Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#3726 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Boga mi, rang lista ide ovako:

"Ebu Ubejda b. Huzejfa prenosi od svoje tetke Fatime da je rekla: “Došle smo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u grupi žena da ga posjetimo i ugledale smo mješinu obješenu iznad njega iz koje je na njega kapala voda od žestine temperature i vrućice koju je osjećao. Rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, kad bi zamolio Allaha, pa da te izliječi!’ Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Najvećih su iskušenja vjerovjesnici, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede". (Ahmed, sahih)

Dakle, hijerarhija kod Allaha je direktno proporcionalna iskušenjima. Poslanik islama bira bolest jer iskušenje donosi EXP na rang listi. A ti? Ti uživaš, jarane. :D

Hajmo još jedan.

"Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada Allah htjedne Svome robu dobro, dadne mu kaznu na ovom svijetu, a kada mu želi zlo, ne kažnjava ga za njegove grijehe dok mu na Sudnjem danu ne dadne ono što zaslužuje”.

Jesi li ti bezgrešan? Nisi. Pa kako to da uživaš?

:D
Allaha mi, ako cemo o rang listama, onda Kur'an je ispred svega, a u Kur'anu je Jusuf a.s. nakon svojih iskusenja, koja su bila sasvim druge prirode od materijalnih, postao visoko pozicioniran i pun k'o brod.

Kao sto sam ranije vec rekao, sva iskusenja spomenuta u Kur'anu imaju svoju poruku ljudskom rodu.
beni-bu-man

#3727 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

arzuhal wrote:
vatrogasac wrote:
Ovo bi mogla biti neka zavjera, ali treba skontat kakva?
+ poslije što "es-selamu alejkum..." ide i "...i dobar dan", ispod memoranduma IZ...Nisu čista posla...
bez zajebancije sad....
Isao sam u svoju mahalsku Dzamiju Hrasno da pitam Hodzu u vezi serijatskog vjencanja, rece mi da samo 2 Dzamije u gradu to rade :?
Da treba IZ zvati......bla bla bla bla.......
Connaisseur Karlin

#3728 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote: Pošto si ti istakla ovim jednu stvar, ja mogu nastaviti s onim kada sam poredio Smrcka i druge: i ja isto ne poznajem toliko egzaktne nauke, ne poznajem fiziku i astrofiziku, ne poznajem genetiku, ne mogu u par s nekim ko priča o tome, sklanjam se s tih tema i iz tih priča, ne pametujem. U okviru takvih priča može neki ateista doći i bombardovati stvarima iz nauke u namjeri da se poigrava s nekim vjernikom koji nije upućen u nauku osim da ponavlja, jer je negdje čuo, "nauka dokazuje postojanje Boga, nauka dokazuje postojanje Boga!", a može biti i obratno - neki vjernik koji se bavi naukom dođe pa se počne poigravati s ateistom koji ne poznaje nauku a tvrdi, po nekoj inerciji, kako je nauka dokazala besmislenost vjerovanja.
I sad smo tu: Smrcak donekle - kako vi koji ste upućeniji od mene tvrdite - poznaje materiju o kojoj priča, ali uglavnom fula, izvrće, prekraja, nateže i sl. Vi vidite njegov bezobrazluk ili zlonamjernost jer vidite šta radi, znate materiju i bolje od njega, ali on ne odustaje od svojih tvrdnji.
a nije ti poznata prica o brojcnim cudima Tore, Biblije, isto kao i Kurana :) mozda ne znas , tko takve stvari pise u svijetu interneta :D

nauka nije protiv relgije , a ni relgija nije protiv nauke :) obje oblasti izucavaju poptuno razlicite sfere zivota :-D

ma jeste cudno da si se ti sklanjao takvih prica, jer nisi ni glup ni nepismen, ni totalna neznalica , zato ne vjerujem da je to tvoj razoga nekritikovanja svoga brata vjernika Smrcka, jer malo je cudno da ti njega nisi pokusao preusmjeriti na pravi put vjernika, vec si ga svjesno ostavio u zabludi :)
Connaisseur Karlin

#3729 Re: Ateizam vs. Religija

Gojeni H wrote:
Kao sto sam ranije vec rekao, sva iskusenja spomenuta u Kur'anu imaju svoju poruku ljudskom rodu.
netocno, sva iskusenja iz Biblije , Tore i Kurana su se desila iskljucivo izabranim osobama :D
MarlboroGold

