"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3651 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Bodkin wrote: 27/08/2023 14:47
Ateista wrote: 27/08/2023 10:49

Znaju, ali ne mogu odlucivati u ime nekoga i nametati svoje misljenje. Ok je dati savjet, ali vrsiti pritisak nije ok, puno je mogucih razloga zasto neko ne zeli da ide i to je njegovo pravo, kao i onoga ko odluci da ide gdje nije ok da roditelji sprjecavaju iz svojih sebicnih interesa, ko ce se brinuti o njima na primjer i slicno.
Svaka odrasla osoba za sebe donosi odluku za sebe, procijeni sve dobro i lose i vidi gdje ce biti vise zadovoljna i sretna. Vec sam navodio primjere ljudi koji bas i nisu sretni vani. Ne svi i to ne znaci da je ovdje bolje nego tamo, ali ne nadju svi vani ono sto traze.
Roditelji zele najbolje za djecu. Vjerovatnoca je puno veca da ce ti biti bolje vani nego u bih. Roditelji ce nametati, praviti pritisak ili odlucivati u toj mjeri u kojoj je odgoj drugaciji.

Neki pustaju djeci da biraju, neki ne daju djeci da idu, neki tjeraju djecu.
Govoriti sa strane sta roditelji mogu ili ne mogu je glupo.
Svaka odluka koja je nametnuta od nekog drugog ne valja po defaultu.
To da li roditelji žele bolje ili ne možda je u većini slučajeva tačno, ali niko nema pravo nametnuti svoje mišljenje nekom drugom.

Najbolje bi bilo završiti za astrofizičara, ali niti svako to može, niti svako to želi.

To me podsjeća na one ruske roditelje koji tjeraju svoju djecu da uče klavir da bi bio neki dobar muzičar poslije.
Kaže instruktor, kako tako dobro igraš, pa kaže ako ne igram dobro ovi kući će me ubiti...

Jebote takav odgoj, nije ni čudo što u BiH imaš toliko nesretnih sudbina kada je većini ljudi i dan-danas, čak i ako vide kako to bolji odgoj izgleda u drugim zemljama, imaju ista razmišljanja kao i prije 40-50 godina.
Ozimician

#3652 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 27/08/2023 14:55
Bodkin wrote: 27/08/2023 14:47

Roditelji zele najbolje za djecu. Vjerovatnoca je puno veca da ce ti biti bolje vani nego u bih. Roditelji ce nametati, praviti pritisak ili odlucivati u toj mjeri u kojoj je odgoj drugaciji.

Neki pustaju djeci da biraju, neki ne daju djeci da idu, neki tjeraju djecu.
Govoriti sa strane sta roditelji mogu ili ne mogu je glupo.
To da li roditelji žele bolje ili ne možda je u većini slučajeva tačno, ali niko nema pravo nametnuti svoje mišljenje nekom drugom.

Najbolje bi bilo završiti za astrofizičara, ali niti svako to može, niti svako to želi.

To me podsjeća na one ruske roditelje koji tjeraju svoju djecu da uče klavir da bi bio neki dobar muzičar poslije.
Kaže instruktor, kako tako dobro igraš, pa kaže ako ne igram dobro ovi kući će me ubiti...

Jebote takav odgoj, nije ni čudo što u BiH imaš toliko nesretnih sudbina kada je većini ljudi i dan-danas, čak i ako vide kako to bolji odgoj izgleda u drugim zemljama, imaju ista razmišljanja kao i prije 40-50 godina.
Da, ovo je 100% tačno.

Djeca roditelje mogu da pitaju za savjet i to je legitimno.

Ali ako djeca trpe svaki dan pritisak da trebaju da odu, otići će iako to ne žele i bit će time nesretniji.

Ja znam lično jedan primjer, gdje je momak radio u policiji u BIH (dakle radi i sad) i roditelji mu svaki dan govorili što ne ide vani, svi odoše, snašli se, samo ti ostao, eto šta ti fali na aerodromu da radiš u Minhenu, posao te čeka, sve top.

I bukvalno svaki dan tako.

Dok momku nije pukao film i rekao im: - Šta hoćete više od mene ? Ako vam smetam u kući, ja ću se iseliti, naći ću sebi stan i nećemo se više gledati.

