Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Tkd

#376 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Tkd »

Ruku na srce, ko bi se volio vratiti u BiH . Tokom agresije na BiH ja i moja majka smo živjeli u Njemačkoj, dok mi je babo ostao u ratu i s tim se vrlo ponosim. Ostao je braniti moju domovinu jer sam ja tada još bio dijete.

Razmijem u neku ruku i dijasporce koji su se navikli na "lagodan" život. Poštujem ja to u potpunosti. BiH je jedna od najkorumpiranijih zemalja na sviejtu, lopovluk, korupcija na sve strane je prisutna. Čovjek ne može doći do posla bez neke štele . Dobro ima i slučajeva da to prođe i bez neke štele, ali to je prava rijetkost.

Što se tiče druge strane, pomalo mi na živce ide kada ljudi dođu u BiH uzdignutih glava gledajući na narod u BiH kao na neki niži sloj. Koliko samo ljudi radi na baustheli u Njemačkoj, a ovdje dođe i glumi facu neku.

Što se tiče same teme. Što da se vrate, neka ih, ko bi se slikao po gostujučim utakmicama BiH kada igra :D

Šalim se ja malo, ne uzimajte za zlo.
Nokija

#377 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

Lacrosse wrote:Cuj, prva godina u Americi je i najteza. Moras u isto vrijeme preboliti Bosnu i osvojiti Ameriku. Meni je ta godina bila teza od ratne bilo koje, nakon toga, bitno je samo znati svoj cilj, i traziti sredstvo da ga ostvaris, korak po korak, ako je dan tezak i tebi jebeno, znaci da si sebi previse odlomio, odlomis manje, spustis metu na nesto sto je moguce ostvariti recimo - usparacu na kraju sedmice 100 dollara, umjesto - dobicu posao na super mjestu, pa tako. A na pitanje sto ti je trebalo - pogledaj sve bijelce oko sebe, sve i jednog. Svi su oni dosli od nekog. I svi su oni dosli, iz boljih zemalja nego sto je tvoja. Jer, od Bosne nema gore zemlje u Europi. Bosna se sluzi kao kazna zatvorska, kao ljuta rana, kao problem, i kao dijagnoza. Bosna te obiljezi, a da nisi ni svjestan. Bosna se zavoli, na pogresan nacin, dok ni ne znas kako da mislis, i kako da procesuiras to sve.

Evo mene, nakon 14 godina, plata $230 hiljada dollara godisnje.
Radim ko ljekar.
A o povratku?
Pa ne mogu se ja vratiti da pisem zelene recepte kao visoko kvalifikovana osoba da bi neko pio antibiotik od 1 marku, a ja imao platu od 1000 maraka? Ne mogu se ja vratiti a da cekam na neciji CT po dva mjeseca, na necije laboratorije vise od 2-3 dana, na neciji patoloski nalaz vise od 1 sedmice, ne mogu se vratiti tamo gdje moras imati stranacku pripadnost da bi bio neki lider, gdje npr. ljudi koji ne vide 1 pacijenta godisnje su oni kojih se najvise plase i boje na medicini, gdje nema inicijative da vidis danas 100 pacijanata a ne 10, gdje nema elektronskog medicinskog rekorda, gdje nema istrazivanja jer za to treba novac, gdje je akademija sva lazirana, i gdje Torabija dovode kao pocasnog gosta da on prica i vazi o necemu po fakultetima, ne mogu da se vratim tamo gdje nema lifta u bolnici pa ne mogu invalidi da odu s 2 na 4 sprat, ne mogu da se vratim tamo gdje ne smije sestra da zovne ljekara u sred noci, ne mogu da mi donose ljudi poklone i koverte, umjesto da te sistem plati, a ljudi da porezima napajaju sistem.

Ako sam se skolovao 25 godina, pa necu da radim za 1000 maraka bolan a razmisljam mogao sam u Americi zaraditi 30 hiljada maraka za isti mjesec. Ja mogu u BiH doci samo misionarski, dakle da mi organizuju misiju da dodjem mjesec dana, ambulantna kola, i da zadjem po selima pregledati narod. To bih voljeo i ne bi mi niko morao platiti nista, ali hocu da imam dostup ljekovima koji nisu samo sa zelene liste, nego daj mi fond of 20-30 hiljada maraka za ljekove, pa da idem to rasporediti gdje i kako. Ali, koce mi reci hvala? Reci ce - onoj babi dao inekciju a ovoj nije, mora da su ga tamo podmitili, ili, ovako ili onako. Druga ideja, voljeo bih u Bosnu da dodjem i otvorim hospice, volunterski. Dakle mjesto na koje dolaze ljudi da umru. Da mi je naci jedno 30 nasih ljekara vani, da se povezemo i sprovedemo to u djelo, mislim da na kraju necijeg zivota, moze se postici jako mnogo da osoba umre bez da se pati, a i da nisu familiji teret, kod nas medjutim cusnu te negdje u stranu, lezis u bolnici i cekas svoj ur, pitajuci se sto nije prije nego kasnije. Ali, ne mogu ja sam organizirati ovo, a ne mogu ni da me jebu po salterima kad imam par dana odmora.

"Ja sam inace dobar cov'ek, al kad ja poludim...", sto bi rekao rahmetli Zoran Radmilovic i ja :x :x :x
Dakle ja stvarno ludim na ovakve komentare. Ja odobravam svaku kritiku, ali kad je ona konstruktivna i argumentovana. Na ovu kolicinu bljuvotina moram da odgovorim.

