Čitao sam interesntnu analizu o njima, ovaj skok je sada uzeo u obzir maksimalan potencijal Nvidie na polju kartica za razvoj AI. Imaju oni još nekih djelatnosti, ali zaključak je da je treba zadržati minimalno 10 godina ili prodati sada...konami666 wrote: ↑26/05/2023 20:36 Čitam analize, preporuke, da li je vrijeme prodati ili zadržati nvidia-u, kupio kad je Nancy Pelosi isto uzela krajem prošle godine i mislio sam da je dobar bio bull run i počeo razmisljati da li je vrijeme da prodam. I ostavim ih, reko šta bude nek budeSad mi je NVIDIA skoro ko Tesla.
Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
Babbuka
#3701 Re: Berza (dionice i kupovina)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3702 Re: Berza (dionice i kupovina)
znas kad bih ja dao za neku dionicu vise od 30 40 marki
treba ti godisnja placa da kupis barem pristojan paket
idi begaj
-
zigzag
#3703 Re: Berza (dionice i kupovina)
Nije problem dati 5000-6000 KM za dionicu unicredita ako će dati dividendu od 1000 KM. Ako sam dobro vidio prije godinu dvije je bila jedna od preko 800. Banke su izuzetno profitabilne. Isto je, ili kupio jednu ili 5000 komada.
- purgatorio
#3704 Re: Berza (dionice i kupovina)
Jest problem ako imaš dostupno za ulaganje 500-1000 KM mjesečno.
-
lissics
-
SA 071
#3706 Re: Berza (dionice i kupovina)
Meni se čini da je ovaj portal napravio "mali previd" i to u razlozima neisplate dividende. A pravi razlog je da su nelikvidni i do guše u dugovima. Koliko su nelikvidni najbolje pokazuje to što većinski vlasnik Mtel-a, Telekom Srbije nije povukao zadnje dvije dividende, drugi dio iz 2021. i prvi dio iz 2022. godine.
Ovo je sada krizni PR, jer je ova glupača iz Mtel-a svoju uvodnu riječ u izvještaju o poslovanju bazirala na rastu cijene dionice i rastu tržišne kapitalizacije firme kao koristima za vlasnike, a upravo to dvoje se stropoštalo objavom skupštine gdje se vidjelo da nema dividende...
Ovo je sada krizni PR, jer je ova glupača iz Mtel-a svoju uvodnu riječ u izvještaju o poslovanju bazirala na rastu cijene dionice i rastu tržišne kapitalizacije firme kao koristima za vlasnike, a upravo to dvoje se stropoštalo objavom skupštine gdje se vidjelo da nema dividende...
- drndalo
#3707 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ostali bez kesa, a 42 miliona DOBITI zadrzali u firmi...? Ja bih rekao da onda imaju barem 42 miliona kesa...SA 071 wrote: ↑26/05/2023 20:07Nije navodno nego neće isplatiti dividendu. A "navodno" je samo razlog koji su naveli, a pravi razlog je da nemaju para, tj. ostali bez keša...drndalo wrote: ↑26/05/2023 16:52 Telekom propasti? Sa skoro monopolom u. CATV u RS? Jel realno da Bh Telecom propadne? Pa i nije bas...
MTEL je do sad prosjecno godisnje isplacivao 10-11 pf. po akciji gidisnje iz 2 puta. Ove godine navodno nece isplatiti drugu transu profita od 42 mil. zbog ulaganja u firmu. Vidjecemo.![]()
Zjbncju na stranu, gdje si nasao podatak da MTS nije dizao svoju dividendu nego je ostavljao u firmi? Ja sam na brzinu gledao skraceni bilans i nisam bas nasao nesto takvo vidljivo...
Sto se Mtela tice, ja ocekujem vec par godina da smanje isplatu u skladu sa prispjecem kredita kojim je MTS kupio Mtel, dok je kredit trajao, znao sam da isplate iz dobiti moraju biti znacajne, da bi se dug servisirao. Ovo sada nije lose ako ga gledamo iz vizure korekcije cijene. Za one koji bi da kupe. Oni koji su kupili vec, gube samo ako prodaju po nizoj.
Last edited by drndalo on 29/05/2023 11:05, edited 1 time in total.
-
Dino79
#3708 Re: Berza (dionice i kupovina)
Dok ego direktorice raste akcije ce da padaju.
