Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#3576 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vako je u 2010 bilo kod mene, sadnica paradajza:
Image

Datum: 21.april!
A sad je potpuno druga priča. 8)

Super Mumine imas slike pa se tjesi bice i ova fgodina dobra samo malo strpljenja bastovani.Upamti dobro imaces ti paradajza i za izvozit u druge drzave. :mrgreen: :D
kerima1

#3577 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Vrtlar jesil prije sijao taj Rose de berne i kakav je urod i okus?
vrtlar

#3578 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:Vrtlar jesil prije sijao taj Rose de berne i kakav je urod i okus?

Jesam i izuzetan paradajz ukus mu je srednji nije ni sladak a ni kiseo.Vjeruj da je otporan na mnoge bolesti.A za pravljenje sosa je idealan.Tvoj je mutirao nije original ali to znaci da ces imato jos bolju vrstu ako je taj kao na slici.
Ratarka

#3579 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima, cekam onda to tvoje sjeme, sad si se izvukla 8-)
vrtlar, hvala za savjet, ostace ga za iks narednih godina :)

e sad mi bas treba pomoc, dakle, bila sam danas vrijedna ali imam dojam da sam sa salatom (i uopste) zeznula stvar.
Image
ovo je folija koju prodaju kao za salatu, zapravo sam je htjela uzduz popoloviti tako da mogu prici sadnicama, ali nisam jer je premalo rupa za sadnju. ono sto sam dobila je ko cirkus, jer sam morala da hodam po foliji a posto sam prethodno usitila zemlju ono skroz, gdje sam stajala - sad je udubljenje. sta cu sad? ovi razmaci su mi nekakvi preveliki i uopste mi se ne uklapa ovako u plan :(

spinat za razliku od salate mislim da sam ovarisala, pa sam rascupala taj koji je jos bio od jesenas u "kusuru" i odnijela ove presade iz plastenika na balkonu, to mi se svidjelo, ali ako sta ne valja slusam:
Image

ovo sam bezdusno pokupila, posijala sam pogresno, za mladi sam valjda trebala gusce, pa sad nije ni mlad ni star, zavrsice sutra u lukmiri uz burek :-)
ovo drugo je matovilac koji je bio tamo gdje je sada salata, pola godine se kiseli i bice veceras za jednu salaticu, to vise necu sijati sigurno:
Image

a ovo su vrtlar te famozne letve zbog kojih mi staza po sredini ne moze, ako ih sklonim to ce se sve skljokat:
Image

a grasak sam namjeravala da sklonim, ali kako vidjeh cvjetic nisam imala srca, dakle jos jedan problemcic - kako sad da rijesim raspored?
Image
kerima1

#3580 Re: Bášča

Post by kerima1 »

vrtlar wrote:
kerima1 wrote:Vrtlar jesil prije sijao taj Rose de berne i kakav je urod i okus?

Jesam i izuzetan paradajz ukus mu je srednji nije ni sladak a ni kiseo.Vjeruj da je otporan na mnoge bolesti.A za pravljenje sosa je idealan.Tvoj je mutirao nije original ali to znaci da ces imato jos bolju vrstu ako je taj kao na slici.
sad sam sebi samo povecala agoniju cekanja zrelih plodova.hvala a info.braco vrtlar.
CvjetnaOaza

#3581 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Odavno nisam bila ovdje...opravdano :sad: .
Vrtlarka naglas sam se nasmijala kad sam pročitala tvoje "skljokat"...otkad nisam čula/pročitala tu riječ :lol:

Ja sam sijala samo paradajz i paprike (slatke i čili) i do sad se dobro drže, samo ih je previše.
Prekjuče sam posijala nekoliko sjemenki krastavca i niklo je za 2 dana. One će u plastenik do maja, a onda u baštu.
U bašti je do sad posijan samo špinat i posađen crveni luk.
Ratarka

#3582 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Odavno nisam bila ovdje...opravdano :sad: .
Vrtlarka naglas sam se nasmijala kad sam pročitala tvoje "skljokat"...otkad nisam čula/pročitala tu riječ :lol:

