Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#3551 Re: Gras all about

Post by man_464 »

tempuser wrote:Sta kaze, nema sta da se prizna da radi u grasu?!?!?! :lol:

Evo tebi jedna odluka da te podsjeti kakvi ste paraziti!
Cijena goriva u martu 2017. je bila 1,96, znaci Himzanija je 2 god dobivao cca 200 KM goriva mjesecno dzaba od Grasa! Bas onda cudi sto se sindikat pobunio protiv postavljanja prinudnog upravnika!

Image
A odluku kako vidimo nije potpisao prinudni upravnik.
:lol:

I moram ti reć, hej kolega nemoj da ova dokumenta iz Grasa slikamo, ostacemo bez posla. :lol:
tempuser

#3552 Re: Gras all about

Post by tempuser »

Papir sve govori, nije bitno ko ga je potpisao, a ti grasovac mozes pjevat borbene...
Tesla Edison

#3553 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

Obratite pažnju na "saobraČaj", "polovanju",...

Kad je uprava ovako nepismena, gubitak koji ide ka milijardi KM i ne čudi toliko.
славянин

#3554 Re: Gras all about

Post by славянин »

TESLA_EDISON wrote:Obratite pažnju na "saobraČaj", "polovanju",...

Kad je uprava ovako nepismena, gubitak koji ide ka milijardi KM i ne čudi toliko.
207 godine. ovo je dokaz da je GRAS prvo javno preduzece na svijetu sa tradicijom :lol:
man_464

#3555 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Uskoro još 10 tramvaja iz Turske.
Uskoro dolazi 7 zglobnih trolejbusa, tender prošao.

A izgleda da kad se centro konačno uvalio na kombi linije sad je pustio Sejari da prođe tender za 17 novih kombija. :bih:
trambusek88

#3556 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Za tramvaje je najavio Avdo Vatrić, ali to treba uzeti s rezervom jer su iz vlade najavili da neće više biti prihvatanja prastarih donacija.

Već su ranijih godina najavljivane pa odbijene donacije iz Graza i Haga...
S tim da je kod ovih prednost što se radi o tipu kojeg imamo u voznom parku.
insaneinthebrain

#3557 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

one turske krntije treba samo na otpad ili zeljezaru da ih rastave. ne primati onakve tramvaje
tempuser

#3558 Re: Gras all about

Post by tempuser »

Jel se ja ovo varam ili graslije pokusavaju sadaku prodat pod poslovni uspjeh??!?! :lol: :lol: :lol:
thekupus

#3559 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Zašto bi tramvaje odbijali, kad nam svaki koji je refurbished može pomoći? Nadam se da se ta vladina zabrana odnosi na autobuse, koji su veliki zagađivači kad su stari. Tramvaji nemaju veze sa zagađenjem, osim što pomažu da se smanji.
man_464

#3560 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Tramvaji su zaista prastari.
1963-1966 godiste. Ima samo mozda nade da dodje neki s klimama koje su ugrađene u njih u Turskoj.

Tu nemam drugi komentar. Ali stanje pruge ne dozvoljava bilo kakav tramvaj novije generacije sa krutim postoljima na modulima. Stanje pruge nam postepeno uništava i obrtna postolja na nasim vozilima.

Vozila su velikog kapaciteta, polovna, jer nama nema smisla kupiti novo jer to bude isarano i izlupano za 5 dana. Jedina nesreća je da su polijeni jer su "nabaždareni" da rade na 750V, a nasa mreža je 600V.

Dobro ce nam doci ako dodju. Nista od novih tramvaja dok se pruga ne sredi. Treba samo zavrsiti planiranu fazu modernizacije čeških u satra i time zaključiti farsu zvanu SATRA.

Trole što prije jer ovi grobovi umiru polako. Ima ih 25 max. I ima pokvarenih. Ovih 7 ce samo sanirati stanje. Tu bez jos 10 voznih jedinica nema znacajnog poboljšanja.

Eh kod minibusa 17 komada je znacajno poboljsanje. Ali radni vijek takvih vozila nije dug. 17 ovih i ima jos 15 da rade, 5 najgorih sahraniti i ne spustati ispod 25 nikad. I opet fali jos 15 komada, ali svakako sad cts vozika gore pa ce ovih biti taman.

Mislim da ce sada biti igre bez granica kad krene ulijetanje po linijama.
trambusek88

#3561 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Malo je pitanje i hoće li elektrovučne podstanice moći primiti više GT8 tramvaja jer vuku dosta struje (ako može super), ali ako dođu ovi s klimom mogli bi zamijeniti ove što trenutno voze.
Opet, prednost je što se radi o generalno remontovanim vozilima, bar ovih prvih 20.

Bio je i raspisan tender za nabavku nekoliko polovnih tramvaja po cijeni nekih 70.000KM, mislim da se ciljalo na Beč, jer sam čuo da prodaju tramvaje haman na kilo.
Ako opet padne tender vjerovatno ga neće više raspisivati.

