Gojeni H wrote:
...Ubijanje nauke u korijenu jer ce ista uzrolovati patnju proletarijata i rad djece? ...
belfy wrote:
nauka kao uzrok cega!?
Uzrok onoga sto zovemo napretkom, hajde da govorimo o kapitalizmu. Kapitalizam je donio patnje radnicke klase, rad maloljetne djece, zar ne?
vatrogasac wrote:
Luditi su uništavali tekstilne mašine u Engleskoj vjerujući da su one krive što ostaju bez posla. Sada imamo kompjutere i robote koji mijenjaju sve više ljudi, a svrha je trebala biti da im olakša posao.
da odgovorim obojici, posto je i Gojeni pominjao te iste masine nekoliko dana prije. pocnimo od posta Gojenog gdje se tvrdi da je kapitalizam donio patnju radnicke klase. pogledajmo da li se, i koliko, radnicka klasa, patila prije. ako krenemo hronoloski onda mozemo vidjeti ljude koji su radili teske fizicke poslove za druge ljude. sve od gradnje piramida do radova za feuda na poljima poljoprivrede, stocarstva ili tkalackog stana kojeg volite pomenuti obojica.
isto tako je rad maloljetne djece bio prisutan od postanka ljudske vrste. ali taj rad je nekada trazio da djeca rade na mnogo tezim poslovima (nek opet idu piramide i nosanje/obrada kamena) preko poljoprivrede i stocarstva sve do industrijskog rada.
nekada se osudjivalo i to sto djecu od 12-14 godina salju u rat, a danas smo napredni jer ih saljemo tek sa 18 godina, a ona africka, "zaostala" plemena osudjuju za to.
mislim da je ovo dovoljno za reci da vidimo da nase drustvo napreduje po tom pitanju, i iako moze bolje, definitivno smo na vrhuncu razvoja po tom pitanju. da li trebamo bolje? svakako!
sada da se osvrnem na masine, industrijsku proizvodnju i razvoj nauke (pitanja kojih se, opet, obojica doticete). sve sto ste rekli nije pogresno. ljudi su plasljiva bica. lako ih uplasis da ce ih jevreji shebati, da ce im meksikanci uzeti poslove, da ce ih muslimani dici u zrak i slicno. jako plasljiva stvorenja.
ali pogledajmo taj napredak nauke i tehnike kako je izgledao. napravili su masine koje ce tkati umjesto ljudi. prvo sto je "jedna strana uradila (citaj sindikat)" je da ti strojevi ukidaju radna mjesta. tu nisu bili u krivu. te masine su ukidale radna mjesta, ali po koju cijenu? pa - stvarajuci nova radna mjesta. ljudi koji su pravili te masine, koji su ih odrzavali i svih onih koji su morali da nauce ljude kako da to sve rade.
da nije bilo tog i takvog razvoja nauke danas ne bi postojalo sljedece: elektricar, mehanicar, srednja elektrotehnicka skola, srednja masinska skola, ministarstvo obrazovanja, fabrika za proizvodnju kablova, zupcanika, remena, ulja za podmazivanje itd.
isto tako se napretku nauke moze prigovoriti za izum automobila, jer sve i jedan kocijas (osim onih turistickih) je izgubio posao. ali ta industrija je zaposlila puno vise ljudi nego sto ih je ispastalo od gubitka posla. njihova djeca rade sada lakse poslove od vozenja kocije po svim mogucim vremenskim uslovima i nedacama koje ih mogu snaci. a i lakse je zamijeniti gumu na autu od tocka na kociji, jel tako?
pa za kraj je red navesti i zadnju. racunari i mobiteli. sta su nam sve oduzeli i cemu su doprinijeli? mah, sve rekoh iznad, pa cu to ovdje ovako reci. kapitalizam nas je doveo dotle da sada djeca moraju da rade na telefonu i racunaru da bi se smatrala izrabljenom.
nadam se da ce jednog dana nauka dovoljno napredovati da djecu koja ocjenjuju igracke mozemo smatrati zlostavljanom na podrucju posla. oh, wait...
Gojeni H wrote:
...Ne moze Kur'an sadrzavati svako objasnjenje o svakom detalju.
sekerbay wrote:
U kur'anu je odgovor na svako pitanje samo ga treba znat nać.
arzuhal wrote:
U ispunjavaju glavnog i jedinog uvjeta da bi čovjek dobio odgovor: iskrenosti, ihlasa. Ako čovjek bude bio sasvim iskren u svojoj potrazi, i ako priđe Kur'anu iskrenog srca, dobit će odgovor koji bude tražio. To je nešto samo između čovjeka koji iskreno traži odgovor i Onoga Koji Sve Odgovore Ima. Pa bujrum, ko traži.
Dakle, nema to veze s džinima, šejtanima, sazivanjem daire, pisanjem vefkova, itd.
A drugi nivo je onaj da ti ja kažem kako ti mogu reći hoćeš li u džennet ili ne. Kada me ti pitaš kako znam, ja te uputim na opis dženetlija kako ih Allah opisuje: da su se spasili čišćenjem duše, da su došli smirena srca, da su izvršavali sve svoje obaveze, obavljali namaz, davali zekat, čuvali se grijeha, itd.