Cestitam na uspjesnoj karijeri, i zelim i ubuduce puno uspjeha. Ipak, sumnjam da zaradjujes 230.000 hiljada eura godisnje. Uspjesan ljekar specijalista u USA zaradjuje pola od toga, i to nakon 14 godina uspjesnog rada. Osim ako vec nisi CEO neke Mayo klinike. A da jesi, "ispo" bi kao licnost dana u Avazu, pa bi te mi svi znali :mrgreen:

Za ljekara i intelektualca imas jako ogranicen horizont. Da si i jedan jedini dan dan poveo u BH zdravstvu ne bi pisao tolike gluposti. Da se ogradim, nisam advokat BH zdravsta i ne radim u istom. Dakle, da je nase zdravstvo za kritiku jeste, ali malo se upoznaj sa detaljima i sustinom problema. U federaciji je uposleno nako odokoa 500.000 ljudi. A zivi i lijeci se isto nako odoka 2.500.000 ljudi. Dakle, pola miliona radi i uplacuje doprinose (pretpostavimo da se radi o idealnoj situaciji u kojoj poslodavci izmiruju svoje obaveze), i finansira zdravstveni sustav u kojem se lijeci 2,5 milinona. Od toga je broj penzionera haman pa jest jednako beskonacno. I oni su ti koji najcese posjecuju ljekare. Ali ti si ljekar i to najbolje znas. Znas da je demografija i kod nas i svugdje u svjetu takva da ljudi sve duze zive i vjerovatnoca da ce oboljeti od recimo karcinoma se iz godine u godinu povecava. Sad vec se konstatuje da svaka 10 zena oboli od karcinoma dojke. A znas i da su onkoloske terapije najskuplje. No dobro, to sad nije vazno.
Dakle kad se u relaciju stave finansijske mogucnosti naseg zdravstvenog sistema i potrebe naseg drustva za zdravstvenim uslugama, onda je svakom normalnom covjeku jasno da imamo vise nego dobru medicinsku infrastrukturu.
Za ilustraciju, u Njemackoj uplacuje oko 50.000.000 uposlenika u drzavnu zdravstveno osiguranje, a ima ih ukupno 80.000.000. Dakle, jedan BH osiguranik lijeci sebe i jos 4 neosigurane osobe. Jedan njemacki osiguranik lijeci sebe i 0,6 druge neosigurane osobe. Kao sto ocito ne znas, nas princip finansiranja medicinskih usluga je baziran na principu solidarnosti. Kao uostalom i njemacki. Da li razumijes?

Dosta stvari koje si naveo iz svakodnevne prakse nisu jednostavno tacni. No o tome ne zelim polemisati. Opet samo za ilustraciju kako je u Njemackoj:
-Na obicni nalaz krvi ceka 2-3 dana.
-Obicna blomba kod zubara kosta 60-80 eura. A ima se osiguranje.
-Na MRT, TC i ostale sofisticirane stvari se takodje ceka. I svugdje u svijetu se ceka!!!!!!!!
-Kad zelis zakazati termin kod ljekara prvo te pitaju da li si privatno ili „drzavno“ osiguran. Ako si „drzavno“ osiguran, onda moras cekati (i par mjeseci), narocito pregled kod ortopeda.

Druga je stvar sto je nas svijet cudan, pa mu je tesko zakazati termin i cekati na njega, nego ponese sestri kesu boba ne bi li je ova prije narucila. I druga je stvar sto nas svijet odmah hoce da ga pregleda ni manje ni vise nego sef klinike, pa i kad ga komarac ubode. I sta mislis kako je raditi sa nasim svijetom?

Da se razumijemo, ne branim ni zdravstvo ni ljekare. Naprotiv, mogu ich kritikovati od sad pa dogodine. Ali koliko para, toliko muzike!!!!!!!!!!!!

Za tvoju informacju mi imamo, opet kazem obzirom na nase skromne mogucnosti, jako razvijenu paliativnu medicinu i gerijatriju. I kod nas jos uvijek postoje familije koje svoje roditelje i bliznje njeguju, i koji im nisu, da te citiram „na teretu“. Za razliku od zapada.
Ne bih da te vrijedjam, ali ova tvoja prica je tako nezrela. Pitam se gdje li to ti ordiniras?
Nokija

#378 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

Pa radi sebe i pricam.

Ne treba mi nista, a treba mi sve.

Treba mi prvo, organizacioni okvir, tj. da sam ja legalno tu, i da radim legalnu stvar, dakle da sam pod misijom neke NGO, i da imam pravo prakticirati medicinu. Drugo, trebaju ljekovi, ja bez toga ne vrijedim koliko ni medicinska sestra. I trece, treba mi domaci kadar, a ja ne mogu doci na duze od 2 sedmice, dakle, treba naci dovoljan broj ljudi, i zadnju stvar koju bih trazio je da mi dadnu dva hamala, tj. doktora koji specijaliziraju, da idu na"poljski rad" sa mnom, eventualno jos 3-4 studenta medicine. Ja bih se strucnom kadru zahvalio jednim simpozijumom, da odrze ljudi koji to znaju par predavanja, i na kraju prikazu najinteresatnije slucajeve koji su vidjeni, pa da se radi na obrazovanju mladjeg kadra. Za to treba jedna soba sa kompjuterom i powerpointom i tablom. Nikakvi hoteli, zderacine, pijacine, govorancije o sebi i nama, i o donatoru. Samo struka. To bih sve snimo, i organizirao mozda da uplati ko moze koliko moze na paypall, i sljedece godine da onda moze se organizirati jos bolje, s vecim sredstvima i slicno, pa ako bi bilo uspjesno, imao bih obraza kontaktirati jos neke od ljudi koji su "nase gore list", ali ovo je sanjarenje....

