Kraj entiteta?

Locked
Skijaš

#376 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Multikulti kao politicki program je dozivio fiasko - ustvari nikad nije bilo prihvaceno - neznam cemu onda istrajavanje na tome.
Nema alternative. Jer šta su prijedlozi koje se pokušava nametnuti kao alternative ? Ukidanje konstitutivnosti tri naroda i transformacija čitave BiH u samo bošnjačku državu ? Ili, kao što to neki drugi predlažu, getoizacija Bošnjaka na području s kojeg ih se nije uspjelo "očistiti" ? Da napravimo rampu na Ivan Sedlu i ovu liniju izolacije koja sada prijeti čitavoj zemlji ulaskom Hrvatske u EU, preselimo ka centru i ugušimo Bošnjake blokadama i ucjenama ? Nacionalisti se ne mogu dogovoriti oko toga šta je alternativa multikulturi i to je ustvari ključni razlog zašto se na konceptu suživota i zajedništva mora istrajati. Priznanje da imamo problem ne znači ništa, apsolutno ništa. Ne trebaš biti intelektualac sa tri fakultetske diplome da bi znao kako imamo problem. Ali onaj ko ponudi rješenje koje je prihvatljivo svim protivnicima suživota, e taj bi bio istorijska ličnost. Međutim, izazov je prevelik i svi se redovno udave na tom zalogaju i skliznu ili u tabor velikosrpske, velikohrvatske ili velikobošnjačke opcije. Nema ga ko je u stanju pomiriti apetite svih. Kad to shvatiš, napravićeš korak s te stepenice na kojoj si sad (a sa koje se vidi samo to da imamo problem) na stepenicu sa koje se vidi da suživot ustvari nema alternativu.
imali smo nekada iskustva sa naturenim multikulti pa znamo kako je zavrsilo i kakva cudovista su iz toga se izlegla.
Ako ne možeš živjeti u zajednici ravnopravnih naroda, predlažem ti da izvadiš pasoš i nađeš sebi mjesto pod nebom gdje ćeš se osjećati komotnije. SFRJ ste razjebali, BiH nećete.
torcida

#377 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

madner wrote:
Pa nisam rekao da imas skrivene misli, nego kazem da tvoje pojmovanje i moj pojam tog pojma nisu isti pojam :D
frlo vjerovatno :D
RBiH je prije bila podjeljenja na srezove, grupe opcina. Medjutim kada su napravili analizu dosli su do zakljucka da taj nivo nije potreban. Dakle koje kriterije imas?
koji nivo, srezova ili? 8-)

pa diplomatski dogovor bi bio da...trebamo usuglasiti mišljenja i pronaći zadovoljavajuće rješenje za sve tri strane...što je opet žešća utopija ali eto ne možemo odustati od potrage, takav luxuz si definitivno ne možemo priuštiti.
neslužbeno, mislim da imamo previše nivoa vlasti i da jedan trebamo eliminirati i ostale shodno tome modificirati, sad..na koji način i u kojem pogledu....stvar podložna dogovoru i pregovoru :)
Skijaš

#378 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

torcida wrote:
Skijaš wrote:
Kao što ga, zbog izmanipulisanosti većeg dijela srpskog naroda u Hrvatskoj, nije moglo biti ni kod komšija. Jednu od suprotstavljenih vizija uređenja društva se moralo poraziti. U Hrvatskoj je to urađeno metkom i granatom, u BiH to treba uraditi političkim i ekonomskim sredstvima. Ili misliš da je i u Hrvatskoj trebalo dozvoliti par decenija mrcvarenja ?
samo sam htio naglasiti da sam zagovornik kompromisa i da ne odobravam radikaliziranje stanja bez obzira na okolnosti i vjetrove koje pušu..... ;-)
Pa i ja sam za kompromis; dva entiteta i u jednom od njih kantoni a kako bi imali potreban nivo decentralizacije. Sve to bez svojatanja teritorije nametanjem svog identiteta kao jedinog službenog. I svima dobro. Međutim, ako svojatanje teritorije predstaviš kao nečije ljudsko pravo, tu nema kompromisa jer ne može neko tvrditi da mu je ljudsko pravo to da gazi tuđe ljudsko pravo. Mislim može, ali u očima normalnog čovjeka izgleda lud.
etovidis

#379 Re: Kraj entiteta?

