Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Industrialyzer

#37401 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Evolucija je davno prerasla iz teorije u nauku. Ali se slazem sa tobom, zbog religijskih ogranicenja ljudi i dalje smatraju da te evolucija tome uci.

U svakom slucaju, teorija zavjere o vjestackom virusu zvuci zanimljivije i filmski pa je bliza ljudima.

Tek za nekih 5 godina cemo ovaj virus u vecem dijelu poznavati. A za sada, dovoljno informacija da se razvije vakcina i pocne polako sa ukidanjem ovih prokletih mjera koje su svima preko glave.
BadBoy

#37402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Trappist wrote: 29/12/2020 10:20 "Širi se zaraza u Velikoj Britaniji, u jednom danu više od 40.000 novih slučajeva"

Od novembra skoro sve zatvoreno. Ima li jos ovdje ko da nam kaze kako lockdown funkcionise? Ne vjerujte svojim ocima, vjerujte strucnjacima sa foruma :thumbup:
Za tvoju informaciju u Velikoj Britaniji hara novi soj virusa koji je 70% zarazniji. Ali ti ćeš sada pronaći hiljadu i jedan nerazumski odgovor na to.
BadBoy

#37403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Industrialyzer wrote: 29/12/2020 17:36 Evolucija je davno prerasla iz teorije u nauku. Ali se slazem sa tobom, zbog religijskih ogranicenja ljudi i dalje smatraju da te evolucija tome uci.

U svakom slucaju, teorija zavjere o vjestackom virusu zvuci zanimljivije i filmski pa je bliza ljudima.

Tek za nekih 5 godina cemo ovaj virus u vecem dijelu poznavati. A za sada, dovoljno informacija da se razvije vakcina i pocne polako sa ukidanjem ovih prokletih mjera koje su svima preko glave.
Da li smo mi uopšte došli na taj stepen razvoja da možemo "napraviti" virus od nule? Zar to nije ipak malo prevelik korak?
Medobrundo25

#37404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

BadBoy wrote: 29/12/2020 18:42
Trappist wrote: 29/12/2020 10:20 "Širi se zaraza u Velikoj Britaniji, u jednom danu više od 40.000 novih slučajeva"

Od novembra skoro sve zatvoreno. Ima li jos ovdje ko da nam kaze kako lockdown funkcionise? Ne vjerujte svojim ocima, vjerujte strucnjacima sa foruma :thumbup:
Za tvoju informaciju u Velikoj Britaniji hara novi soj virusa koji je 70% zarazniji. Ali ti ćeš sada pronaći hiljadu i jedan nerazumski odgovor na to.
A to je rekao i dokazao koji strucnjak? Kojim ispitivanjem i kojim experimentom? A, da ja sam zaboravio da je taj naucnik Boris Johnson, mora onda da je istina. :izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
BadBoy

#37405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 29/12/2020 18:47

A to je rekao i dokazao koji strucnjak? Kojim ispitivanjem i kojim experimentom? A, da ja sam zaboravio da je taj naucnik Boris Johnson, mora onda da je istina. :izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
Pa vama studije ništa ne znače. Guglaj.
Trappist

#37406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.bl-portal.com/zdravlje-i-sa ... o-sirenje/
Ili je novi onaj od jula? Ili ovaj od decembra koji je tu vec mjesec dana?
http://hr.n1info.com/Znanost/a590587/Di ... enog.html
A je li i u sloveniji taj novi soj :lol:
Medobrundo25

#37407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

BadBoy wrote: 29/12/2020 18:50

Gugloo ja nema nista, nikakve studije. Sta cemo sad? Ili je Boris alkos preko noci postao virolog? Svasta je moguce u 2020.
BadBoy

#37408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 29/12/2020 19:26

Gugloo ja nema nista, nikakve studije. Sta cemo sad? Ili je Boris alkos preko noci postao virolog? Svasta je moguce u 2020.
Ček, tvoja teorija je da je to Boris Johnson lupio u Parlamentu?
Romanija