Ako ima slican projekat ovome, neka mi neko posalje poruku privatno, ja cu se rado odazvati.[/quote]

Dakle stvarno. Nemam rijeci.

Znaci…Ako sam dobro shvatila: Treba ti misija pa bi ti prakticirao medicinu po bosanskim selima. Trebaju ti lijekovi. Pa po koja medicinska seka. Pa ti treba domaci kadar. Pa da ti dadnu dva hamala tj. doktora. Pa jos 3-4 studenta medicine. Pa onda jedna soba sa kompjuterom i powerpointom i tablom. I kad bi ti to sve imao, dosao bi na jedno mjesec dana, iako u Ameriki imas samo par dana godisnjeg, pa bi kao ti lijecio bosansku sirotinju po bosanskim vukojebinama. I usput bi ti radio na obrazovanju mladjeg kadra.

Ja stvarno ne vidim nikakav problem u organizaciji ovoga. Jos ti savjetujem da nam to sve medijalno prikazes, da imamo redovan update. Angazujes nekog sposobnog Fahrinog delegata, a ima i volontera na ovim televizijam koliko hoces, pa da imamo redovna javljanja sa tih tvojih putesestija.
Za tu priliku kad se budes svima zahvaljivao, predlazem da to bude direktan prenos. Mozda iz Zetre, ljudi bi autobusima dolazili. Nesto kao kad nam je Torabi dolazio. To bi bio event tih dimezija.

Za kraj: Kad budes ustedio dovoljno novca, od tih tvojih 230.000 dolara koje godisnje zaradjujes, da si mozes finansirati jednu takvu misiju, budi slobodan da mi se obratis. Ja cu ti sve organizovati. Ukoliko ne zelis da izdvajas svoj novac, mozes lobirati za taj projekat kod svojih uticajnih prijatelja. Lobiranje je dug proces, uzmi si vremena kolko ti je potrebno.

Iskreno receno, da si vec 14 godina lijecnik u Americi znao bi da takve inicijative vec postoje. Ja mislim da ti samo puno „sanjas“…

A ako ne sanjas, moj ti je savjet da se ne vracas u BH. Predlazem ti da trazis te iste uslove u Ameriki da ti dadnu pa se zaputi u koji hoces veliki americki grad (u sela nemoras ni ici). Tu mozes do mile volje lijeciti 20 miliona amerikanaca koji nemaju NIKAKVO zdravstveno osiguranje, koji nisu u stanju da si priuste ni lijecnicki pregled, a kamo li medikament. Onda nek te Obama primi u svoj ovalni office i opet ces ispast kod Fahre u novinu. :run:
andromeda101

#379 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Tkd wrote:Ruku na srce, ko bi se volio vratiti u BiH . Tokom agresije na BiH ja i moja majka smo živjeli u Njemačkoj, dok mi je babo ostao u ratu i s tim se vrlo ponosim. Ostao je braniti moju domovinu jer sam ja tada još bio dijete.

Razmijem u neku ruku i dijasporce koji su se navikli na "lagodan" život. Poštujem ja to u potpunosti. BiH je jedna od najkorumpiranijih zemalja na sviejtu, lopovluk, korupcija na sve strane je prisutna. Čovjek ne može doći do posla bez neke štele . Dobro ima i slučajeva da to prođe i bez neke štele, ali to je prava rijetkost.

Što se tiče druge strane, pomalo mi na živce ide kada ljudi dođu u BiH uzdignutih glava gledajući na narod u BiH kao na neki niži sloj. Koliko samo ljudi radi na baustheli u Njemačkoj, a ovdje dođe i glumi facu neku.

Što se tiče same teme. Što da se vrate, neka ih, ko bi se slikao po gostujučim utakmicama BiH kada igra :D

Šalim se ja malo, ne uzimajte za zlo.
Ovi što bi se vraćali, ne trebaju ni da očekuju da će ih BiH zaposliti.

Nego bolje da oni donesu kapital, pa zaposle sebe i eventualno druge.

Ako ništa mogu kupiti komad zemlje i živjeti od poljuprivrede ili sličnog. Tako da su nezavisni. Glupo bi doista bilo očekivati od države da se još mora angažovati oko njihovog zapošljavanja pored toliko drugih nezaposlenih.

Ipak treba biti realan.

Ali dijasporci mogu i imaju potencijal da donesu kapital i primjene ono znanje što su stegli na zapadu. Mogu pomoći BiH ekonomiju svojim privatlukom.

Kad si privatnik onda si sam svoj gazda, i nemoraš biti stranački pripadnik da bi gradio svoju karijeru.

Znači da dijasporci na taj način mogu dosta pomagati u stvaranju zdrave poslovne klime unutar BiH, pošto su privatnici.

Što više poslodavaca, bolja će biti i klima za radnike pošto bi imali više izbora. Konkurencija.
Tkd

#380 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Tkd »

Koliko samo znam ljudi koji su upravo to i uradili kao što si napisao.
andromeda101

#381 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Tkd wrote:Koliko samo znam ljudi koji su upravo to i uradili kao što si napisao.
Pa šta drugo učekivati?