Što se tiče trolejbusa, slažem se sa @man_464 tu bi u narednom periodu najviše trebalo uložiti.
Jedino što valja je 9 trolejbusa iz Ženeve iako i oni imaju preko 30 godina, ali su možda i najpouzdaniji trolejbusi ikad, iako već oronulo izgledaju jer su urnisani grafitima i izvana i iznutra, i oglabanih sjedišta, ručica, kedera od strane srednjoškolaca.
Sve drugo je zrelo za otpada. MAN-ovi pogotovo.
Ovih 7 će dosta modernizovati trolejbuski saobraćaj, ali pod hitno treba nabaviti još takvih trolejbusa.
Last edited by trambusek88 on 04/02/2019 09:52, edited 1 time in total.
Nisrin

#3562 Re: Gras all about

Post by Nisrin »

Meni stvarno nije jasna ova nasa stoka..kako onako isaraju, isprljaju, UNISTE tramvaje i inace sva vozila OSIM KOMERCIJALE I MINIBUSEVA CENTROTRANSA?! Svakako je previse zaposlenih u GRASu, neka uvijek bude neko kao neka kontrola u SVAKOM tramvaju, nema ih vise od 30-40dnevno da voze...i da se stane vandalizmu u kraj...bas smo prava stoka!
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3563 Re: Gras all about

Post by Pitar sa Kariba »

- GENERALNI REMONT TRAMVAJSKE PRUGE: 10-15 MILIJUNA KM po kilometru (dvokolosiječna pruga)
Nikako ne kontam ovu cijenu za rekonstrukciju?! Pa izgradnja km autoputa u nizinskim predjelima ispade jeftinija?!
trambusek88

#3564 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Kod nas je 2012 remont 2 km jednokolosječne pruge na asfaltnoj dionici koštao 6 miliona KM.
Na zelenom pojasu trebalo bi da bude jeftinije.

Mada, Dresdener je i tada upozoravao da je to nedovoljno za pravi kvalitetni remont koji bi omogućio neki puni vijek pruge, mada što se mene tiče, neka bude i polovičan vijek jer je i to bolje od sadašnjeg stanja koje je takvo da drastično usporava saobraćaj, oštećuje vozila, i što je najgore ugrožava živote putnika.
cyber1921

#3565 Re: Gras all about

Post by cyber1921 »

Ima li neko iskustvo sa kaznama ? Danas su me uhvatili bez karte i trazili da platim 26KM ili lafo 160 na adresu. Ja rekao saljite na adresu, oni se uznemirili nagovarali me doslovno da odma platim sto sam odbio. Nakon par minuta govori reva zvat cu policiju reko zovi. Nikakva policija nije dosla, nego drugi reva koji je doslovno glumio da je policajac i dao mi potvrdu da mogu u narednih 8 dana platit kaznu od 26KM ili ce mi blokirat CIPS i na adresu poslat kaznu od 50KM.
nlt

#3566 Re: Gras all about

Post by nlt »

ja sam čuo da neki ljudi u tramvaju pričaju da ne mogu auto registrovati imaju neku GRASovu kaznu od prije 4-5 godina
Tesla Edison

#3567 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

Nisrin wrote:Meni stvarno nije jasna ova nasa stoka..kako onako isaraju, isprljaju, UNISTE tramvaje i inace sva vozila OSIM KOMERCIJALE I MINIBUSEVA CENTROTRANSA?! Svakako je previse zaposlenih u GRASu, neka uvijek bude neko kao neka kontrola u SVAKOM tramvaju, nema ih vise od 30-40dnevno da voze...i da se stane vandalizmu u kraj...bas smo prava stoka!
Nemoj tako. To je naša zlatna omladina. Treba ulagati u njih i ne treba im zamjerati. Malo išaraju, polome pa šta? Bitno je da voze jer još niko nije motor pokvario.

Kažu odlazi omladina, odlaze u Njemačku. Ma nek idu u p.... materinu samo da ih ne gledam ovdje. Babo ima nađe posao, zauzimaju radna mjesta,... Samo neka idu, što ih je manje, biće nam bolje
man_464

#3568 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Vezano za tramvaje iz Beča. Oni su isto u poznim godinama ali si pouzdani i kvalitetni. I takvih 7 par komada nam ne bi skodilo.

Trola treba jos 10, sve manove treba sahraniti jer je ono cirkus opšti. Hesovi iz saint gallena mogu jos provozati par godina i fajront.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3569 Re: Gras all about

Post by konektovan »

man_464 wrote:Vezano za tramvaje iz Beča. Oni su isto u poznim godinama ali si pouzdani i kvalitetni. I takvih 7 par komada nam ne bi skodilo.