Po cemu je ova starleta kompetentna da bude direktorica telekom operatera. Sta ona zna i koja su njene reference za ovaj posao.
https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-eko ... va-50.html
Po cemu je ova starleta kompetentna da bude direktorica telekom operatera. Sta ona zna i koja su njene reference za ovaj posao.
https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-eko ... va-50.html
- drndalo
#3709 Re: Berza (dionice i kupovina)
Po cemu je direktor MTSa, sigurno vrlo stranacki postavljen tamo kompetentan za to? I onda oni takvi postave nju da tu figurise kao odgovorno lice.
A svakako kurs odredjuje vecinski vlasnik, fikus je tu samo da potpisuje. Ja odavno vec ocekujem da ce to sve u paketu (SRB/BiH/CG/MKD) ici na prodaju nekome velikom... Problem je tu trenutak u svijetu, pa nije bas dobar moment za postizanje dobre cijene.
A svakako kurs odredjuje vecinski vlasnik, fikus je tu samo da potpisuje. Ja odavno vec ocekujem da ce to sve u paketu (SRB/BiH/CG/MKD) ici na prodaju nekome velikom... Problem je tu trenutak u svijetu, pa nije bas dobar moment za postizanje dobre cijene.
- Truba
#3710 Re: Berza (dionice i kupovina)
ja stvarno ne znam što se ljudi javljaju
pročitao sam 10 megabajta skeniranih materijala u PDF i došao do ključnog dijela...oči su mi ispale
likovi imaju 42 milijuna
s tim se može izmiriti onaj fantomski dug u kontekstu propasti
i može se krenuti naprijed krajem godine ili početkom s isplatama dividende
i sve je stvar viđenja ja u onom izvješću vidim da dobro stoje
nisam stručnjak ali vidim da svi srbi i dosta hrvata i bosnjaka imaju mtel
imaju monopol nad teritorijom
pa ja na vikendici imam do vrata dovedeno to za njihovu tv
a imam i total tv
ljudi imaju feud... teritorij...
mi mali igrači ne vidim razloga da plaćemo pa nisam uložio 2 milijuna
pročitao sam 10 megabajta skeniranih materijala u PDF i došao do ključnog dijela...oči su mi ispale
likovi imaju 42 milijuna
a imam i total tv
mi mali igrači ne vidim razloga da plaćemo pa nisam uložio 2 milijuna
- drndalo
-
Incub
#3712 Re: Berza (dionice i kupovina)
Radi se bas o jeftinoj dionici, tako da stoji prica da dionicari nisu ulagali 1m ili 2....mozda pojedinci...
Manji dionicari koji imaju par hiljada mozda ne bi trebai da strahuju, jer se vidi da sire mrezu...
sto kod BH Telecoma nikako nije slucaj, hronicno los stranacki management koji samo gleda izvuci novac preko javnih nabavki...a druge firme su ima dizali korisnike i profit je stalno u padu...
Manji dionicari koji imaju par hiljada mozda ne bi trebai da strahuju, jer se vidi da sire mrezu...
sto kod BH Telecoma nikako nije slucaj, hronicno los stranacki management koji samo gleda izvuci novac preko javnih nabavki...a druge firme su ima dizali korisnike i profit je stalno u padu...
- Truba
- Truba
#3714 Re: Berza (dionice i kupovina)
s druge strane telekom ima opciju potpuštati gomilu ljenčina i podići rejtingIncub wrote: ↑29/05/2023 11:44 Radi se bas o jeftinoj dionici, tako da stoji prica da dionicari nisu ulagali 1m ili 2....mozda pojedinci...
nisam pametan
- VladaFBiH
#3716 Re: Berza (dionice i kupovina)
to što pare stoje u bilansima ne znači i da se nalaze na računima...Truba wrote: ↑29/05/2023 11:22 ja stvarno ne znam što se ljudi javljaju
likovi imaju 42 milijuna
a imam i total tv
mi mali igrači ne vidim razloga da plaćemo pa nisam uložio 2 milijuna![]()
- Truba
#3717 Re: Berza (dionice i kupovina)
sve je stvar viđenja
- drug_profi
#3718 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kako Fadil reče za FDS - zadržana neraspoređena dobit je samo računovodstvena stavka. Tih para u stvari nema.
Jarane, ili je pare neko ukrao, ili je finansijski izvještaj lažiran.
Jarane, ili je pare neko ukrao, ili je finansijski izvještaj lažiran.
