Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
BlackCaviar

#3551 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Matzan wrote:Pozdrav svima koji prate ovu temu, pogotovo za ovih par strastvenih kolekcionara :)
Planirao sam da se ponovim u narednom periodu sa novim satom, i dugo vremena mi je Festina bila na piku, konkretno ovaj model:
http://www.jewelsandcomplements.com/346 ... 6881-4.jpg

Nakon malo istraživanja ostalih modela, ovaj je daleko iznad svih ostalih:
http://www.jomashop.com/citizen-watch-at4008-51e.html

Koliko se ja (laički) razumijem, ovaj Citizen je klasa iznad Festine i sličnih satova? Cijena mu je inače 595 $, ali sam našao na jomashop-u 300$ (link postavljen iznad). Da li je neko naručivao sa te stranice, da li su satovi 100% autentični i nekorišteni?

Također, ukoliko neko zna kolekcionara koji bi bio zainteresovan za kupovinu ženskog sata (slika ispod), marka Ebel, neka se javi na PP. :)
http://www.ashford.com/images/catalog/e ... 25_FXA.jpg

LP
Pozdrav i tebi. Pored Citizena nemoj ni gledati na tzv. Invictu. Za jomashop znam, licnog iskustva nemam ali zgooglaj pa vidi sta vele, mada mislim da ne bi trebalo biti problema. I da, ocekuj na tu cijenu i carinu plus ostale dadzbine ako sat narucujes ovdje kod nas.
BlackCaviar

#3552 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

iceman ze wrote:
Norm wrote:
iceman ze wrote:Ako sat kasni minutu po danu, sta bi moglo biti. U pitanju je Seiko SKX007J1.Hvala.
Nista zabrinjavajuce, kada je zadnji put servisiran (ciscen)?
Kupljen prije manje od godinu dana. Nije u proteklom periodu.
Jesi li sredio sat?
Norm

#3553 Re: Satovi

Post by Norm »

BlackCaviar wrote:

Da, kod Tissota je, ako se ne varam, elektronski mehanizam gdje je nemirnica "dvospratna" s parom magneta na sebi, a izmedju tockova nemirnice su dvije zavojnice, u jednoj se inducira napon koji otvara tranzistor a druga onda stvorenim magnetnim poljem u sebi "drmne" nemirnicu. A steta za Bulovu, danas eto prave te ultrakvarcne zbog trzista, a viljuska je meni puno interesantnija nakon citanja. Gledas sat i kontas da se ona i ne mrda, a zapravo se trese da se covjeku zamanta.
Kvarcne sam isto tako citao i tu sam se iznenadio dosta visokom frekvencijom deformisanja onog malog kvarca kad mu se dovede struja. Ali opet, viljuska kod Bulove mi je interesantnija :D
Gdje se stima njen mehanizam?
...to je jos ranija inacica quartz-a, sa 'elektromagnetnom' nemirnicom, kod Bulove nemas nemirnicu nego elektromagnete koji pokrecu (vibriraju) viljusku koja vibracijama (lijevo-desno) preko malih polugica pokrece zupcanik...e te dvije male (mikroskopske) polugice na cijim se krajevima nalaze mali (mikroskopske velicine) rubisi sluze za stimanje...evo ti link pa pokusaj skontati...
https://www.youtube.com/watch?v=ZkNxkhODX6I
https://www.youtube.com/watch?v=wOfN6GapcJA...na ovom na 0:26 imas uvecano te polugice i dva 'pipka' pomocu kojih se stima ugao polugica kojim nalijezu na zupcanik sto utice na tacnost...
BlackCaviar

#3554 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Norm wrote:
...to je jos ranija inacica quartz-a, sa 'elektromagnetnom' nemirnicom, kod Bulove nemas nemirnicu nego elektromagnete koji pokrecu (vibriraju) viljusku koja vibracijama (lijevo-desno) preko malih polugica pokrece zupcanik...e te dvije male (mikroskopske) polugice na cijim se krajevima nalaze mali (mikroskopske velicine) rubisi sluze za stimanje...evo ti link pa pokusaj skontati...
https://www.youtube.com/watch?v=ZkNxkhODX6I
Gledao sam to, i sad mi je sinulo na šta misliš :mrgreen: U ovoj knjigi nije to spomenuto, ali sam taj podatak našao na netu negdje pa sam ga i smetnuo. Na toj poluzi je rubis i štimanjem ugla poluga pravi veći ili manji pomak pri guranju zupčanika

Image

Image

Image

Da li je potrebno mijenjati često taj rubis na poluzi koja je kočnica jer ipak 360 zuba u sekundi struže od njega?
Last edited by BlackCaviar on 01/03/2016 21:24, edited 2 times in total.
BlackCaviar

#3555 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

dupli
Norm

#3556 Re: Satovi

Post by Norm »

...iskren da budem ja jos nisam cuo da je iko uspio promjeniti samo taj rubis...obicno se mijenjaju poluge ili cak cijela viljuska sa polugama...mozda nekad dok je bilo vise tih mehanizama i starih majstora da su to i radili...mozda negdje u Bulovinom servisu, ali mozes misliti koliko to sada kosta...
BlackCaviar

#3557 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Norm wrote:...iskren da budem ja jos nisam cuo da je iko uspio promjeniti samo taj rubis...obicno se mijenjaju poluge ili cak cijela viljuska sa polugama...mozda nekad dok je bilo vise tih mehanizama i starih majstora da su to i radili...mozda negdje u Bulovinom servisu, ali mozes misliti koliko to sada kosta...
Baš gledam cijene dijelova po ebayu... Ali zanimljivo je vidjeti različite principe rada a svi imaju istu svrhu :thumbup:
Matzan

#3558 Re: Satovi

Post by Matzan »

