Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#3601 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ahah. Jao, sad bih mogla biti bezobrazna i reči bočica ti ne treba, dojićeš, ali da ne ulazimo u polemike, reči ću ti samo kako sam ja postupila i kako bih sad da opet prolazim kroz sve to.
Puno stvari ćeš sigurno kupiti koje ti neće trebati, zato odmah počni da to izbjegavaš. Taman da ti nešto zafali u pola noći, apoteke rade po cijelu noć i sve imaju. Bebi guta pare, i koliko god da imaš para, zafalit će ti. Naročito u početku, kad si pod hormonima, šta god ti ko kaže, ti odeš i kupiš, nije ti žao, a na kraju nekorisno, a prva nadoknada od Oćine umjesto plaće će ti u najboljem slučaju doći dva mjeseca od predaje dokumentacije.
Sterilizator ti ne treba - lijepo šerpu, vode, limuntosa i otkuhaš. Dobro ispereš vrelom vodom i suši se na zraku. Dovoljno je jednom dnevno da to radiš, a ubrzo ćeš i to prestati - citiram iz Larusovog priručnika za novorođenčad, ako ćete se osjećati ljepše sterilišite. Ali za tim nema potrebe, većina majki sa prvim sve sterilišu, kod drugog već odustanu od toga.
Bočice - ako želiš da dojiš, ne trebaju ti. Adaptirano mlijeko, bočice i sve karefeke koje mogu odvući od dojenja izbjegavaj, kako je meni jedna patronažna rekla, zamisli da nemaš izbora da djetetu daš išta drugo osim svog mlijeka. Ako nećeš da dojiš najbolji su ti philips avent proizvodi - bočice, dude, silikonske kapice za bradavice, izdajalica - sve imaju, sve je napravljeno od plastike koja ne sadrži BPA - nije štetna za bebe.
Eto, ne znam šta još od tih karefeka ti treba.
Još jedan savjet kadicu uzmi što veću, moja se još uvijek kupa u onoj koju smo prvu kupili, ja mislim da ima jedno 80 cm u njoj, 15 km u Todoru u intereksu i pravo je lijepa. One kadice u komodama za presvlaćenju su sranje, to slobodno odmah izvadi i ne koristi, ako budeš imala tu komodu. Ili, ako ćeš koristiti, nemoj ko ja budala, komplikovati. Kadu odmah izvadi i stavi prvu ladicu u funkciju. A kadicu stavi na sto ili negdje i tu kupaj bebu. Komplikovano je staviti bebu na onaj prostor za presvlaćenje, pa dići bebu, dići dasku za presvlaćenje ispod koje je kadica, oprati/okupati bebu, držati je dok vratiš dasku, spao peškir, sa daske, pa vraćaj, beba plače, tebi sve novo nervozna, strah te, ovako sve imaš spremno. Valjda si skontala šta sam htjela reči :lol:
Alhemicarkaa

#3602 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:samo da dodam da sam slucajno u CM-u naletila na neke bodice, pakovanje 3 komada-15 KM.
dosad su se pokazali kao najkvalitetniji i najmeksi. ostale su kupovala u merkatoru, amku, lindexu, ...
najbolje gegice od ovih koje koristim i sa prvim a i drugim djetetom su kupljene u lindexu.
neunistive su...sada beba nosi iste koje se nosila i starija seka a kupili smo jos nekoliko novih.
i tamo je bila neka akcija-par gegica oko 15ak KM.
I ja sam u CMu kupila super bodić.
Ne kupuj ono na preklop što se veže što su naše mame koristile, tzv benkice. Mene moja navratila, pa umjesto bodića to kupovali, kako je ono glupo i nepraktično, bljak. Još sam jadna oblačila da se mama ne uvrijedi :lol: :skoljka:
radenska

#3603 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ma dobro, kupicu ja jednu bocicu za svaki slucaj. A vjerovatno cu vec nakon mjesec dana morati ostaviti bebicu na par sati (pocet ce mi vrlo bitna predavanja) pa da ga neko eventualno moze nahraniti umjesto mene.

A i ja mahnita, sve kontam rodicu bebu koja ce biti super mirna i poslusna i spavati po cijelu noc :lol: i kad mi ko kaze da djeca placu po noci ja pomislim "ma kakvi, moje ce biti mirno " :D

Za ove kompletice, to ce vjerovatno rodbina masovno da donese, samo kad se 5 tetki mog muza zareda :D
Isto kao kad se udas, pa ti svi fildzane donose :lol:
putujucidzindas

#3604 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

radenska wrote:ma dobro, kupicu ja jednu bocicu za svaki slucaj. A vjerovatno cu vec nakon mjesec dana morati ostaviti bebicu na par sati (pocet ce mi vrlo bitna predavanja) pa da ga neko eventualno moze nahraniti umjesto mene.
Ovako sam i ja razmisljala - kao vec cu ja gledati da se vratim u firmu kad prodje taj prvi mjesec :D :D
mogu se pohvaliti da sam za ovih 6 mjeseci otisla na bajk nekih 5 puta, na bazen 2x, par puta na kafu i to je to :-D

