Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
Jack Be Nimble
Posts: 10381
Joined: 15/01/2010 18:31

#35426 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Jack Be Nimble » 05/11/2019 14:22

Image

Janjetina kuhana u crnom vinom.

Ja kestenje u tavi pecem. Ne zezam se vise sa pretisom i rernom. Jaka vatra, skilet i prevrci.


User avatar
GandalfSivi
Posts: 10223
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35427 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 05/11/2019 14:44

Jack Be Nimble wrote:Image

Janjetina kuhana u crnom vinom.

Ja kestenje u tavi pecem. Ne zezam se vise sa pretisom i rernom. Jaka vatra, skilet i prevrci.
Dobra, dobra... Kakav ti je ovo prilog, ne mogu nista sem mrkvice skontati?

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109721
Joined: 14/08/2009 14:51

#35428 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 05/11/2019 15:04

GandalfSivi wrote:Pokusavate porediti neuporedive stvari. Amerika je ogromna zemlja sa ljudima iz cijelog svijeta koji svi imaju svoje specificnosti, pa tako i klopa i namirnice su nadasve raznovrsne. Ja vjerovatno koristim barem pet puta siru paletu namirnica od prosjecnog Amerikanca, pa sam opet samo vrh zagrebao.
S druge strane Bosna na svoju velicinu ima nadasve raznovrsnu i zanimljivu gastronomsku ponudu, od ruskog kupusa, preko turskih dolmi, njemackih snicli, do mediteranskih specijaliteta. Za zemlju od 3 i po miliona ljudi, to je nevjerovatno bogatstvo. Banalni primjer, pokusajte nekome iz Srbije ili Hrvatske objasniti sta je sogandolma ili bamija, u 90% slucajeva dobijete blijedi pogled, nikada nisu culi za to. Dalje, neke stvari koje se u Bosni uzimaju zdravo za gotovo (kvaliteta namirnica, a iskreno i cijena - pokusajte izbrojati koliko sam kestenja na vatru bacio sinoc, to zadovoljstvo me je kostalo $12) su nesta za sta mi je trebalo dobrih 13 godina zivota ovdje u Americi da nadjem. I ovdje sve to ima, i jabuka koja mirise kao jabuka, i paradajz koji nije vodenast, i dobra teletina (napokon!), i zdrava jaja, ali ja u novcaniku imam 10 visit kartica, sto mesara, sto farmera koji te stvari proizvode, pa onda izvoli ganjati te zajebancije. U pola prodavnica u kojima ja kupujem, ja sam jedina bijela osoba (sto azijske, sto latino, sto arapske prodavnice). Za dobra jaja (guscja) mi nije problem isplanirati vikend tako da u subotu odvojim dva sata voznje ujutro da odem i kupim, dok vecina Amerikanaca kupuje tamo gdje je najjeftinije (Walmart ili Costco). Jedna stvar koja mi se bas svidja u Americi je izbor morksih plodova. Nema skarpine (jos je nisam nasao), ali zato sve i jedna druga riba koju zamislim, nju i nadjem. Sto se svega ostalog tice, Bosna ima i vise nego pristojan izbor, za ono sto volimo i na sta smo navikli.

Anyhow, odoh sada zvati Marco-a, da vidim je li mi nasao glavusu, to jos nisam uspio uganjati, danas bi mogao biti taj dan!!! (Javim se za 15 min) :D
Čovjek od kutlače objasnio :thumbup:

User avatar
Jack Be Nimble
Posts: 10381
Joined: 15/01/2010 18:31

#35429 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Jack Be Nimble » 05/11/2019 15:17

GandalfSivi wrote:
Jack Be Nimble wrote:
Janjetina kuhana u crnom vinom.

Ja kestenje u tavi pecem. Ne zezam se vise sa pretisom i rernom. Jaka vatra, skilet i prevrci.
Dobra, dobra... Kakav ti je ovo prilog, ne mogu nista sem mrkvice skontati?
Luk, celer i mrkva. A zacinio sa ljutom zelenom paprikom, coliender, cumin, ruzmarin, majcina dusica, oregano, cimet itd

Ja domaca jaja uzimam od komsije. Sada postalo cool da svaka druga kuca ima kokosinjac u po grada.