@Peppermint_31 - hvala lijepo na nalazenju jeftinije varijante i promo code-a. :) Narucen ovaj model Citizen at4008-51e.
@BlackCaviar - Probao sam Festinu i Citizen model slican ovome, jer ovaj je za americko trziste, i nije bilo dileme. Jedino je bila dilema titanium (at4010) ili SS (at4008) model, ipak sam SS uzeo sad za pocetak. :)
Posiljka ce u USA, pa ce rodbina prebaciti to, tako da izbjegnem ovu nasu bagru i carinjenja.
pepermint31

#3559 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Matzan wrote:@Peppermint_31 - hvala lijepo na nalazenju jeftinije varijante i promo code-a. :) Narucen ovaj model Citizen at4008-51e.
@BlackCaviar - Probao sam Festinu i Citizen model slican ovome, jer ovaj je za americko trziste, i nije bilo dileme. Jedino je bila dilema titanium (at4010) ili SS (at4008) model, ipak sam SS uzeo sad za pocetak. :)
Posiljka ce u USA, pa ce rodbina prebaciti to, tako da izbjegnem ovu nasu bagru i carinjenja.
Ja sam preko Jacobtimea već naručivao i to 3 sata. Kad smo već kod Citizena ovaj je sat od njih mada sam promjenio narukvicu sa ovom narandzastom.

Image
sheilak

#3560 Re: Satovi

Post by sheilak »

ako se neko sjeca, prije nekog vremena pitala sam za preporuku za ronilacki sat.

decko se odlucio za mares puck pro (169€), ebay italija. solidan je i njemu kao (jos uvijek pocetniku) ima sve potrebno.

postavim sliku kasnije.

hvala za sve preporuke :)
BlackCaviar

#3561 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

sheilak wrote:ako se neko sjeca, prije nekog vremena pitala sam za preporuku za ronilacki sat.

decko se odlucio za mares puck pro (169€), ebay italija. solidan je i njemu kao (jos uvijek pocetniku) ima sve potrebno.

postavim sliku kasnije.

Nek mu je sretno u ronjanju :thumbup:
pepermint31

#3562 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

sheilak wrote:ako se neko sjeca, prije nekog vremena pitala sam za preporuku za ronilacki sat.

postavim sliku kasnije.

Postavi sliku kad budeš mogla da vidimo!
Anonimna Lutrija

#3563 Re: Satovi

Post by Anonimna Lutrija »

Talijanski sklad...

Image
Urbana

#3564 Re: Satovi

Post by Urbana »

Da li mi neko moze preporuciti sajdziju u Tuzli za sredjivanje starih satova?
Kupila sam par vintage satova (Zim, Vostok, Fero Feldman) i rado bi ih nosila ali ih treba ocistiti. Svi rade.
BlackCaviar

#3565 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Urbana wrote:Da li mi neko moze preporuciti sajdziju u Tuzli za sredjivanje starih satova?
Kupila sam par vintage satova (Zim, Vostok, Fero Feldman) i rado bi ih nosila ali ih treba ocistiti. Svi rade.
Nubara? :)

Misliš na čišćenje mehanizma ili kućišta? Nažalost, ne znam nijednog urara u Tuzli, ali raspitaj se na podforumu Sjeveroistočna Bosna ako već nisi, vjerovatno će neko već znati gdje ima stariji urar koji bi se prihvatio tog posla.
Vostok i Fero Feldman su ti :thumbup: , jedino je FF malo više izjeden s donje strane nažalost.
Urbana

#3566 Re:Satovi

Post by Urbana »

:thumbup: Premetaljka :lol:

Je, on je u najgorem stanju a Vostok bi mogao na ruku i sutra.

A ne znam, nova sam u tome. Pretpostavljam da ne bi bilo lose da ih neko otvori, malo pocisti. Ja ih mogu samo cistiti spolja.
Vostok oba rade ok, FF kasni.

Bas su mi interesantni, mozda zato sto su prvi.

Raspitacu se jos malo, nije da je zurba.
BlackCaviar

#3567 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Najprije bi ih trebala odnijeti da se mehanizam očisti i podmaže jer su oni sad suhi i navijanjem možeš samo štetu napraviti. Ja bih Vostoka odnio. Aj удачи :D i metni koju sliku kad završiš nekog.
lajk

#3568 Re: Satovi

Post by lajk »

Nemoj da se smijete :lol: ;-)

Treba mi muski sat na poklon, mogu izdvojiti 50-70KM ? Sta za preporucit i gdje ? Hvala unaprijed :kiss:

Cijena ovih odprilike ?

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3569 Re: Satovi

Post by konektovan »

lajk wrote:Nemoj da se smijete :lol: ;-)

Treba mi muski sat na poklon, mogu izdvojiti 50-70KM ? Sta za preporucit i gdje ? Hvala unaprijed :kiss:

Cijena ovih odprilike ?

Image

Taman tako i dodju, ja vidio da inoma u importane centru prodaje Q&Q satove.
vesela_sveska

#3570 Re: Satovi

Post by vesela_sveska »

Image
gnjev

#3571 Re: Satovi

Post by gnjev »

bling bling
zgiba

#3572 Re: Satovi

Post by zgiba »

Image

Nabavila nedavno i sretna kao malo dijete sa novom igrackom :-D
BlackCaviar

#3573 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

zgiba wrote:Image

Nabavila nedavno i sretna kao malo dijete sa novom igrackom :-D
Prelijep Bambino, imaš li kakvih svojih slika da postaš ovdje? Odakle si naručila?
zgiba

#3574 Re: Satovi

Post by zgiba »

Image

Image

Image

Evo par mojih slicica. Narucila sam ga preko stranice http://www.seriouswatches.com/
pepermint31

#3575 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Predobar sat, klasik...
Post Reply