Venezuela

Locked
nosara

#376 Re: Venezuela

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:Velicina nekog vodje se ogleda ne u onom sto je cinio za svoju zemlju, vec u kakvom nasljedstvu je ostavio tu zemlju.
Znaci ako je Chavez bio pozitivan lik za Venecuelu na osnovu reformi koje je napravio, onda je za ocekivati da je u 12 godina koliko je bio na vlasti napravio sistem koji ce se sam moci nanovo regenerirati svaki put kada neki vodja ode. Ako imas apsolutnu vlast i imas dovoljno vremena, onda je za ocekivati da iza sebe ostavis ljude i sistem koji ce taj proces nastaviti i odrzavati, sistem koji ce moci nadogradjivati sam sebe.
No naravno u slucaju Venecuele to nije tako, jer da vec imas sistem onda ne bi ni bilo potrebe za jednim te istim vodjom sve do njegove smrti. Onda ne bi ni postojao kult vodje, jer vodja ne bi bio potreban. Pravi vodja je jedino onaj koji napravi sistem kojem vise ne treba vodja. Tesko da je ovdje to slucaj, da ne ulazimo uopste u raspravu o tome da li je Chavez bio pozitivac za svoju zemlju i za vrijeme zivota. Sta ce se desiti sada ostaje da se vidi. Ostaje nada da zemlja sada nece krenuti u sunovrat.

Poslije mene - potop. :oops:
Koju moju ..........onda americki smradovi biraju predsjednika...? Imaju sistem...? Kako to da ne funkcionise bez vodje...?

............. :roll:
Last edited by Anonymous on 06/03/2013 19:50, edited 1 time in total.
Reason: nemoj da se svađamo!
Arteta

#377 Re: Venezuela

Post by Arteta »

jeza u ledja wrote:Velicina nekog vodje se ogleda ne u onom sto je cinio za svoju zemlju, vec u kakvom nasljedstvu je ostavio tu zemlju.
Znaci ako je Chavez bio pozitivan lik za Venecuelu na osnovu reformi koje je napravio, onda je za ocekivati da je u 12 godina koliko je bio na vlasti napravio sistem koji ce se sam moci nanovo regenerirati svaki put kada neki vodja ode. Ako imas apsolutnu vlast i imas dovoljno vremena, onda je za ocekivati da iza sebe ostavis ljude i sistem koji ce taj proces nastaviti i odrzavati, sistem koji ce moci nadogradjivati sam sebe.
No naravno u slucaju Venecuele to nije tako, jer da vec imas sistem onda ne bi ni bilo potrebe za jednim te istim vodjom sve do njegove smrti. Onda ne bi ni postojao kult vodje, jer vodja ne bi bio potreban. Pravi vodja je jedino onaj koji napravi sistem kojem vise ne treba vodja. Tesko da je ovdje to slucaj, da ne ulazimo uopste u raspravu o tome da li je Chavez bio pozitivac za svoju zemlju i za vrijeme zivota. Sta ce se desiti sada ostaje da se vidi. Ostaje nada da zemlja sada nece krenuti u sunovrat.

Poslije mene - potop. :oops:
S tobom se pocinjem slagati skoro na svakom pdf-u. :D
Odlican post. :thumbup:
Sezam

#378 Re: Venezuela

Post by Sezam »

R.I.P. Hugo

Nece ti oprostiti sto si sirotinji povratio dostojanstvo.
sanaman

#379 Re: AW: Venezuela

Post by sanaman »

Sta reci, koju poruku poslati...citam i ne razumijem kako se neko moze diviti sistemu u kojem je inflacija 25%, kako?

Kako u drzavi koja puci od nafte moze biti nedostatka namirnica i fiksna cijena kruha?

Kako neko moze podrzavati sistem u kojem se gorivo prodaje ispod svake ekonomske cijene, a voda skuplja? Pa ta cijena goriva nista pokriti ne moze...to krava muzara izdrzati ne moze!

Kako neko moze podrzavati politiku covjeka koji zlatnu koku prepolovi, koka samo sto nije crkla, zaduzio drzavu, ovo niko ne komentarise, kako je svemoguci uspio napraviti dug, kako kraj nafte?

Pitanja ali ideologija ne daje odgovore, ona je slijepa!

Tapatalk 2
insomnia78

#380 Re: Venezuela

Post by insomnia78 »

sanaman wrote:Sta reci, koju poruku poslati...citam i ne razumijem kako se neko moze diviti sistemu u kojem je inflacija 25%, kako?