#3730 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Eh nema više zajebancije...
Nisi u pravu Karlinko. Preusmjeravao i opominjao ga je dosta puta (pretpostavljam u vezi stvari u koje se razumije). S obrzirom da se radi o Smrletu vjerovatno je i on digao ruke...
arzuhal

#3731 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

harač wrote:@arzuhal, za razliku od @smrcka i ateista, uzima zdravo-za-gotovo gouldovu tvrdnju o dva "nepreklapajuca magisterijuma",* pa mu toga sve ove rasprave djeluju besmisleno i sitnicavo. ali ni u jednom trenutku ne pomislja (da nije u pitanju karakterna osobina?), da mozda upravo on nije u pravu po ovom pitanju. ovo o hadisima i kontekstima je stara prica o autoritetu tumacenja, a koja vuce korijene od "ko je (bio) pravi musliman", za sto je davno utvrdnjeno da je no true scotsman

*tvrdnju je cak moguce/bolje tumaciti u ontoloskom smislu (npr. marcus gabriel i kompanija novog realizma, te svi pobornici deflacione ontologije, guraju isto)
Ono što je, naprimjer, uradio @Nihilo s par hadisa i svojim tvrdnjama o snazi iskušenja i snazi vjere, te ovom svijetu kao zatvoru, stvarajući tako s istinitim tvrdnjama (hadisima Iskrenog, alejhi-selam) jednu iskrivljenu percepciju (pošto bi se takva slika izmijenila ako bi se uključili i drugi hadisi i ajeti koji bacaju svjetlo na sve to, a koje je on izbjegao), formalno je drukčija, jer je istančanija, pažljivije iskonstruisana, ali je suštinski ista stvar kao kada bi neko uzeo dio ajeta (namjerno ovakav primjer):

I ubijajte (sura el-Bekara, 191)

...a onda pitao: kakvi ste vi vjernici ako ne ubijate? :mrgreen: Pitajte se o svojoj vjeri i kako ćete sutra pred Allaha :mrgreen:

Dakle: neka uzme sve što islam nudi na temu pa izvede zaključak. Inače ko god pravi takvu selekciju, taj konstruiše.
Hakiz

#3732 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:Meni izgleda da je Jakub rekao potomcima da umru kao muslimani. A od Jakuba nastade Ben Izrael. Pa ako će Ben Izrael umrijeti kao muslimani, onda su muslimani ali to će saznati tek u trenutku smrti.

Dakle, jevreji su muslimani ali to ne znaju. Tako meni izgleda citat.
Kako si uspio preskočiti ovoliki dio?
Kur'ani-kerim, koji Božiju vjeru, od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.) predstavlja kao kontinuiran tok, a ne nekoliko rukavaca, zove je jednim imenom ISLAM. Naravno, ne želi se reći da je Božija vjera u svim periodima objave imala ovaj naziv i da je među ljudima bila poznata pod njim, nego se želi reći da stvarnost vjere ima bit koja se najbolje definiše riječju islam, pa zato i kaže:

"Kod Allaha je jedina vjera-vjera islam." (Ali Imran, 19).
Govoriš isto što i ja. Islam i muslimani prisvajaju sve prethodno. Pa vjere su se možda zvale ili se još zovu judaizam il ihrišćanstvo, ali sve su islam.

Naravno, pitaš li jevreje i hrišćane oni misle drugačije, ali koga briga za njih, zar ne?
Connaisseur Karlin

#3733 Re: Ateizam vs. Religija

MarlboroGold wrote:Eh nema više zajebancije...
Nisi u pravu Karlinko. Preusmjeravao i opominjao ga je dosta puta (pretpostavljam u vezi stvari u koje se razumije). S obrzirom da se radi o Smrletu vjerovatno je i on digao ruke...
jesam u pravu, znam sto pisem, jer su sve opomene bile premlake i njanja , "reda radi" , jer da se ozbiljno tezilo reagirati, tema bi davno bila zakljucana , no Smrckova aktivnost i teme su ostavljene aktivne iz drugih razloga :)
beni-bu-man

#3734 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:
Govoriš isto što i ja. Islam i muslimani prisvajaju sve prethodno. Pa vjere su se možda zvale ili se još zovu judaizam il ihrišćanstvo, ali sve su islam.