Ja sam sijala samo paradajz i paprike (slatke i čili) i do sad se dobro drže, samo ih je previše.
Prekjuče sam posijala nekoliko sjemenki krastavca i niklo je za 2 dana. One će u plastenik do maja, a onda u baštu.
U bašti je do sad posijan samo špinat i posađen crveni luk.
mozes li mi objasniti ovo sa krastavicama i setanjem tamo-vamo? posadis u zemlju, svezes i sve, pa onda pretumbas van? ili neka druga magija?
i jos jedno pitanje za tebe, posijala sam leijpu katu, obozavam te cvjetove, koliko treba imati listica kad je pikiram?
hvala!
CvjetnaOaza

#3583 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

E ovako ratarka,
krastavci su posijani u Jiffy-pločice (inače najviše volim sjetvu u zemlju). Za 2-3 dana, kad malo otopli, prenijet ću ih u plastenik, ali ostaju u tim Jyffy. Sredinom maja ću ih posaditi u baštu i to je to.
Ljepe kate (Jahijapaše) se siju direktno u baštu. Nema potrebe da siješ, pikiraš, sadiš.... Nadam se da mislimo na isto cvijeće, jednogodišnja biljka u raznim bojama (u Bosni odakle sam ja Ljepe Kate su jesenje hrizanteme-trajnice), a ti pitaš za jednogodišnji Aster.
Ispravi me ako griješim :-D
Ratarka

#3584 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:E ovako ratarka,
krastavci su posijani u Jiffy-pločice (inače najviše volim sjetvu u zemlju). Za 2-3 dana, kad malo otopli, prenijet ću ih u plastenik, ali ostaju u tim Jyffy. Sredinom maja ću ih posaditi u baštu i to je to.
Ljepe kate (Jahijapaše) se siju direktno u baštu. Nema potrebe da siješ, pikiraš, sadiš.... Nadam se da mislimo na isto cvijeće, jednogodišnja biljka u raznim bojama (u Bosni odakle sam ja Ljepe Kate su jesenje hrizanteme-trajnice), a ti pitaš za jednogodišnji Aster.
onda ti dakle sada sijes krastavce koje ces da drzis u plasteniku u isrtim posudicama...ok, jasnije....nece ti prerasti?
u bosni u kojoj sam ja, pojma nemam kako bih te ispravila, jer znam samo za lijepe kate ove (slika posudjena sa net-a):
Image

ne znam za naziv jesenja hrizantema" i znam da nije trajnica...mislim da ces po slici znati sta te pitam :)
CvjetnaOaza

#3585 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Da, na te sam mislila. To su ljetni Asteri i oni se siju direktno u zemlju, bez problema klijaju i brzo rastu. Možeš ih pikirati kad budu imali 2 para listova. To ti je zbilja nepotreban posao, ali šta je - tu je.
Inače i ja volim to cvijeće. Potsjeća me na neka davna lijepa vremena.
Zaboravih napisati da je ova moja sjetva krastavca bila iz nekih drugih razloga, a ne zato što mislim da je vrijeme sjetve. Njih ću inače sijati tek krajem aprila.
Keiko

#3586 Re: Bášča

Post by Keiko »

Ja samo da se opet prijavim, jedva uspijem sve procitat' koliko ste svi vrijedni I u sijanju I pisanju.

Morat' cu obratit' malo vise paznju kad budete opet pisali o sijanju sjemena jer mene bas nesto nece. Sve sto mi nikne je nekako strkljavo iako je i u dobroj zemlji, ima dovoljno svjetlosti, nije mu ni pretoplo ni hladno. Imam jos sjemena muskatla pa sam kontala da ga prvo ostavim da isklija na vlaznoj krpi pa da ga tek onda posijem u zemlju u posudicu. Ako I propadne nece mi falit'.

Nego, cini mi se da sam ove godine ili prerano (mada je februar valjda idealan) ili previse 'iskasapila' ruze. Tek nekih 60% imaju nove izdanke sto mi se cini malo u odnosu na prethodne godine. Morat cu pocet' zapisivat' da znam za ubuduce.