Eh tek tad su roditelji popustili.
mali_balon

#3653 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Svaki 2. otac djecaka, upisuje malca na fudbal nadajuci se da je mali sljedeci Dzeko, svajda se sa trenerima ubija malog u pojam, tuce se sa otalim ocevima istog svjetonazora
elcaliente

#3654 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 27/08/2023 15:11
sehohari wrote: 27/08/2023 14:55

:D :D Jebote takav odgoj, nije ni čudo što u BiH imaš toliko nesretnih sudbina kada je većini ljudi i dan-danas, čak i ako vide kako to bolji odgoj izgleda u drugim zemljama, imaju ista razmišljanja kao i prije 40-50 godina.
Da, ovo je 100% tačno.

Djeca roditelje mogu da pitaju za savjet i to je legitimno.

Ali ako djeca trpe svaki dan pritisak da trebaju da odu, otići će iako to ne žele i bit će time nesretniji.

Ja znam lično jedan primjer, gdje je momak radio u policiji u BIH (dakle radi i sad) i roditelji mu svaki dan govorili što ne ide vani, svi odoše, snašli se, samo ti ostao, eto šta ti fali na aerodromu da radiš u Minhenu, posao te čeka, sve top.

I bukvalno svaki dan tako.

Dok momku nije pukao film i rekao im: - Šta hoćete više od mene ? Ako vam smetam u kući, ja ću se iseliti, naći ću sebi stan i nećemo se više gledati.

Eh tek tad su roditelji popustili.
Znaci covjek zivi sa roditeljima a zdrav prav kos u policiji radi.
Neka on ne ide nigdje ako do sada nije bio sposobam da nadje sebi svoj stan.
A prijetnja mu je jaka, ako me budete ljutitl ja cu se odseliti pa mi ti mama neces vise kuhati i prati a ti mi tata neces puniti frizider, pa cete onda vidjeti. Cuj pukao mudnoji film, zaprijetio roditeljima da ce se iseliti :D

U BiH roditelji cesto prave nespobnjakovice od djece.
Ja sam se sa 20godina iselio, zavrsio skolu,nasa posao i nasao sebi stan. Milina bila.
Last edited by elcaliente on 27/08/2023 16:51, edited 1 time in total.
Ozimician

#3655 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 27/08/2023 16:48 Znaci covjek zivi sa roditeljima a zdrav prav kos u policiji radi.
A prijetnja mu je jaka, ako me budete ljutitl ja cu se odseliti pa mi ti mama neces vise kuhati i prati a ti mi tata neces puniti frizider, pa cete onda vidjeti. Cuj pukao mudnoji film, zaprijetio roditeljima da ce se iseliti :D
I šta je problem u tome ?

Treba da se iseli iz velike kuće i da ide nekome plaćati kiriju ?
To druže nema ni u Njemačkoj (osim ako žive u malom stanu svi).

Kad se oženio, odselio se.
elcaliente

#3656 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 27/08/2023 16:50
elcaliente wrote: 27/08/2023 16:48 Znaci covjek zivi sa roditeljima a zdrav prav kos u policiji radi.

Sta fali pa fali da se osamostali, fali da ne zivi vise u hotelu mama.
Upravo to je i problem u vecini slucaja u BiH odgoju, mama ce tebi sve, odi vamo mama ti napravi da jedes, mama ti pere gace. Prave nespobne ljude.

I nije istina da nema, evo ja sam se prvi sa 20 godina izselio i kunem ti da kada sam imamo 23 godine nisam nikoga poznavao da je bio u tim godinama a zivo sa roditeljima. A znao sam tonu ljudi sa kojima sam isao u skolu a i u AXA osiguranje gdje sam tada kao omladinac radio.
Jednostavno se nije smatralo normalnim ako radis da zivis kod roditelja. Jedino studendi koji jos nisu nasi povoljan WG su bili kod roditelja a radili na tome da sto prije idu.
Odrastao muskarac, sa poslom, zdrav prav i zivis u svojoj djecijoj sobi kod roditelja.
Tu pricu ako prodas raji i trebama i oni te smatraju ozbiljnim onda si bas maher.
Pa gdje je priviodio trebe, gdje je pio, drogirao se itd?
Ozimician

#3657 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 27/08/2023 16:58

Upravo to je i problem u vecini slucaja u BiH odgoju, mama ce tebi sve, odi vamo mama ti napravi da jedes, mama ti pere gace. Prave nespobne ljude.