Naravno, pitaš li jevreje i hrišćane oni misle drugačije, ali koga briga za njih, zar ne?
neam pojma jel ovo vec neko postavljo :-)
vatrogasac

#3735 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Da raščistimo jer nešto slutim? Ti priznaješ Mojsija i njegov SZ, a poslije toga više ništa. Ni Isusa ni Muhammeda? Zbog toga što je on stariji od njih. Pa i Ibrahim je stariji od Musa a.s., a dalje Nuh a.s. od svih njih, da li trebam ostati na učenju Nuha a.s.?
Gojeni H

#3736 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
...
I sad smo tu: Smrcak donekle - kako vi koji ste upućeniji od mene tvrdite - poznaje materiju o kojoj priča, ali uglavnom fula, izvrće, prekraja, nateže i sl. Vi vidite njegov bezobrazluk ili zlonamjernost jer vidite šta radi, znate materiju i bolje od njega, ali on ne odustaje od svojih tvrdnji.
...

Smrle, bez obzira na sve, fulao-ne fulao, znao-ne znao, je meni u zadnjih 10-ak stranica pokazao da je uspravan i cestit covjek.
Isto se ne bi moglo reci za do-besvijesti-besmislene-price-pripovijetce.
Na muci se poznaju junaci
Connaisseur Karlin

#3737 Re: Ateizam vs. Religija

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote:
...
...

Smrle, bez obzira na sve, fulao-ne fulao, znao-ne znao, je meni u zadnjih 10-ak stranica pokazao da je uspravan i cestit covjek.
Isto se ne bi moglo reci za do-besvijesti-besmislene-price-pripovijetce.
Na muci se poznaju junaci
vas dvojica licemjerno branite Smrcka :D
Bloo
Globalna šefica

#3738 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote: Što se tiče ovoga:
Ili kada neko, kao maloprije @ExNihilo, uzme određeni hadis ili ajet, bilo da je uzeto iz konteksta ili ne, pa nastoji da izgradi ili podmetne neki nepostojeći ili dobrim dijelom iskrivljen narativ o islamu ili nekoj istini islama?
Kako ti misliš da ja to mogu znati? Da je Nihilo uzeo nešto iz konteksta, da podmeće iskrivljeni narativ o islamu ili nekoj istini islama?
Ja nisam muslimanka, moje znanje o islamu je fragmentirano i parcijalno. Tvoje tumačenje nekog ajeta ili hadisa (naravno zasnovano na nekom tefsiru) i Nihilovo ili Euridikino za mene su jednako validni u nekoj hipotetskoj situaciji. Mogu jedino koristiti zdravi razum kada neko posta neki hadis ili ajet i ako tumačenje toga nije pretjerano uvjerljivo da se zapitam da li je isto iskrivljavanje.
Na vama vjernicima je da ga ispravite ili mu skrenete pažnju. Ne na meni.
I da, razumijem da vas korištenje hadisa ili ajeta u takve svrhe vrijeđa, ali onda to otvoreno i direktno saopšti toj osobi.
Kao što ja direktno saopštim Smrčku da ne razumije neke pojmove iz astronomije i astrofizike.
Naravno da ti ne bi znala, nisi upućena u stvar i bilo bi beslovesno s moje strane to tražiti od tebe ili nekog ateiste koji to ne zna ili ga i ne zanima, slažem se. To još više daje na težini: svjesno poigravanje s tim stvarima, s nijansama i sl. što radi Nihilo, može pogrešno informisati nekoga sa strane o islamu upućujući ga na ono o čemu i kako piše taj forumaš.