Post by etovidis »

Da je usvojen 'Aprilski paket' reformi iz 2006, entiteti ne bi bili ukinuti ali u praksi bi bili manje bitni. Za to nije kriv niko sa strane nego 'domaca pamet' koja je time zacementirala entitete za bar jos jednu generaciju a mozda i puno duze.
Dodik, izgleda, u svakom izbornom ciklusu uspije naci 'svoju budalu' ovdje u Sarajevu; ranije Silajdzica a danas je to Zlatko Lagumdzija. Sve dok mu to ide za rukom ne moze se govoriti o bilo kakvom napretku.
Last edited by etovidis on 05/10/2012 09:39, edited 1 time in total.
torcida

#380 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

LaBomba wrote:

Zasto onda vi u Hr niste "jos uvijek" u nekim pregovorima i razgovorima sa tzv republikom srpskom krajinom, ili jos bolje pitanje, zasto vi ne ostaviste tu tvorevinu u Hrvatskoj, kao politickog faktora, nego ste tu tvorevinu opravdano tretirali kao okupirani dio Hrvatske, i cekali pravi trenutak za vojnu akciju.
tko ''mi''? neam pojma šta pregovaraju i dogovaraju u hrvatskoj ali je činjenica da ''vam'' je nuđen famozni plan z4 koji zbog megalomanije ili ne znam ni ja čega drugog, martić&co nisu prihvatili na našu sveopću radost...jer da jesu....niti bi hrvatska bila u današnjim granicama a vala definitivno ne bi ni bosna i hercegovina. ;-)
seln

#381 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

torcida wrote:
seln wrote:
Ne sporim...samo,(ponavljam se, ali sta mogu) dvije od tri strane ne zele nikakvu drzavu...ili zele neku labavu zajednicu kao medjufazu pridruzivanja maticama.
Za to su se u ratu borili, u tu svrhu se bore i dana danas.
pa ne bih se složio sa navedenim, barem što se tiče bh hrvata...evo ja prvi, kao pripadnik tog korpusa ne želim raspad bih a pogotovo ne nekakavo pripajanje okolnim državama već normalan ustroj bih gdje neće biti moguća dominacija jednog-drugog-trećeg nad ostalima...
uostalom, bih je međunarodno-priznata država i po ustavu se ne može ''jednostrano'' ili ''dvostrano'' raspasti, konsenzus kuću gradi...ili je srozava
Ma, ljubi te brat...haj' mi sad namah reci, jesi li za rekonstrukciju koja ce ukljucivati i teritorije republike genocidne?
Dakle, da se Hrvati vrate u Posavinu, u okolinu Banjaluke, u Prijedor, da taj dio genocidne bude dio jedinice uprave sa hrvatskom vecinom?
Ako si za to, od mene imas punu podrsku.
mO k3

#382 Re: Kraj entiteta?

Post by mO k3 »

seln wrote:
torcida wrote:
seln wrote:
Ne sporim...samo,(ponavljam se, ali sta mogu) dvije od tri strane ne zele nikakvu drzavu...ili zele neku labavu zajednicu kao medjufazu pridruzivanja maticama.
pa ne bih se složio sa navedenim, barem što se tiče bh hrvata...evo ja prvi, kao pripadnik tog korpusa ne želim raspad bih a pogotovo ne nekakavo pripajanje okolnim državama već normalan ustroj bih gdje neće biti moguća dominacija jednog-drugog-trećeg nad ostalima...
uostalom, bih je međunarodno-priznata država i po ustavu se ne može ''jednostrano'' ili ''dvostrano'' raspasti, konsenzus kuću gradi...ili je srozava
Ma, ljubi te brat...haj' mi sad namah reci, jesi li za rekonstrukciju koja ce ukljucivati i teritorije republike genocidne?
Dakle, da se Hrvati vrate u Posavinu, u okolinu Banjaluke, u Prijedor, da taj dio genocidne bude dio jedinice uprave sa hrvatskom vecinom?
:thumbup:
torcida

#383 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

Skijaš wrote:
Pa i ja sam za kompromis; dva entiteta i u jednom od njih kantoni a kako bi imali potreban nivo decentralizacije. Sve to bez svojatanja teritorije nametanjem svog identiteta kao jedinog službenog. I svima dobro. Međutim, ako svojatanje teritorije predstaviš kao nečije ljudsko pravo, tu nema kompromisa jer ne može neko tvrditi da mu je ljudsko pravo to da gazi tuđe ljudsko pravo. Mislim može, ali u očima normalnog čovjeka izgleda lud.
ok..prihvatljivo rješenje uz neophodnu modifikaciju odnosa kanton-federacija jer eliminiranje lokalne samuprave ima svoju težinu.

mada ruku na srce, izglednija varijanta bi bila eliminiranje određenih kantona bez ikakve namjere da suptilno dođem(o) do nekakvog novog entiteta, jer.. baš nešto i nisam siguran da političkoj kasti odgovara eliminiranje čitavog nivoa vlasti..i shodno tome, lijepi broj ovih/onih političkih aktera na cesti ako se razumijemo
etovidis

#384 Re: Kraj entiteta?