Evo vam skoro pa zanimljivost - basta mi je puna macuhica koje sam zadnji put kupila I posadila prije tri godine. Bit' ce da se sjeme samo rasulo I tek sad par godina kasnije same nicu.
Keiko

#3587 Re: Bášča

Post by Keiko »

Ratarka wrote:
onda ti dakle sada sijes krastavce koje ces da drzis u plasteniku u isrtim posudicama...ok, jasnije....nece ti prerasti?
u bosni u kojoj sam ja, pojma nemam kako bih te ispravila, jer znam samo za lijepe kate ove (slika posudjena sa net-a):
Image

ne znam za naziv jesenja hrizantema" i znam da nije trajnica...mislim da ces po slici znati sta te pitam :)
Ratarka, dajte par sjemenkica :) . Mene ove Lijepe Kate podsjecaju na djetinjstvo I moju pokojnu baku koja ih je sijala. Isprobala sam sto vrsta astera ali nikako da nadjem Lijepe Kate.
Ratarka

#3588 Re: Bášča

Post by Ratarka »

irishgirl wrote:Ja samo da se opet prijavim, jedva uspijem sve procitat' koliko ste svi vrijedni I u sijanju I pisanju.

Morat' cu obratit' malo vise paznju kad budete opet pisali o sijanju sjemena jer mene bas nesto nece. Sve sto mi nikne je nekako strkljavo iako je i u dobroj zemlji, ima dovoljno svjetlosti, nije mu ni pretoplo ni hladno. Imam jos sjemena muskatla pa sam kontala da ga prvo ostavim da isklija na vlaznoj krpi pa da ga tek onda posijem u zemlju u posudicu. Ako I propadne nece mi falit'.

Nego, cini mi se da sam ove godine ili prerano (mada je februar valjda idealan) ili previse 'iskasapila' ruze. Tek nekih 60% imaju nove izdanke sto mi se cini malo u odnosu na prethodne godine. Morat cu pocet' zapisivat' da znam za ubuduce.

Evo vam skoro pa zanimljivost - basta mi je puna macuhica koje sam zadnji put kupila I posadila prije tri godine. Bit' ce da se sjeme samo rasulo I tek sad par godina kasnije same nicu.
ruza imamo puno, nikad ne dopustam da se diraju prije aprila, mada svi rezu bas kako si rekla - u februaru. iskustvo mi je pokazalo da nasa klima (bosna) uopste nema milosti, pa i u maju padne snijeg. vremenom sam povezala da sve sto odrezem - jos dva tri centa ispod se osusi, pa treba tacno toliko dana da pusti mladice. ako ih rezem u aprilu mladice koje puste i opstanu, a dok sam to radila u jesen ili u februaru - mladice jesu izlazile (ali manje njih jer im teba toplota) ali su se uredno zamrzavale.
dakle, ruze ne diramo do aprila, tada ih rezemo, malo nagnojimo i to je to.
Last edited by Ratarka on 31/03/2013 00:12, edited 1 time in total.
Ratarka

#3589 Re: Bášča

Post by Ratarka »

irishgirl wrote:
Ratarka wrote:
Image

Ratarka, dajte par sjemenkica :) . Mene ove Lijepe Kate podsjecaju na djetinjstvo I moju pokojnu baku koja ih je sijala. Isprobala sam sto vrsta astera ali nikako da nadjem Lijepe Kate.
lani sam imala prekrasne, iz crne gore sam donijela sadnice, nazalost kad je trebalo pokupiti sjeme nisam bila tu, tako da sam osudjena na kesicu :( ako mi uspiju pa budu kao lani obavezno cu da ostavim sjeme, bice naravno viska za slati :)
Keiko

#3590 Re: Bášča

Post by Keiko »

Ratarka wrote:
irishgirl wrote:Ja samo da se opet prijavim, jedva uspijem sve procitat' koliko ste svi vrijedni I u sijanju I pisanju.

ruza imamo puno, nikad ne dopustam da se diraju prije aprila, mada svi rezu bas kako si rekla - u februaru. iskustvo mi je pokazalo da nasa klima (bosna) uopste nema milosti, pa i u maju padne snijeg. vremenom sam povezala da sve sto odrezem - jos dva tri centa ispod se osusi, pa treba tacno toliko dana da pusti mladice. ako ih rezem u aprilu mladice koje puste i opstanu, a dok sam to radila u jesen ili u februaru - mladice jesu izlazile (ali manje njih jer im teba toplota) ali su se uredno zamrzavale.
dakle, ruze ne diramo do aprila, tada ih rezemo, malo nagnojimo i to je to.
Kod nas su blage zime part ne bi trebalo bit' problema. Tek nam je u proslu srijedu napadalo par cm snijega sto se odmah istopilo. Vec 5-6 dana skupljam kore od banane I planiram ih malo nahranit' u ponedjeljak.
Ratarka