Upoznao sam jednog amera koji ima farmu i stoku, pa nas cetvorica kupimo direkt kravu od njega i on podijeli na cetiri dijela. Od njega dobijemo i glavusu.

A pokraj njegove farme ima cojek imanje puno kestenja. Njemu se to neda kupiti, ali ako kupis sam naplatiti $5 za lb. :bih:

User avatar
zlo zlo
Posts: 4506
Joined: 28/10/2012 16:01

#35430 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 05/11/2019 15:18

što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu. :-D Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35431 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 05/11/2019 15:19

GandalfSivi wrote:Mali update, mamu im talijansku, unaprijed naruce sve glavuse koje ovaj mesar ima, moram traziti dalje...
:lol:

Jack Be Nimble :thumbup:

User avatar
moonca
Posts: 65967
Joined: 20/12/2016 20:16

#35432 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 05/11/2019 15:38

zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu. :-D Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
eh.. nemoj na osnovu dokumenatraca i filmova suditi o necijoj kulturi--- i te kako znaju - pa koliko samo imigranata imamo i etnickih grupa.. :-)

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109721
Joined: 14/08/2009 14:51

#35433 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 05/11/2019 16:02

GandalfSivi wrote:Mali update, mamu im talijansku, unaprijed naruce sve glavuse koje ovaj mesar ima, moram traziti dalje...
Zato kod masnog na Koševu ne može da fali :D

User avatar
zlo zlo
Posts: 4506
Joined: 28/10/2012 16:01

#35434 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 05/11/2019 16:30

moonca wrote:
zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu. :-D Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
eh.. nemoj na osnovu dokumenatraca i filmova suditi o necijoj kulturi--- i te kako znaju - pa koliko samo imigranata imamo i etnickih grupa.. :-)
doku je bio od onog cara koji radi fantastične dokumentarce o takvim stvarima(Moore), pa mu vjerujem. :lol: :lol: uglavnom kako i restorani imaju okus hrane kao mikrovalne jer ameri navikli na to i kako se iznenade kad dođu u europu u restorane... Misli se na prosječnog amera, rođenog tamo i tak to, ne mislim tu na imigrante, recimo kod gandalfa bi jako rado na kašiku.. dok si ti drugačiji slučaj, kao da ti baba bila glavna kuharica u Aušvicu :lol: :mrgreen: Rađe bi kod Amera nego kod tebe :lol:
Last edited by zlo zlo on 05/11/2019 16:38, edited 1 time in total.

User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 38627
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#35435 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Bloo » 05/11/2019 16:31

zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu. :-D Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
A jug Amerike?

User avatar
zlo zlo
Posts: 4506
Joined: 28/10/2012 16:01

#35436 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 05/11/2019 16:37

Bloo wrote:
zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu. :-D Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
A jug Amerike?
nek me pozovu na gablanje ako hoću da kažem što fino :lol:

User avatar
moonca
Posts: 65967
Joined: 20/12/2016 20:16

#35437 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 05/11/2019 16:43

zlo zlo wrote:
moonca wrote:
zlo zlo wrote:što jest jest Europa je poznata po tome što jede hranu još uvijek, ovi ameri to ne mislim na gandalfa, gandalf i kuha vrhunski i mentalitet mu traži pravu hranu. :-D Većini njih je kuhanje ubacivanje u mikrovalnu, max doseg bacit meso na roštilj. gledala sam neki doku nedavno, kako dobar dio amera ni ne zna kakav je okus prave hrane, ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.
eh.. nemoj na osnovu dokumenatraca i filmova suditi o necijoj kulturi--- i te kako znaju - pa koliko samo imigranata imamo i etnickih grupa.. :-)
doku je bio od onog cara koji radi fantastične dokumentarce o takvim stvarima(Moore), pa mu vjerujem. :lol: :lol: uglavnom kako i restorani imaju okus hrane kao mikrovalne jer ameri navikli na to i kako se iznenade kad dođu u europu u restorane... Misli se na prosječnog amera, rođenog tamo i tak to, ne mislim tu na imigrante, recimo kod gandalfa bi jako rado na kašiku.. dok si ti drugačiji slučaj, kao da ti baba bila glavna kuharica u Aušvicu :lol: :mrgreen: Rađe bi kod Amera nego kod tebe :lol:
A ti si MOORA gledala - aj dobro - ne da mi se ''

smijesna si.. :-D

User avatar
zlo zlo
Posts: 4506
Joined: 28/10/2012 16:01

#35438 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 05/11/2019 17:10

:P

vako ide lanac:

gandalf
ameri
monika :lol:

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10223
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35439 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 05/11/2019 17:23

Bloo wrote: A jug Amerike?
Nema klope do New Orleansa. Dzaba sve ostalo, dole je fakat svaki zalogaj novo iskustvo. Ne brojati kalorije ni pod razno, nego otici na par dana i uzivati...