Pošto si ti istakla ovim jednu stvar, ja mogu nastaviti s onim kada sam poredio Smrcka i druge: i ja isto ne poznajem toliko egzaktne nauke, ne poznajem fiziku i astrofiziku, ne poznajem genetiku, ne mogu u par s nekim ko priča o tome, sklanjam se s tih tema i iz tih priča, ne pametujem. U okviru takvih priča može neki ateista doći i bombardovati stvarima iz nauke u namjeri da se poigrava s nekim vjernikom koji nije upućen u nauku osim da ponavlja, jer je negdje čuo, "nauka dokazuje postojanje Boga, nauka dokazuje postojanje Boga!", a može biti i obratno - neki vjernik koji se bavi naukom dođe pa se počne poigravati s ateistom koji ne poznaje nauku a tvrdi, po nekoj inerciji, kako je nauka dokazala besmislenost vjerovanja.
Slična je stvar ovdje: Nihilo (izvini Nihilo, nisi ti bogzna krivac neki, ovdje si kao primjer bilo koga takvog kao ti) poznaje dosta dobro materiju o kojoj piše, vješto izvlači hadise ili ajete, izjave ovog ili onog islamskog učenjaka i sl. ali onda iskonstruiše od toga ono što mu treba za njegovu priču, u zadnjem primjeru da bi ponižavao i izigravao se sa Smrckom. Za nekog sa strane poput tebe to može izgledati: sasvim validno, tačno i učeno djeluje (kao što može i za mene djelovati neka priča o nekakvim proteinima i tim strinama, jer ne poznajem stvar dovoljno). Za vatrogasca, Gojenog, medu, sekerbeya, mene (ili bilo kojeg muslimana dovoljno upućenog), to je njegova očita sprdnja.
Zato ja i ne moram ništa direktno pitati Nihila šta on to misli pod tim i kako ovo ili kako ono (a i on zna da ga niko ne mora pitati), on to sasvim očito pokazuje, svakom muslimanu koji imalo ima mozga je jasno.
I de da više ne pričam o čovjeku osim ako sam ne bude htio...
I molim te napravi neku distinkciju u svom tretiranju ateista. :mrgreen:
Primjeti da postoje grupe. Ateista otpadnika iz vjere sa specifičnim znanjem i nas ostalih. :mrgreen:
Pravim ja razliku među ateistima, po mnogim osnovama :mrgreen: Nije nužno, kad već spominješ jednu od razlika, da je ateista koji je bio nekada vjernik lošiji sagovornik vjernicima od ateiste neukaljanog iskustvom vjere :mrgreen: To je više stvar nečijeg karaktera, odgoja, svijesti, i sl.
Ti mene ajetom, ja tebe ne mogu kamenom umotanim u hadise. Naravno ako nam je cilj da se bijemo, umjesto da raspravljamo.
Meni nije cilj s tobom lično, osobno & personalno ni da se bijem ni da se raspravljam, nisam tako naivan...
Ne znam kako si dosao do zakljucka da Smrcak poznaje materiju o kojoj prica. Mozda poznaje islam. Ostale oblasti koji se voli dotaci, i ne poznaje bas toliko, da se prisjetimo samo neutronskih zvijezda i ginekologije.
On ne prekraja ono sto poznaje i razumije, vec i ono sto ne razumije, a samo sa jednim ciljem.
Paralela koju pokusavas da povuces izmedu Nihila i Smrcka je samo djelomicno ispravna.
Smrcak mene ne vrijeda sa svojim nastupom i zakljucima na ideoloskoj ravni, niti na bilo kojoj. Nauka nije moja ideologija. Ja ne vjerujem u nauku.
Sto se tice Nihila, njegovo interpretiranje i koristenje znanja koje posjeduje u svrhu ismijavanja ili provlacenja vlastitih agendi vrijeda jednu grupu forumasa.
Ne mora.to izgledati uceno ili tacno, s moje tacke gledista je to nebitno.
To je striktno odnos izmedu vas i njega u zatvorenom sistemu islama.
Ja ne mogu obitavati u njemu. Mogu u okvirima filozofije i drugih sistema ili pojmova na kojima pociva bilo koja religija. Ali opcenitih, ne partikularnih.
Smrcak boravi u medusvijetu, i on i njegova izlaganja ne vrijedaju nikog po ideoloskoj matrici, vec drugacijoj, tako da Nihilo i Smrcak nisu uporedivi.