Da sad i oni iz dijaspore dođu na grbaču države?!

Pa ljudi su otišli u dijasporu s razlogom da nešto zarade i ako imaju nafake da nešto uštede.

Nekima se ne vraća, možda im se bude vraćalo nekad kasnije a možda ne.

A nekima se vraća, jer su objezbjedili dovoljno.

I ti kad se vrate i ulože kapital u neki svoj biznis, to je u stvari ubrizgavanja kapitala u BiH.

BiH će od toga imati koristi, kroz porez i dodatno zapošljavanje, isto tako oni su isto dodatni potrošači, kupci.
andromeda101

#382 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Neki imaju osigurane penzije pa se vrate, a neki imaju uloženog kapitala u bankama i mogu živiti od kamate.

Neko bi kupio ili ima svoj dio zemlje pa bi držao životinje, bavio se poljoprivredom. Onome kome je dosta velikih gradova, stresa i gužve.

Neko bi otvorio neki svoj biznis i izvozio proizvedenu robu na zapad, gdje je stekao veze koje bi to odkupljivali.

Ne more ništa veliko biti, dovoljno, čovjek sebi nabavi par odgovarajućih mašina npr. i štanca neke dijelove metalne, aluminijske, plastične dijelove za koje ima organizovanog kupca. I kad plati radnika u BiH da mu to radi ispadne mu jeftinije nego da plaća nekoga po zapadu.

Ima milion kombinacija.

A ne sada ko što mnogi u BiH misle, eto ih vraćaju se, sad će uzeti naša radna mjesta.

Nek oni što su uferčili malo ozbiljnije poslove uzmu da budu direktori, ili da rade s klijentima strancima, pošto znaju radne, socijalne navike te zapadne države bolje nego neki domaći.

Za to umijeće, trebaju godine iskustva po zapadu. Da bi se upratilo kako se sklapa i radi posao. Naravno, oni koji su imali dodir s takvim pozicijama.

Ne sad da neko dođe s zapada ko je radio u nekoj fabrici, i pravi se ili impostira da zna biti direktor, menadžer, BA ili projekt menadžer.
andromeda101

#383 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Dođeš u BiH, kupiš 20 ili 40 krava, zemlju, štalu i kuću, mašine, i osiguran si. Neki banalni primjer.

Nek je sredina 30 krava, po kravi 20 litara mlijeka dnevno, puta odkupna cijena od koliko je 0.5 ili 0.6 ne znam tačno, neka je 0.5KM.

20 * 0.5 = 10KM * 30 krava = 300 KM dnevno, uključujući i subotom i nedjeljom, pošto krava ne zna za vikend.

30 dana * 300KM = 9000KM mjesečno.

Minus troškovi, ako imaš dobar dio zemlje eto ti i sijena, manje moraš trošiti.

A možeš u BiH i živjeti i od 2000KM komotno.

Zaposliš nekoga da ti to radi za tebe, plata osiguranje i živiš ko beg.

Ovo je bez da se sada traže neke rasne krave i maksimizuje proizvodnja mlijeka.

Krava kad je trudna u kasnijem dijelu trudnoće ne daje mlijeko, ali zato eto uskoro teletine. Uvijek oplodiš mali dio krava. Hoš zadržati i odhraniti da bi povećao broj stoke, hoš zaklati ako treba mesa.

Nešto pilića, kokoški i ćumez, onako usput, eto jaja i piletine, još ako ti se htjedne pa da imaš staklenik, ili da nešto posiješ, eto povrća, posadiš nešto voća ili već ima voćnjak, eto sljive itd.

Ne moraš kupovati mlijeko, piletinu, jaja, a još kad bi imao nešto janjadi, nebi ni to morao kupovati.

Ne moraš kupovati, a imaš 9000KM u ovom slučaju mjesečno.

Sve ovo bez nekog stresa, hoćeš li stići završiti projekt na vrijeme, hoće li te neko odpustiti, da li ti neko na poslu nešto podmeće, imaš li problema s nekim na poslu, hoćeš li stići na posao na vrijeme svako jutro i imali gužve na putu, rade li tramvaji itd.

Bez nekog velikog stresa, ali moraš raditi, ili ovoga koga zaposliš mora raditit.
Last edited by andromeda101 on 18/07/2012 15:19, edited 8 times in total.
detroit-mercy

#384 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by detroit-mercy »

Nokija wrote:
Lacrosse wrote:Cuj, prva godina u Americi je i najteza. Moras u isto vrijeme preboliti Bosnu i osvojiti Ameriku. Meni je ta godina bila teza od ratne bilo koje, nakon toga, bitno je samo znati svoj cilj, i traziti sredstvo da ga ostvaris, korak po korak, ako je dan tezak i tebi jebeno, znaci da si sebi previse odlomio, odlomis manje, spustis metu na nesto sto je moguce ostvariti recimo - usparacu na kraju sedmice 100 dollara, umjesto - dobicu posao na super mjestu, pa tako. A na pitanje sto ti je trebalo - pogledaj sve bijelce oko sebe, sve i jednog. Svi su oni dosli od nekog. I svi su oni dosli, iz boljih zemalja nego sto je tvoja. Jer, od Bosne nema gore zemlje u Europi. Bosna se sluzi kao kazna zatvorska, kao ljuta rana, kao problem, i kao dijagnoza. Bosna te obiljezi, a da nisi ni svjestan. Bosna se zavoli, na pogresan nacin, dok ni ne znas kako da mislis, i kako da procesuiras to sve.