Post by etovidis »

seln wrote:
torcida wrote:
seln wrote:
Zasto odmah napadati ili patronizirati nekoga ko kaze da nije za podjelu BiH i razmislja racionalno, zar to nije malo kontraproduktivno?
polovka

#385 Re: Kraj entiteta?

Post by polovka »

seln wrote: Dakle, da se Hrvati vrate u Posavinu, u okolinu Banjaluke, u Prijedor, da taj dio genocidne bude dio jedinice uprave sa hrvatskom vecinom?
Gdje da se vrate?Nekretnine su u 90% slučajeva PRODANE, što bi značilo da isti nemaju gdje da se vrate.Oni BL i sva ostala mjesta mogu posjetiti samo turistički.
Fakat, ne kontam kako neke očigledne stvari nisu jasne.Priča o povratku je obična ubleha koja spada u domen dnevne politike.
Ovo isto važi za sve ostale koji više nisu na prijeratnoj adresi(u 80-90% slučajeva), ne samo za banjalučke Hrvate.
torcida

#386 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

seln wrote: Ma, ljubi te brat...haj' mi sad namah reci, jesi li za rekonstrukciju koja ce ukljucivati i teritorije republike genocidne?
iskreno drug, to bi bila idealna varijanta ali ona nije realna sekunde jedne i toga smo svi mi jako dobro svjesni...
za početak, da svi povrate svoju imovinu, da se svima omogući povratak na njihova ognjišta bez degradacija i šikaniranja...a poslije šta nam svima bog dragi udijeli? ;-)
res publica

#387 Re: Kraj entiteta?

Post by res publica »

seln wrote: Ma, ljubi te brat...haj' mi sad namah reci, jesi li za rekonstrukciju koja ce ukljucivati i teritorije republike genocidne?
Skijaš je meni juče održao lekciju o poštenom odnosu prema Hrvatima, pa mislim da ovdje ima prostora da isto tako reaguje. Ovaj tvoj upis razumijem ovako: ako mogu Srbi biti nepošteni prema Hrvatima, možemo i mi (Bošnjaci)!!!!
Što znači da niko nije baš pošten, pa ni "mi". Čak se može reći da su Srbi pošteniji. Tuđman je imao mogućnost da u Dejtonu insistura na drugačijim granicama sa Srbima, ali on se zadovoljio ovim. Mijenjali su neke teritorije, Odžak, Mrkonjić i sl. I to je to. Sa Bošnjacima je bio potpuno drugačiji dogovor. To je bilo vašingtonsko udruživanje, a sad bi željeli razdruživanje. A ne može se razdružiti sa onim s kojim si se već jednom razgraničio, nego sa onim s kojim si se udruživao.

Ali druga je stvar, što mi govorimo o poštenju umjesto o interesu. Bošnjački interes je da se što bolje pozicioniraju u FBiH, hrvatski interes je da dobiju entitet. Može se desiti da Bošnjaci ovladaju cijelom FBiH. I to čak n bi bilo nepošteno. Hrvati su se namirili u Krajini, i sad im zjapi prazna, ne mogu da je nasele, a bacaju oko put BiH. Ako uzmu Posavski i Zapadnohercegovački kanton, i to će im biti dovoljno, a Vitez, Žepče i Kiseljak to bi bilo megalomanski tražiti. Zlaja je zamalo uspio da uveže Federaciju, ali on osim što je bio neshvaćen od Dodika, ni njegovi ga baš nisu razmjeli. Više vole onu ludu Komšića, nego njega.
hAZNADAR

#388 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: Kada kažeš da neku grupu (narod, rasu, vjersku skupinu) treba staviti u podređen položaj jer ista ne daje jednak doprinos društvu kao grupa kojoj ti pripadaš, to jeste širenje mržnje. Tvoji su argumenti smeće i neprihvatljivi svakom ko je imalo objektivan. Dakle, nismo ovdje bitni ti i ja, bitna ja samo vrijednost naših stavova. Moralna vrijednost, istorijska, pravna itd. A tvoji argumenti za tezu da BiH treba postati samo bošnjačka te da su suživot i multikulturalizam prevaziđene kategorije, su ustvari smeće od argumenata.
Imam pravo da pisem i smece, gluposti, nebuloze,.. ali to i dalje nije govor mrznje - izvoli faco razvali to smece ako je toliko neobjektivno - umjesto da kamcis cenzure. Ja sa svojim "smecem" barem uredno odgovaram na sve tvoje tvrdnje - nebitno koliko je kome to pametno - za razliku od tebe koji samo ponavlja frazu o osnivanju stranke i isposljava zatvaranje teme kada sam ne moze argumentovati.
To sto ti propagiras je odavno neizvodljivo - ostali su u BiH samo silom prilika jer nemaju snage da izadju iz nje - a tvojim multukulturalstvom samo brisu dupe i to ismijavaju. Multukulturalstvo im se samo silom moze naturiti - pa kada je tako - sto bi sam ona tom modelu i insistirali.