I zasto sve ovo sto meni govoris ne kazes tim istim forumasima kada pocine nesto sto smatras prijestupom.
MarlboroGold

#3739 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:
MarlboroGold wrote:Eh nema više zajebancije...
jesam u pravu, znam sto pisem, jer su sve opomene bile premlake i njanja , "reda radi" , jer da se ozbiljno tezilo reagirati, tema bi davno bila zakljucana , no Smrckova aktivnost i teme su ostavljene aktivne iz drugih razloga :)
Dobro sad, dalo bi se o boldiranom govoriti i djelimično se slažem. Da li je zbog slične ideologije, uloge masterminda koji povlači Smrletove konce (tj. neko ko takve samo pusti da djeluju jer im ide u prilog), obećane isporuke voća ili nečeg četvrtog Smrle izbjegavao teže kazne - to se mene ne tiče niti mogu/želim znati. Ali je ipak opominjao (mislim da ga je i banovao jednom prilikom). Ako je to bio samo show da smiri strasti ateista i agnostika, pa i drugih vjernika, a da je prema drugim ljudima (uglavnom ateistima) bio brz na okidaču, onda neka mu bude.

Moderator bi ipak trebao biti profesionalac koji je u stanju da objektivno sagleda situaciju i da u skladu sa time djeluje. Ako nije u stanju tad bi trebao imati muda da se povuče sa te pozicije.
Last edited by MarlboroGold on 03/07/2018 17:36, edited 2 times in total.
Gojeni H

#3740 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

.
Last edited by Gojeni H on 03/07/2018 17:47, edited 1 time in total.
Gojeni H

#3741 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

:thumbup:
arzuhal

#3742 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:I zasto sve ovo sto meni govoris ne kazes tim istim forumasima kada pocine nesto sto smatras prijestupom.
Idem kraticom: umjesto da njima pišem a onda ti upadaš da rastumačiš, ovako ide brže :lol: :lol: :mrgreen:

Halali :oops:
Bloo
Globalna šefica

#3743 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:I zasto sve ovo sto meni govoris ne kazes tim istim forumasima kada pocine nesto sto smatras prijestupom.
Idem kraticom: umjesto da njima pišem a onda ti upadaš da rastumačiš, ovako ide brže :lol: :lol: :mrgreen:

Ne zelim.
Connaisseur Karlin

#3744 Re: Ateizam vs. Religija

Gojeni H wrote:
:thumbup:
Smrcakva je prekonoci postao idol :D
beni-bu-man

#3745 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Shoooj sto bi ja volio s Smrletom sjest on sokic ja pivu :mrgreen:
arzuhal

#3746 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Ne zelim.
Ne moraš vala, povlačim iskanje...Image

Image
vatrogasac

#3747 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Eh, elhamdulillah, poslije dva tanjira bamije sve ovo dobije drugu nijansu nego što je imalo prije umakanja u istu. :saveta:
Hakiz

#3748 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:
Da raščistimo jer nešto slutim? Ti priznaješ Mojsija i njegov SZ, a poslije toga više ništa. Ni Isusa ni Muhammeda? Zbog toga što je on stariji od njih. Pa i Ibrahim je stariji od Musa a.s., a dalje Nuh a.s. od svih njih, da li trebam ostati na učenju Nuha a.s.?
Ne priznajem ja ni Mojsija. Ateista sam, kako da ih priznam?

Ali, ako ćemo pravo, original je original. Poslije 10 zapovijedi, više ništa nije trebalo. Ni Biblija ni Kur'an.
sekerbay

#3749 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Bez da ulazim u nečije nijete pisanja, ovo od @ExNihilo podsjeća na priču havaridža kada su raspravljali sa ibn abbasom, r.a. i kazali da sud pripada Allahu.
Na taj nivo dođeš kad dio istrgneš iz cjeline pa na osnovu njega pokušavaš da izvučeš propis.
To je u slučaju haridžija.
Što se ovog našeg druga tiče, rezultat njegove spike je odmahivanje glavama od strane muslimana :mrgreen:
Hakiz wrote:Ali, ako ćemo pravo, original je original. Poslije 10 zapovijedi, više ništa nije trebalo. Ni Biblija ni Kur'an.
Bježeći od rata, jedan naš priučeni zidar završi u milanu.
I nak, uzme visak i počne obilazit oko katedrale.
I nakon jedno 15-ak min kaže "ne bi ja ovo vako"
belfy

#3750 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Gojeni H wrote: ...Ubijanje nauke u korijenu jer ce ista uzrolovati patnju proletarijata i rad djece? ...
belfy wrote: nauka kao uzrok cega!?
Uzrok onoga sto zovemo napretkom, hajde da govorimo o kapitalizmu. Kapitalizam je donio patnje radnicke klase, rad maloljetne djece, zar ne?
vatrogasac wrote: Luditi su uništavali tekstilne mašine u Engleskoj vjerujući da su one krive što ostaju bez posla. Sada imamo kompjutere i robote koji mijenjaju sve više ljudi, a svrha je trebala biti da im olakša posao.
da odgovorim obojici, posto je i Gojeni pominjao te iste masine nekoliko dana prije. pocnimo od posta Gojenog gdje se tvrdi da je kapitalizam donio patnju radnicke klase. pogledajmo da li se, i koliko, radnicka klasa, patila prije. ako krenemo hronoloski onda mozemo vidjeti ljude koji su radili teske fizicke poslove za druge ljude. sve od gradnje piramida do radova za feuda na poljima poljoprivrede, stocarstva ili tkalackog stana kojeg volite pomenuti obojica.

isto tako je rad maloljetne djece bio prisutan od postanka ljudske vrste. ali taj rad je nekada trazio da djeca rade na mnogo tezim poslovima (nek opet idu piramide i nosanje/obrada kamena) preko poljoprivrede i stocarstva sve do industrijskog rada.