Radim ko ljekar.
A o povratku?
Pa ne mogu se ja vratiti da pisem zelene recepte kao visoko kvalifikovana osoba da bi neko pio antibiotik od 1 marku, a ja imao platu od 1000 maraka? Ne mogu se ja vratiti a da cekam na neciji CT po dva mjeseca, na necije laboratorije vise od 2-3 dana, na neciji patoloski nalaz vise od 1 sedmice, ne mogu se vratiti tamo gdje moras imati stranacku pripadnost da bi bio neki lider, gdje npr. ljudi koji ne vide 1 pacijenta godisnje su oni kojih se najvise plase i boje na medicini, gdje nema inicijative da vidis danas 100 pacijanata a ne 10, gdje nema elektronskog medicinskog rekorda, gdje nema istrazivanja jer za to treba novac, gdje je akademija sva lazirana, i gdje Torabija dovode kao pocasnog gosta da on prica i vazi o necemu po fakultetima, ne mogu da se vratim tamo gdje nema lifta u bolnici pa ne mogu invalidi da odu s 2 na 4 sprat, ne mogu da se vratim tamo gdje ne smije sestra da zovne ljekara u sred noci, ne mogu da mi donose ljudi poklone i koverte, umjesto da te sistem plati, a ljudi da porezima napajaju sistem.

Ako sam se skolovao 25 godina, pa necu da radim za 1000 maraka bolan a razmisljam mogao sam u Americi zaraditi 30 hiljada maraka za isti mjesec. Ja mogu u BiH doci samo misionarski, dakle da mi organizuju misiju da dodjem mjesec dana, ambulantna kola, i da zadjem po selima pregledati narod. To bih voljeo i ne bi mi niko morao platiti nista, ali hocu da imam dostup ljekovima koji nisu samo sa zelene liste, nego daj mi fond of 20-30 hiljada maraka za ljekove, pa da idem to rasporediti gdje i kako. Ali, koce mi reci hvala? Reci ce - onoj babi dao inekciju a ovoj nije, mora da su ga tamo podmitili, ili, ovako ili onako. Druga ideja, voljeo bih u Bosnu da dodjem i otvorim hospice, volunterski. Dakle mjesto na koje dolaze ljudi da umru. Da mi je naci jedno 30 nasih ljekara vani, da se povezemo i sprovedemo to u djelo, mislim da na kraju necijeg zivota, moze se postici jako mnogo da osoba umre bez da se pati, a i da nisu familiji teret, kod nas medjutim cusnu te negdje u stranu, lezis u bolnici i cekas svoj ur, pitajuci se sto nije prije nego kasnije. Ali, ne mogu ja sam organizirati ovo, a ne mogu ni da me jebu po salterima kad imam par dana odmora.

"Ja sam inace dobar cov'ek, al kad ja poludim...", sto bi rekao rahmetli Zoran Radmilovic i ja :x :x :x
Dakle ja stvarno ludim na ovakve komentare. Ja odobravam svaku kritiku, ali kad je ona konstruktivna i argumentovana. Na ovu kolicinu bljuvotina moram da odgovorim.

Cestitam na uspjesnoj karijeri, i zelim i ubuduce puno uspjeha. Ipak, sumnjam da zaradjujes 230.000 hiljada eura godisnje. Uspjesan ljekar specijalista u USA zaradjuje pola od toga, i to nakon 14 godina uspjesnog rada. Osim ako vec nisi CEO neke Mayo klinike. A da jesi, "ispo" bi kao licnost dana u Avazu, pa bi te mi svi znali :mrgreen:

Za ljekara i intelektualca imas jako ogranicen horizont. Da si i jedan jedini dan dan poveo u BH zdravstvu ne bi pisao tolike gluposti. Da se ogradim, nisam advokat BH zdravsta i ne radim u istom. Dakle, da je nase zdravstvo za kritiku jeste, ali malo se upoznaj sa detaljima i sustinom problema. U federaciji je uposleno nako odokoa 500.000 ljudi. A zivi i lijeci se isto nako odoka 2.500.000 ljudi. Dakle, pola miliona radi i uplacuje doprinose (pretpostavimo da se radi o idealnoj situaciji u kojoj poslodavci izmiruju svoje obaveze), i finansira zdravstveni sustav u kojem se lijeci 2,5 milinona. Od toga je broj penzionera haman pa jest jednako beskonacno. I oni su ti koji najcese posjecuju ljekare. Ali ti si ljekar i to najbolje znas. Znas da je demografija i kod nas i svugdje u svjetu takva da ljudi sve duze zive i vjerovatnoca da ce oboljeti od recimo karcinoma se iz godine u godinu povecava. Sad vec se konstatuje da svaka 10 zena oboli od karcinoma dojke. A znas i da su onkoloske terapije najskuplje. No dobro, to sad nije vazno.
Dakle kad se u relaciju stave finansijske mogucnosti naseg zdravstvenog sistema i potrebe naseg drustva za zdravstvenim uslugama, onda je svakom normalnom covjeku jasno da imamo vise nego dobru medicinsku infrastrukturu.
Za ilustraciju, u Njemackoj uplacuje oko 50.000.000 uposlenika u drzavnu zdravstveno osiguranje, a ima ih ukupno 80.000.000. Dakle, jedan BH osiguranik lijeci sebe i jos 4 neosigurane osobe. Jedan njemacki osiguranik lijeci sebe i 0,6 druge neosigurane osobe. Kao sto ocito ne znas, nas princip finansiranja medicinskih usluga je baziran na principu solidarnosti. Kao uostalom i njemacki. Da li razumijes?

