Svaka odluka koja je nametnuta od nekog drugog ne valja po defaultu.Bodkin wrote: ↑27/08/2023 14:47Roditelji zele najbolje za djecu. Vjerovatnoca je puno veca da ce ti biti bolje vani nego u bih. Roditelji ce nametati, praviti pritisak ili odlucivati u toj mjeri u kojoj je odgoj drugaciji.Ateista wrote: ↑27/08/2023 10:49
Znaju, ali ne mogu odlucivati u ime nekoga i nametati svoje misljenje. Ok je dati savjet, ali vrsiti pritisak nije ok, puno je mogucih razloga zasto neko ne zeli da ide i to je njegovo pravo, kao i onoga ko odluci da ide gdje nije ok da roditelji sprjecavaju iz svojih sebicnih interesa, ko ce se brinuti o njima na primjer i slicno.
Svaka odrasla osoba za sebe donosi odluku za sebe, procijeni sve dobro i lose i vidi gdje ce biti vise zadovoljna i sretna. Vec sam navodio primjere ljudi koji bas i nisu sretni vani. Ne svi i to ne znaci da je ovdje bolje nego tamo, ali ne nadju svi vani ono sto traze.
Neki pustaju djeci da biraju, neki ne daju djeci da idu, neki tjeraju djecu.
Govoriti sa strane sta roditelji mogu ili ne mogu je glupo.
To da li roditelji žele bolje ili ne možda je u većini slučajeva tačno, ali niko nema pravo nametnuti svoje mišljenje nekom drugom.
Najbolje bi bilo završiti za astrofizičara, ali niti svako to može, niti svako to želi.
To me podsjeća na one ruske roditelje koji tjeraju svoju djecu da uče klavir da bi bio neki dobar muzičar poslije.
Kaže instruktor, kako tako dobro igraš, pa kaže ako ne igram dobro ovi kući će me ubiti...
Jebote takav odgoj, nije ni čudo što u BiH imaš toliko nesretnih sudbina kada je većini ljudi i dan-danas, čak i ako vide kako to bolji odgoj izgleda u drugim zemljama, imaju ista razmišljanja kao i prije 40-50 godina.