I nije istina da nema, evo ja sam se prvi sa 20 godina izselio i kunem ti da kada sam imamo 23 godine nisam nikoga poznavao da je bio u tim godinama a zivo sa roditeljima. A znao sam tonu ljudi sa kojima sam isao u skolu a i u AXA osiguranje gdje sam tada kao omladinac radio.
Jednostavno se nije samtralo normalnim ako radis da zivis kod roditelja. Jedino studendi koji jos nisu nasi povoljan WG su bili kod roditelja a radili na tome da sto prije idu.
Dobro, možda si ti živio u stanu s roditeljima i ostali koje poznaješ. To je onda drugo.

Evo ja živim u Njemačkoj, ovdje je ruralnija sredina i većina živi u kućama i djeca bukvalno ostaju s roditeljima u kući sve dok se ne ožene ili krenu da žive s partnerom.

Čak poznajem i dosta ljudi koji nakon ženidbe/udaje žive s roditeljima u istoj kući. A Njemci su rođeni, Bavarci.

I ja sam mislio da je to tako u Njemačkoj (jer su mi svi tako pričali), dok nisam došao i vidio da se ne razlikuje previše nego u BIH.

Po meni je najgluplja stvar bacati pare na kiriju, ako već ne moraš da se seliš zbog posla, a imaš više nego dovoljno stambenog prostora, da se praktično i ne srećeš s roditeljima.
PreWiBa

#3658 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Jednostavno se nije samtralo normalnim ako radis da zivis kod roditelja. Jedino studendi koji jos nisu nasi povoljan WG su bili kod roditelja a radili na tome da sto prije idu.
To je DE, gdje većina ljudi živi ili u stanovima ili u manjim kućama.
Pa u Bosni nemaš kuće koja nema dva-tri sprata gdje min. dvije familije mogu živjeti potpuno odvojeno.
Ozimician

#3659 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:02

Pa u Bosni nemaš kuće koja nema dva-tri sprata gdje min. dvije familije mogu živjeti potpuno odvojeno.
I ovdje gdje sam ja u Njemačkoj je 80% kao i u BIH pravilo. Velike kuće, Landhof, žive i po 3-4 generacije tu.
elcaliente

#3660 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 27/08/2023 17:01

Dobro, možda si ti živio u stanu s roditeljima i ostali koje poznaješ. To je onda drugo.

Evo ja živim u Njemačkoj, ovdje je ruralnija sredina i većina živi u kućama i djeca bukvalno ostaju s roditeljima u kući sve dok se ne ožene ili krenu da žive s partnerom.

Čak poznajem i dosta ljudi koji nakon ženidbe/udaje žive s roditeljima u istoj kući. A Njemci su rođeni, Bavarci.

I ja sam mislio da je to tako u Njemačkoj (jer su mi svi tako pričali), dok nisam došao i vidio da se ne razlikuje previše nego u BIH.
Pa mozda ako su na selu i imaju velike kuce, pa imaju svoj sprat itd
A u Minhenu zivjeti u stanu sa roditeljima u toj doba starosti definitivo nije normalno. Nije bilo ni tada a nije ni sada. Svi gledaju da nadju sebi stan.
PreWiBa

#3661 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 27/08/2023 17:04

A u Minhenu zivjeti u stanu sa roditeljima u toj doba starosti definitivo nije normalno. Nije bilo ni tada a nije ni sada. Svi gledaju da nadju sebi stan.
Pa upravo si i odgovorio sebi na pitanje.
Pola ljudi u BiH živi u ruralnim zajednicama, još sigurno 20% u manjim gradovima, a i unutar velikih gradova imaš naselja gdje su kuće sa po dva-tri sprata.
Ozimician

#3662 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 27/08/2023 17:04

Nije to nigdje normalno, i u Sarajevu svi koji žive u takvim stanovima s roditeljima grebu i rukama i nogama da se isele jer je jednostavno tijesno i nemaš privatnost (ako imaju mogućnost za to), u Njemačkoj je "olakšavajuća" okolnost što je drutšveno prihvatljivije da momak i djevojka zajedno žive još od 18. god. i tako dijele troškove kirije. U BIH nemaš baš takvu opciju, mada polahko počinje i u BIH to biti prihvaćeno.

