Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- GandalfSivi
#35426 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Nije to to, merak ih je okretati uz mezu. A sto se kombinacije tice, da nisam iskoristio ananas, morao bih ga baciti, pa mi usput bilo...
P.S. Kestenje im je bruka skupo, moram naci ima li kakva suma u blizini...
- Ramzess Veliki
#35427 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Slabo nekog mesa osim one Gandalfove hobotnice ... 
-
moonca
#35428 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Da, probala sam dva puta- jednom kuvanje, drugi put u rerni -- ah. nije mi se svidjelo.GandalfSivi wrote:Nije to to, merak ih je okretati uz mezu. A sto se kombinacije tice, da nisam iskoristio ananas, morao bih ga baciti, pa mi usput bilo...
- Nisrin
#35429 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Koliko kod vas iz Cemerike hrana izgleda i djeluje ukusnije, mada imate i daleko bolji izbor svega- mesa, dodataka, voca/povrca...kod nas je vrhunac naci avokado u Merkatoru Lozionicka, i to komad 3-4KM 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#35430 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
EjsssNisrin wrote:Koliko kod vas iz Cemerike hrana izgleda i djeluje ukusnije, mada imate i daleko bolji izbor svega- mesa, dodataka, voca/povrca...kod nas je vrhunac naci avokado u Merkatoru Lozionicka, i to komad 3-4KM
Mesa vala sigurno nemaju bolji izbor.
A i za voće i povrće, ono što je prirodno je žara.
Ti možeš naći jabuke od domaćina na pijaci po marku.
Itd, itd.
Jah, nema egzotičnog povrća....bogme ima, nego ti malo glumiš
- Nisrin
#35431 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Tomahawk11 wrote:
Ejsss![]()
Itd, itd.
Bas da imamo neke cool stejkove, ja ih i ne vidjam...meso kupujem iskljucivo kod Salcina -navodno je domace, ne pada mi napamet za komad bifteka davati 60KM ...Imamo mi voca na pijacama, cak i domaceg ali jabuke, kruske, sljive...od ostalog uvijek ista ponuda- mandarine, narandze, grozdje i to sezonski nam stave...van sezone mozes zaboraviti na bilo sta...a povrce- preslab izbor...ako se svodi kuhanje na krompir, gljive, blitvu, prasu (nema ni nje uvijek), prokule/brokule i kupus, onda OK...zacini isto tako, kao i razni sosovi.
Gledam cesto one kanale tipa kithcen TV i kad vidim sta sve koriste i kako to na kraju izgleda i ne cudi me sto nam je ponuda prilicno siromasna, cak i po restoranima...a sve sto i imamo debelo pretplatimo! Napr konzervu kokosovog mlijeka placam 6KM, nudle tajlandske 4KM, teriyaki sos 8.5KM itd...
- arzuhal
#35432 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
U nas jabuka organska, prelijepa i mirisna istruhnu u travi jer je gospodi mrsko i brat i kupit... A dragulji.Tomahawk11 wrote:EjsssNisrin wrote:Koliko kod vas iz Cemerike hrana izgleda i djeluje ukusnije, mada imate i daleko bolji izbor svega- mesa, dodataka, voca/povrca...kod nas je vrhunac naci avokado u Merkatoru Lozionicka, i to komad 3-4KM![]()
Itd, itd.
- Dori
#35433 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jaranica mi bila tamo sa djecom u ratu...Kaze kupila komad mesa, bacila u tavu on poceo da raste umjesto da se smanjujeNisrin wrote:Koliko kod vas iz Cemerike hrana izgleda i djeluje ukusnije, mada imate i daleko bolji izbor svega- mesa, dodataka, voca/povrca...kod nas je vrhunac naci avokado u Merkatoru Lozionicka, i to komad 3-4KM
Bacila i meso i tavu u kantu
-
shandrprcSA
#35434 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
garant uvaljali meso u voduDori wrote:Jaranica mi bila tamo sa djecom u ratu...Kaze kupila komad mesa, bacila u tavu on poceo da raste umjesto da se smanjujeNisrin wrote:Koliko kod vas iz Cemerike hrana izgleda i djeluje ukusnije, mada imate i daleko bolji izbor svega- mesa, dodataka, voca/povrca...kod nas je vrhunac naci avokado u Merkatoru Lozionicka, i to komad 3-4KM![]()
![]()
Bacila i meso i tavu u kantu
-
Zizi505
#35435 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Imaš itekako dobre hrane kod nas, samo se trebaš bolje informisati gdje je nabaviti.Nisrin wrote:Tomahawk11 wrote:
Ejsss![]()
Itd, itd.