#3591 Re: Bášča

Post by Ratarka »

mozda onda jednostavno tvoje ruze trebaju vise gnojiva (istroseno tlo) ili vode (nemam pojma imate li kao mi invaziju kise, susnjezice i sl), u tom pravcu ne razmisljam jer mi njih njegujemo kako sam napisala (nisam napisala jos samo detalj da svaki ocvali pupoljak kad vidim da se "objesi" rezem, ali sada to nije tema), zaljevamo ih samo ako je bas, bas susa, inace ni to.
Ratarka

#3592 Re: Bášča

Post by Ratarka »

irishgirl wrote: Evo vam skoro pa zanimljivost - basta mi je puna macuhica koje sam zadnji put kupila I posadila prije tri godine. Bit' ce da se sjeme samo rasulo I tek sad par godina kasnije same nicu.
jako volim macuhice, a par godina ih nemamo, ove godine sam i njih ponovo kupila. jesi ih sadila kao sadnice ili iz sjemena?
Keiko

#3593 Re: Bášča

Post by Keiko »

Ratarka wrote:
irishgirl wrote: Evo vam skoro pa zanimljivost - basta mi je puna macuhica koje sam zadnji put kupila I posadila prije tri godine. Bit' ce da se sjeme samo rasulo I tek sad par godina kasnije same nicu.
jako volim macuhice, a par godina ih nemamo, ove godine sam i njih ponovo kupila. jesi ih sadila kao sadnice ili iz sjemena?
Kupovala sam vec procvale sadnice. Bude ih 6 ili 8 za €2 tako da mi je jeftinije a imam I instant rezultat :-D . Vec sam pisala da me sjeme nesto ne voli tako da cu se morat' naoruzat' strpljenjem pa isprobat' par varijanti da vidim sta mi ide.

Inace, kise imamo I previse, svake godine dodajem malo pijeska I koru od drveta u cvjetnjake. Obicno kad nesto sadim iskopam rupu, ubacim malo vrtlarskog pijeska na dno I onda posadim sadnicu u kompost iz kucne izrade.
kerima1

#3594 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Uzgaja li ko zelene vrste paradajza?Ja imam EVERGREEN,ali me ne privlace zeleni :cry:
CvjetnaOaza

#3595 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kod ovog paradajza sam ja imala problem da sam mislila da je zelen, pa sam ga brala kad je bio mekan, a onda je već bio prezrel. Ove godine ću malo pripaziti.
Meni je jako aromatičan, a i izgleda lijepo u salati s ostalim "šarenim" paradajzom.
Mu'min

#3596 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Super Mumine imas slike pa se tjesi bice i ova fgodina dobra samo malo strpljenja bastovani.Upamti dobro imaces ti paradajza i za izvozit u druge drzave. :mrgreen: :D
Veliš slike imam za pariti oči. :D
Ma paradajz brzo bukne, paprike su problematične. Zbog niskih temp. kad nismo kod kuće i manjka sunca paprike su počele žutjeti i otpadati 1. listovi. Imaš kakvo rješenje?
Mu'min

#3597 70% - paradajz

Post by Mu'min »

Upravo pregledao, ove godine 70% kaljivost sjemena, dok je prošle godine bila 88%.
Sve sorte sem jedne su više manje ispunile normu, tako da ću ovu problematičnu sortu ili još 1x sijati ili pokriti sa drugim sorta.
Mu'min

#3598 Dinje

Post by Mu'min »

Jučer sam morao prepkirati dinje koje sam greškom umjesto 7.aprila ja sijao 7.marta. :D

Evo kako je jučer izgledao, jedna runda pikirana, druga čeka u crnim plastičnim 2x3 posudicama.

Image
Ratarka

#3599 Re: Dinje

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Jučer sam morao prepkirati dinje koje sam greškom umjesto 7.aprila ja sijao 7.marta. :D

Evo kako je jučer izgledao, jedna runda pikirana, druga čeka u crnim plastičnim 2x3 posudicama.

Image
gdje je sadis da uspjeva? kako je njegujes? imam sjeme, ali se ne usudjem uopste da pokusam :)
CvjetnaOaza

#3600 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Bome si ti uranio s dinjama, kao ja s krastavcima :-D
Ja sam kupila onaj Gigantski paradajz, ima li ko s njim iskustva?
Post Reply