Da BiH je drzava Bosnjaka - zato sto drugi ili ne zele tu drzavu ili su tu samo silom prilika.
Da - BiH je drzava Bosnjaka zato sto je samo na njima ostala i zato sto je samo oni hoce.
Jednostavno da jednostavnije ne moze biti - a podredjene polozaje ti sam izmisljas. Francuska je nacionalna drzava Francuza, Njemacka Nijemaca, Slovacka Slovaka, Bugarska Bugara,.. i tu opet zive milioni drugih koji nisu u podredjenom polozaju. Srbi, Hrvati,.. mogu imati svasvoja nacionalna, gradjanska,.. prava i u nacionalnoj drzavi Bosnjaka. A za to su zainteresovani koliko i za nase tumacenje multi-kulti i zajednicke svojine. Pa prema tome - sta imamo onda od multi-kulti - kada vec 20 god. pokazuju i dokazuju da ih to ne interesuje. Vrijeme je da Bosnjaci gledaju samo svoj interes a to je upravo nacionalna drzava za nas gdje ce se vremenom i okupacija ukinuti ili smanjiti.
Biti optužen za netoleranciju netolerancije shvatam kao potvrdu da sam na pravom putu. Nije mi jasan tok misli koji tebe dovodi do zaključka da je to nešto loše.
Upravo si dobio svoju volju samo na jednom forumu i to zabranom drugacijeg misljenja.
Svi učesnici imaju mogućnost da moderatorima prijave širenje mržnje i mnogi to koriste.
Na ovolikom forumu moderatori nemaju vremena citati i analizirati sve napisano - niti pronalaziti tragove mrznje - posebno tamo gdje si ih ti samo skontao. Naravno da ce onda radije tebi udovoljiti, mr. legendi foruma vjecito prisutnom sa preko 6000 postova nego novom kolacu poput mene.

Idemo reci realno kao sto jeste - tvoje ideje i vizije imaju svoju logiku i nostalgicne tonove. Ali su u praksi neizvodljivi i to sam znas cim se sudaris sa argumentima koji samo podjecaju na realnost kakva jeste. Samo zbog sujete guras i dalje svoje na ovaj ili onaj nacin. A sada znam kako rjesavas drugacija misljenja na koje neznas odgovoriti. Ocito nisi dugo bio u RS - multikulti vizija zemlje danas i ubuduce ima manje sanse kod njih nego ikada. Etnicka dominacija je realnost kao i svojina samo jednih - to je poslije 20 god. postalo skoro pa nepisano pravilo - ostali samo to znaju, mogu, zele,.. i nikako drugacije. Prema njima mozes samo biti tolerantnan ako im dadnes sta zele - i pravno verifikujes samo njihovu svojinu nad zemljom tamo gdje to zele. Pa izvoli budi tolerantan prema tome. Nema ovdje vise zajednistva- ili oni ili mi - ja kazem radije "mi" jer vremenom u ovoj rahat patnji, cekanju, i multikulti utopiji - vise sanse imaju oni da betoniraju svoje postignuto.
Iskreno receno - moja Banjaluka - ce uvijek biti u mom poimanju zajednicki grad svih nacija, vjera, kultura,.. drugacije i ne mogu zamisliti. Ali ako ne moze drugacije nego samo da je necija - samo jednih, ali bas nikako ne moze, ono bas da moze samo i jedino biti samo jednih a nikad svacije - onda radije nasa. Poslije 20 god. nemam vise iluzija da ce ikada vise biti zajednicka.
madner

#389 Re: Kraj entiteta?

Post by madner »

torcida wrote:
madner wrote:
Pa nisam rekao da imas skrivene misli, nego kazem da tvoje pojmovanje i moj pojam tog pojma nisu isti pojam :D
frlo vjerovatno :D
RBiH je prije bila podjeljenja na srezove, grupe opcina. Medjutim kada su napravili analizu dosli su do zakljucka da taj nivo nije potreban. Dakle koje kriterije imas?
koji nivo, srezova ili? 8-)

pa diplomatski dogovor bi bio da...trebamo usuglasiti mišljenja i pronaći zadovoljavajuće rješenje za sve tri strane...što je opet žešća utopija ali eto ne možemo odustati od potrage, takav luxuz si definitivno ne možemo priuštiti.
neslužbeno, mislim da imamo previše nivoa vlasti i da jedan trebamo eliminirati i ostale shodno tome modificirati, sad..na koji način i u kojem pogledu....stvar podložna dogovoru i pregovoru :)
Mi nemamo tri strane, imamo gradjane koji sigurno imaju vise od 3 tabora. To je prvi problem.