nekada se osudjivalo i to sto djecu od 12-14 godina salju u rat, a danas smo napredni jer ih saljemo tek sa 18 godina, a ona africka, "zaostala" plemena osudjuju za to.

mislim da je ovo dovoljno za reci da vidimo da nase drustvo napreduje po tom pitanju, i iako moze bolje, definitivno smo na vrhuncu razvoja po tom pitanju. da li trebamo bolje? svakako!

sada da se osvrnem na masine, industrijsku proizvodnju i razvoj nauke (pitanja kojih se, opet, obojica doticete). sve sto ste rekli nije pogresno. ljudi su plasljiva bica. lako ih uplasis da ce ih jevreji shebati, da ce im meksikanci uzeti poslove, da ce ih muslimani dici u zrak i slicno. jako plasljiva stvorenja.

ali pogledajmo taj napredak nauke i tehnike kako je izgledao. napravili su masine koje ce tkati umjesto ljudi. prvo sto je "jedna strana uradila (citaj sindikat)" je da ti strojevi ukidaju radna mjesta. tu nisu bili u krivu. te masine su ukidale radna mjesta, ali po koju cijenu? pa - stvarajuci nova radna mjesta. ljudi koji su pravili te masine, koji su ih odrzavali i svih onih koji su morali da nauce ljude kako da to sve rade.

da nije bilo tog i takvog razvoja nauke danas ne bi postojalo sljedece: elektricar, mehanicar, srednja elektrotehnicka skola, srednja masinska skola, ministarstvo obrazovanja, fabrika za proizvodnju kablova, zupcanika, remena, ulja za podmazivanje itd.

isto tako se napretku nauke moze prigovoriti za izum automobila, jer sve i jedan kocijas (osim onih turistickih) je izgubio posao. ali ta industrija je zaposlila puno vise ljudi nego sto ih je ispastalo od gubitka posla. njihova djeca rade sada lakse poslove od vozenja kocije po svim mogucim vremenskim uslovima i nedacama koje ih mogu snaci. a i lakse je zamijeniti gumu na autu od tocka na kociji, jel tako?

pa za kraj je red navesti i zadnju. racunari i mobiteli. sta su nam sve oduzeli i cemu su doprinijeli? mah, sve rekoh iznad, pa cu to ovdje ovako reci. kapitalizam nas je doveo dotle da sada djeca moraju da rade na telefonu i racunaru da bi se smatrala izrabljenom.

nadam se da ce jednog dana nauka dovoljno napredovati da djecu koja ocjenjuju igracke mozemo smatrati zlostavljanom na podrucju posla. oh, wait...

Gojeni H wrote: ...Ne moze Kur'an sadrzavati svako objasnjenje o svakom detalju.
sekerbay wrote: U kur'anu je odgovor na svako pitanje samo ga treba znat nać.
arzuhal wrote: U ispunjavaju glavnog i jedinog uvjeta da bi čovjek dobio odgovor: iskrenosti, ihlasa. Ako čovjek bude bio sasvim iskren u svojoj potrazi, i ako priđe Kur'anu iskrenog srca, dobit će odgovor koji bude tražio. To je nešto samo između čovjeka koji iskreno traži odgovor i Onoga Koji Sve Odgovore Ima. Pa bujrum, ko traži.
Dakle, nema to veze s džinima, šejtanima, sazivanjem daire, pisanjem vefkova, itd.
A drugi nivo je onaj da ti ja kažem kako ti mogu reći hoćeš li u džennet ili ne. Kada me ti pitaš kako znam, ja te uputim na opis dženetlija kako ih Allah opisuje: da su se spasili čišćenjem duše, da su došli smirena srca, da su izvršavali sve svoje obaveze, obavljali namaz, davali zekat, čuvali se grijeha, itd.
I tako dalje.
ali ovo nekako ne vazi od "zlatnog doba" do danas. da li je moguce da su od tada ljudi neiskreni u trazenju i neiskrenog srca?
arzuhal wrote: Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj. (en-Neml, 75)
kako ako?
Gojeni H wrote: ...Ne moze Kur'an sadrzavati svako objasnjenje o svakom detalju.
Smracak15 wrote: ali ne mogu razumjeti i ovo me jako cudi, kada vam se pokaze kompleksna struktura koja samo svojom pojavom bez obzira na funkcije i radnje te strukture ukaziva na Kreatora to jeste Boga, ko god da je stvorio tu kompleksnu strukturu, to je nas Bog, pa evo i da je nagadjamo da su vanzemaljci, ako su oni zaista to stvorili, onda su oni nas Bog/Kreator
mnogima je jasno da ti to ne mozes da razumijes. pogotovo sto znamo da ti nisi otkrio takvu strukturu, a da je nisi nasao ni u svetoj knjizi. zato je jednostavno zakljuciti da si ti takvom otkricu dao doprinos bas kao i tvoja knjiga.
Smracak15 wrote: to je sto me cudi puno, da zazmirite oci na puzle u pustinji koje su postavljene na tacne pozicije da cine kompletnu sliku, kada vam se kaze ove puzle sto cine jednu veliku sliku nama samo svojom postojanjem ukazuje na inteligenciju, to jeste Kreatora, pa makar ga nikad i ne vidjeli, jer nije logicno da priroda slucajnim dogadjajima povlaci pametne poteze i stastavlja kopleksne strukture i jos programira kodove u DNk sta ce da rade....to je sto mene cudi kod vas ateista a ne to nevjerovanje u Boga.
a nikako nije cudnije da ti, iako ne znas ni sam da li ta puzla i kako nastala svima govoris da znas kako je nastala. to se jednostavno zove laz. ako mi ne znamo i kazemo da ne znamo, a ti isto tako ne znas, ali kazes da znas, onda je tu neko u pravu, a neko u krivu. necije "ne znam" je iskreno, a necije...nekako nije. ko je tu iskren onda?
ExNihilo wrote: prema Muhamedu
sekerbay wrote: Mojne nam objašnjavat našu vjeru, živ i zdrav bio.
ono kada ti "nam" i "nasu" izleti, jer se sakrivas iza kolektiva.
Smrcak15 wrote: je li moguce ljudi, aaaaa svasta