Dosta stvari koje si naveo iz svakodnevne prakse nisu jednostavno tacni. No o tome ne zelim polemisati. Opet samo za ilustraciju kako je u Njemackoj:
-Na MRT, TC i ostale sofisticirane stvari se takodje ceka. I svugdje u svijetu se ceka!!!!!!!!
-Kad zelis zakazati termin kod ljekara prvo te pitaju da li si privatno ili „drzavno“ osiguran. Ako si „drzavno“ osiguran, onda moras cekati (i par mjeseci), narocito pregled kod ortopeda.

Druga je stvar sto je nas svijet cudan, pa mu je tesko zakazati termin i cekati na njega, nego ponese sestri kesu boba ne bi li je ova prije narucila. I druga je stvar sto nas svijet odmah hoce da ga pregleda ni manje ni vise nego sef klinike, pa i kad ga komarac ubode. I sta mislis kako je raditi sa nasim svijetom?

Da se razumijemo, ne branim ni zdravstvo ni ljekare. Naprotiv, mogu ich kritikovati od sad pa dogodine. Ali koliko para, toliko muzike!!!!!!!!!!!!

Za tvoju informacju mi imamo, opet kazem obzirom na nase skromne mogucnosti, jako razvijenu paliativnu medicinu i gerijatriju. I kod nas jos uvijek postoje familije koje svoje roditelje i bliznje njeguju, i koji im nisu, da te citiram „na teretu“. Za razliku od zapada.
Ne bih da te vrijedjam, ali ova tvoja prica je tako nezrela. Pitam se gdje li to ti ordiniras?
Ne izrazavaj sumnju ako ne znas :mrgreen: , nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati :mrgreen: ali zaradjuju jako mnogo.
andromeda101

#385 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

detroit-mercy wrote: Ne izrazavaj sumnju ako ne znas :mrgreen: , nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati :mrgreen: ali zaradjuju jako mnogo.
GP (general practitioner) nema polja ili specijalizacije. On je GP, generalni.

Specijalisti zarađuju dosta više ali nemaju života.

Za doktora na zapadu, moraš stvarno imati dobar prosjek da bi te i primili na fakultet. Ne ulazi tu svako.

Oko 98 do 99% minimum prosjek na kraju srednje škole. Ulaze najbolji od najboljih. Elita. To je samo da uđeš na fakultet, o cijeni studiranja da i ne pričamo.

Strani doktori, koji već imaju radni staž, manje više moraju proći kroz određene testove da bi dobili registraciju.

Daleko rigoroznije nego kod medicinskih sestara.

Naravno ovo manje više varira od države do države, ali su svi tu negdje većinom.

Doktori u americi su većinom oni koji su elita i potencijali i dobili stipendije na osnovu svog truda i inteligencije, ili djeca veoma bogatih roditelja.

U americi nije besplatno školstvo, za studiranje da bi postao doktor su veoma velike cijene koje moraš platiti iz svog džepa.

Druga stvar, doktori, pogotovo specijalisti plaćaju veoma visoke premije za osiguranje.

Npr. ginekolog, nešto se desi oko poroda, dijete umre, ili dobije teške posljedice, osiguranje plaća ako se utvrdi da je njegova krivica. U slučaju krivičnog gonjenja.

Recimo ginekolog, ovo je odprilike i nemojte se hvatati za cifre, plaća 100 000 dolara godišnja samo za osiguranje.

Jer sud utvrdi da je njegova krivica i osiguranje mora platiti nekoliko miliona dolara, pošto je dijete umrlo.
andromeda101

#386 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

A najviše me čudi da ovi kofol neki doktori ovo nisu ni spomenuli, a ja koji nisam doktor to znam.
Last edited by andromeda101 on 18/07/2012 15:58, edited 1 time in total.
drndalo

#387 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by drndalo »

zlata wrote:Ne traze povratnici novac niti privilegije.....
samo traze manje korupcije, vise transparency,
How yes no... :thumbup:
%tacno* wrote:Sta cemo vam mi. Bitno je ovo
BH. dijaspora rodbini godišnje šalje 3,5 milijardi KM

Malo li je a niko nas nizasta ne pita. Nemamo svojih predstavnika u vlasti, nemamo ministarstva...nemamo nista osim volje da pomognemo napaceni narod.
Mi pomazemo socijalno ugrozene dok ,
U institucijama BiH pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje oko 3.000 zaposlenih, za šta se iz budžeta BiH mjesečno izdvaja milion maraka
Ti bi kupovao pitanje ? Kojih predstavnika vlasti, Ministarstva, koji napaceni narod pomazete ? Pomazete svoju familiju, sto je fino, ali nemoj to predstavljati kao pomoc Bosni, kao sto to nije ni hodanje po koncertima Dine Merlina... Zasto bi se vas vani nesto puno pitalo, kad se i mi ovdje koji smo stalno nastanjeni ne pitamo bas puno ???
Last edited by drndalo on 18/07/2012 16:03, edited 1 time in total.
andromeda101

#388 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

detroit-mercy wrote: Ne izrazavaj sumnju ako ne znas :mrgreen: , nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati :mrgreen: ali zaradjuju jako mnogo.
Nego detroit, kako situacija "in states", primjetio sam da dosta Amerikanaca bježi iz USA i traži posla u drugim državama?