Moj prijedlog je da usvojimo kriterije ocjenjivanja pa da onda vidimo koji prijedlog ima najveci skor. Dakle prvo utvrditi sta ce uciniti prijedlog dobrim ili losim.
Skijaš

#390 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

res publica wrote:druga je stvar, što mi govorimo o poštenju umjesto o interesu. Bošnjački interes je da se što bolje pozicioniraju u FBiH, hrvatski interes je da dobiju entitet.
Interesi ne moraju biti u kontradikciji i kod nas u BiH nisu. Želje mogu. Interes Hrvata ili Srba nije da imaju samo svoj komad teritorije na kojem mogu gaziti druge, interes Hrvata i Srba je da se njih ne gazi. Isto tako, interes Bošnjaka nije da imaju samo svoju državu, nego da ih se ne gazi u državi u kojoj žive. A želja je nešto drugo i ne treba biti tretirana kao prihvatljiv argument. Dakle, rješenje je decentralizacija kako bi onemogućili dominaciju nad manje brojnim narodima uz otklon od projekta etničke podjele kako bi spriječili getoizaciju najbrojnijeg naroda. Nije to teško izvesti. Problem su politički faktori koji još funkcionišu na osnovu "želje".
Može se desiti da Bošnjaci ovladaju cijelom FBiH. I to čak n bi bilo nepošteno. Hrvati su se namirili u Krajini, i sad im zjapi prazna, ne mogu da je nasele, a bacaju oko put BiH.
Domovina Hrvata Bosne i Hercegovine je Bosna i Hercegovina i Hrvati ne treba da plaćaju dug nastao Olujom. Kao što ni Bošnjaci Bosne i Hercegovine ne treba da plaćaju dug nastao otcjepljenjem Kosova itd. Naša tri naroda polažu jednako pravo nad čitavom teritorijom ove zemlje i bilo kakav upitnik nad tom tezom je u osnovi nepravedan.
Skijaš

#391 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: Kada kažeš da neku grupu (narod, rasu, vjersku skupinu) treba staviti u podređen položaj jer ista ne daje jednak doprinos društvu kao grupa kojoj ti pripadaš, to jeste širenje mržnje. Tvoji su argumenti smeće i neprihvatljivi svakom ko je imalo objektivan. Dakle, nismo ovdje bitni ti i ja, bitna ja samo vrijednost naših stavova. Moralna vrijednost, istorijska, pravna itd. A tvoji argumenti za tezu da BiH treba postati samo bošnjačka te da su suživot i multikulturalizam prevaziđene kategorije, su ustvari smeće od argumenata.
Imam pravo da pisem i smece, gluposti, nebuloze,.. ali to i dalje nije govor mrznje
Objasnio sam ti kako sam došao do zaključka da jeste. Uzmimo recimo za primjer SAD u kojim procentualno više crnaca leži u zatvoru, odnosno čitav taj problem u crnačkoj populaciji na kojeg je ukazivao i Bill Cosby. Šta je rješenje ? Edukacija, dijalog i generalno dizanje komunikacije na jedan viši nivo. Tvojom logikom bi došli do prijedloga da crnce treba kazniti vraćanjem segregacije ili možda ropstva. Tvoj prijedlog kažnjavanja Hrvata i Srba je upravo to, širenje mržnje.
To sto ti propagiras je odavno neizvodljivo - ostali su u BiH samo silom prilika jer nemaju snage da izadju iz nje - a tvojim multukulturalstvom samo brisu dupe i to ismijavaju. Multukulturalstvo im se samo silom moze naturiti - pa kada je tako - sto bi sam ona tom modelu i insistirali.

