Skijaš wrote:
Kada kažeš da neku grupu (narod, rasu, vjersku skupinu) treba staviti u podređen položaj jer ista ne daje jednak doprinos društvu kao grupa kojoj ti pripadaš, to jeste širenje mržnje. Tvoji su argumenti smeće i neprihvatljivi svakom ko je imalo objektivan. Dakle, nismo ovdje bitni ti i ja, bitna ja samo vrijednost naših stavova. Moralna vrijednost, istorijska, pravna itd. A tvoji argumenti za tezu da BiH treba postati samo bošnjačka te da su suživot i multikulturalizam prevaziđene kategorije, su ustvari smeće od argumenata.
Imam pravo da pisem i smece, gluposti, nebuloze,.. ali to i dalje nije govor mrznje - izvoli faco razvali to smece ako je toliko neobjektivno - umjesto da kamcis cenzure. Ja sa svojim "smecem" barem uredno odgovaram na sve tvoje tvrdnje - nebitno koliko je kome to pametno - za razliku od tebe koji samo ponavlja frazu o osnivanju stranke i isposljava zatvaranje teme kada sam ne moze argumentovati.
To sto ti propagiras je odavno neizvodljivo - ostali su u BiH samo silom prilika jer nemaju snage da izadju iz nje - a tvojim multukulturalstvom samo brisu dupe i to ismijavaju. Multukulturalstvo im se samo silom moze naturiti - pa kada je tako - sto bi sam ona tom modelu i insistirali.
Da BiH je drzava Bosnjaka - zato sto drugi ili ne zele tu drzavu ili su tu samo silom prilika.
Da - BiH je drzava Bosnjaka zato sto je samo na njima ostala i zato sto je samo oni hoce.
Jednostavno da jednostavnije ne moze biti - a podredjene polozaje ti sam izmisljas. Francuska je nacionalna drzava Francuza, Njemacka Nijemaca, Slovacka Slovaka, Bugarska Bugara,.. i tu opet zive milioni drugih koji nisu u podredjenom polozaju. Srbi, Hrvati,.. mogu imati svasvoja nacionalna, gradjanska,.. prava i u nacionalnoj drzavi Bosnjaka. A za to su zainteresovani koliko i za nase tumacenje multi-kulti i zajednicke svojine. Pa prema tome - sta imamo onda od multi-kulti - kada vec 20 god. pokazuju i dokazuju da ih to ne interesuje. Vrijeme je da Bosnjaci gledaju samo svoj interes a to je upravo nacionalna drzava za nas gdje ce se vremenom i okupacija ukinuti ili smanjiti.
Biti optužen za netoleranciju netolerancije shvatam kao potvrdu da sam na pravom putu. Nije mi jasan tok misli koji tebe dovodi do zaključka da je to nešto loše.
Upravo si dobio svoju volju samo na jednom forumu i to zabranom drugacijeg misljenja.
Svi učesnici imaju mogućnost da moderatorima prijave širenje mržnje i mnogi to koriste.
Na ovolikom forumu moderatori nemaju vremena citati i analizirati sve napisano - niti pronalaziti tragove mrznje - posebno tamo gdje si ih ti samo skontao. Naravno da ce onda radije tebi udovoljiti, mr. legendi foruma vjecito prisutnom sa preko 6000 postova nego novom kolacu poput mene.
Idemo reci realno kao sto jeste - tvoje ideje i vizije imaju svoju logiku i nostalgicne tonove. Ali su u praksi neizvodljivi i to sam znas cim se sudaris sa argumentima koji samo podjecaju na realnost kakva jeste. Samo zbog sujete guras i dalje svoje na ovaj ili onaj nacin. A sada znam kako rjesavas drugacija misljenja na koje neznas odgovoriti. Ocito nisi dugo bio u RS - multikulti vizija zemlje danas i ubuduce ima manje sanse kod njih nego ikada. Etnicka dominacija je realnost kao i svojina samo jednih - to je poslije 20 god. postalo skoro pa nepisano pravilo - ostali samo to znaju, mogu, zele,.. i nikako drugacije. Prema njima mozes samo biti tolerantnan ako im dadnes sta zele - i pravno verifikujes samo njihovu svojinu nad zemljom tamo gdje to zele. Pa izvoli budi tolerantan prema tome. Nema ovdje vise zajednistva- ili oni ili mi - ja kazem radije "mi" jer vremenom u ovoj rahat patnji, cekanju, i multikulti utopiji - vise sanse imaju oni da betoniraju svoje postignuto.
Iskreno receno - moja Banjaluka - ce uvijek biti u mom poimanju zajednicki grad svih nacija, vjera, kultura,.. drugacije i ne mogu zamisliti. Ali ako ne moze drugacije nego samo da je necija - samo jednih, ali bas nikako ne moze, ono bas da moze samo i jedino biti samo jednih a nikad svacije - onda radije nasa. Poslije 20 god. nemam vise iluzija da ce ikada vise biti zajednicka.