User avatar
moonca
Posts: 65967
Joined: 20/12/2016 20:16

#35440 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 05/11/2019 17:26

````Image

Image
Last edited by moonca on 05/11/2019 17:27, edited 1 time in total.

User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 38627
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#35441 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Bloo » 05/11/2019 17:26

GandalfSivi wrote:
Bloo wrote: A jug Amerike?
Nema klope do New Orleansa. Dzaba sve ostalo, dole je fakat svaki zalogaj novo iskustvo. Ne brojati kalorije ni pod razno, nego otici na par dana i uzivati...
Cuisine creole!

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10223
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35442 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 05/11/2019 17:33

Bloo wrote:
GandalfSivi wrote:
Bloo wrote: A jug Amerike?
Nema klope do New Orleansa. Dzaba sve ostalo, dole je fakat svaki zalogaj novo iskustvo. Ne brojati kalorije ni pod razno, nego otici na par dana i uzivati...
Cuisine creole!
Postoje samo dva pravila: Sve se moze prziti i sve se moze kiseliti :D

User avatar
skvo
Posts: 543
Joined: 07/01/2007 21:05
Location: Tuzla

#35443 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by skvo » 05/11/2019 17:45

moonca wrote:````Image

Image
A jesi povećala porcije :shock:

Btw,

Za to pečeno kestenje...može li onaj kesten iz parka? Je li to taj?

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10223
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35444 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 05/11/2019 17:54

skvo wrote:
Za to pečeno kestenje...može li onaj kesten iz parka? Je li to taj?
Nije, to su divlji...

zijancer
Posts: 3607
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#35445 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zijancer » 05/11/2019 18:07

zlo zlo wrote::P

vako ide lanac:

gandalf
ameri
monika :lol:
Ne zzaboravi Staku, priblizila se Hadzinici

User avatar
skvo
Posts: 543
Joined: 07/01/2007 21:05
Location: Tuzla

#35446 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by skvo » 05/11/2019 18:08

GandalfSivi wrote:
skvo wrote:
Za to pečeno kestenje...može li onaj kesten iz parka? Je li to taj?
Nije, to su divlji...
Jbg...

User avatar
moonca
Posts: 65967
Joined: 20/12/2016 20:16

#35447 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 05/11/2019 18:42

skvo wrote:
moonca wrote:````Image

[img]http]
A jesi povećala porcije :shock:

Btw,

Za to pečeno kestenje...može li onaj kesten iz parka? Je li to taj?

:-D ..malo, kad ne jedem hljeb..
..Kupovala sam kineski slatki kesten- u njihovim radnjama- tak. nije nesto, odustala od jela- i tebi preporucujem japanski slatki krompir.. :oops: :lol:

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#35448 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 05/11/2019 20:09

skvo wrote:
GandalfSivi wrote:
skvo wrote:
Za to pečeno kestenje...može li onaj kesten iz parka? Je li to taj?
Nije, to su divlji...
Jbg...
Sta se odma bunis, ti imas orahe a Krajisnici kesten. Ne moze se oboje imati. :D

Gandalfe, kako razlikovati pitomi i divlji kesten?

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10223
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35449 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 05/11/2019 20:31

Maraschino wrote:
Gandalfe, kako razlikovati pitomi i divlji kesten?
Oni na pijaci su pitomi, oni u parku su divlji :D

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#35450 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 05/11/2019 21:44

GandalfSivi wrote:
Maraschino wrote:
Gandalfe, kako razlikovati pitomi i divlji kesten?
Oni na pijaci su pitomi, oni u parku su divlji :D
hahaaa dobar :thumbup:

Post Reply