To je nepravda i spuštanje na nivo onih koje kritikuješ. Što znači da se ne trebaš ljutiti na mene kada osporavam tvoje stavove, pošto si ti svoj pogrešan stav samo stavio u šešir sa još dva pogrešna stava. Ti kažeš da drugi rade nešto loše, pa ćeš i ti. Zašto se ljutiš na mene kad kažem da je to sve isto smeće ako i sam to tvrdiš ?
torcida

#392 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

hAZNADAR wrote:
uskačem kao padobranac ali se moram referirati na par situacija obzirom da odašilješ strelice na sve strane..
argumenti za prvi boldani dio...odokativan zaključak ili barataš kakvim studijama/anketama/neoborivim dokazima?
koji klinac itko od navedenih skupina treba da ostavi svoju zemlju/nekretnine/domove samo zato jer im politički koncept države nije po volji?
drugi dio...multikulturalstvo na silu?? većeg oksimorona ne čuh u svom životu :-)
sila iziskuje novu silu...i eto nas opet na hebenom početku unazad 20 godina

Da BiH je drzava Bosnjaka - zato sto drugi ili ne zele tu drzavu ili su tu samo silom prilika.
Da - BiH je drzava Bosnjaka zato sto je samo na njima ostala i zato sto je samo oni hoce.
a ovo argumentiraš čime?
bih je de facto država 3 konst.naroda i svih njenih građana ma šta tko o tome mislio i taj dio nikada nije bio sporan, želje-pozdravi kao i subjektivne interpretacije baš i nijesu tema ovog razgovora ;-)
Jednostavno da jednostavnije ne moze biti - a podredjene polozaje ti sam izmisljas. Francuska je nacionalna drzava Francuza, Njemacka Nijemaca, Slovacka Slovaka, Bugarska Bugara,.. i tu opet zive milioni drugih koji nisu u podredjenom polozaju. Srbi, Hrvati,.. mogu imati svasvoja nacionalna, gradjanska,.. prava i u nacionalnoj drzavi Bosnjaka. A za to su zainteresovani koliko i za nase tumacenje multi-kulti i zajednicke svojine. Pa prema tome - sta imamo onda od multi-kulti - kada vec 20 god. pokazuju i dokazuju da ih to ne interesuje. Vrijeme je da Bosnjaci gledaju samo svoj interes a to je upravo nacionalna drzava za nas gdje ce se vremenom i okupacija ukinuti ili smanjiti.
da rezimiram priču...ovakvim nastojanjima samo daješ drugima za pravo da radikaliziraju stanje i da se bore za svoj isključivi komad zemlje pod bh nebom.

Idemo reci realno kao sto jeste - tvoje ideje i vizije imaju svoju logiku i nostalgicne tonove. Ali su u praksi neizvodljivi i to sam znas cim se sudaris sa argumentima koji samo podjecaju na realnost kakva jeste.

multikulturalnost na fin i civiliziran način je neizvediva varijanta dok recimo agresivniji pristup treba uroditi plodom?
Iskreno receno - moja Banjaluka - ce uvijek biti u mom poimanju zajednicki grad svih nacija, vjera, kultura,.. drugacije i ne mogu zamisliti. Ali ako ne moze drugacije nego samo da je necija - samo jednih, ali bas nikako ne moze, ono bas da moze samo i jedino biti samo jednih a nikad svacije - onda radije nasa. Poslije 20 god. nemam vise iluzija da ce ikada vise biti zajednicka.
...hm, u tom slučaju legendo, bl će da ostane pod jurisdikcijom rs dok je svijeta i naroda
torcida

#393 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

madner wrote:
Mi nemamo tri strane, imamo gradjane koji sigurno imaju vise od 3 tabora. To je prvi problem.
slažemo se, pored te 3 konstitutivne grupacije (definirane ustavom) imamo i građane koji se ne uklapaju u dati šablon
Moj prijedlog je da usvojimo kriterije ocjenjivanja pa da onda vidimo koji prijedlog ima najveci skor. Dakle prvo utvrditi sta ce uciniti prijedlog dobrim ili losim.
ok..koji prijedlozi su na tapeti? :)
Bodkin

#394 Re: Kraj entiteta?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote: Jedno je zivjeti multi-kulti i tako poimati drustvo - a drugo to politicki propagirati. Bosnjastvo kao nacionalna ideologija je samo po sebi tolerantno i otvoreno - nije definisano eksplicitno samo kroz jednu vjeru, ne zagovara cistocu ili primitivnu dominaciju,... Multikulti kao politicki program je dozivio fiasko - ustvari nikad nije bilo prihvaceno - neznam cemu onda istrajavanje na tome.

