Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
L u c i f e r

#3701 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

nasa wrote:Indirektno i moze, tesko mi je to da ti objasnim ali zaista bi ti muslimani rekli i uslucaju smrti da se radi o istom, o Bozijem odredjenju, konkretno o smrti koju ne mozes izbjeci kada dodje vrijeme, a kada nije vrijeme onda i naizgled bezizlazna situacija se prezivi.
Mada, ti jesi upravu, cesto se taj concept i od strane vjernika ne shvata te se neke stvari pripisuju cudima i cudesima iako islam nije bas da koristi taj izraz odnosno nije najsretniji izbor rijeci pa tako ni objasnjenje za neke situacije.
Razumijemo se.
Poenta je da se pozitivan sretan događaj ne može uzimati kao dokaz postajanja boga.
jastuk1

#3702 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by jastuk1 »

L u c i f e r wrote:
Zašto koncept slobodne volje ne pobija tezu da ako slučajno preživjelu bebu u Gazi okarakterišemo dokazom božje moći, onda i one stotine i hiljade drugih slučajeva gdje ljudi i djeca nisu preživili napade Izraela onda treba smatrati dokazom božje nemoći odnosno nepostojanja?

Dva razloga:
- ako je beba spašena njegovom INTERVENCIJOM, onda je tako mogao intervenisati i da npr meci i granate promaše svoje ciljeve, da se npr digne pustinjska oluja koja bi sjebala izraelsku vojsku, da npr rikne Netanjahu itd?
- stvorio ubicu sa slobodnom voljom, stvorio bespomoćnu žrtvu, stavio ih u isti geopolitički terarij i onda on kao tvorac nije kriv, već samo ubica kao njegovo stvorenje?
Aaaa. E to ima logike kada se postavlja na takvoj premisi, ali je kontekst našeg razgovora/moje reakcije bio drugačiji, odnosno ja se nisam precizno izrazio.

Moja reakcija je nastala zbog toga što je jednu stvar koja nema veze sa slobodnom voljom (preživljavanje bebe), jedan forumaš (a ti si se nadovezao) povezao sa činjenjem koje apsolutno nastaje djelovanjem proizašlim na osnovu slobodne volje - u konkretnom slučaju ubijanja. Zato sam i rekao da je tvoj komentar (s moje tačke gledišta) ciničan i da izvrće i zato stalno ponavljam slobodna volja, slobodna volja ko papagaj.

Nadam se da je moja polazna osnova, a samim tim i reakcija jasnija. Trebao sam reći da se miješaju kruške i jabuke i sve bi bilo jasnije. Malo sam zahrđao, zadnjih dana sam nešto ko umoran pa slabo ferceram.

No sad si ovdje otvorio nešto jako važno, ustvari presudno važno kad si napisao "beba spašena njegovom INTERVENCIJOM." Ako slučajno ubuduće budemo raspravljali o ovim stvarima samo da znaš da u mom svjetonadzoru zasnovanom na Islamu NEMA imanencije. Imanencijom - odnosno miješanjem/spajanjem Stvoritelja sa bilo čim što je stvorio sve postaje relativno, apsurdno pa čak zadire i u nihilizam. Znači, nema intervencije. Ovo samo da eto imaš uvid u važnu osnovu mojih argumentacija ako ubuduće budemo pisali.

http://en.wikipedia.org/wiki/Immanence
L u c i f e r

#3703 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Znači, slažeš se da pozitivan sretan događaj (preživjela osoba u srušenoj kući) ne može uzimati kao dokaz postajanja boga?

ps. Ako nema imanencije, čemu onda dove u islamu?
nasa

#3704 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Tesko, naravno vjernik ce sve uzeti kao dokaz Boga kako sam ti vec objasnila, ali ovako...crkva se dosta bavila s tim ...svi mi se susrecemo tokom zivota sa situacijama koje su naizgled bez racionalnog objasnjenja ili nam isto izmice...ali sam Bog kao tvorac svega je tvorac i nama poznatih zakonitosti, pa zasto bi iste uopce stvarao ako ih ima namjeru krsiti...
tipa bacis se s desetog sprata i sanse da ces prezivjeti jesu cudesne i recimo prezivis...i onda kazes cudo, Bozije, pa vrlo nategnuto max.mozes reci nije ti bilo vrijeme za smrt

Sve je to na individualnoj razini, mi ne mozemo nikako dokazati da se radi o Bozijoj intervenciji...mozes vjerovati da se neke stvari u tvom zivotu, bilo lose ili dobre, desavaju sudbinski, nekom intervencijom, Bozijim posredovanjem itd.

