adsubzero wrote: ↑08/12/2020 11:15
Naslovnica wrote: ↑08/12/2020 11:03
adsubzero wrote: ↑08/12/2020 10:26
Imas ljude koji su neodgovorni i ne samo da ne postuju mjere vec su veoma glasni u tome i savjetuju i druge da isto rade. Imas one koji sjede na vrhu zdravstva i umjesto da dovedu dovoljno (sposobnih) ljudi, bave se politikom i svojim guzicama. Imas vlast koja donosi parcijalne i nelogicne mjere. Ali hajmo da pljujemo po jedinim ljudima koji cine nesto.
Znam, ima losih pojedinaca kao i u svakoj skupini ljudi, ali ovo je kolektivno ludilo. Jos da stvari budu gore izmisljaju se price. Ja u subotu zvao DZ Omer Maslic i nakon 5-6 uzastopnih poziva (jer je bilo zauzeto) dobijem nekog. Kazu mi da dodjem u ponedjeljak. Dodjem u ponedjeljak, bukvalno 10 minuta cekao u redu za testiranje. Jutros dobijam pozitivan nalaz. Zovem svoju ambulantu odmah, jednom zauzeto, drugi put mi se javljaju. Kazem im kako jeste, nemam teze simptome, kaze da nazovem svog doktora u drugoj smjeni. Ok.
Sta je ovdje bilo problematicno? Mozda jer je u Omer Maslic bilo zauzeto jer su vec razgovarali sa nekim, pa sam trebao popizditi i odustati, a onda doci i pljuvati kako se nikako ne javljaju na telefon?
Ja nikoga ne pljujem, nikada, ali kao neko ko se susreo sa nepostojanjem sistema i raspadom istog kada mu je bio najpotrebniji (početkom novembra), itekako imam pravo da kažem koju i da budem ljut. Ne napadam ja nikoga lično, svaka čast zdravstvenim radnicima, ja sam kivan na sistem.
Nakon pojave prvih simptoma nisam gubio vrijeme.
Zvao sam nekoliko brojeva koji su bili na raspolaganju, ili je bilo zauzeto ili se niko nije javljao.
Nekako u to doba su bili ogromni redovi pred COVID ambulantama, na testiranje i rezultate se čekalo po nekoliko dana, a ja nisam imao na raspolaganju nekoliko dana sa svojim zdravljem. Meni je svaki dan bitan. Na portalima horor priče o ljudima koji čekaju po 6 sati u redu za testiranje, s povišenom temperaturom. Uspio sam dobiti svoju ambulantu porodične medicine gdje mi je sestra dala informaciju da niko od doktora ne radi i da je ona jedina u cijeloj ambulanti i da samo preusmjerava ljude u Kumrovec, i dala mi je neki broj. Taj broj je bio konstantno zauzet ili se niko nije javljao.
Naravno, otišao sam u privatnu ustanovu i testirao se o svom trošku.
I sve terapije sam radio o svom trošku. Od lijekova, RTG, CT, nalaza krvi...
Potvrdu o izolaciji sam dobio "preko štele", 10 dana nakon što mi je istekla izolacija.
Sistem ne valja, to je kljucni problem, u tome se slazemo. Te horor price su pretjerane. Jedan rodjak koji se testirao u to vrijeme kad su bile najvece guzve kaze da je cekao oko sat vremena i sve po PS-u bilo. Konstantno je tu neka kuknjava od strane pacijenata u redu. Naravno nije lako stajati u redu kad si bolestan i kad imas temperaturu, iz iskustva govorim (tezak sam pacijent, i gripa me pogodi

), i razumijem da ljudi nemaju strpljenja, ali ne bavi se niko magijom, tako je kako je. Mozda sam ja sad imao srece sto nije bila guzva, ali to je stavka u argumentu da treba ciniti sve sto je moguce da se sistem ne preoptereti.
Bio sam kod supruge na poslu nekad u pocetku pandemije prije velikog vala kod nas. To je urnebesno, za tih sat vremena telefoni konstantno zvone, iako je manje mjesto u pitanju. Ne mozes fizicki pacijenta pregledati i pricati na telefon. Samo malo vise razumijevanja, jer oni lijeni su u manjini, ali njih samo primjetis, ne primjetis onog koji radi sve kako treba. Ne krivim tebe, djelujes sasvima razuman, ali ima ovdje par pojedinaca koji misle ako placaju zdravstveno da mogu da seru koliko hoce i da ih neko treba tretirati kao kraljeve. Svi placaju i svi cekaju, pomiri se s tim.
Drug, horor priče nisu pretjerane.
Privatne klinike su bile pune ljudi koji si se privatno testirali i radili nalaze jer bi u sistemu koji je takav kakav je, trebali čekati danima da se testiraju, da dobiju rezultate i da dobiju terapiju.
Samo onaj ko nije imao para da se privatno liječi je išao preko domova zdravlja.
Ja sam kod privatnika isti dan kada sam se javio dobio sve, od dijagnoze do terapije.
Ljudi u DZ su čekali danima na adekvatnu terapiju, zar ne?
I ja razumijem tvoju priču vezanu za pojedince koji misle to što misle, apsolutno.
Jbte, pa da počnemo priču o famoznom putu pacijenta, kada se to iskristalisalo, koliko mjeseci nakon početka epidemije ljudi ne znaju kome da se jave?!
100 kreveta na Podhrastovima na 400.000 ljudi mejsecima nakon početka epidemije.
SISTEM je u Q, samo nisam siguran da li je to namjerno da se još više sroza javno zdravstvo na konto privatnika, ili je u pitanju nesposobnost i nekompetentnost onih koji upravljaju sistemom. Vjerovatno je u pitanju više faktora.