Bas da imamo neke cool stejkove, ja ih i ne vidjam...meso kupujem iskljucivo kod Salcina -navodno je domace, ne pada mi napamet za komad bifteka davati 60KM ...Imamo mi voca na pijacama, cak i domaceg ali jabuke, kruske, sljive...od ostalog uvijek ista ponuda- mandarine, narandze, grozdje i to sezonski nam stave...van sezone mozes zaboraviti na bilo sta...a povrce- preslab izbor...ako se svodi kuhanje na krompir, gljive, blitvu, prasu (nema ni nje uvijek), prokule/brokule i kupus, onda OK...zacini isto tako, kao i razni sosovi.
Gledam cesto one kanale tipa kithcen TV i kad vidim sta sve koriste i kako to na kraju izgleda i ne cudi me sto nam je ponuda prilicno siromasna, cak i po restoranima...a sve sto i imamo debelo pretplatimo! Napr konzervu kokosovog mlijeka placam 6KM, nudle tajlandske 4KM, teriyaki sos 8.5KM itd...
Dobro je meso kod Salčina, samo ima još mesnica gdje je bolji izbor, a i jeftiniji biftek.
A što se tiče naših restorana, nažalost u pravu si, prilično je slab kvalitet ponuđenog.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#35436 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Pa nije Salčin bogomdan.
Koga zanimaju kvalitetne namirnice, ljudi nabavljaju iz prve ruke.
Od mesa, voća, povrća, svega.
Što se tiče egzotičnih vrsta, ima vala svega eno i na pijaci, nekakvih japanskih jabuka, ovog, onog...
I dobro eto nek bude da im je dostupnije i kvalitetnije sa tim egzotičnim, al generalno gledano, za one koji ne ganjaju teryaki soseve, BiH obiluje zdravom i raznovrsnom hranom.
Ima i smeća ko hoće da se hrani, dostupno sve u marketima
Koga zanimaju kvalitetne namirnice, ljudi nabavljaju iz prve ruke.
Od mesa, voća, povrća, svega.
Što se tiče egzotičnih vrsta, ima vala svega eno i na pijaci, nekakvih japanskih jabuka, ovog, onog...
I dobro eto nek bude da im je dostupnije i kvalitetnije sa tim egzotičnim, al generalno gledano, za one koji ne ganjaju teryaki soseve, BiH obiluje zdravom i raznovrsnom hranom.
Ima i smeća ko hoće da se hrani, dostupno sve u marketima
- Nisrin
#35437 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
zizi505 wrote: Imaš itekako dobre hrane kod nas, samo se trebaš bolje informisati gdje je nabaviti.
Dobro je meso kod Salčina, samo ima još mesnica gdje je bolji izbor, a i jeftiniji biftek.
A što se tiče naših restorana, nažalost u pravu si, prilično je slab kvalitet ponuđenog.
Pa ne znam kako vise da se informisem, nama je vrhunac gastronomije Merkator Lozionicka, a za slatkise Heljic koji naplacuje 3x skuplje nego su isti proizvodi na Zapadu...
Bilo je onih prodavnica zdrave organske hrane, ali ljetos je i ona kod Pozorista zatvorena...milion puta sam imala zelju nesto napraviti, neobicnije, pa ili ne mogu nikako naci, ili ga platim masno...posto volim teriyaki nije mi zao dati 8.5KM...
A napr volim bademovo mlijeko, sva bademova mlijeka koja imamo sadrze samo 4% badema, a kostaju 4.5-5KM
Vec dugo ne mogu pronaci bademovo brasno...bilo u DMu, nema vise ni tamo
I nema mi nista smjesnije kad neko kaze kod njih je sve GMO, sve onakvo ovakvo, a mi uvijek prvi po zagadjenosti vazduha...da ne kazem i vode, sta je sa zemljom? Ma ja, sve nam je ogransko i bio
-
Zizi505
#35438 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Proširi malo gastronomske vidike izvan Merkatora
Dobar je, samo ima i drugih mjesta za kupovinu, pogotovo mesa. Ja meso, osim piletine i ribe, ne kupujem u hipermarketima, već u mesnicama (ako te zanima koje su, mogu ti napisati na pp).
