Cherry-Cherry wrote:Meni je i dalje najgenijalnija teorija o glupom tužilaštvu, koje je sud napravio budalom.

A devet tužioca se izmijenjalo. Pa jbt.

Nije to nikakva teorija, to su fakti. Sud nije produzio pritvor za ubistvo jer nije vidio osnovanu sumnju da bi Dzenanova smrtonosna rana mogla biti od palice. A kad je tuzilastvo, kako to u onoj cuvenovoj Harisovoj tacki Ustavni sud opisuje, zbog toga bilo prinudjeno reevaluirati svoje dokaze da bi se prilagodilo vec donesenoj odluci i stavu suda, pa prekvalifikovalo na saobracajku, sud je odmah prihvatio produzenje pritvora i malo kasnike potvrdio optuznicu za saobracajku (dvaput potvrdio osnovanu sumnju za saobracajku, tj. da je Dzenanova smrtonosna rana od kombija, a ne od palice). A onda Ljubu oslobodio u sudjenju zato sto je Dzenanova smrtonosna rana od palice, a ne od kombija.
Nije to nikakva teorija, nego fakti. Sud je tu naguzio tuzilastvo i to je kljucni trenutak koji je odredio sudbinu slucaja. Da je taj sudija ili sudije koji su odbili produzenje pritvora za ubistvo skontao da Dzenanova rana vjerovatno jeste ili barem moze biti od palice (kao sto je skontao sudija u sudjenju) sto je tuzilastvo tvrdilo, onda bi i optuznica bila za ubistvo i bila bi potvrdjena i Ljubo bi, gledajuci iz dokaza za sudjenja, bio osudjen za ubistvo.
Ali i sudije su samo ljudi, nije sud namjerno naguzio tuzilastvo, ali ga je naguzio.
Realna odgovornost tuzilastva postoji zato sto su mogli pustiti da Ljubo bude na slobodi nakon sudskog ukidanja pritvora i pokusati pronaci dodatne dokaze za ubistvo, iako je istraga vec bila zavrsena i nije bilo puno manevarskog prostora. Pozurili su i bili kratkovidi, a ispada i glupi.
Znaci ti svog profesora engleskog ubjedjujes da se na engleskom mlijeko kaze milk. On ti kaze "ne kaze se milk, kaze se malo drugacije", pala si. Ti skontas da je profesor mislio na molk, spremis novi ispit, izadjes, kazes molk, prodjes, jos jedan ispit, kazes molk, prodjes. Na kraju, zavrsni ispit, kazes molk, a profesor te obori, kaze "ma kakav molk, milk, budalo jedna". Ti kazes "ali ranije ste me oborili zato sto sam rekla milk i dvaput prosla ispit zato sto sam rekla molk, kako sad ovo?". A profa ti kaze "ma kolegice, to su mene mijenjali neki profesori, mlijeko se kaze milk, a ne molk".
Ljubo je nakon prekvalifijacije na saobracajku povukao priznanje za saobracajku, jer je ubici palicom priznanje za slucajni udes bila premija, a sad je tu premiju imao osiguranu i nije imao sta izgubiti ako i nju proba oboriti. Sve preko nje bilo bonus. I onda oslobodjen, jer i nije molk, nego milk.