Onda bi ti bilo dobro da imas pumpicu, ako mislis ostavljati bebu. Muz je uvijek malom kasikom hranio malenog kad bih ja bila negdje, a bas kad bude frka. Sad imamo najmanju bocicu s najmanjom rupicom, eto ponekad da mu damo caj. Kao i Alhemicarka - mislila sam da nemam izbora, ima da ga dojim i to je to.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3605 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PipiDugaDevetka »

Ko pogleda ovaj predugački dokumentarac da se prijavi. Gledanje ovog filma vam može spasiti živote, i vaš i bebin.
otherside

#3606 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Ali za tim nema potrebe, većina majki sa prvim sve sterilišu, kod drugog već odustanu od toga.
vrlo tacno :lol:
nova_korisnica

#3607 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

pa de nam pipi daj jedan rezime :D

da vas pitam cure nesto...ja sam u 38. sedmici i pijem vodu nenormalno...nerijetko popijem dvije flase po 1,5 l plus solju-dvije caja, casu soka i sl....to mi traje par sedmica...
nemam dijabetis (radila sam test)...doktorica kaze normalno je to....a meni nekako shuhveli...sinoc bili vani na veceri, ja sama popila flasu vode 0,75 :shock:
imam i dosta vode u organizmu (noge,ruke..sve je puno edema, ali kazu otice to)..
radenska

#3608 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja sam 26 sedmica ali ja od pocetka pijem nenormalno puno vode. Sigurno 4-5 l. A secer mi isto uredu. Malo mi grcevi prave problem i oteknu mi noge navecer. Isto sam kamila :D
Pijem sigurno 10 casa vode, dvije case mlijeka, 2 caja, solju kafe, pola litra soka. Ma ugl dosta tecnosti. Meni je dr rekla da je to dobro, da se treba piti dosta tecnosti jer se tako cisti krv (ona tako kaze :lol: )
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3609 Re: Trudnjače i porodilje online

nova_korisnica wrote:pa de nam pipi daj jedan rezime :D

da vas pitam cure nesto...ja sam u 38. sedmici i pijem vodu nenormalno...nerijetko popijem dvije flase po 1,5 l plus solju-dvije caja, casu soka i sl....to mi traje par sedmica...
nemam dijabetis (radila sam test)...doktorica kaze normalno je to....a meni nekako shuhveli...sinoc bili vani na veceri, ja sama popila flasu vode 0,75 :shock:
imam i dosta vode u organizmu (noge,ruke..sve je puno edema, ali kazu otice to)..
Pogledaj od 33', pa nekih desetak minuta je ono glavno zbog čega sam ovdje ''okačio'' ovaj izuzetno dobar film. Znam da niko ne gleda ovako dugačke dokumentarne filmove, niti čita krpe i ponjave od tekstova, ali je ovo izuzetak.
Alhemicarkaa

#3610 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

PipiDugaDevetka wrote: Pogledaj od 33', pa nekih desetak minuta je ono glavno zbog čega sam ovdje ''okačio'' ovaj izuzetno dobar film. Znam da niko ne gleda ovako dugačke dokumentarne filmove, niti čita krpe i ponjave od tekstova, ali je ovo izuzetak.
Pipi, ovdje se ipak radi o mamama, koje sve obavljaju u roku od 15 minuta, ono što iziskuje više vremena ne obavljaju, ili obave polovično, tako da nije za zamjeriti što ne čitamo romane i ne gledamo filmove. Koliko puta sam i ove postove od par rečenica pisala iz više navrata jer beba traži mamu ;-)
PipiDugaDevetka

#3611 Re: Trudnjače i porodilje online

Alhemicarkaa wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Pogledaj od 33', pa nekih desetak minuta je ono glavno zbog čega sam ovdje ''okačio'' ovaj izuzetno dobar film. Znam da niko ne gleda ovako dugačke dokumentarne filmove, niti čita krpe i ponjave od tekstova, ali je ovo izuzetak.
Pipi, ovdje se ipak radi o mamama, koje sve obavljaju u roku od 15 minuta, ono što iziskuje više vremena ne obavljaju, ili obave polovično, tako da nije za zamjeriti što ne čitamo romane i ne gledamo filmove. Koliko puta sam i ove postove od par rečenica pisala iz više navrata jer beba traži mamu ;-)
I mame i bebe piju mlijeko, hrane se,...rekao sam da bi gledanje filma (predugačkog) moglo nekome živote spasiti.
Informacija u pravom trenutku i pravom kozumentu SPAŠAVA.
otherside

#3612 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

@Pipi, hvala na infu, svakako je vrijedno znati :wink:
@maxice, ja svoju buhtlicu okrecem 2x dnevno i to tokom dana je uvijek polozim na lijevi bok a tokom noci na desni a uz ledja sam smotala jednu manju vrecu za spavanje. mozda ti je jednostavnije ovako nego svaki podoj novo okretanje.
ja bih se zabunila :D
ne znam tacno do kada se preporucuje ovaj bocni polozaj ali mislim da je svakako pozeljno bar prvi mjesec ovako postavljati bebu.
max07