- VladaFBiH
#3719 Re: Berza (dionice i kupovina)
ne, to je stvar knjigovodstva i ničega drugo - u stvarnosti nije sve baš kao što izgleda u bilansima na prvu ali to je već druga tema jer ni tih 42 miliona ne mijenjaju puno jer nisu ni 6,5% dugova koje imaju jer ako se ne varam imaju 254 miliona dugoročnih obaveza i 407 miliona kratkoročnih obaveza
- Truba
#3720 Re: Berza (dionice i kupovina)
čitav svijet ide na dug
dug nije bitan
bitno je da se kamate isplaćuju
dug nije bitan
bitno je da se kamate isplaćuju
- drndalo
#3721 Re: Berza (dionice i kupovina)
Te 2 stavke zajedno su cca. 660 mil. , a u 2021 su bile 630 mil... Znacajna razlika?VladaFBiH wrote: ↑29/05/2023 13:29ne, to je stvar knjigovodstva i ničega drugo - u stvarnosti nije sve baš kao što izgleda u bilansima na prvu ali to je već druga tema jer ni tih 42 miliona ne mijenjaju puno jer nisu ni 6,5% dugova koje imaju jer ako se ne varam imaju 254 miliona dugoročnih obaveza i 407 miliona kratkoročnih obaveza
- ovo_malo_duse
#3722 Re: Berza (dionice i kupovina)
Izgubis na mostu dobijes na cupriji...ovo_malo_duse wrote: ↑15/04/2023 10:26Ma nije ova rabota za nestrpljive i ko ima slabo srce i visok pritisak.![]()
![]()
Evo sta samo jedna izjava uradi ocekujes porast bar na 37 Eura da uzmes 5 eura po dionici I sve ukazuje na to i onda haldan tus umjesto u + odes 4-5 eura po dionici u - I sad opet cekaj 3-4 mjeseca da se oporavi mozda. I duze ako rokne jos.
![]()

- VladaFBiH
#3723 Re: Berza (dionice i kupovina)
pa i nije da nije jer je struktura dosta lošija - smanjio se udio dugoročnih obaveza i procentualno i apsolutno a povećao udio kratkoročnih i procentualno i apsolutnodrndalo wrote: ↑29/05/2023 13:37Te 2 stavke zajedno su cca. 660 mil. , a u 2021 su bile 630 mil... Znacajna razlika?VladaFBiH wrote: ↑29/05/2023 13:29
ne, to je stvar knjigovodstva i ničega drugo - u stvarnosti nije sve baš kao što izgleda u bilansima na prvu ali to je već druga tema jer ni tih 42 miliona ne mijenjaju puno jer nisu ni 6,5% dugova koje imaju jer ako se ne varam imaju 254 miliona dugoročnih obaveza i 407 miliona kratkoročnih obaveza
- drndalo
#3724 Re: Berza (dionice i kupovina)
U principu se slazem, osim sto se radi o 5% razlike u zbirnoj sumi, ako ne znamo sta su kratkorocna dugovanja, tesko mozemo pricati o sustini.
Postoji i situacija u kojoj bi se to moglo citati kao pozitivan trend.
Postoji i situacija u kojoj bi se to moglo citati kao pozitivan trend.
-
SA 071
#3725 Re: Berza (dionice i kupovina)
Želim da vjerujem da nisi dobro pogledao i uporedio izvještaje ove dvije firme. Ne želim da vjetujem da si neznalica, ili još gore zlonamjeran...Incub wrote: ↑29/05/2023 11:44 Radi se bas o jeftinoj dionici, tako da stoji prica da dionicari nisu ulagali 1m ili 2....mozda pojedinci...
Govoriš loše o menadžemntu (koliko god bio stranački) i firmi koja na računima ima 350 miliona KM, nema kredita i značajnih obaveza, a u fondu rezervi više od 200 miliona KM preko zakonske obaveze, a uz to najkvalitetniju mrežu i integrisanu uslugu od ova tri dominantna operatera, a s druge strane, pričaš afirmativno o firmi koja ima 15-tak miliona KM na računima, frizirane izvještaje sa preko 500 miliona KM obaveza od kojih dio otpada i na većinskog vlasnika po osnovu dividende, a koja mu nije iaplaćena jer nemaju keša za to.
Hajde ti detaljno prouči revizorski izvještaj. Evo mali hint - obrati pažnju na novčana sredstva, kupce, dobavljače, starosnu strukturu dobavljača, obaveze po kreditima i lizingu (dugoročnim i kratkoročnim), i na kraju za desert obaveze za neisplaćenu dividendu...