#37409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Romanija »

Sad se vratio iz kupovine, htio ne htio moram bar jednom u sedam dana, isporuke kuci sve bukirane za naredna 3 mjeseca. Masa ljudi vani a kazu ova nova varijanta hara li hara Londonom, sad kazu na vijestima u poslednja 24 sata 53000 zarazenih u UK. Bolnice vec pune. Ova moronska vlada sa glavnim moronom na celu je toliko bila zaokupljena Brexitom i pozitivnim vijestima pred Bozicne praznike da nista nisu radili mada su znali za novo sekvenciranu varijantu jos u Oktobru.
Trappist

#37410 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Romanija wrote: 29/12/2020 19:35 Sad se vratio iz kupovine, htio ne htio moram bar jednom u sedam dana, isporuke kuci sve bukirane za naredna 3 mjeseca. Masa ljudi vani a kazu ova nova varijanta hara li hara Londonom, sad kazu na vijestima u poslednja 24 sata 53000 zarazenih u UK. Bolnice vec pune. Ova moronska vlada sa glavnim moronom na celu je toliko bila zaokupljena Brexitom i pozitivnim vijestima pred Bozicne praznike da nista nisu radili mada su znali za novo sekvenciranu varijantu jos u Oktobru.
Sta su vise mogli uraditi, zakucavati ljudima vrata?
Industrialyzer

#37411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

BadBoy wrote: 29/12/2020 18:43
Industrialyzer wrote: 29/12/2020 17:36 Evolucija je davno prerasla iz teorije u nauku. Ali se slazem sa tobom, zbog religijskih ogranicenja ljudi i dalje smatraju da te evolucija tome uci.

Da li smo mi uopšte došli na taj stepen razvoja da možemo "napraviti" virus od nule? Zar to nije ipak malo prevelik korak?
Ma kakvi, to bi bilo samoubistvo u svakom scenariju. Za ovaj neki smatraju da je modifikovan vjestacki, ali ta teorija do sada ne nailazi na podrsku.
vatreni__poljubac

#37412 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vatreni__poljubac »

Industrialyzer wrote: 29/12/2020 19:54
BadBoy wrote: 29/12/2020 18:43

Ma kakvi, to bi bilo samoubistvo u svakom scenariju. Za ovaj neki smatraju da je modifikovan vjestacki, ali ta teorija do sada ne nailazi na podrsku.
Srecom teorija evolucije je dokazata :lol: :lol:
Industrialyzer

#37413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Nije dokazata, nego dokazana.
BadBoy

#37414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Pa da, kao što sam i sumnjao. Nekad davno sam čitao nešto o tim gene splicing tehnologijama i CRISPR-u ali moje razumijevanje je da, iako obećava, ta tehnologija je još uvijek u povojima. Možda se nešto promijenilo od tada. Uglavnom, nedovoljno da tek tako ili stvorimo virus ili da editujemo postojeći.
Industrialyzer

#37415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

BadBoy wrote: 29/12/2020 21:31 Pa da, kao što sam i sumnjao. Nekad davno sam čitao nešto o tim gene splicing tehnologijama i CRISPR-u ali moje razumijevanje je da, iako obećava, ta tehnologija je još uvijek u povojima. Možda se nešto promijenilo od tada. Uglavnom, nedovoljno da tek tako ili stvorimo virus ili da editujemo postojeći.
Gene splicing je prirodan proces "dorade" lanca nakon translacije gdje se uklanjaju nekodirajuce sekvence (introni) i ostaje funkcionalni skup egzona koji kodira protein. Javlja se kod eukariota.

CRISPR je obavijen velom tajne jos uvijek, kontroverzno koristenje genetickog inzenjeringa uz mogucnost velike zloupotrebe.