Kako u drzavi koja puci od nafte moze biti nedostatka namirnica i fiksna cijena kruha?

Kako neko moze podrzavati sistem u kojem se gorivo prodaje ispod svake ekonomske cijene, a voda skuplja? Pa ta cijena goriva nista pokriti ne moze...to krava muzara izdrzati ne moze!

Kako neko moze podrzavati politiku covjeka koji zlatnu koku prepolovi, koka samo sto nije crkla, zaduzio drzavu, ovo niko ne komentarise, kako je svemoguci uspio napraviti dug, kako kraj nafte?

Pitanja ali ideologija ne daje odgovore, ona je slijepa!

Tapatalk 2
Pa dovoljno je da kaze za Busa da je djavo i eto ti bezrezervne podrske fejsbuk revolucionara i ljevice
Retorika tipa Dodik
s' moje sokocalo
Avetinho

#381 Re: Venezuela

Post by Avetinho »

Sezam wrote:R.I.P. Hugo

... dok si u medjuvremenu punio svoje dzepove i gradio kult licnosti, te ostavio Venecuelu podijeljenu popola. Sta ce sad biti, bog zna.

Ali, o mrtvima sve najbolje.
Sezam

#382 Re: Venezuela

Post by Sezam »

Ja Sam Odavle wrote:

... dok si u medjuvremenu punio svoje dzepove i gradio kult licnosti, te ostavio Venecuelu podijeljenu popola. Sta ce sad biti, bog zna.

U cemu je problem? Sto je demokratski izabran svaki put, ili sto nisu uspjeli pucevi desnice da ga skinu s vlasti?
jeza u ledja

#383 Re: Venezuela

Post by jeza u ledja »

nosara wrote: Koju moju ..........onda americki smradovi biraju predsjednika...? Imaju sistem...? Kako to da ne funkcionise bez vodje...?

Biraju predsjednika koji ima zakonski i vremenski limitiranu moc. On je samo predsjednik, potrosna roba, isti od jednakih.
Vodja, duce, fuehrer, marsal, comandante, imperator, cezar, idol nas, to su "cinovi" rezervisani za jednu drugu vrstu drzavnika.

Tema je Venecuela, ne Amerika. Probaj se fokusirati.
Sezam

#384 Re: Venezuela

Post by Sezam »

jeza u ledja wrote: Tema je Venecuela, ne Amerika. Probaj se fokusirati.
Fakat moras biti naivan pa misliti da jedno s drugim nema veze.
Avetinho

#385 Re: Venezuela

Post by Avetinho »

Sezam wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

U cemu je problem? Sto je demokratski izabran svaki put, ili sto nisu uspjeli pucevi desnice da ga skinu s vlasti?
Ko je rekao da je problem? Samo cinjenicno stanje. Sedam dana ce u Venecueli plakati "Druze Hugo, mi ti se kunemo", a nakon toga ce biti "Druze Hugo, mi ti se koljemo".
nosara

#386 Re: Venezuela

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
nosara wrote: Koju moju ..........onda americki smradovi biraju predsjednika...? Imaju sistem...? Kako to da ne funkcionise bez vodje...?

Biraju predsjednika koji ima zakonski i vremenski limitiranu moc. On je samo predsjednik, potrosna roba, isti od jednakih.
Vodja, duce, fuehrer, marsal, comandante, imperator, cezar, idol nas, to su "cinovi" rezervisani za jednu drugu vrstu drzavnika.

Tema je Venecuela, ne Amerika. Probaj se fokusirati.
Zar je Cavez biran dozivotno...?

Prica ti je suplja... Ne moze ni nobelova nagrada od supka napravit harizmaticnog lidera...
jeza u ledja

#387 Re: Venezuela

Post by jeza u ledja »

nosara wrote:Zar je Cavez biran dozivotno...?
Prakticno jeste.
Prica ti je suplja... Ne moze ni nobelova nagrada od supka napravit harizmaticnog lidera...
Kad je Chavez dobio Nobelovu nagradu?
nosara

#388 Re: Venezuela

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
Prakticno jeste.
Nije on, jeste cica toma... Supak...