#3613 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

@ otherside - hvala :kiss:
trudim se ja da se ne zabunim, a ako se i zabunim ponekad, nije tragedija :D stvar je u tome da se on već sam uveliko okreće na leđa pa čak zna završiti i na drugoj strani :D (okrene se na leđa pa onda okrene i glavicu na drugu stranu). kupila sam ja ranije i ona dva spojena jastuka između kojih se stavlja da bi ležao na boku ali i tu se uspije izvrnuti nekako :D
mislim da ne bi trebalo biti toliko strašno kad on to sam radi, a ja korigujem koliko stignem :D

kakvo je stanje kod vas, kako mala curica napreduje i da li sluša i dalje onako dobro ?
otherside

#3614 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

bila je dobra do jutros :oops:
e onda su krenuli grcevi :sad: 15 min spava, onda plac, pa dojenje, to je smiri ali cim je spustim u krevetac opet dernjava...e ovako se ganjamo od jutros. zaspala je prije pola sata, vidjecemo do kada ce veselje trajati :D
treca je sedmica...moze svasta biti: vrijeme vec jeste za pocetak grceva, jutros je prvi put dobila D3 kapi, treca sedmica je period skoka u rastu pa bebe cesce traze podoj....i na kraju, mama je juce spucala dva tanjira graha ne razmisljajuci o bebi :D al' bio dobar grah,ko bi mu odolio :D
i tanjir kupus salate :run:
Alhemicarkaa

#3615 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:bila je dobra do jutros :oops:
e onda su krenuli grcevi :sad: 15 min spava, onda plac, pa dojenje, to je smiri ali cim je spustim u krevetac opet dernjava...e ovako se ganjamo od jutros. zaspala je prije pola sata, vidjecemo do kada ce veselje trajati :D
treca je sedmica...moze svasta biti: vrijeme vec jeste za pocetak grceva, jutros je prvi put dobila D3 kapi, treca sedmica je period skoka u rastu pa bebe cesce traze podoj....i na kraju, mama je juce spucala dva tanjira graha ne razmisljajuci o bebi :D al' bio dobar grah,ko bi mu odolio :D
Tebi kao da je prvo djete. Čuj do kada će trajati, dok se ne uda/ne ode iz kuće :D :razz:
duboka_misao

#3616 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Alhemicarkaa wrote:
Tebi kao da je prvo djete. Čuj do kada će trajati, dok se ne uda/ne ode iz kuće :D :razz:
ako se dogovorimo oko miraza to bi moglo biti veoma brzo :D
otherside

#3617 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

haj' vas dvije ne zakuhavajte :oops:
sreca pa je beba mazna i cim je malo privucem sebi ona se smiri.
mazilica malena :-)
duboka_misao

#3618 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

jel zna ko kada je nakas u kabinetima trebam ga obici ovo predbajramski :D
otherside

#3619 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote:jel zna ko kada je nakas u kabinetima trebam ga obici ovo predbajramski :D
sta nosis od bajramluka? :D
duboka_misao

#3620 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

otherside wrote:
duboka_misao wrote:jel zna ko kada je nakas u kabinetima trebam ga obici ovo predbajramski :D
sta nosis od bajramluka? :D
ima graha od juce :D
otherside

#3621 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote: ima graha od juce :D
:lol: :lol: :lol:
ko zna...mozda bi se i obradovao, vidis da haman i ne ide kuci, sigurno cijeni homemade food :D
vanad

#3622 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

otherside wrote:bila je dobra do jutros :oops:
Uh dobra si ti, a mene pece savjest kad pojedem luk ili nesto gazirano a ti odmah pa grah...
I ja bih ga vala pojela ali cu sacekati da bar pola godine beba dogura
radenska

#3623 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

pa sta jedete poslije poroda :D sta se smije jesti ustvari :D
mamadvadjecaka

#3624 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mamadvadjecaka »

e sad jedno filozofsko pitanje :D , šta kad prođe termin predviđen za porod, na šta treba obratiti pažnju, koliko cesto ici doktoru, koliko je "normalno" prenijeti trudnocu, ja sam prvo dijete rodila ranije 2 sedmice pa ništa ne znam o tome a sad ovaj mali ne želi van, udomacio se, i ja se super osjecam ali eto malo me strah, termin prošao dva dana, sutra narucena kod dr. :shock: :shock: :?
otherside

#3625 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

mamadvadjecaka wrote:e sad jedno filozofsko pitanje :D , šta kad prođe termin predviđen za porod, na šta treba obratiti pažnju, koliko cesto ici doktoru, koliko je "normalno" prenijeti trudnocu, ja sam prvo dijete rodila ranije 2 sedmice pa ništa ne znam o tome a sad ovaj mali ne želi van, udomacio se, i ja se super osjecam ali eto malo me strah, termin prošao dva dana, sutra narucena kod dr. :shock: :shock: :?
kod nas je pravilo da se moze cekati do 42 nedjelje uz redovan ctg i kontrole na svaki drugi dan.
ako se udje u 42 nedjelju a nema naznaka poroda, obicno se provociraju kontrakcije materice.
Post Reply