A stvaranje novih genetickih materijala je izazov za neke vrhunske strucnjake, daleko se doguralo :)
BadBoy

#37416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Industrialyzer wrote: 29/12/2020 22:03
BadBoy wrote: 29/12/2020 21:31 Pa da, kao što sam i sumnjao. Nekad davno sam čitao nešto o tim gene splicing tehnologijama i CRISPR-u ali moje razumijevanje je da, iako obećava, ta tehnologija je još uvijek u povojima. Možda se nešto promijenilo od tada. Uglavnom, nedovoljno da tek tako ili stvorimo virus ili da editujemo postojeći.
Gene splicing je prirodan proces "dorade" lanca nakon translacije gdje se uklanjaju nekodirajuce sekvence (introni) i ostaje funkcionalni skup egzona koji kodira protein. Javlja se kod eukariota.

CRISPR je obavijen velom tajne jos uvijek, kontroverzno koristenje genetickog inzenjeringa uz mogucnost velike zloupotrebe.

A stvaranje novih genetickih materijala je izazov za neke vrhunske strucnjake, daleko se doguralo :)
Znam neke od tih riječi :lol:

Uglavnom, još uvijek smo daleko od toga da bi teorija da je ovaj virus ljudska kreacija bila vjerovatna. Hvala druže!
red evil

#37417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Industrialyzer wrote: 29/12/2020 22:03

I kažu da su skontali laži oko ovog virusa, pandemija, tek po ovome vidiš koliko je to komplikovano, svaka druga riječ nemaš pojma šta znači. :lol:
Nisrin

#37418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nisrin »

Otkad je Njemacka “zatvorena”, pun mi je klinac lockdowna jer i dalje je ogroooooman broj novih slucajeva i bolesnih... A maske nosamo od aprila!

Zato kad neko dolazi u De hoda okolo ko blesav od jedne do druge tacke, izolacija i peti dan testiranje itd
Bus ili privatni prevozi krcati, ta osoba izadje na tacki A, do tacke B zarazi ko zna koliko ljudi, posebno ako koristi javni prevoz... Dolaze busevi iz Beca, niko ih ne kontrolise, iz drugih drzava itd... Nista mi smisla vise nema!
Zatvorise trzne centre, sad ne mozes ni ujutro u 08h uxi u Kaufland, Lidl, Edeku da nema moooooore ljudi, vise nego ikad ranije, i tako je u bilo koje doba dana!
Macku o rep online narudzbe, jer i sa Primeom cekas duze... I razmisljaju o strozijim mjerama?! Sta moze strozije biti??
Medobrundo25

#37419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

BadBoy wrote: 29/12/2020 19:34

Nije moja teorija nego je tako. Cak je i Drosten isto rekao. Izvoli si guglat ako mi ne vjerujs.
Industrialyzer

#37420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Eh sad, velika vecina organizama funkcionise po dogmi:

DNA procesom transkripcije stvara RNA koja procesom translacije stvara protein.

I ovaj proces je poprilicno stabilan i dugo proucavan i zbog toga se u medicini lakse nadje lijek za patogen koji ovako funkcionise.

Sa druge strane :mrgreen: imamo vrlo mali broj virusa koji koriste mehanizam reverzne transkripcije i uz pomoc istoimenog enzima od RNA stvaraju DNA sto za sobom vuce mnogo drugih problema i prave vece probleme naucnicima.

Nece vam biti tesko pogoditi gdje spada Sars Cov 2 :-)

I zbog toga ja kazem da tesko neko ko se ne bavi ovim shvatiti kako funkcionisu slozenije stvari, a da ne znas ove osnove. I zaista ne mislim da ovo treba neki ekonomista , pravnik i sl. znati i to je ok, svaka struka ima svoje detalje o kojima neko sa druge strane nema pojma i zato mi ide na zivce pokusaj rasprave sa ljudima koji ne znaju osnove, a zele shvatiti jedan aparat kao sto je pcr. Ni ja se ne petljam oko kredita, kamata itd.
BadBoy

#37421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 29/12/2020 23:18
BadBoy wrote: 29/12/2020 19:34