A taj "jedan od rjetkih" je svoju toleranciju i multikulti sposobnost dokazao - cenzurom. Nek se vise ne javlja po pitanju tolerancije i multiltikulti - imali smo nekada iskustva sa naturenim multikulti pa znamo kako je zavrsilo i kakva cudovista su iz toga se izlegla.
aha, bas nije definisana kroz vjeru a pogotovo ne kroz jednu :lol: daj ba budi realan svega ti. dalje, ako je dozivio poraz, ti i dalje nemas pravo reci da je bosna drzava bosnjaka. odnosno mozes ali se spremi da tvoje stavove ljudi kao @skijas nazovu fasistickim, sovinistickim ili sta je vec rekao
seln

#395 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

torcida wrote:
iskreno drug, to bi bila idealna varijanta ali ona nije realna sekunde jedne i toga smo svi mi jako dobro svjesni...
za početak, da svi povrate svoju imovinu, da se svima omogući povratak na njihova ognjišta bez degradacija i šikaniranja...a poslije šta nam svima bog dragi udijeli? ;-)
Ok...
znaci, izgleda ovako, sa hrvatske tacke gledista: u rs nemamo sta traziti, povratka nema, a moramo se nekako namiriti...
ko je logicni kandidat da bude ostecen, utoliko vise jer su ga vec ostetili srbi?
Skijaš

#396 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

torcida wrote:
hAZNADAR wrote:Jednostavno da jednostavnije ne moze biti - a podredjene polozaje ti sam izmisljas. Francuska je nacionalna drzava Francuza, Njemacka Nijemaca, Slovacka Slovaka, Bugarska Bugara,.. i tu opet zive milioni drugih koji nisu u podredjenom polozaju. Srbi, Hrvati,.. mogu imati svasvoja nacionalna, gradjanska,.. prava i u nacionalnoj drzavi Bosnjaka. A za to su zainteresovani koliko i za nase tumacenje multi-kulti i zajednicke svojine. Pa prema tome - sta imamo onda od multi-kulti - kada vec 20 god. pokazuju i dokazuju da ih to ne interesuje. Vrijeme je da Bosnjaci gledaju samo svoj interes a to je upravo nacionalna drzava za nas gdje ce se vremenom i okupacija ukinuti ili smanjiti.
da rezimiram priču...ovakvim nastojanjima samo daješ drugima za pravo da radikaliziraju stanje i da se bore za svoj isključivi komad zemlje pod bh nebom
:-D to je ustvari cilj takvih inicijativa. Uvjeriti Bošnjake da suživot nije moguć, a onda ćemo kao lakše ući u projekat stvaranja Trećeg ili otcjepljenja, jer zaboga, ne može se zajedno. Ne mislim da to kolega namjerno radi, ali to je pozadina takve ideje.
Skijaš

#397 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

Rock Flock wrote:
Skijaš wrote:
torcida wrote:
da rezimiram priču...ovakvim nastojanjima samo daješ drugima za pravo da radikaliziraju stanje i da se bore za svoj isključivi komad zemlje pod bh nebom
:-D to je ustvari cilj takvih inicijativa. Uvjeriti Bošnjake da suživot nije moguć, a onda ćemo kao lakše ući u projekat stvaranja Trećeg ili otcjepljenja, jer zaboga, ne može se zajedno. Ne mislim da to kolega namjerno radi, ali to je pozadina takve ideje.
A covjek ti sto puta rekao da ga ne interuje nikakva podjela nego AVNOJ ska Bosna I Hercegovina u medjunardno priznatim granicama kao MINIMUM . Kao minimum
Ovdje se radi o principu, kao u slučaju Kutiljerovog plana. Hajde da se u principu dogovorimo da suživot nije moguć, a o detaljima gdje bi bile granice, to bi se kao rješavalo poslije. Kada je evidentno da crkva u dvorištu Fate Orlović ne smeta tim političarima od kojih kolega očekuje ukidanje entiteta, lako je prepoznati manipulaciju.

Još jednom, ne mislim da to kolega radi namjerno, očigledno je da je njegov prijedlog o ograničavanju prava Hrvata zasnovan samo na otvorenom šovinizmu, ali se generalno radi o prijedlogu koji je jako drag upravo šovinistima unutar hrvatskog naroda jer daje legitimitet njihovim idejama. Opravdava ih.
Skijaš

#398 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

Rock Flock wrote:skijas , shvati da se bosna ne moze podijeliti ! Nemoguce je toj drzavi nacrtati granice kada su svi zivjeli svuda pogotovo BiH muslimani . Svuda ih je bilo osim u Listici . Dakle imas opciju ! Ima BiH kao sto je bila prije rata RBiH ili je nema nikako , podijeljena na dva dijela izmedju Srbije i Hrvatske . Na neciju srecu a na neciju nesrecu ne postoji treca opcija .
Reagujem jer mi se ne sviđa forsiranje ideje koja vodi u krvoproliće. A krvoproliće je neminovno ako Sarajevo nastupi s tezom da suživot nije moguć.

suživot nije moguć ----> prijedlozi utemeljeni na tom zaključku ----> rat

Bez obzira na to što su detalji ovog označeno plavom bojom, prijedlog transformacije BiH u isključivo bošnjačku državu ili prijedlozi etničkog komadanja, sve to vodi u sukob.