Trola treba jos 10, sve manove treba sahraniti jer je ono cirkus opšti. Hesovi iz saint gallena mogu jos provozati par godina i fajront.
Ovi zadnji iz Geneve još izgledaju koliko toliko zdravo, ovzirom na starost, cak vrlo dobro.
vješalica

#3570 Re: Gras all about

Post by vješalica »

TESLA_EDISON wrote:
Nisrin wrote:Meni stvarno nije jasna ova nasa stoka..kako onako isaraju, isprljaju, UNISTE tramvaje i inace sva vozila OSIM KOMERCIJALE I MINIBUSEVA CENTROTRANSA?! Svakako je previse zaposlenih u GRASu, neka uvijek bude neko kao neka kontrola u SVAKOM tramvaju, nema ih vise od 30-40dnevno da voze...i da se stane vandalizmu u kraj...bas smo prava stoka!
Nemoj tako. To je naša zlatna omladina. Treba ulagati u njih i ne treba im zamjerati. Malo išaraju, polome pa šta? Bitno je da voze jer još niko nije motor pokvario.

Kažu odlazi omladina, odlaze u Njemačku. Ma nek idu u p.... materinu samo da ih ne gledam ovdje. Babo ima nađe posao, zauzimaju radna mjesta,... Samo neka idu, što ih je manje, biće nam bolje

Ja sam davno rekla da se u nekomercijalnim linijama voza socijalni sloj drustva koji :
Ne placa kartu
Ne placa i sjebava
Placa udio u karti
Placa i sjebava

Razularena bagra iz srednjih i osnovnih skola saraju,cijepaju sjedista,razvaljuju vrata i slicno
Onda pjandure,smrdljivi kreteni i slicno,dosadni penzosi,olos i bagra narkomanska,
U komercijali se voza koliko toliko uljudan ozbiljan svijet koji se vraca sa posla plati kartu i cao
insaneinthebrain

#3571 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

ima li kakve nade za novim autobusima. ove turske krntije su pocele ici na neku stvar :-)
man_464

#3572 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Za utjehu:

Nece ih vise dolaziti.

A neki novi ganz autobusi teško.
Nisrin

#3573 Re: Gras all about

Post by Nisrin »

vješalica wrote:
Ja sam davno rekla da se u nekomercijalnim linijama voza socijalni sloj drustva koji :
Ne placa kartu
Ne placa i sjebava
Placa udio u karti
Placa i sjebava

Razularena bagra iz srednjih i osnovnih skola saraju,cijepaju sjedista,razvaljuju vrata i slicno
Onda pjandure,smrdljivi kreteni i slicno,dosadni penzosi,olos i bagra narkomanska,
U komercijali se voza koliko toliko uljudan ozbiljan svijet koji se vraca sa posla plati kartu i cao

Tacno, ali napr meni posao 5 stanica od stana i sto bih isla autom kad mi je cak i "brze" tramvajem, psoebno kada je spica...zasto ja koja placam radnicki kupon moram ispastati radi gore nabrojanih..svugdje u svijetu javnim prevozom se VOZE SVI...samo kod nas najveci olos...
Dobro bi bilo da hoce neko preuzeti tramvajski saobracaj pa barem da to srede...
Komercijala je druga prica, nazalost, ogranicena na Dobrinju...

A ponekad bi se mogao i ocistiti tramvaj, jer svaki je Boze sacuvaj...i neka stave po jednog revizora da uvijek nadgleda situaciju u istom i manje ce biti unistavanja i cega sve ne..mada sam primijetila dosta psihickih slucajeva u zadnje vrijeme po tramvajima...da li su ti ljudi na terapijama ili su nelijeceni sizofrenicari/dusevni bolesnici itd ne znam, ali se strasno ponasaju mnogi...
trambusek88

#3574 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

insaneinthebrain wrote:ima li kakve nade za novim autobusima. ove turske krntije su pocele ici na neku stvar :-)
Oni iz prve donacije 2014 su tanki i dosta ih je u rashodu, što se tiče ovih što su došli 2016 i 2018, bolje su remontovani, pouzdani su i svi su na broju.

Imaju mana, ali drže se.

Ja sam za to da se prvo krene odmah u nabavku još jedne serije trolejbusa ako bude para jer ovih 7 neće biti dovoljno... Mislim biće za kratko, i dok su na broju svi postojeći trolejbusi, ali ovo što imamo je debelo izraubovano.
paleoconservative

#3575 Re: Gras all about

Post by paleoconservative »

TESLA_EDISON wrote:

Legendo, babini sinovi se ne voze polutruhlim tramvajima...Da, osudjujem supke sto unistavaju i saraju oko sebe, al umjesto da privucemo pametnu omladinu mi ih tjeramo, nek idu, jebite se. Bravo, bas onako pametan, empatican i intelektualan pristup :thumbup:
Post Reply