Moderator: anex
samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
Nisrin wrote: Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajskumO k3 wrote:moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...![]()
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
izivini , ako ti pasemoonca wrote:Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajskumO k3 wrote:moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...![]()
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...
vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-mO k3 wrote: izivini , ako ti pase![]()
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
moonca wrote:..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-mO k3 wrote: izivini , ako ti pase![]()
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam..![]()
![]()
meni je samo problem ukus ..
A kako grah serviras, bude li dekoracija.moonca wrote:~• sinoc• ~°°![]()
``
Izvini a zbog čega ne voliš so ili ti minimalno soliš?Nisrin wrote:ja inace ne volim nista soliti,minimalno solim..
u salate dodajem himalajsku i to je kupim u mlinu... a kada kuham tuzlansku...napr omletr sebi ne solim
..NE jedem grah....Ali...kad Sam...bila je dekoracija...sir...poput fete..statixx wrote:
A kako grah serviras, bude li dekoracija.
scarface32 wrote:Danas prvi put pizzu napravio i nije da se hvalim, ali najbolja pizza koju sam ikad pojeo. Slike nemam jer nisam je bas lijepo oblikovao.
Gdje se uzima crna solzlo zlo wrote:te ukrasne soli: himalajsku, crnu havajsku itd. koristim ovako kad nešto gotovo solim u tanjuru, kokice itd. a kuham sa morskom soli sve ostalo, tako da ne fali joda