Inace kocept koji islam zastupa da sve sto ti se desilo nisi svakako mogao izbjeci nije uopce ni blizu upucivanja vjernika da ocekuje cudo vec da ono sto mu se desava lakse podnese

Konkretno sto se tice komentara na temi o Izraelu onog vjernika, pa trebas shvatiti da je to njegovo vidjenje situacije u kojoj muslimani ama bas sve pripisu Bogu iako to onako izreceno bez objasnjenja djeluje jako kontradiktorno i bez pokrica te si i ti postavio logicno pitanje...

Pozitivan dogadjaj ili negativan moze biti dokaz samom onom koji ga prezivljava,posmatra i sl. koji je pri tome vjernik ili ce postati i tako sebi tumaci odnosno dozivljava
Towelie

#3705 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Za produzenje zivota, uvecanje nafake i bereketa u imetku, da dova bude uzrok izbegava potencijalnih nedaca koje bi se desile na nije dove, i na kraju, kao iskup za vernike na Sudnjem danu kada to bude najpotrebnije.
jastuk1

#3706 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by jastuk1 »

L u c i f e r wrote:Znači, slažeš se da pozitivan sretan događaj (preživjela osoba u srušenoj kući) ne može uzimati kao dokaz postajanja boga?

Naravno da se taj događaj ne može uzimati kao dokaz ni za ni protiv.

Pored ovoga što su neki naveli, dove su i jedan od načina predavanja insana Stvoritelju i povećavaćanja skrušenosti i slatkoće vjerovanja.

A ako skroz dubinski razmišljaš tek u imanenciji nema potrebe za dovama ili molitvama, zar ne, jer se stavlja znak jednakosti između Stvoritelja i svega što je stvorio. Onda egzistencija ni nema posebne svrhe ni smisla, osim da se sve jače razvija arogancija i ego. I sama slobodna volja je dobrano poljuljana konceptom imanencije. Zato sam i rekao da zadire izmađu ostalog i ka nihilizmu, jer se onda logički, ako nema neke naročite razlike između Stvoritelja i stvorenog, SVE može relativizirati i reći da nema naročitog smisla.
L u c i f e r

#3707 Re: Odg: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

jastuk1 wrote:
L u c i f e r wrote:Znači, slažeš se da pozitivan sretan događaj (preživjela osoba u srušenoj kući) ne može uzimati kao dokaz postajanja boga?

Naravno da se taj događaj ne može uzimati kao dokaz ni za ni protiv.

Pored ovoga što su neki naveli, dove su i jedan od načina predavanja insana Stvoritelju i povećavaćanja skrušenosti i slatkoće vjerovanja.

A ako skroz dubinski razmišljaš tek u imanenciji nema potrebe za dovama ili molitvama, zar ne, jer se stavlja znak jednakosti između Stvoritelja i svega što je stvorio. Onda egzistencija ni nema posebne svrhe ni smisla, osim da se sve jače razvija arogancija i ego. I sama slobodna volja je dobrano poljuljana konceptom imanencije. Zato sam i rekao da zadire izmađu ostalog i ka nihilizmu, jer se onda logički, ako nema neke naročite razlike između Stvoritelja i stvorenog, SVE može relativizirati i reći da nema naročitog smisla.
Ok znaci to smo rascistili i utvrdili da se slazemo.
Eto vidis da mi post nije bio ni glup ni cinican. :)

A ovo za dove, zar nije u kuranu receno ljudima da mole i da ce im biti udovoljeno tj da bog uslisava molitve?
L u c i f e r

#3708 Re: Odg: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Towelie wrote:
Za produzenje zivota, uvecanje nafake i bereketa u imetku, da dova bude uzrok izbegava potencijalnih nedaca koje bi se desile na nije dove, i na kraju, kao iskup za vernike na Sudnjem danu kada to bude najpotrebnije.
Moze se moliti i za razne druge stvari, pa cak i materijalni dobitak, vjerujem da ima cak i hadis o tome...
Bujrum majstore

#3709 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bujrum majstore »

Joooj, kako da procitam ovih 150 strana al, ono, odjednom?