Isto dosta Španaca, Iraca a o Grcima da ne pričam.
Trebam te

#389 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Trebam te »

Sa kako privuci dijasporu odosmo na "koliko doktori zaradjuju u Americi" :lol:

I koliko je tacna cifra :mrgreen: :run:

Cuj djeca bogatih ljudi idu na medicinu :lol: :-) , valjda se bave businessom i showbiz-om :lol: :lol:
andromeda101

#390 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Trebam te wrote:Sa kako privuci dijasporu odosmo na "koliko doktori zaradjuju u Americi" :lol:

I koliko je tacna cifra :mrgreen: :run:

Cuj djeca bogatih ljudi idu na medicinu :lol: :-) , valjda se bave businessom i showbiz-om :lol: :lol:
Valja platiti za diplomu, a nisu diplome jeftine ko u BiH.
Last edited by andromeda101 on 18/07/2012 16:09, edited 2 times in total.
Miss RX

#391 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Miss RX »

Radim ko ljekar.
A o povratku?

Vrlo interesantan post.Bar za mene jer zvim u USA u radim u zdrastvu.Kao farmaceut.I ja sam verifikovala diplomu ,bilo je izuzetno tesko.Mislim da je za ljekare jos teze.Biti farmaceut ili ljekar,opste prakse ili specijalista u USA apsolutno nije lako.Mada zaradjujemo ,pogotovo za bosanske prilike velike pare ,ipak ,mislim da i nasi ljekari i farmaceut u Bi H,sasvim pristojno zive.
A vjerovatno su mnogo vise rahatniji i imaju manje odgovornosti nego mi.Bez vrijedjanja.....Meni kao farmaceutu je glava u torbi i mala pogreska moze da me ukopa za cijeli zivot,kao i ljekara u USA.
Prije svega obrazovanje doktora ili farmaceuta je preskupo.Kad se zavrsi i dobije diploma krediti za skolovanje su 100.000+.Dakle to vam je odmah start.....da vracate za obrazovanje dug....Pa kad se zavrsi i pocne raditi ,kupe se bolja kola,pa kuca,kuca mora biti na boljoj lokaciji ,a ovdje se lokacija placa i te kako dobro.Ako se ima dvoje djece ,djeca se salju u privatne skole.One su strasno skupe.Dakle dok to prosjecan doktor ili farmaceut poplaca,bome i ne ostane puno od tih silnih doalra.Jer ovo je Amerika i koliko daje pokusava i da uzme.
A pacijenti nemaju nikakvog respekta.Ja i dalje mislim da da sam ostala na tim podrucjima bila bi mozda mnogo vise rahatnija nego ovdje gdje sam.Medjutim,povratak je tezak,jer zaista treba se seliti,mijenjati navike,komplikacije ,ne razumjevanje vecine kad se dijaspora vraca,sve to boli....Ukratko ovo je moja prica.....
I mislim da svako ima svoju nafaku ,pa mnogi ljudi lijepo zive i na tim podrucijima mada nisu u dijaspori.
andromeda101

#392 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Trebam te wrote: I koliko je tacna cifra :mrgreen: :run:
Ukucaj na google.com koliko GP zarađuje.

Npr.

"how much earns GP in US/Canada/England"

"how much earns gynecologist in ..."

"how much earns surgeon in.."

"how much earns dermatologist in.."

Isto ukucaj koje predmete po semestru koliko semestara, koliko po predmetu u dolarima, itd..

Šta moraš proći da bi dobio određenu specijalizaciju, koliko predmeta, seminara i koliko $ po svemu tome, koliko koštaju ispiti, ovo ono.

Pa da vidiš cjenovnik :D

You have to do your homework and research!
Last edited by andromeda101 on 18/07/2012 16:14, edited 2 times in total.
Trebam te

#393 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Trebam te »

Miss Rx fino napisan post, zaradjuje se vise ali su i troskovi mnogo veci. Kako si nabrojala u postu, u koliko placas sve obaveze i privatne skole djeci tebi na kraju vrlo malo ostane...

8-)
Trebam te

#394 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Trebam te »

andromeda101 wrote:

Npr.

Isto ukucaj koje predmete po semestru koliko semestara, koliko po predmete u dolarima, itd..

Ucis me MECE, :mrgreen: :run:
andromeda101

#395 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Trebam te wrote:
andromeda101 wrote:

Npr.

Isto ukucaj koje predmete po semestru koliko semestara, koliko po predmete u dolarima, itd..

Ucis me MECE, :mrgreen: :run:
Pa kad lijepo pitaš. 8-)
Miss RX

#396 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Miss RX »

Trebam te wrote:Miss Rx fino napisan post, zaradjuje se vise ali su i troskovi mnogo veci. Kako si nabrojala u postu, u koliko placas sve obaveze i privatne skole djeci tebi na kraju vrlo malo ostane...

