjam, da jedna budala shvaca tu vrstu argumentacije, jer on je bez osjecaja! :-D
drug_profi

#395 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Mihael24 wrote:
drugi profil wrote:Ne vidim zacarani krug jer ateisticki stavovi nisu dogme. Oni su promjenjivi pod uticajem saznanja i naucne argumentacije.
Ateisti zastupaju tezu o nastanku zivota iz blata, koju su zastupali stari sumerani i egipcani prije kojih 3000 godina.
Odbrana doktorske teze
Naslov rada: ?
Autor: Mihael24
Univerzitet: ?
Datum:
drug_profi

#396 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Mihael24 wrote:
Ne znaš ti ništa, u tom i jest problem.
Mihael24

#397 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

drugi profil wrote:
Mihael24 wrote:
Odbrana doktorske teze
Datum:
Samo psihopati uvjek ponavljaju jedno te isto i time se svrstavaju u delinkvente!
Urazumi se covjece!
Mihael24

#398 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Svi svjetonazori i sve ideologije imaju transcendentnu bazu. Ni ateisti nisu u stanju odgovoriti na pitanje postanka svijeta, a da se ne koriste metafizickim pojmovima.
Zasto onda bjeze od realnosti i autoriteta i povlace se u iracionalni svijet iluzija?
drug_profi

#399 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Mihael24 wrote:Svi svjetonazori i sve ideologije imaju transcendentnu bazu. Ni ateisti nisu u stanju odgovoriti na pitanje postanka svijeta, a da se ne koriste metafizickim pojmovima.
Zasto onda bjeze od realnosti i autoriteta i povlace se u iracionalni svijet iluzija?
Hajd sad reci sta je realnost, ali u dvije recenice.

Samo da vidimo koja je dijagnoza.
nosara

#400 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nosara »

drugi profil wrote:
Mihael24 wrote:
Odbrana doktorske teze
Datum:
A, taj ne odgovara na banalne upite... :wink:

Moje pitanje o jebanju i jedenju, kao osnovnim uslovima opstanka ljudske civilizacije, ignorise mjesecima... Docim, drka ovdje danima, a o drkanju ga niko nista ne pita... :-)
Locked