A sam plaćati kiriju u velikom gradu, nije nimalo povoljno danas.
elcaliente

#3663 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

E ja znam i u Bosni sto familije sto poznanika, ljudi zive u stanu 70 kvadrata, rodjak prdonja ima 30 godina i zivi sa roditeljima.
I oni se prema njemu tako i ponasaju, kuhanje, kupovina, pranje vesa. Ja kada god nazovem pitam namjerono kako je Ado, jel se osamostalio, kazu oni Adi je najljepse kod nas.
Ado pusta mozak na pasu, dodje sa posla i to je to.
Last edited by elcaliente on 27/08/2023 17:09, edited 1 time in total.
Ozimician

#3664 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 27/08/2023 17:07

E ja znam i u Bosni sto familije sto poznanika, ljudi zive u stanu 70 kvadrata, rodjak prdonja ima 30 godina i zivi sa roditeljima.
I oni se prema njemu tako i ponasaju, kuhanje, kupovina, pranje vesa. Ja kada god nazovem pitam namjerono kaki je Ado, jel se osamostalio, kazu oni Adi je najljepse kod nas.
Da ima retarda svugdje, ima itekako, još ako je jedinac...

... i da, tačno je da je Adi najljepše kod njih. :D :D :D
vjeshalica

#3665 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Osamostaljenje i kupovina nekretnine u drzavi u kojoj 30 godina nakon rata je uobicajna plata ispod 1000KM bez prijave i icega, da ne govorimo o kamatama,cijenama koje su otisle u nebo itd. Doduse ko se bavi narko poslovima i prostitucijom ili je neki prdonja u politickim vodama nece mu biti problem da se osamostali.
PreWiBa

#3666 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 27/08/2023 17:07

I oni se prema njemu tako i ponasaju, kuhanje, kupovina, pranje vesa. Ja kada god nazovem pitam namjerono kaki je Ado, jel se osamostalio, kazu oni Adi je najljepse kod nas.
Ima toga, ali i to opet dolazi od ljudi koji su npr. prije toga upravo imali takav život, gdje sin živi u istoj kući, pa su sada tu situaciju prenjeli na stan.

Naravno da to onda nije normalno, ali to je opet do našeg društva gdje si i sa 25 ili 32 "moje dijete".

Evo, ja kada sam se iselio (silom prilika poprilično rano), bukvalno roditelji ne mogu bez mene, svaki drugi dan dolaze na kafu, nose stvari, svaki put kada bih bio u našem stanu govore mi da nije isto bez mene i tkd...

Nije ni toliko do bezpomoći djece koliko do emotivne veze roditelja prema djeci, koja je nekoliko puta jača nego u sjevernim zemljama.
elcaliente

#3667 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

vjeshalica wrote: 27/08/2023 17:12 Osamostaljenje i kupovina nekretnine u drzavi u kojoj 30 godina nakon rata je uobicajna plata ispod 1000KM bez prijave i icega, da ne govorimo o kamatama,cijenama koje su otisle u nebo itd. Doduse ko se bavi narko poslovima i prostitucijom ili je neki prdonja u politickim vodama nece mu biti problem da se osamostali.
Kakva kupovina, ko to jos kupuje u tim godinama nekretninu.
Moze se osamostaliti i bez kupovine. I ja sam pod kiriju otisao i jos sam pod kirijom.
Al to vrijeme sa 20 godina imati svoj stan i uzivati ne bi nikada zamjenio. Sto se ono kaze kada bi zidovi znali pricati…
Bloo
Globalna šefica

#3668 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:12 ije ni toliko do bezpomoći djece koliko do emotivne veze roditelja prema djeci, koja je nekoliko puta jača nego u sjevernim zemljama.
i bolesnija :D psihopatološka
markopd

#3669 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

elcaliente wrote: 27/08/2023 17:23
Moze se osamostaliti i bez kupovine. I ja sam pod kiriju otisao i jos sam pod kirijom.
Al to vrijeme sa 20 godina imati svoj stan i uzivati ne bi nikada zamjenio. Sto se ono kaze kada bi zidovi znali pricati…
Uzeti stanovati pod kirijom ne može se nikako nazvati osamostaljenjem.Taj opet zavisi od gazde tj. vlasnika stana.
Ozimician

#3670 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

vjeshalica wrote: 27/08/2023 17:12 Osamostaljenje i kupovina nekretnine u drzavi u kojoj 30 godina nakon rata je uobicajna plata ispod 1000KM bez prijave i icega, da ne govorimo o kamatama,cijenama koje su otisle u nebo itd. Doduse ko se bavi narko poslovima i prostitucijom ili je neki prdonja u politickim vodama nece mu biti problem da se osamostali.
Eh tu i jeste tvoj zajeb u životu.

