Chloe wrote: ↑23/09/2022 16:46
Osmi Socrates wrote: ↑23/09/2022 16:37
Ne mogu reći da pratim kampanju detaljno. Na ovom forumu zaista ima ljudi koji poznaju najsitnije detalje političke scene u BiH, i ja, otprilike, čitam to i učim neke stvari od njih.
Ali, ono što je jasno i meni je da je dosta Bakira i SDA, i da njegovo daljnje učešće u BiH politici donosi samo sve goru i goru situaciju i katastrofu. Jer, ono što primjećujem je krajnji politički bezobrazluk od strane SDA. Nemanje osnovnog osjećanja stida.
Ovo oko Komšića je interesantna stvar. On, što se mene tiče, je dosad zauzimao poziciju u odnosu na SDA, jedinu moguću koju je mogao zauzeti, da bi imao neki utjecaj na političke prilike. Međutim, samim tim postaje i kolateralna šteta ako SDA i Bakir padnu na ovim izborima. Što se njega tiče, sve je to normalno u političkoj borbi. Nekad moraš i "uprljati ruke" da bi možda bio pozitivan faktor. Kao što moraš prihvatiti i realnost da ćeš možda baš zbog toga i pasti.
E sad, kandidiranje ovog Bećirovića mi nikako ne ide u glavu. Apsolutno nedopustivo, ako imaš šansu da možda poraziš ove SDA parazite. Čovjek je toliko nespreman da je to za priču. Da li može poraziti Bakira? Nisam siguran, ne čitam istraživanja. Ali, da je loš kandidat, to je činjenica.
O "profesoru iz Amerike" ne bih, jer on nema nikakve šanse da dobije.
Moje pitanje je "zašto ne Konaković?" kao kandidat.
Jasno je da on može i "čisto i prljavo" da iznese borbu sa SDA.
Ili je Konaković kukavica da izađe direktno na okršaj sa Bakirom jer ne vidi šansu da ga pobjedi, ili je suviše lokalan pa ga interesira samo KS, ili su neke stvari neprincipijelno dogovarane u koaliciji. Rezultat svega toga je da imaju ispodprosječnog kandidata, sa kojim ne možeš potpuno na zelenu granu. Ili će izgubiti, ili će dobiti, ali će ostati ispodprosječan.
Zar nam ne bilo bolje ubrizgati novu krv u političke vode, mislim na Hadžikadića?
To, što se tiče Hadžikadićevih simpatizera, zavisi isključivo od odgovora na jedno ili dva pitanja. Ima li Hadžikadić ikakve šanse da porazi Bakira? Da li je glavni problem ovih izbora da Hadžikadić pobjedi ili da se Bakir porazi.
Pošto ja ne vidim ikakvu šansu da Hadžikadić pobjedi, odgovor na drugo pitanje je ključni. Nekad u životu moraš taktički glasati, da poraziš najveće zlo, a ne da daš glas kandidatu koji nema šanse da pobjedi. Situacija u Kanadi je dosta slična, gdje imamo tri stranke koje su neki politički faktori, a ostalo je kozmetika. Počesto ljudi taktički glasaju.
Inače, da odgovorim i na ovo da sam SDA bot. Nemam ja problem sa tim. Mene politika više interesuje "iznutra" nego "izvana", pogotovo kad je situacija takva da meni neće biti ništa bolje ni lošije bilo ko da bude izabran od ove trojice.
Ja sam do završetka fakulteta već bio u izbornim kampanjama sve tri jake političke stranke u Kanadi, samo da vidim kako to funkcioniše "iznutra". Što se toga tiče, nisam imao nikakve probleme sa ideologijama, idejama i ostalim. Tu se naučiš koliko sve to u sitnice ide, od zdravog života i pozitivnih vibracija, do sitničavog planiranja svakog izlaska pred glasače. Svaka poruka, svaki položaj tijela, svaka gestikulacija, način na koji se nosiš sa napadom, kako i kada napadaš, itd.
Izborna kampanja je ozbiljan posao.
Sad, bosanske stranke vjerovatno nemaju para da priušte skupe izborne kampanje u kojima učestvuje iza scene na stotine ozbiljnih stručnih ljudi. Ali bi trebalo da obrate pažnju na regrutiranje nekoliko ljudi koji im mogu pomoći, koji izučavaju izborne kampanje u inostranstvu i koji imaju dovoljno znanja iz političke teorije, pa i raznih drugih disciplina.
Sorry, ali Bećirović nikako nije spreman ni za šta, a to je za mene samo po sebi katastrofa, ako si već kandidiran za najvišu funkciju. Bakir i ne mora biti toliko spreman. on igra na druge karte, na mentalitet naroda, na političku inerciju, na babino ime, or whatever.
Ja bih ga rasturio na onoj debati, koji i ne pratim bosansku politiku dovoljno, i niko me ne zna u BiH.
Ali, Bećirović nije bio spreman.