Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#3576 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
evolucija. ili ti mislis da je i kod njih bio poslanik koji je sve lijepo objasnio?
Towelie

#3577 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

505sCrtom wrote:
Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
evolucija. ili ti mislis da je i kod njih bio poslanik koji je sve lijepo objasnio?
Nope, ja mislim da je to deo bozijeg nadahnuca.
dustaban

#3578 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Vidi nesta, mene jos vise fascinira vodokotlic. Odakle njemu takva vrsta ZNANJA da zna kad treba zavrnuti vodu?!
:-)
Towelie

#3579 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

dustaban wrote:
Vidi nesta, mene jos vise fascinira vodokotlic. Odakle njemu takva vrsta ZNANJA da zna kad treba zavrnuti vodu?!
Programiran je, isto kao i bubasvaba. Prvi od strane coveka, drugi od strane Boga.
harač

#3580 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

došo, vidio, idem :-) :run:
kerima1

#3581 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

harač wrote:došo, vidio, idem :-) :run:
Nisi morao ni dolaziti :lol:
S4mpion

#3582 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote: Prima se mazlumima ,nemocnima,invalidima,ali sposobnim koji nista ne cine se ne prima.mozda se nesto desi bas,a osoba za istomoli imisli dova mu se primila.jasta je!
Jedinu ukabuljenu molbu sam vidila kroz zivot kako ljudi svjedoce je za nepravdu,svakome se vrati.
Samo Bog zna čiju dovu će prihvatiti, a čiju ne, ti to ne možeš znati nikako, možeš samo nagađati.
S4mpion

#3583 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

505sCrtom wrote:
Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
5 0 5

#3584 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote: Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
nije problem da on vjeruje. prihvatam da vjeruje, ali ne znam na osnovu cega vjeruje. a onda dolazimo do drugog pitanja. zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? ima li neki racionalni odgovor na to? zasto je bog odredio tako surov zivotni ciklus za jednu vrstu? znam da ne znas, i znam da bi odgovorio "samo bog zna", ali ne prihvatam tako jeftin odgovor, jer ustvri i nije promisljeni odgovor. vise kao ignorantnost. recimo, zasto grmi. samo bog zna. covjek se u medjuvremenu potrudio pa i on zna. tako i ovo. potrudi se pa mi probaj odgovoriti.
animals

#3585 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by animals »

Towelie wrote:
dustaban wrote:
Programiran je, isto kao i bubasvaba. Prvi od strane coveka, drugi od strane Boga.

:lol: :lol: :lol: :lol:
vidi se da je evolucija i na nekima zakazala..
S4mpion

#3586 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

505sCrtom wrote:
S4mpion wrote: Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
nije problem da on vjeruje. prihvatam da vjeruje, ali ne znam na osnovu cega vjeruje. a onda dolazimo do drugog pitanja. zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? ima li neki racionalni odgovor na to? zasto je bog odredio tako surov zivotni ciklus za jednu vrstu? znam da ne znas, i znam da bi odgovorio "samo bog zna", ali ne prihvatam tako jeftin odgovor, jer ustvri i nije promisljeni odgovor. vise kao ignorantnost. recimo, zasto grmi. samo bog zna. covjek se u medjuvremenu potrudio pa i on zna. tako i ovo. potrudi se pa mi probaj odgovoriti.
Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"
animals

#3587 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by animals »

S4mpion wrote:
505sCrtom wrote:
Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"
Pa ne znas ni ti , samo se nadas da znas..
NIN

#3588 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:
dustaban wrote:
Dustaban je dao upravo onaj odgovor, totalno losu paralelu s vodokotlicem, koji si ocekivao jer Dustaban i nije bas s evolucijom i biologijom na ti.

To sto se desava u nekim vrstama je plod evolucije jer da nije tako, vrsta bi davno izumrla. Te stvari koje su nama cudne su posljedica jako logicnih prirodnih mehanizama koje omogucavaju vrsti da prezivi, gdje jedinka tezi da napravi sto vise potomaka. Sve sto vrsti steti biva selektivno odstranjeno, vremenom.

Slicno bi se neki vanzemaljac zacudio muskim bradavicama koje, brat bratu, nicem ne sluze ali s evolutivnog aspekta itekako imaju svoju logiku. :)
S4mpion

#3589 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

animals wrote:
S4mpion wrote:
Pa ne znas ni ti , samo se nadas da znas..
Pa zato i rekoh, ateista VJERUJE u jedno, ja VJERUJEM u drugo.
NIN

#3590 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:Pa zato i rekoh, ateista VJERUJE u jedno, ja VJERUJEM u drugo.
Ateista, barem onaj kakav sam ja, ne vjeruje! Protumaci porijeklo termina ateizam i bit ce ti jasnije. To sto ti zelis poistiovjetiti i racionalizovati svoju teznju ka vjerovanju, u druge, mislim da je problem u tebi, a problem je u nesigurnosti tvog uvjerenja. :wink:
5 0 5

#3591 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote:
505sCrtom wrote:
zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke?