Hvala i ateistima i teistima, samo da ga procepim. :D
MJAU - da

#3710 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

Jedan moj dragi forumaš mi je postavio pitanje na moje pitanje kako je moguće da kurban (za koji smatram da je ritualno klanje jedne životinje i pokoravanje bogu, isto ti kao što su Maje Inke pridonosile ljudske žrtve) kako tvrdim da je klanje kurbana ništa drugo nego pridonosenje žrve bogu Allahu hoću da napišem kako sam negdje pročitala da "nije dozvoljeno da kurban bude zamijenjen novcem i ukoliko to učini neko - on nije izvršio propis kurbana, već će se to njegovo djelo računati kao obični humani gest, odnosno obična sadaka.
Kurban će biti izvršen samo klanjem životinje."
kerima1

#3711 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Bujrum majstore wrote:Joooj, kako da procitam ovih 150 strana al, ono, odjednom?

Hvala i ateistima i teistima, samo da ga procepim. :D
Ma procitao si ti to sve,samo sa kojeg nika pitanje je. :)
harač

#3712 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

Bujrum majstore wrote:Joooj, kako da procitam ovih 150 strana al, ono, odjednom?
ne bih preporučivao, osim ako ne želiš da se šlagiraš :oops:

p.s. samoubistvo je haram
L u c i f e r

#3713 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

harač wrote:
ne bih preporučivao, osim ako ne želiš da se šlagiraš :oops:

p.s. samoubistvo je haram
Osim toga, sve se mogu iscijediti jednu stranicu, a možda i jedan post:
Ateisti: Dajte dokaze da ga ima.
Vjernici:Dajte vi dokaze da ga nema.
Ateisti: Prvi smo pitali.
Vjernici: "neki kilometarski citat iz knjige koja sama za sebe kaže da je istinita"
Ateisti: wtf :?
GAU8

#3714 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Da li bi teisti da se nadju u Ibrahimovoj (Abrahamovoj) situaciji postupili kao on???
Towelie

#3715 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

GAU8 wrote:Da li bi teisti da se nadju u Ibrahimovoj (Abrahamovoj) situaciji postupili kao on???
Ogromna vecina ne bi. Ali ni to nije slucajno. Zato je i Ibrahim odabran da bude poslanik. Allah swt je znao za jacinu njegovog imana i da ce on biti spreman da podnese takvu zrtvu. I on, i njegov sin, koji je takodje poslanik. Ljudi koji su bivali poslanicima nisu slucajno odabrani za takvu vrstu misije.
GAU8

#3716 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Towelie wrote:
GAU8 wrote:Da li bi teisti da se nadju u Ibrahimovoj (Abrahamovoj) situaciji postupili kao on???
Ogromna vecina ne bi. Ali ni to nije slucajno. Zato je i Ibrahim odabran da bude poslanik. Allah swt je znao za jacinu njegovog imana i da ce on biti spreman da podnese takvu zrtvu. I on, i njegov sin, koji je takodje poslanik. Ljudi koji su bivali poslanicima nisu slucajno odabrani za takvu vrstu misije.
OK, i sta to znaci za ovu vecinu koja ne bi postupila kao Ibrahim?
Zar to upravo ne znaci da postupaju PO VLASTITOM MORALU???
Towelie

#3717 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Prvo, to znaci da je ta vecina slabija imanski od Ibrahima, sto i ne cudi, jer je poslanik.
Drugo, ne mozemo to posmatrati kao vlastiti moral jer je primer zrtvovanja sina bio svojstven samo Ibrahimu za sta postoje specificni razlozi, kao i poseban situacioni kontekst i cilj i danas se ne zahteva od vernika da zrtvuju niti sina, niti bilo koga od rodbine. Stavise, to je zabranjeno.
Dakle, vernici koji danas odbijaju zrtvovati rodjedno dete ne postupaju po vlastitom moralu, nego kur'anskom.
5 0 5

