L u c i f e r wrote:
Zašto koncept slobodne volje ne pobija tezu da ako slučajno preživjelu bebu u Gazi okarakterišemo dokazom božje moći, onda i one stotine i hiljade drugih slučajeva gdje ljudi i djeca nisu preživili napade Izraela onda treba smatrati dokazom božje nemoći odnosno nepostojanja?
Dva razloga:
- ako je beba spašena njegovom INTERVENCIJOM, onda je tako mogao intervenisati i da npr meci i granate promaše svoje ciljeve, da se npr digne pustinjska oluja koja bi sjebala izraelsku vojsku, da npr rikne Netanjahu itd?
- stvorio ubicu sa slobodnom voljom, stvorio bespomoćnu žrtvu, stavio ih u isti geopolitički terarij i onda on kao tvorac nije kriv, već samo ubica kao njegovo stvorenje?
Aaaa. E to ima logike kada se postavlja na takvoj premisi, ali je kontekst našeg razgovora/moje reakcije bio drugačiji, odnosno ja se nisam precizno izrazio.
Moja reakcija je nastala zbog toga što je jednu stvar koja nema veze sa slobodnom voljom (preživljavanje bebe), jedan forumaš (a ti si se nadovezao) povezao sa činjenjem koje apsolutno nastaje djelovanjem proizašlim na osnovu slobodne volje - u konkretnom slučaju ubijanja. Zato sam i rekao da je tvoj komentar (s moje tačke gledišta) ciničan i da izvrće i zato stalno ponavljam slobodna volja, slobodna volja ko papagaj.
Nadam se da je moja polazna osnova, a samim tim i reakcija jasnija. Trebao sam reći da se miješaju kruške i jabuke i sve bi bilo jasnije. Malo sam zahrđao, zadnjih dana sam nešto ko umoran pa slabo ferceram.
No sad si ovdje otvorio nešto jako važno, ustvari presudno važno kad si napisao "beba spašena njegovom INTERVENCIJOM." Ako slučajno ubuduće budemo raspravljali o ovim stvarima samo da znaš da u mom svjetonadzoru zasnovanom na Islamu NEMA imanencije. Imanencijom - odnosno miješanjem/spajanjem Stvoritelja sa bilo čim što je stvorio sve postaje relativno, apsurdno pa čak zadire i u nihilizam. Znači, nema intervencije. Ovo samo da eto imaš uvid u važnu osnovu mojih argumentacija ako ubuduće budemo pisali.
http://en.wikipedia.org/wiki/Immanence