A bademo mlijeko, možeš i sama napraviti
Dobar je, samo ima i drugih mjesta za kupovinu, pogotovo mesa. Ja meso, osim piletine i ribe, ne kupujem u hipermarketima, već u mesnicama (ako te zanima koje su, mogu ti napisati na pp).
A bademo mlijeko, možeš i sama napraviti
- GandalfSivi
#35439 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Pokusavate porediti neuporedive stvari. Amerika je ogromna zemlja sa ljudima iz cijelog svijeta koji svi imaju svoje specificnosti, pa tako i klopa i namirnice su nadasve raznovrsne. Ja vjerovatno koristim barem pet puta siru paletu namirnica od prosjecnog Amerikanca, pa sam opet samo vrh zagrebao.
S druge strane Bosna na svoju velicinu ima nadasve raznovrsnu i zanimljivu gastronomsku ponudu, od ruskog kupusa, preko turskih dolmi, njemackih snicli, do mediteranskih specijaliteta. Za zemlju od 3 i po miliona ljudi, to je nevjerovatno bogatstvo. Banalni primjer, pokusajte nekome iz Srbije ili Hrvatske objasniti sta je sogandolma ili bamija, u 90% slucajeva dobijete blijedi pogled, nikada nisu culi za to. Dalje, neke stvari koje se u Bosni uzimaju zdravo za gotovo (kvaliteta namirnica, a iskreno i cijena - pokusajte izbrojati koliko sam kestenja na vatru bacio sinoc, to zadovoljstvo me je kostalo $12) su nesta za sta mi je trebalo dobrih 13 godina zivota ovdje u Americi da nadjem. I ovdje sve to ima, i jabuka koja mirise kao jabuka, i paradajz koji nije vodenast, i dobra teletina (napokon!), i zdrava jaja, ali ja u novcaniku imam 10 visit kartica, sto mesara, sto farmera koji te stvari proizvode, pa onda izvoli ganjati te zajebancije. U pola prodavnica u kojima ja kupujem, ja sam jedina bijela osoba (sto azijske, sto latino, sto arapske prodavnice). Za dobra jaja (guscja) mi nije problem isplanirati vikend tako da u subotu odvojim dva sata voznje ujutro da odem i kupim, dok vecina Amerikanaca kupuje tamo gdje je najjeftinije (Walmart ili Costco). Jedna stvar koja mi se bas svidja u Americi je izbor morksih plodova. Nema skarpine (jos je nisam nasao), ali zato sve i jedna druga riba koju zamislim, nju i nadjem. Sto se svega ostalog tice, Bosna ima i vise nego pristojan izbor, za ono sto volimo i na sta smo navikli.
Anyhow, odoh sada zvati Marco-a, da vidim je li mi nasao glavusu, to jos nisam uspio uganjati, danas bi mogao biti taj dan!!! (Javim se za 15 min)
S druge strane Bosna na svoju velicinu ima nadasve raznovrsnu i zanimljivu gastronomsku ponudu, od ruskog kupusa, preko turskih dolmi, njemackih snicli, do mediteranskih specijaliteta. Za zemlju od 3 i po miliona ljudi, to je nevjerovatno bogatstvo. Banalni primjer, pokusajte nekome iz Srbije ili Hrvatske objasniti sta je sogandolma ili bamija, u 90% slucajeva dobijete blijedi pogled, nikada nisu culi za to. Dalje, neke stvari koje se u Bosni uzimaju zdravo za gotovo (kvaliteta namirnica, a iskreno i cijena - pokusajte izbrojati koliko sam kestenja na vatru bacio sinoc, to zadovoljstvo me je kostalo $12) su nesta za sta mi je trebalo dobrih 13 godina zivota ovdje u Americi da nadjem. I ovdje sve to ima, i jabuka koja mirise kao jabuka, i paradajz koji nije vodenast, i dobra teletina (napokon!), i zdrava jaja, ali ja u novcaniku imam 10 visit kartica, sto mesara, sto farmera koji te stvari proizvode, pa onda izvoli ganjati te zajebancije. U pola prodavnica u kojima ja kupujem, ja sam jedina bijela osoba (sto azijske, sto latino, sto arapske prodavnice). Za dobra jaja (guscja) mi nije problem isplanirati vikend tako da u subotu odvojim dva sata voznje ujutro da odem i kupim, dok vecina Amerikanaca kupuje tamo gdje je najjeftinije (Walmart ili Costco). Jedna stvar koja mi se bas svidja u Americi je izbor morksih plodova. Nema skarpine (jos je nisam nasao), ali zato sve i jedna druga riba koju zamislim, nju i nadjem. Sto se svega ostalog tice, Bosna ima i vise nego pristojan izbor, za ono sto volimo i na sta smo navikli.
