evolucija. ili ti mislis da je i kod njih bio poslanik koji je sve lijepo objasnio?Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
5 0 5
#3576 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Towelie
#3577 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nope, ja mislim da je to deo bozijeg nadahnuca.505sCrtom wrote:evolucija. ili ti mislis da je i kod njih bio poslanik koji je sve lijepo objasnio?Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
- dustaban
#3578 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidi nesta, mene jos vise fascinira vodokotlic. Odakle njemu takva vrsta ZNANJA da zna kad treba zavrnuti vodu?!Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
- Towelie
#3579 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Programiran je, isto kao i bubasvaba. Prvi od strane coveka, drugi od strane Boga.dustaban wrote:Vidi nesta, mene jos vise fascinira vodokotlic. Odakle njemu takva vrsta ZNANJA da zna kad treba zavrnuti vodu?!Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
- harač
#3580 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
došo, vidio, idem

-
kerima1
#3581 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisi morao ni dolazitiharač wrote:došo, vidio, idem![]()
- S4mpion
#3582 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo Bog zna čiju dovu će prihvatiti, a čiju ne, ti to ne možeš znati nikako, možeš samo nagađati.kerima1 wrote: Prima se mazlumima ,nemocnima,invalidima,ali sposobnim koji nista ne cine se ne prima.mozda se nesto desi bas,a osoba za istomoli imisli dova mu se primila.jasta je!
Jedinu ukabuljenu molbu sam vidila kroz zivot kako ljudi svjedoce je za nepravdu,svakome se vrati.
- S4mpion
#3583 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.505sCrtom wrote:evolucija. ili ti mislis da je i kod njih bio poslanik koji je sve lijepo objasnio?Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
-
5 0 5
#3584 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nije problem da on vjeruje. prihvatam da vjeruje, ali ne znam na osnovu cega vjeruje. a onda dolazimo do drugog pitanja. zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? ima li neki racionalni odgovor na to? zasto je bog odredio tako surov zivotni ciklus za jednu vrstu? znam da ne znas, i znam da bi odgovorio "samo bog zna", ali ne prihvatam tako jeftin odgovor, jer ustvri i nije promisljeni odgovor. vise kao ignorantnost. recimo, zasto grmi. samo bog zna. covjek se u medjuvremenu potrudio pa i on zna. tako i ovo. potrudi se pa mi probaj odgovoriti.S4mpion wrote: Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
- animals
#3585 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Towelie wrote:Programiran je, isto kao i bubasvaba. Prvi od strane coveka, drugi od strane Boga.dustaban wrote:Vidi nesta, mene jos vise fascinira vodokotlic. Odakle njemu takva vrsta ZNANJA da zna kad treba zavrnuti vodu?!Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
vidi se da je evolucija i na nekima zakazala..
- S4mpion
#3586 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"505sCrtom wrote:nije problem da on vjeruje. prihvatam da vjeruje, ali ne znam na osnovu cega vjeruje. a onda dolazimo do drugog pitanja. zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? ima li neki racionalni odgovor na to? zasto je bog odredio tako surov zivotni ciklus za jednu vrstu? znam da ne znas, i znam da bi odgovorio "samo bog zna", ali ne prihvatam tako jeftin odgovor, jer ustvri i nije promisljeni odgovor. vise kao ignorantnost. recimo, zasto grmi. samo bog zna. covjek se u medjuvremenu potrudio pa i on zna. tako i ovo. potrudi se pa mi probaj odgovoriti.S4mpion wrote: Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
- animals
#3587 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa ne znas ni ti , samo se nadas da znas..S4mpion wrote:Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"505sCrtom wrote:nije problem da on vjeruje. prihvatam da vjeruje, ali ne znam na osnovu cega vjeruje. a onda dolazimo do drugog pitanja. zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? ima li neki racionalni odgovor na to? zasto je bog odredio tako surov zivotni ciklus za jednu vrstu? znam da ne znas, i znam da bi odgovorio "samo bog zna", ali ne prihvatam tako jeftin odgovor, jer ustvri i nije promisljeni odgovor. vise kao ignorantnost. recimo, zasto grmi. samo bog zna. covjek se u medjuvremenu potrudio pa i on zna. tako i ovo. potrudi se pa mi probaj odgovoriti.S4mpion wrote: Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
- NIN
#3588 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dustaban je dao upravo onaj odgovor, totalno losu paralelu s vodokotlicem, koji si ocekivao jer Dustaban i nije bas s evolucijom i biologijom na ti.Towelie wrote:Programiran je, isto kao i bubasvaba. Prvi od strane coveka, drugi od strane Boga.dustaban wrote:Vidi nesta, mene jos vise fascinira vodokotlic. Odakle njemu takva vrsta ZNANJA da zna kad treba zavrnuti vodu?!Towelie wrote: Meni je jedan detalj zapao za oko u ovom videu a to je da beba bubasvabe jede roditelja iznutra po tacno odredjenom redosledu da ovaj ne bi umro. Zanima me odakle takva vrsta znanja jednom insektu?