Zato suživot nema alternativu.
gidora

#399 Re: Kraj entiteta?

Post by gidora »

Rock Flock wrote:skijas , shvati da se bosna ne moze podijeliti ! Nemoguce je toj drzavi nacrtati granice kada su svi zivjeli svuda pogotovo BiH muslimani . Svuda ih je bilo osim u Listici . Dakle imas opciju ! Ima BiH kao sto je bila prije rata RBiH ili je nema nikako , podijeljena na dva dijela izmedju Srbije i Hrvatske . Na neciju srecu a na neciju nesrecu ne postoji treca opcija .
Demografska slika je totalno promjenjena,nije to više tako izmješano ili nije izmješano gotovo nikako.
Mislim da nema govora ni o kakvoj podjeli,to u ovom trenutku ne odgovara ni kome osim puke političke retorike zarad izbora i podgrijavanja atmosfere s vremena na vrijeme kako ne bi čuli da stomak krči 8-)
hAZNADAR

#400 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: Objasnio sam ti kako sam došao do zaključka da jeste. Uzmimo recimo za primjer SAD u kojim procentualno više crnaca leži u zatvoru, odnosno čitav taj problem u crnačkoj populaciji na kojeg je ukazivao i Bill Cosby. Šta je rješenje ? Edukacija, dijalog i generalno dizanje komunikacije na jedan viši nivo. Tvojom logikom bi došli do prijedloga da crnce treba kazniti vraćanjem segregacije ili možda ropstva. Tvoj prijedlog kažnjavanja Hrvata i Srba je upravo to, širenje mržnje.

Ode ti predaleko. Nisi ti uope dosao do zakljucka da ja sirim mrznju vec stvari gledas u krajnostima. Nisi taj logicki slijed ni objasnio - a usput se oglusio na moja objansnjenja da nije mrznja, nije kaznjavanje. Moje pisanje mozss u najgorem slucaju protumaciti kao desnicarsko - iako ni to nije za porugu i zabranjeno - svaka nacija u Evropi ima i takve platforme. Gdje ja to i na koji nacin kaznjavam Srbe i Hrvate - pa oni sami ne prihvataju BiH ni pod tackom razno - osim silom prilika. Mozemo plasirati bilo kakvu politicku viziju - oni i dalje guraju svoje. Bilo da i dalje guras multikulturalizam ili bosnjacku nacionalnu drzavu - njima je to isto - i dalje guraju svoje isto i nastoje biti sto dalje od drzave i nas sto dalje odgurati. Ali nama ima razliku na dalje staze - jer nase sljedece generacije su ipak spremnije, jace, homogenije,.. za sljedeca iskusenja negoli da ih i dalje ubijamo u pojam sa multikulturalizmom od kojeg samo mogu biti ranjiviji i slabiji. U BiH svoja prava ostvaruje onaj ko to moze, ko je jak, i ko to moze provesti - a ne ko je moralno "ispravan" - to jejednostavno tako.
To je nepravda i spuštanje na nivo onih koje kritikuješ. Što znači da se ne trebaš ljutiti na mene kada osporavam tvoje stavove, pošto si ti svoj pogrešan stav samo stavio u šešir sa još dva pogrešna stava. Ti kažeš da drugi rade nešto loše, pa ćeš i ti. Zašto se ljutiš na mene kad kažem da je to sve isto smeće ako i sam to tvrdiš ?
Ne, nije spustanje,... meni licno niti smetaju Srbi i Hrvati, niti smetaju crkve, niti njihova kultura,.. Niti ima osnove i za pomisliti da bi bosnjacka nacionalna drzava etnicki cistila, rusila bogomolje, i nametala svoje jezicke, kulturne, vjerske,.. standarde kao jedini izbor. Koliko puta ti trebam napomenuti da nisu svi nacionalizmi isti i da nema sablona. Ne ljutim se na tebe sto moje pisanje nazivas smecem, fasizmom, govorom mrznje, glupostima, nebulozama,.. . upravo se ja nikad ne spustam na takav nivo i ton diskutovanja. I postujem tvoje misljenje iako se ne slazem - valjda imam pravo na diskusiji reci svoje. Ljut sam samo zato sto si zloupotrijebio svoj status i isposlovao zatvaranje teme na koju sam potrosio puno vremena i truda. Upravo tu padaju tvoje price o toleranciji i ravnopravnosti. Ako to nisi u stanju na jednom forumu - nemam osnova vjerovati da imas viziju toga u realnosti kakva jeste.
Locked