Anyhow, odoh sada zvati Marco-a, da vidim je li mi nasao glavusu, to jos nisam uspio uganjati, danas bi mogao biti taj dan!!! (Javim se za 15 min)
- GandalfSivi
#35440 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Mali update, mamu im talijansku, unaprijed naruce sve glavuse koje ovaj mesar ima, moram traziti dalje...
- Jack Be Nimble
#35441 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Janjetina kuhana u crnom vinom.
Ja kestenje u tavi pecem. Ne zezam se vise sa pretisom i rernom. Jaka vatra, skilet i prevrci.
- GandalfSivi
#35442 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dobra, dobra... Kakav ti je ovo prilog, ne mogu nista sem mrkvice skontati?Jack Be Nimble wrote:
Ja kestenje u tavi pecem. Ne zezam se vise sa pretisom i rernom. Jaka vatra, skilet i prevrci.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#35443 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Čovjek od kutlače objasnioGandalfSivi wrote:Pokusavate porediti neuporedive stvari. Amerika je ogromna zemlja sa ljudima iz cijelog svijeta koji svi imaju svoje specificnosti, pa tako i klopa i namirnice su nadasve raznovrsne. Ja vjerovatno koristim barem pet puta siru paletu namirnica od prosjecnog Amerikanca, pa sam opet samo vrh zagrebao.
- Jack Be Nimble
#35444 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Luk, celer i mrkva. A zacinio sa ljutom zelenom paprikom, coliender, cumin, ruzmarin, majcina dusica, oregano, cimet itdGandalfSivi wrote:Dobra, dobra... Kakav ti je ovo prilog, ne mogu nista sem mrkvice skontati?Jack Be Nimble wrote:
Ja domaca jaja uzimam od komsije. Sada postalo cool da svaka druga kuca ima kokosinjac u po grada.
Upoznao sam jednog amera koji ima farmu i stoku, pa nas cetvorica kupimo direkt kravu od njega i on podijeli na cetiri dijela. Od njega dobijemo i glavusu.
A pokraj njegove farme ima cojek imanje puno kestenja. Njemu se to neda kupiti, ali ako kupis sam naplatiti $5 za lb.
- zlo zlo
#35445 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu.
Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
- Dori
#35446 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
GandalfSivi wrote:Mali update, mamu im talijansku, unaprijed naruce sve glavuse koje ovaj mesar ima, moram traziti dalje...
Jack Be Nimble
-
moonca
#35447 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
eh.. nemoj na osnovu dokumenatraca i filmova suditi o necijoj kulturi--- i te kako znaju - pa koliko samo imigranata imamo i etnickih grupa..zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu.Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#35448 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Zato kod masnog na Koševu ne može da faliGandalfSivi wrote:Mali update, mamu im talijansku, unaprijed naruce sve glavuse koje ovaj mesar ima, moram traziti dalje...
- zlo zlo
#35449 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
doku je bio od onog cara koji radi fantastične dokumentarce o takvim stvarima(Moore), pa mu vjerujem.moonca wrote:eh.. nemoj na osnovu dokumenatraca i filmova suditi o necijoj kulturi--- i te kako znaju - pa koliko samo imigranata imamo i etnickih grupa..zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu.Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
Last edited by zlo zlo on 05/11/2019 16:38, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#35450 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
A jug Amerike?zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu.Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.