To sto se desava u nekim vrstama je plod evolucije jer da nije tako, vrsta bi davno izumrla. Te stvari koje su nama cudne su posljedica jako logicnih prirodnih mehanizama koje omogucavaju vrsti da prezivi, gdje jedinka tezi da napravi sto vise potomaka. Sve sto vrsti steti biva selektivno odstranjeno, vremenom.
Slicno bi se neki vanzemaljac zacudio muskim bradavicama koje, brat bratu, nicem ne sluze ali s evolutivnog aspekta itekako imaju svoju logiku.
- S4mpion
#3589 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa zato i rekoh, ateista VJERUJE u jedno, ja VJERUJEM u drugo.animals wrote:Pa ne znas ni ti , samo se nadas da znas..S4mpion wrote:
Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"
- NIN
#3590 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ateista, barem onaj kakav sam ja, ne vjeruje! Protumaci porijeklo termina ateizam i bit ce ti jasnije. To sto ti zelis poistiovjetiti i racionalizovati svoju teznju ka vjerovanju, u druge, mislim da je problem u tebi, a problem je u nesigurnosti tvog uvjerenja.S4mpion wrote:Pa zato i rekoh, ateista VJERUJE u jedno, ja VJERUJEM u drugo.
-
5 0 5
#3591 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
odgovori mi samo na ovo jedno pitanje. kako god da dodjes do odgovora. ali molim te, odgovori na direktno pitanje. ne moras pametovati s kontra pitanjima.S4mpion wrote:Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"505sCrtom wrote:zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke?S4mpion wrote: Ako ti VJERUJEŠ da je to rezultat evolucije, nije problem ni da on VJERUJE da je to rezultat Božijeg stvaranja.
- S4mpion
#3592 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.NIN wrote:Ateista, barem onaj kakav sam ja, ne vjeruje!S4mpion wrote:Pa zato i rekoh, ateista VJERUJE u jedno, ja VJERUJEM u drugo.
- S4mpion
#3593 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
505sCrtom wrote:odgovori mi samo na ovo jedno pitanje. kako god da dodjes do odgovora. ali molim te, odgovori na direktno pitanje. ne moras pametovati s kontra pitanjima.S4mpion wrote: Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"
Ne moramo uopšte uzimati za primjer bubašvabe, uzmimo za primjer ženu, je li ona na mukama kada rađa? Šta misliš? Iz kojeg razloga se više puta odluči na te muke? Je li dobit veća od žrtve? Pitaj to žene koje imaju djecu, pitaj i one koje bi željele djecu, a ne mogu ih imati, daće ti najbolji mogući odgovor, puno bolji od mog.zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke?
- drug_profi
#3594 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
cuj vjeruje u nevjerovanje?

- NIN
#3595 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znam sta zelis reci ali to je apologetska suplja!S4mpion wrote:Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.NIN wrote:Ateista, barem onaj kakav sam ja, ne vjeruje!S4mpion wrote:Pa zato i rekoh, ateista VJERUJE u jedno, ja VJERUJEM u drugo.
Vjerujem ja u mnogo sto sta kao, recimo, da ce real dobit barcelonu i tako to. Ali, nije to isti koncept vjerovanja, a to i moj malac sa 6 godina konta!
Ja ne uzimam u obzir postojanje tog tvog boga, a nije da vjerujem da ne postoji. To je supljiranje ala 'nije ba da ne vjerujes da postoji nego vjerujes da ne postoji', ma nemoj!
Shvati, ja ne vjerujem i to je poenta!
