Puno stvari ćeš sigurno kupiti koje ti neće trebati, zato odmah počni da to izbjegavaš. Taman da ti nešto zafali u pola noći, apoteke rade po cijelu noć i sve imaju. Bebi guta pare, i koliko god da imaš para, zafalit će ti. Naročito u početku, kad si pod hormonima, šta god ti ko kaže, ti odeš i kupiš, nije ti žao, a na kraju nekorisno, a prva nadoknada od Oćine umjesto plaće će ti u najboljem slučaju doći dva mjeseca od predaje dokumentacije.
Sterilizator ti ne treba - lijepo šerpu, vode, limuntosa i otkuhaš. Dobro ispereš vrelom vodom i suši se na zraku. Dovoljno je jednom dnevno da to radiš, a ubrzo ćeš i to prestati - citiram iz Larusovog priručnika za novorođenčad, ako ćete se osjećati ljepše sterilišite. Ali za tim nema potrebe, većina majki sa prvim sve sterilišu, kod drugog već odustanu od toga.
Bočice - ako želiš da dojiš, ne trebaju ti. Adaptirano mlijeko, bočice i sve karefeke koje mogu odvući od dojenja izbjegavaj, kako je meni jedna patronažna rekla, zamisli da nemaš izbora da djetetu daš išta drugo osim svog mlijeka. Ako nećeš da dojiš najbolji su ti philips avent proizvodi - bočice, dude, silikonske kapice za bradavice, izdajalica - sve imaju, sve je napravljeno od plastike koja ne sadrži BPA - nije štetna za bebe.
Eto, ne znam šta još od tih karefeka ti treba.
Još jedan savjet kadicu uzmi što veću, moja se još uvijek kupa u onoj koju smo prvu kupili, ja mislim da ima jedno 80 cm u njoj, 15 km u Todoru u intereksu i pravo je lijepa. One kadice u komodama za presvlaćenju su sranje, to slobodno odmah izvadi i ne koristi, ako budeš imala tu komodu. Ili, ako ćeš koristiti, nemoj ko ja budala, komplikovati. Kadu odmah izvadi i stavi prvu ladicu u funkciju. A kadicu stavi na sto ili negdje i tu kupaj bebu. Komplikovano je staviti bebu na onaj prostor za presvlaćenje, pa dići bebu, dići dasku za presvlaćenje ispod koje je kadica, oprati/okupati bebu, držati je dok vratiš dasku, spao peškir, sa daske, pa vraćaj, beba plače, tebi sve novo nervozna, strah te, ovako sve imaš spremno. Valjda si skontala šta sam htjela reči