znaci po tebi je prakticiranje vjere mora nuzno biti patnja i samo patnja, i jos posoli na to patnje na kvadrat i jos malo pobiberi patnje na kubik da bude bas ono pravo :thumbup:

ee eboze sacuvaj :-) sta se vise nece procitati.

to sto je zatvor zato sto ima zabrana naspram raja gdje nema nikakvih zabrana, i zato je vjerniku ovaj svijet zatvor pa makar bio u dvorcu zivio i sve mu bilo po taman, za vjernika je i takav nacin zivota zatvor sta ga ceka u Raju

dok za nevjernika ovaj svijet je Raj naspram sledeceg sta ga ceka, pa makar najveca bijeda bio u gradu, jer biti bijeda na zemlji je Raj naspram dzehennema na buducem svijetu :wink:
pa ako onda nakon toga nema boga...opet 0:0? moramo stvarno ici korak po korak u razumijevanju...
arzuhal wrote: Meni su od vas najzanimljiviji oni koji ne žele direktno da govore vjernicima kako su strašno mutavi, kako ne koriste razum, kako su zavedeni i izmanipulisani, nego biraju riječi i iznose svoje stavove zamaskirano i taktično, s nekom zadrškom, jer ne žele da ovo pretvore u ratno područje...Ne govorim ovdje o tebi
razumljivo, jer se tako broj banovanih (ili da kazemo odstranjenih) lakse smanjuje. daj reci direktno, nemoj se suzdravati - ban. dok ti tu drzis mjeru. da se barem pridrzavas toga sto drugima preporucujes. no, ti tu svakako zasluzujes priznanje izazazivanjem takvog ponasanja. evo, cak ga i ovdje zazivas, a neces nikada napraviti takav korak. kako se nazivaju ljudi koji nagovaraju druge da cine ono sto ono sami ne smiju ili ne zele? kako se nazivaju oniu koji ohrabruju ljude u otvorenu borbu iako to sami ne rade? politicari? mislim da imas karijeru.
Smrcak15 wrote: problem je sto nisi razumio sta poslanik kaze
jer samo Smrle zna sta je poslanik rekao. neki drugi mozda, samo ako se sloze sa njim...

arzuhal wrote: Nisam govorio ni o kome konkretno, stvorio sam siluetu nekog ateiste koji bi mogao tako nastupati ili stavove zastupati.

Ali kada smo kod konkretnih ljudi, da te ovo pitam: Smrcka većina ateista ovog foruma ismijava, smatra neinteligentnim, bezobraznim i pokvarenim jer se, u svojim ofanzivnim nastojanjima da dokaže kako je islam istina, kako je on sam u pravu i kako bi uvjerio ateiste u istinitost Kur'ana, koristi netačnim naučnim tvrdnjama, tobožnjim "dokazima", ne poštuje znanstvenu metodologiju, miješa namjerno kuruške i jabuke čime nervira sagovornike, poziva se na slabe i nikakve izvore i autoritete, ali i ustrajava u tome. Ovo je otprilike ta neka slika, više-manje.