-
5 0 5
#3596 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
hehehe. e jesi mutljaros. dobro sam ti rekao juce da si tup k'o zvijezda. pa sto ne odgovoris direktno ma moje pitanje. ne zanimaju me tvoje usporedbe. konkrentna situacija, konkrentno pitanje, vec ga dva puta zaobilazis totalno nerelavantnim stvarima. dakle, zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? odgovor: zato sto...S4mpion wrote:505sCrtom wrote:odgovori mi samo na ovo jedno pitanje. kako god da dodjes do odgovora. ali molim te, odgovori na direktno pitanje. ne moras pametovati s kontra pitanjima.S4mpion wrote: Na isti problem nailazimo i u tvom slučaju, imaš teoriju, koja se fino poklapa sa trenutno raspoloživim činjenicama, ali stoji u zraku, jer na pitanje: "Odakle taj složeni sistem, gdje je njegov početak?" odgovora nema. Može i vjernik vjerovati da je taj složeni sistem rezultat evolucije kojom je upravljao Bog, ali pravo pitanje je "Gdje je početak?"Ne moramo uopšte uzimati za primjer bubašvabe, uzmimo za primjer ženu, je li ona na mukama kada rađa? Šta misliš? Iz kojeg razloga se više puta odluči na te muke? Je li dobit veća od žrtve? Pitaj to žene koje imaju djecu, pitaj i one koje bi željele djecu, a ne mogu ih imati, daće ti najbolji mogući odgovor, puno bolji od mog.zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke?
- S4mpion
#3597 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
... ili da je sve nastalo slučajno(npr) ili možda da je materija oduvijek?NIN wrote:Znam sta zelis reci ali to je apologetska suplja!S4mpion wrote: Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.
Vjerujem ja u mnogo sto sta kao, recimo, da ce real dobit barcelonu i tako to.
O ovome ti pričam. To je koncept vjerovanja o kojem ti govorim.
- S4mpion
#3598 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Je li fino biti nekulturan i nekoga nazivati tupim? Ja, kao vjernik, ti mogu poslužiti kao primjer kako treba da se ponašaš. Meni nije potrebno to da nekoga vrijeđam kako bih sebe uzdigao, jer znam ko sam i koliko vrijedim, ko ne zna, neka vrijeđa.505sCrtom wrote:hehehe. e jesi mutljaros. dobro sam ti rekao juce da si tup k'o zvijezda. pa sto ne odgovoris direktno ma moje pitanje. ne zanimaju me tvoje usporedbe. konkrentna situacija, konkrentno pitanje, vec ga dva puta zaobilazis totalno nerelavantnim stvarima. dakle, zasto bi bog stavio jedno zivo bice na takve muke? odgovor: zato sto...S4mpion wrote:
Ne moramo uopšte uzimati za primjer bubašvabe, uzmimo za primjer ženu, je li ona na mukama kada rađa? Šta misliš? Iz kojeg razloga se više puta odluči na te muke? Je li dobit veća od žrtve? Pitaj to žene koje imaju djecu, pitaj i one koje bi željele djecu, a ne mogu ih imati, daće ti najbolji mogući odgovor, puno bolji od mog.
A sad, hajde ti polahko na hlađenje, isfrustrirao sam te opet.
- drug_profi
#3599 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kako ti brkas stvari to je nevjerovatno.
Atista ne vjeruje ni u sta. AKo ima pitanje potrazi najnoviji odgovor nauke na tu temu. Normalno da prihvata taj odgovor u onoj mjeri u kojoj je i naucno prihvacen.
Nikako da shvatis ni ti ni slicni tebi da nama ne treba odgovor na svako pitanje i da smo zadovoljni i sa "ne znam".
Atista ne vjeruje ni u sta. AKo ima pitanje potrazi najnoviji odgovor nauke na tu temu. Normalno da prihvata taj odgovor u onoj mjeri u kojoj je i naucno prihvacen.
Nikako da shvatis ni ti ni slicni tebi da nama ne treba odgovor na svako pitanje i da smo zadovoljni i sa "ne znam".
- NIN
#3600 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije isto pricati o buducnosti i onome sto se vec desilo, a to je osnova u matematici i statistici. Nemam snage te ucit nauci, teska je, jebat ga.S4mpion wrote:... ili da je sve nastalo slučajno(npr) ili možda da je materija oduvijek?NIN wrote:Znam sta zelis reci ali to je apologetska suplja!S4mpion wrote: Vjeruje u neki scenarij koji isključuje Višu Silu, eto.
Vjerujem ja u mnogo sto sta kao, recimo, da ce real dobit barcelonu i tako to.
O ovome ti pričam. To je koncept vjerovanja o kojem ti govorim.