Nije moja teorija nego je tako. Cak je i Drosten isto rekao. Izvoli si guglat ako mi ne vjerujs.
Moraš malo bolje guglat. Ljudi, stručnjaci genetičari, izolovali i sekvencirali soj, isto kao što su naši uradili nekada na proljeće:
It was first detected in mid-October when the Covid-19 Genomics UK Consortium (Cog-UK) read the full genetic code of coronavirus in two samples that had been collected in Kent and London on September 20 and 21. But scientists did not become alarmed about B.1.1.7 until mid-December when they associated it with rapidly rising case numbers in south-east England.
https://www.cogconsortium.uk/news_item/ ... mutations/
apsidejzi

#37422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

82 umrlo danas :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Kako smo krenuli uskoro cemo Belgiju prestici po broju umrlih na milion...
Dozer

#37423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Kad smo kod umrlih...
Upravo sjedio s covjekom cija prica ide ovako... Ovo je za rubriku "Vjerovali ili ne". Prestrasno...

Prije 15 dana majka (79) ga zove iz Zenice i kaze da kaslje i da ima temperaturu skoro 38. Covjek naravno odmah odlazi tamo, prijavljuju simptome u ambulantu, i po nalogu vodi majku na testiranje.
2 dana kasnije dobiju rezultat da je pozitivna na koronu, a majka se tada zali i da teze dise. Odvodi je u bolnicu i tamo je primaju na Covid odjeljenje.

2 dana kasnije zovu ga iz bolnice i saopstavaju mu da je majka umrla od komplikacija s plucima. On odlazi u bolnicu da preuzme njene stvari i smrtni list, zavrsava sve oko dzenaze, i ukopava majku. U Covid zapecacenom sanduku.

3 dana kasnije ujutro u kuci mu zvoni telefon, zena se javlja, i s druge strane cuje svekrvin glas koji pita - Pa zasto niko ne dolazi po mene u bolnicu, rekli su mi da su vas obavijestili prije 2 dana?! (majka nema i ne koristi mobitel).
Zena kaze da umalo nije pala u nesvijest, morala popiti sedative, a covjeka, kada mu je javila, umalo srce nije udarilo.
Odlaze u bolnicu i zaticu majku zdravu i pravu, prave haos, i primaju izvinjenje "zbog greske". Na pitanje koga su onda ukopali, ide odgovor da im ne mogu davati te podatke. Ali, niko ih ne pita ni gdje su ukopali to tijelo, ni koje pogredbno drustvo je to radilo, niti se nudi bilo kakva naknada za troskove dzenaze koje su imali...nista.
Samo su sami od sebe rekli da ce oni to rijesiti s pogrebnim drustvom (a nisu ni pitali kojim).

Daju im nekakvu potvrdu u kojoj se objasnjava greska i potvrdjuje da je zena zapravo ziva.

I to je to. Oni se sada pitaju da li je u tom sanduku uopste iko i bio... Mati je ionako vec odavno usla u statistiku umrlih od korone i to se vie ne moze ispraviti.
Pitam ih zasto to nisu otisli i rekli medijima, zasto ne pokrenu tuzbu i traze nadoknadu stete, ide odgovor - ma ko ce se natezati s njima, jbt im mater.

Sta reci... I na jedne, i na druge.... :roll:
daddy-kool

#37424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Dozer wrote: 30/12/2020 00:20 Kad smo kod umrlih...
Upravo sjedio s covjekom cija prica ide ovako... Ovo je za rubriku "Vjerovali ili ne". Prestrasno...

Prije 15 dana ....
:-) :-)

I niko da prijavi policiji, niko da iskopa sanduk da se vidi čije je tijelo unutra, how yes no.
spinel_

#37425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

A sta je sa smrtovnicom? Nije valjda da se zena vodi pod 'umrle'.
Malo mi je ta prica nevjerovatna. Ja bih vjerovatno nekoga ubio tu.
Locked