#3718 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote:
Prvo, to znaci da je ta vecina slabija imanski od Ibrahima, sto i ne cudi, jer je poslanik.
Drugo, ne mozemo to posmatrati kao vlastiti moral jer je primer zrtvovanja sina bio svojstven samo Ibrahimu za sta postoje specificni razlozi, kao i poseban situacioni kontekst i cilj i danas se ne zahteva od vernika da zrtvuju niti sina, niti bilo koga od rodbine. Stavise, to je zabranjeno.
Dakle, vernici koji danas odbijaju zrtvovati rodjedno dete ne postupaju po vlastitom moralu, nego kur'anskom.
u čemu je razlika?
Towelie

#3719 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote:
u čemu je razlika?
Ibrahim nikada nije ubio sina niti je to moglo da se dogodi, ova zena je ubila svoju decu. Inace jedan detalj ne treba zanemariti u ovom slucaju
The mentally ill Oakland woman has pleaded not guilty to three counts of murder by reason of insanity
Ovo objasnjava zasto je ona uradila to sto je uradila.
vatrogasac

#3720 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote:
u čemu je razlika?
Šta misliš da li je Sveznajući znao šta će uraditi Ibrahim i Ismail a.s.? Da li je uopšte ovo bio test njih dvojice potreban Bogu? Ostatak pokušaj dokučiti sam.
drug_profi

#3721 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Pa ako je znao cemu test?

...s mobilnog...
belfy

#3722 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

znaci on je njima, u stvari, htio pokazati da su spremni ubiti svoj najblizi rod?
5 0 5

#3723 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote:
5 0 5 wrote: u čemu je razlika?
Ibrahim nikada nije ubio sina niti je to moglo da se dogodi, ova zena je ubila svoju decu. Inace jedan detalj ne treba zanemariti u ovom slucaju
The mentally ill Oakland woman has pleaded not guilty to three counts of murder by reason of insanity
Ovo objasnjava zasto je ona uradila to sto je uradila.
Hahahahaha. Dobar si. Ibri je Bog rekao na kraju da ne uradi. Njoj nije stigao. Da tako uzmemo.
Možda da je Ibrahim imao advokata isto bi i njega savjetovao. Ne misliš?

Znači, za tebe je vjerojatnije da je prije 2000 i kusur godina Bog testirao Ibrahima. Napravio ga poslanikom i sve to. Naspram da je i Ibro bio fruitcake kao i ova žena.
Isto važi i obrnuto. Žena je možda poslanik, kao i Ibrahim, ali danas se na to gleda malo drugačije, pa je njoj Bog dao malo izmijenjena iskušenja tipa, suđenje, zatvor i etiketu velikog komadine budale. Samo Bog zna :)
Towelie

#3724 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Hahahahaha. Dobar si. Ibri je Bog rekao na kraju da ne uradi. Njoj nije stigao. Da tako uzmemo.
Možda da je Ibrahim imao advokata isto bi i njega savjetovao. Ne misliš?
Ne mozemo tako uzeti. Jedno je Objava, a drugo je cin psihicki neuravnotezene osobe.
Znači, za tebe je vjerojatnije da je prije 2000 i kusur godina Bog testirao Ibrahima. Napravio ga poslanikom i sve to. Naspram da je i Ibro bio fruitcake kao i ova žena.
Da, jer nalazim da tako pise u Kur'anu za koji verujem da je Knjiga od Boga, a samim tim je i ceo istinit.
Isto važi i obrnuto. Žena je možda poslanik, kao i Ibrahim, ali danas se na to gleda malo drugačije, pa je njoj Bog dao malo izmijenjena iskušenja tipa, suđenje, zatvor i etiketu velikog komadine budale. Samo Bog zna :)
Mozda. Svako ima pravo da veruje u sta zeli. Ali sa stanovista Islama je jasno da vise nece biti poslanika posle Muhammeda saws. Uostalom, nije da nisu ljudi pokusali da se predstavljaju poslanicima. Bilo ih je oko 30 takvih. Setimo se samo Musejleme.
drugi profil wrote:Pa ako je znao cemu test?

...s mobilnog...
Da bi mi danas imali nesto sto se zove kurban. :)
Last edited by Towelie on 09/08/2014 20:49, edited 1 time in total.
vatrogasac

#3725 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:znaci on je njima, u stvari, htio pokazati da su spremni ubiti svoj najblizi rod?
Nešto još jače, a što se negira.
Locked