odgovori mi samo na ovo jedno pitanje. kako god da dodjes do odgovora. ali molim te, odgovori na direktno pitanje. ne moras pametovati s kontra pitanjima.
S4mpion

#3592 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
Ateista, barem onaj kakav sam ja, ne vjeruje!
Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.
S4mpion

#3593 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

505sCrtom wrote:
S4mpion wrote: Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"
odgovori mi samo na ovo jedno pitanje. kako god da dodjes do odgovora. ali molim te, odgovori na direktno pitanje. ne moras pametovati s kontra pitanjima.
Ne moramo uopšte uzimati za primjer bubašvabe, uzmimo za primjer ženu, je li ona na mukama kada rađa? Šta misliš? Iz kojeg razloga se više puta odluči na te muke? Je li dobit veća od žrtve? Pitaj to žene koje imaju djecu, pitaj i one koje bi željele djecu, a ne mogu ih imati, daće ti najbolji mogući odgovor, puno bolji od mog.
drug_profi

#3594 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

cuj vjeruje u nevjerovanje?
:mrgreen:
NIN

#3595 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
Ateista, barem onaj kakav sam ja, ne vjeruje!
Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.
Znam sta zelis reci ali to je apologetska suplja!

Vjerujem ja u mnogo sto sta kao, recimo, da ce real dobit barcelonu i tako to. Ali, nije to isti koncept vjerovanja, a to i moj malac sa 6 godina konta! :lol:

Ja ne uzimam u obzir postojanje tog tvog boga, a nije da vjerujem da ne postoji. To je supljiranje ala 'nije ba da ne vjerujes da postoji nego vjerujes da ne postoji', ma nemoj! :lol:

Shvati, ja ne vjerujem i to je poenta! :)
5 0 5

#3596 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote:
505sCrtom wrote:
S4mpion wrote: Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"
Ne moramo uopšte uzimati za primjer bubašvabe, uzmimo za primjer ženu, je li ona na mukama kada rađa? Šta misliš? Iz kojeg razloga se više puta odluči na te muke? Je li dobit veća od žrtve? Pitaj to žene koje imaju djecu, pitaj i one koje bi željele djecu, a ne mogu ih imati, daće ti najbolji mogući odgovor, puno bolji od mog.
hehehe. e jesi mutljaros. dobro sam ti rekao juce da si tup k'o zvijezda. pa sto ne odgovoris direktno ma moje pitanje. ne zanimaju me tvoje usporedbe. konkrentna situacija, konkrentno pitanje, vec ga dva puta zaobilazis totalno nerelavantnim stvarima. dakle, zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? odgovor: zato sto...
S4mpion

#3597 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote: Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.

Vjerujem ja u mnogo sto sta kao, recimo, da ce real dobit barcelonu i tako to.
... ili da je sve nastalo slučajno(npr) ili možda da je materija oduvijek?
O ovome ti pričam. To je koncept vjerovanja o kojem ti govorim.
S4mpion

#3598 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

505sCrtom wrote:
S4mpion wrote:
hehehe. e jesi mutljaros. dobro sam ti rekao juce da si tup k'o zvijezda. pa sto ne odgovoris direktno ma moje pitanje. ne zanimaju me tvoje usporedbe. konkrentna situacija, konkrentno pitanje, vec ga dva puta zaobilazis totalno nerelavantnim stvarima. dakle, zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? odgovor: zato sto...
Je li fino biti nekulturan i nekoga nazivati tupim? Ja, kao vjernik, ti mogu poslužiti kao primjer kako treba da se ponašaš. Meni nije potrebno to da nekoga vrijeđam kako bih sebe uzdigao, jer znam ko sam i koliko vrijedim, ko ne zna, neka vrijeđa. :sabur: Uputio sam te na onoga ko zna odgovor, nije valjda da u okolini nemaš nijednu osobu ženskog roda koja će ti dati najbolji odgovor. Ne valja biti asocijalan. :sabur:

A sad, hajde ti polahko na hlađenje, isfrustrirao sam te opet. :D
drug_profi

#3599 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

kako ti brkas stvari to je nevjerovatno.

Atista ne vjeruje ni u sta. AKo ima pitanje potrazi najnoviji odgovor nauke na tu temu. Normalno da prihvata taj odgovor u onoj mjeri u kojoj je i naucno prihvacen.
Nikako da shvatis ni ti ni slicni tebi da nama ne treba odgovor na svako pitanje i da smo zadovoljni i sa "ne znam".
NIN

#3600 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
S4mpion wrote: Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.

Vjerujem ja u mnogo sto sta kao, recimo, da ce real dobit barcelonu i tako to.
... ili da je sve nastalo slučajno(npr) ili možda da je materija oduvijek?
O ovome ti pričam. To je koncept vjerovanja o kojem ti govorim.
Nije isto pricati o buducnosti i onome sto se vec desilo, a to je osnova u matematici i statistici. Nemam snage te ucit nauci, teska je, jebat ga. :D A niko me ne placa. :D
Locked