Znanost, posebno egzaktna, prirodna znanost, predstavlja jedno područje djelovanja ljudskog duha ili posebnu (za sebe) regiju bitka s obzirom na predmet interesa, način djelovanja, itd. Jednako tako i umjetnost je drugo i suštinski sasvim drukčije (od znanstvenog) područje djelovanja ljudskog duha i drukčija regija bitka, i ništa nije manje vrijedno ili važno od znanstvenog, iz više razloga. Sve te regija bitka imaju predmete svog interesa, imaju svoj jezik, svoje načine...
Za Smrcka se kaže, otprilike, da on siluje područje znanosti svojim pogrešnim shvatanjima, nakaradnim tumačenjima, zlonamjernim i bezobraznim načinima da izbjegne suočavanje, poturanjem, i sl.

Pojmovi kao što su istina, vrijednost, itd. postoje ali nemaju isto značenje u području znanosti, umjetnosti ili religije.

Može li se onda tako posmatrati, poput Smrcka, i onaj koji to radi s nekom drugom regijom bitka, recimo kao kada @Hakiz uzme kroz Stari zavjet - jer je on po njemu validniji da se govori o vjeri s obzirom na hronologiju, pa time i autentičnost i originalnost - objašnjava vjeru nekom muslimanu i is/postavlja pitanja o islamu temeljeći ih na SZ, iako vrlo dobro zna da to ne ide tako?
Ili kada neko, kao maloprije @ExNihilo, uzme određeni hadis ili ajet, bilo da je uzeto iz konteksta ili ne, pa nastoji da izgradi ili podmetne neki nepostojeći ili dobrim dijelom iskrivljen narativ o islamu ili nekoj istini islama?
Možemo li ljude (ateiste, ali ne samo ili ne nužno njih) koji - jednako kao što Smrcak zloupotrebljava nauku da bi širio vjeru - na sličan ili isti (primjereno području religije) način zloupotrebljavaju određene stvari vjere, smatrati bezobraznim, neinteligentnim, pokvarenim i sl? Opet napominjem da religija i znanost nisu ista područja djelovanja ljudskog duha pa ih ne možemo uporediti na isti način, zato sam istaknuo različitost poimanja određenih pojmova, i sl. Ali govorim o obrascu ponašanja, sličnostima itd. i naveo sam dva primjera dvojice forumaša.
da skratim sve napisano -> pa zar nije sve relativno? (Einstain approves). ne. nije! evo, imas iznad receno i slobodno reci ako sam sta izostavio.

Smrcak15 wrote: ...
tacno je da se Preko iskusenja lakse dolazi do Dzenneta, ali ko je rekao da se ne moze doci do Dzenneta Preko blagostanja?

pa islam zagovara trazi blagostanje, i budi zahvalan na tome, a ako te strefi iskusenje budi strpjiv na tome...a ne preferiraj iskusenje, to je islam.

Po tvojoj prici , kao da islam preferira i trazi i priziva iskusenje, sto je skroz nakaradno razmisljanje koje si izgleda utupio u glavu :-)
...
ako te strefi iskusenje ne preferiraj iskusenje, jer to nije islamski, iako je tacno da se preko istog dolazi lakse do Dzenneta. bolje vam je 100 godina biti skromnni bogatas, nego sedmicu kao siromah. niko od vas ne trazi da Dzennet trazite kao siromasi. pa zar nije lakse biti imucan? ti bi lakse do Dzenneta? pa onda imamo tu niz iskusenja koja je bolje da ne probas, jer islam to ne preporucuje. mislim...mozda ti bude lakse, ali mi ne preporucujemo da to bude lakse. vidi...imas ovaj plan otplate preko blagostanja pa ti je to lakse... E! pa to sam trazio.
Smrcak15 wrote: ...
Ili da mozda vjerujemo da je samo od sebe ovo stvoreno nekako , i samo sebi kodove isprogramiralo
...
ne, dovoljno je da ostanes da vjerujes vjerski

Gojeni H wrote: ...
...
bas kao sto sve i jedna napisana knjiga na svijetu sadrzi to isto.

P.S. meni samo nije jasna jedna stvar. zasto samo vjernici povlace Dawkinsa kao papu ili Staljina ili nekog nekog treceg? ja ne pamtim niti jednom da je ateista povukao takav argument. sada se zaista pitam da li se ikada neki ateista pozvao na neki "autoritet"?
Locked