A Cavez nije biran dozivotno, ni prakticno ni neprakticno... To sto ga proamericka bagra nije mogla dobit u fer borbi, to je do proamericke bagre... Znas ih vec...
jeza u ledja

#389 Re: Venezuela

Post by jeza u ledja »

Sezam wrote:
Mozda ako pricamo o vanjskoj politici Venecuele, ne o politickoj strukturi neke druge zemlje.
Avetinho

#390 Re: Venezuela

Post by Avetinho »

nosara wrote:
jeza u ledja wrote:
Prakticno jeste.

A Cavez nije biran dozivotno, ni prakticno ni neprakticno... To sto ga proamericka bagra nije mogla dobit u fer borbi, to je do proamericke bagre... Znas ih vec...
A ja bih se zakleo da je covjek bio dozivotni predsjednik. Doduse, mimo ustava Venecuele (nije se bio zakleo ovaj zadnji put), ali to je njihov problem.

Jesi ti malo rasist, jelde? Cica Toma? Supak? Hmmm....
jeza u ledja

#391 Re: Venezuela

Post by jeza u ledja »

nosara wrote:
jeza u ledja wrote:
Prakticno jeste.

Cica Toma ?? To je rasisticki izraz. Fuj!
Sezam

#392 Re: Venezuela

Post by Sezam »

jeza u ledja wrote:
Sezam wrote:
Mozda ako pricamo o vanjskoj politici Venecuele, ne o politickoj strukturi neke druge zemlje.
Eh, to je problem...osiromasio americki naftni lobi da bi dao sirotinji kruha.
nosara

#393 Re: Venezuela

Post by nosara »

jeza u ledja wrote: Cica Toma ?? To je rasisticki izraz. Fuj!
Uopste nisam mislio na rasu, vec na stanje svijesti nekog od koga se ocekivalo da promijeni jedan naopak sistem iz temelja... Umjesto da oslobodi druge i on je postao rob...

A s druge strane neko ko se borio za slobodu svog naroda i jednakost, pa makar i u relativnom siromastvu, njegova smrt je za "pozdravit"... :roll:
area51

#394 Re: Venezuela

Post by area51 »

:thumbup:
jeza u ledja

#395 Re: Venezuela

Post by jeza u ledja »

Sezam wrote: Eh, to je problem...osiromasio americki naftni lobi da bi dao sirotinji kruha.
Ma kakvi ba, Amerika i Venecuela su na ti sto se tice nafte i svega ostalog u vezi ekonomije. Ubjedljivo najveci izvozni i uvozni partner Venecuele su SAD, i jedni i drugi posluju ko s poslom sto bi rekli.
Sve sto je Chavez uradio je zagrabio malo vise taksi od njihove drzavne firme PDVSA i podijelo raji. Mislim, ja nemam nista protiv toga, ali ako to nije odrzivo najebali su.
area51

#396 Re: Venezuela

Post by area51 »

jeza u ledja wrote:
Sezam wrote: Eh, to je problem...osiromasio americki naftni lobi da bi dao sirotinji kruha.
Ma kakvi ba, Amerika i Venecuela su na ti sto se tice nafte i svega ostalog u vezi ekonomije. Ubjedljivo najveci izvozni i uvozni partner Venecuele su SAD, i jedni i drugi posluju ko s poslom sto bi rekli.
Sve sto je Chavez uradio je zagrabio malo vise taksi od njihove drzavne firme PDVSA i podijelo raji. Mislim, ja nemam nista protiv toga, ali ako to nije odrzivo najebali su.
Mislim da je Hugo "ojadio" i neke francuske farmaceurske kompanije pričom:"uložili ste,izvukli uloženo i još dobro zaradili...tutanj " :lol:
Challenger__

#397 Re: Venezuela

Post by Challenger__ »

Arteta

#398 Re: Venezuela

Post by Arteta »

Klavikula wrote:kakvi retardi su se okupili da pricaju o velikom covjeku. za nepovjerovat.

Hugo, vjecna ti slava, pocivaj umiru.
area51 wrote:

komunjara.
CungaLunga

#399 Re: Venezuela

Post by CungaLunga »

Poslje smrti Chaveza, nema potrage za racunima u svici, karibijskim otocima...vladao covjek a nije pokrao narod...
komunjara!
area51

#400 Re: Venezuela

Post by area51 »

@arteta
Živi li su u "mraku",sad će doći "dežurni čiko" da im upali"svjetlo" :D
Last edited by area51 on 06/03/2013 21:07, edited 1 time in total.
Locked