Da si te pare koje si bacao na kiriju skupljao i stavio za polog za kupovinu stana, sad bi već imao barem pola otplaćenog stana.

Ovako nakon skoro 20 god. staža i dalje živiš u tuđem, radite i ti i žena na natprosječnim pozicijama i platama i dalje plaćate kiriju, nemate šanse da kupite stan u gradu u kojem živite.

@Didier
Bloo
Globalna šefica

#3671 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:12 Evo, ja kada sam se iselio (silom prilika poprilično rano), bukvalno roditelji ne mogu bez mene, svaki drugi dan dolaze na kafu, nose stvari, svaki put kada bih bio u našem stanu govore mi da nije isto bez mene i tkd...

Nije ni toliko do bezpomoći djece koliko do emotivne veze roditelja prema djeci, koja je nekoliko puta jača nego u sjevernim zemljama.
Klasična pojava, ne samo na Balkanu (rjeđe u tim hladnim sjevernim zemljama čudnih ljudi).
S druge strane, takvi roditelji i nemaju zivota osim posla i djeteta.
Ti si im smisao i svrha zivota.
Nemaju hobija, nema zivota izvan posao-porodica relacije. Njihovo ja je prestalo da postoji tvojim rodenjem, a ako ga nisu imali izgradenog prije tvog rodenja tesko da ce nauciti da "žive" nakon tvog odlaska.
vjeshalica

#3672 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Nisi shvatio sta sam napisala.
Kazem 30 godina nakon rata kao vremenskom periodu.

A ti nisi samostalan, ti si pod kirijom i to nije tvoj stan. Drugo je ako tebi odgovara taj stil zivota sada, jer nisi dovoljno platezno ozbiljan niti mocan da imas 100% svoje. Samo si ubijedjen u suprotno.
vjeshalica

#3673 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Ozimician wrote: 27/08/2023 17:29
Eh tu i jeste tvoj zajeb u životu.

Da si te pare koje si bacao na kiriju skupljao i stavio za polog za kupovinu stana, sad bi već imao barem pola otplaćenog stana.

Ovako nakon skoro 20 god. staža i dalje živiš u tuđem, radite i ti i žena na natprosječnim pozicijama i platama i dalje plaćate kiriju, nemate šanse da kupite stan u gradu u kojem živite.

@Didier
Rob kirije misli da se osamostalio. :mrgreen:
Fancy
PreWiBa

#3674 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

vjeshalica wrote: 27/08/2023 17:32

Nisi shvatio sta sam napisala.
Kazem 30 godina nakon rata kao vremenskom periodu.

A ti nisi samostalan, ti si pod kirijom i to nije tvoj stan. Drugo je ako tebi odgovara taj stil zivota sada, jer nisi dovoljno platezno ozbiljan niti mocan da imas 100% svoje. Samo si ubijedjen u suprotno.
Pa i to je stvar kulture.

U Njemačkoj je sasvim normalno živjeti cijeli život pod kirijom, pogotovo u urbanim centrima.
vjeshalica

#3675 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:37

Pa i to je stvar kulture.

U Njemačkoj je sasvim normalno živjeti cijeli život pod kirijom, pogotovo u urbanim centrima.
Ako je u Njemackoj sasvim normalan taj oblik zivota, ne znaci da je ujedno ispravan i dugorocno povoljan. Zavisi i od drugih uticajnih faktora. Ali ne mozemo da iskljucivo smatrati 100% ispravnim i prihvatljivim samo zato jer je oblik zivota u Njemackoj. Mozda da postoje druge okolnosti u sistemu, bi ljudi voljeli i prihvatljivije bi im bilo nesto drugo. Nesto kao otprilike kad u Americi su sve nekakve montazne kuce sklepane, a nisu zidane kao kod nas...itd...
Post Reply