8-)
Hvala na razumijevanju,ja se ne javljam ovdje previse ali sam morala napisati ovaj post da ljudi ,meni tako dragi, u BiH dobiju bolju sliku o dijaspori,o platama,troskovima i tako dalje.tebi sve najbolje. :bih:
andromeda101

#397 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Miss RX wrote: Vrlo interesantan post.Bar za mene jer zvim u USA u radim u zdrastvu.Kao farmaceut.I ja sam verifikovala diplomu ,bilo je izuzetno tesko.Mislim da je za ljekare jos teze.Biti farmaceut ili ljekar,opste prakse ili specijalista u USA apsolutno nije lako.Mada zaradjujemo ,pogotovo za bosanske prilike velike pare ,ipak ,mislim da i nasi ljekari i farmaceut u Bi H,sasvim pristojno zive.
A vjerovatno su mnogo vise rahatniji i imaju manje odgovornosti nego mi.Bez vrijedjanja.....Meni kao farmaceutu je glava u torbi i mala pogreska moze da me ukopa za cijeli zivot,kao i ljekara u USA.
Prije svega obrazovanje doktora ili farmaceuta je preskupo.Kad se zavrsi i dobije diploma krediti za skolovanje su 100.000+.Dakle to vam je odmah start.....da vracate za obrazovanje dug....Pa kad se zavrsi i pocne raditi ,kupe se bolja kola,pa kuca,kuca mora biti na boljoj lokaciji ,a ovdje se lokacija placa i te kako dobro.Ako se ima dvoje djece ,djeca se salju u privatne skole.One su strasno skupe.Dakle dok to prosjecan doktor ili farmaceut poplaca,bome i ne ostane puno od tih silnih doalra.Jer ovo je Amerika i koliko daje pokusava i da uzme.
A pacijenti nemaju nikakvog respekta.Ja i dalje mislim da da sam ostala na tim podrucjima bila bi mozda mnogo vise rahatnija nego ovdje gdje sam.Medjutim,povratak je tezak,jer zaista treba se seliti,mijenjati navike,komplikacije ,ne razumjevanje vecine kad se dijaspora vraca,sve to boli....Ukratko ovo je moja prica.....
I mislim da svako ima svoju nafaku ,pa mnogi ljudi lijepo zive i na tim podrucijima mada nisu u dijaspori.
Objasni im da se pacijenti tretiraju ko u hotelu i "uvijek su u pravu" a ne ko kod nas, čekaj dok popijemo kafice.

Jer pacijenti dolaze s $, ovako je u privatnom zdravstvu, ali je njega daleko bolja. Jer ti pacijenti plaćaju privatno osiguranje od oko recimo 400, 500 dolara mjesečno. I kad nisu bolesni kad jesu, oni to plaćaju.

Kad se razbole, očekuju adekvatan tretman za te uplaćene pare u privatno zdravstveno osiguranje.
andromeda101

#398 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by andromeda101 »

Jer ako si u javnom osiguranju, njega je lošija i čeka se na određene operacije, zahvate mjesecima ako ne i godinama.

Ne pomaže ni kila kafe, ni bombonjera ni 100 maraka da tutneš u džep.
Miss RX

#399 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Miss RX »

andromeda101 wrote:
Miss RX wrote: Vrlo interesantan post.Bar za mene jer zvim u USA u radim u zdrastvu.Kao farmaceut.I ja sam verifikovala diplomu ,bilo je izuzetno tesko.Mislim da je za ljekare jos teze.Biti farmaceut ili ljekar,opste prakse ili specijalista u USA apsolutno nije lako.Mada zaradjujemo ,pogotovo za bosanske prilike velike pare ,ipak ,mislim da i nasi ljekari i farmaceut u Bi H,sasvim pristojno zive.
Objasni im da se pacijenti tretiraju ko u hotelu i "uvijek su u pravu" a ne ko kod nas, čekaj dok popijemo kafice.

Jer pacijenti dolaze s $, ovako je u privatnom zdravstvu, ali je njega daleko bolja. Jer ti pacijenti plaćaju privatno osiguranje od oko recimo 400, 500 dolara mjesečno. I kad nisu bolesni kad jesu, oni to plaćaju.

Kad se razbole, očekuju adekvatan tretman za te uplaćene pare u privatno zdravstveno osiguranje.
Evo ja cu sve da potvrdim.Da je pacijent na prvom mjestu da se tretira sa respektom i da su uvijek u pravu.Ja ne mogu da shvatim da neko kaze pacijentu da priceka dok se popije kafa.....Ipak se radi ovdje o profesionalizmu i biznisu.ljudi placaju debelo osiguranje,mi zavisimo o broju pacijenata i ako ih se ne tretira tako oni ce otici na drugo mjesto.
Licno ja ,zaista i ne razmisljam o parama,jer zaista pokusavam da sve svoje pacijente tretitam onako kako bi ja voljela da oni mene...A ne vjerujem da bi i ti ljekari sto pacijentu kazu da pricekaju da popiju kafu,voljeli da se njima tako odgovara.Zar ne?
Nokija

#400 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

detroit-mercy wrote:
Nokija wrote:

Radim ko ljekar.
A o povratku?

Ne izrazavaj sumnju ako ne znas :mrgreen: , nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati :mrgreen: ali zaradjuju jako mnogo.

Iskreno receno, uopste me ne zanim koliko ko zaradjue. Za mene je krajnje neukusno razbacivati se sa nekim ciframa, a narocito to sve porediti sa BH prilikama. I obicno se hvale oni koji o tim stvarima samo sanjaju :D
A doticni je fakat pokazao svoju zrelost u svom drugom postu.
Post Reply