Digla_da_kreci wrote: ↑05/01/2020 22:31
Santic_Aleksa wrote: ↑05/01/2020 22:28što je otišlo helač? ko da je kakav proces kupus pokiselit
Usmrdilo se, kupus postao sluzav, valjda sam trebala vise soli stavljati ili vodu nadolijevati, i to kad ukiselis svakih par dana moras nadgledati a ja to nisam radila, ma nemam pojma.
Ja sam gledao kako su kuhari u Izvrsnom Vijecu pravili kiseli kupus ( prije rata).
Kuhinja je bila ( jos uvijek) na 19 spratu i ima mali balkon citavom duzinom taman da se mogu bacve ubacit, kupus se kupovao samo iz okoline Bijeljine, glavice su morale da budi male, standardno ih ociste, izdube sredinu naspu so pa poredaju, naspu vodu pritisnu kamenom i poklope.
Posto je bili na visini uvijek je bilo hladno ali su vrata uvijek drzali otvorena pa je toplota dolazila preko dana iz kuhinje...kazu da je to najbolji kupus bio, mnoge glavonje su narucivali i kuci nosili.Povremeno se samo dodavala voda ako treba a znali su da je gotovo kad glavicu izvade ona slina mora da se otegne metar

ja dusu htjeo da povratim prvi put kad sam to vidio...jos su znali da piju surutku...tito dragi sad mi muka kad pomislim