I tako dalje.
ali ovo nekako ne vazi od "zlatnog doba" do danas. da li je moguce da su od tada ljudi neiskreni u trazenju i neiskrenog srca?
arzuhal wrote:
Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj. (en-Neml, 75)
kako ako?
Gojeni H wrote:
...Ne moze Kur'an sadrzavati svako objasnjenje o svakom detalju.
Smracak15 wrote:
ali ne mogu razumjeti i ovo me jako cudi, kada vam se pokaze kompleksna struktura koja samo svojom pojavom bez obzira na funkcije i radnje te strukture ukaziva na Kreatora to jeste Boga, ko god da je stvorio tu kompleksnu strukturu, to je nas Bog, pa evo i da je nagadjamo da su vanzemaljci, ako su oni zaista to stvorili, onda su oni nas Bog/Kreator
mnogima je jasno da ti to ne mozes da razumijes. pogotovo sto znamo da ti nisi otkrio takvu strukturu, a da je nisi nasao ni u svetoj knjizi. zato je jednostavno zakljuciti da si ti takvom otkricu dao doprinos bas kao i tvoja knjiga.
Smracak15 wrote:
to je sto me cudi puno, da zazmirite oci na puzle u pustinji koje su postavljene na tacne pozicije da cine kompletnu sliku, kada vam se kaze ove puzle sto cine jednu veliku sliku nama samo svojom postojanjem ukazuje na inteligenciju, to jeste Kreatora, pa makar ga nikad i ne vidjeli, jer nije logicno da priroda slucajnim dogadjajima povlaci pametne poteze i stastavlja kopleksne strukture i jos programira kodove u DNk sta ce da rade....to je sto mene cudi kod vas ateista a ne to nevjerovanje u Boga.
a nikako nije cudnije da ti, iako ne znas ni sam da li ta puzla i kako nastala svima govoris da znas kako je nastala. to se jednostavno zove laz. ako mi ne znamo i kazemo da ne znamo, a ti isto tako ne znas, ali kazes da znas, onda je tu neko u pravu, a neko u krivu. necije "ne znam" je iskreno, a necije...nekako nije. ko je tu iskren onda?
ExNihilo wrote:
prema Muhamedu
sekerbay wrote:
Mojne nam objašnjavat našu vjeru, živ i zdrav bio.
ono kada ti "nam" i "nasu" izleti, jer se sakrivas iza kolektiva.
Smrcak15 wrote:
je li moguce ljudi, aaaaa svasta
znaci po tebi je prakticiranje vjere mora nuzno biti patnja i samo patnja, i jos posoli na to patnje na kvadrat i jos malo pobiberi patnje na kubik da bude bas ono pravo
ee eboze sacuvaj

sta se vise nece procitati.
to sto je zatvor zato sto ima zabrana naspram raja gdje nema nikakvih zabrana, i zato je vjerniku ovaj svijet zatvor pa makar bio u dvorcu zivio i sve mu bilo po taman, za vjernika je i takav nacin zivota zatvor sta ga ceka u Raju
dok za nevjernika ovaj svijet je Raj naspram sledeceg sta ga ceka, pa makar najveca bijeda bio u gradu, jer biti bijeda na zemlji je Raj naspram dzehennema na buducem svijetu
pa ako onda nakon toga nema boga...opet 0:0? moramo stvarno ici korak po korak u razumijevanju...
arzuhal wrote:
Meni su od vas najzanimljiviji oni koji ne žele direktno da govore vjernicima kako su strašno mutavi, kako ne koriste razum, kako su zavedeni i izmanipulisani, nego biraju riječi i iznose svoje stavove zamaskirano i taktično, s nekom zadrškom, jer ne žele da ovo pretvore u ratno područje...Ne govorim ovdje o tebi
razumljivo, jer se tako broj banovanih (ili da kazemo odstranjenih) lakse smanjuje. daj reci direktno, nemoj se suzdravati - ban. dok ti tu drzis mjeru. da se barem pridrzavas toga sto drugima preporucujes. no, ti tu svakako zasluzujes priznanje izazazivanjem takvog ponasanja. evo, cak ga i ovdje zazivas, a neces nikada napraviti takav korak. kako se nazivaju ljudi koji nagovaraju druge da cine ono sto ono sami ne smiju ili ne zele? kako se nazivaju oniu koji ohrabruju ljude u otvorenu borbu iako to sami ne rade? politicari? mislim da imas karijeru.
Smrcak15 wrote:
problem je sto nisi razumio sta poslanik kaze
jer samo Smrle zna sta je poslanik rekao. neki drugi mozda, samo ako se sloze sa njim...
arzuhal wrote:
Nisam govorio ni o kome konkretno, stvorio sam siluetu nekog ateiste koji bi mogao tako nastupati ili stavove zastupati.
Ali kada smo kod konkretnih ljudi, da te ovo pitam: Smrcka većina ateista ovog foruma ismijava, smatra neinteligentnim, bezobraznim i pokvarenim jer se, u svojim ofanzivnim nastojanjima da dokaže kako je islam istina, kako je on sam u pravu i kako bi uvjerio ateiste u istinitost Kur'ana, koristi netačnim naučnim tvrdnjama, tobožnjim "dokazima", ne poštuje znanstvenu metodologiju, miješa namjerno kuruške i jabuke čime nervira sagovornike, poziva se na slabe i nikakve izvore i autoritete, ali i ustrajava u tome. Ovo je otprilike ta neka slika, više-manje.
Znanost, posebno egzaktna, prirodna znanost, predstavlja jedno područje djelovanja ljudskog duha ili posebnu (za sebe) regiju bitka s obzirom na predmet interesa, način djelovanja, itd. Jednako tako i umjetnost je drugo i suštinski sasvim drukčije (od znanstvenog) područje djelovanja ljudskog duha i drukčija regija bitka, i ništa nije manje vrijedno ili važno od znanstvenog, iz više razloga. Sve te regija bitka imaju predmete svog interesa, imaju svoj jezik, svoje načine...
Za Smrcka se kaže, otprilike, da on siluje područje znanosti svojim pogrešnim shvatanjima, nakaradnim tumačenjima, zlonamjernim i bezobraznim načinima da izbjegne suočavanje, poturanjem, i sl.
Pojmovi kao što su istina, vrijednost, itd. postoje ali nemaju isto značenje u području znanosti, umjetnosti ili religije.
Može li se onda tako posmatrati, poput Smrcka, i onaj koji to radi s nekom drugom regijom bitka, recimo kao kada @Hakiz uzme kroz Stari zavjet - jer je on po njemu validniji da se govori o vjeri s obzirom na hronologiju, pa time i autentičnost i originalnost - objašnjava vjeru nekom muslimanu i is/postavlja pitanja o islamu temeljeći ih na SZ, iako vrlo dobro zna da to ne ide tako?
Ili kada neko, kao maloprije @ExNihilo, uzme određeni hadis ili ajet, bilo da je uzeto iz konteksta ili ne, pa nastoji da izgradi ili podmetne neki nepostojeći ili dobrim dijelom iskrivljen narativ o islamu ili nekoj istini islama?
Možemo li ljude (ateiste, ali ne samo ili ne nužno njih) koji - jednako kao što Smrcak zloupotrebljava nauku da bi širio vjeru - na sličan ili isti (primjereno području religije) način zloupotrebljavaju određene stvari vjere, smatrati bezobraznim, neinteligentnim, pokvarenim i sl? Opet napominjem da religija i znanost nisu ista područja djelovanja ljudskog duha pa ih ne možemo uporediti na isti način, zato sam istaknuo različitost poimanja određenih pojmova, i sl. Ali govorim o obrascu ponašanja, sličnostima itd. i naveo sam dva primjera dvojice forumaša.
da skratim sve napisano -> pa zar nije sve relativno? (Einstain approves). ne. nije! evo, imas iznad receno i slobodno reci ako sam sta izostavio.
Smrcak15 wrote:
...
tacno je da se Preko iskusenja lakse dolazi do Dzenneta, ali ko je rekao da se ne moze doci do Dzenneta Preko blagostanja?
pa islam zagovara trazi blagostanje, i budi zahvalan na tome, a ako te strefi iskusenje budi strpjiv na tome...a ne preferiraj iskusenje, to je islam.
Po tvojoj prici , kao da islam preferira i trazi i priziva iskusenje, sto je skroz nakaradno razmisljanje koje si izgleda utupio u glavu
...
ako te strefi iskusenje ne preferiraj iskusenje, jer to nije islamski, iako je tacno da se preko istog dolazi lakse do Dzenneta. bolje vam je 100 godina biti skromnni bogatas, nego sedmicu kao siromah. niko od vas ne trazi da Dzennet trazite kao siromasi. pa zar nije lakse biti imucan? ti bi lakse do Dzenneta? pa onda imamo tu niz iskusenja koja je bolje da ne probas, jer islam to ne preporucuje. mislim...mozda ti bude lakse, ali mi ne preporucujemo da to bude lakse. vidi...imas ovaj plan otplate preko blagostanja pa ti je to lakse... E! pa to sam trazio.
Smrcak15 wrote:
...
Ili da mozda vjerujemo da je samo od sebe ovo stvoreno nekako , i samo sebi kodove isprogramiralo
...
ne, dovoljno je da ostanes da vjerujes vjerski
Gojeni H wrote:
...
Kao sto sam ranije vec rekao, sva iskusenja spomenuta u Kur'anu imaju svoju poruku ljudskom rodu.
...
bas kao sto sve i jedna napisana knjiga na svijetu sadrzi to isto.
P.S. meni samo nije jasna jedna stvar. zasto samo vjernici povlace Dawkinsa kao papu ili Staljina ili nekog nekog treceg? ja ne pamtim niti jednom da je ateista povukao takav argument. sada se zaista pitam da li se ikada neki ateista pozvao na neki "autoritet"?