Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Nike af1 white

#3526 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Nike af1 white »

banana state wrote: 14/12/2020 00:12 :evil:
BHCluster wrote: 14/12/2020 00:06 Divi ovog padobranca kae gadi mu se Covic i politika HDZ-a ALI ih maksimalno podrzava oko IZ. :lol:
Pa da.

Kako ti funkcioniraš, podržavaš sve stavove opcije za koju glasaš, a ne slažeš se ni s jednim stavom opcije za koju ne glasaš?

Ne znam većeg ljevičara od Damira Nikšića (za kojeg ću glasati ako se njegova stranka pojavi u SBK) pa je svejedno čovjek sjajno objasnio fenomen Komšić i majorizaciju Hrvata. Znači, može se, ako se ima mozga i ako nema zlih namjera.

Prvo sapun pa parfem.

Laku noć padobranac, u dva komentara si se propisno prosuo, treći ne želim čitati.
znas koji je nama najbolji hrvat onaj sto je potpomognut hrvatskom putovnicom pere paksu nekom johnu u Dublinu
banana state

#3527 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by banana state »

Nike af1 white wrote: 14/12/2020 00:14
BHCluster wrote: 14/12/2020 00:06 Divi ovog padobranca kae gadi mu se Covic i politika HDZ-a ALI ih maksimalno podrzava oko IZ. :lol:
Pa da.

Kako ti funkcioniraš, podržavaš sve stavove opcije za koju glasaš, a ne slažeš se ni s jednim stavom opcije za koju ne glasaš?

Ne znam većeg ljevičara od Damira Nikšića (za kojeg ću glasati ako se njegova stranka pojavi u SBK) pa je svejedno čovjek sjajno objasnio fenomen Komšić i majorizaciju Hrvata. Znači, može se, ako se ima mozga i ako nema zlih namjera.

Prvo sapun pa parfem.

Laku noć padobranac, u dva komentara si se propisno prosuo, treći ne želim čitati.
znas koji je nama najbolji hrvat onaj sto je potpomognut hrvatskom putovnicom pere paksu nekom johnu u Dublinu
Znam da vas ima takvih, zato građansku državu i nećeš doživjeti.
horkesh

#3528 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by horkesh »

Vid', vid', opet Bošnjaci krivi za sve :lol:

A, ništa to što HDZ 25 godina ignorira sudske presude, ništa to što su bosanski jezik, potpuno mimo Ustava FBiH, bukvalno u ustavima upisali kao "bošnjački jezik". Haj'mo svi zanemariti što HDZ, a i većina hrvatskog puka, ignorira Ustav FBiH kojeg su usvojili zajedno s Bošnjacima i što bi sad probirali šta im odgovara, a šta ne. Hint *županija, Herceg-Bosna, hrvatski grb*

Ništa to što i dalje imamo dvije škole pod jednim krovom, nema veze to što što je vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda to koji će Srbin biti izabran za potpredsjsednika Parlamenta FBiH :-) Ništa to što su HDZ i SNSD u čvrstoj koaliciji već 15 godina, ništa to što se Bošnjaci preglasavaju gdje god je to moguće, od Stoca do UIO BiH.

Komšić je kriv za sve to, jel'da :izet:

Nema veze ni onaj pokušaj hrvatske samouprave, nema veze to što HDZ ne priznaje haške presude, potpuno je normalno to da se Armija RBiH naziva "takozvanom", dok je VRS legitimna vojna formacija.

It's OK da je zastavu BiH (da, onu vartinu) teže pronaći na HDZ-ovskim područjima nego u RS-u - a to je stvarno standard koji treba postići.

Nema veze što HDZ-ovski ministri prepuštaju osuđene ratne zločince Hvratskoj, koja ih nakon toga oslobodi. Sve po zakonu, šta se ko ima buniti?

Drago moje HDZ-ovsko društvo... Ako čačkate mečku, šta očekujete da će se desiti? Meni ovo potpuno liči na situaciju iz 1993. godine. Za one koji se ne sjećaju, HVO se tad toliko usklinčio da je u većinski bošnjačkim gradovima vješao zastave "Herceg-Bosne" (koju, potpuno licemjerno, nazivate zastavom hrvatskog naroda samo onda kad vam to odgovara), sve uz povike da hrvatski terotiroji nisu dostojni balijske suze.

Sve isto. Znate šta, ako ste baš odlučili da su vam Bošnjaci vjekovni i jedini neprijatelji, u redu. Eto vam Mileta, eto vam SNSD-a, eto vam Srba na HDZ-ovskoj listi u Mostaru.

Licemjerni ste, dozlaboga. Fuj.
Last edited by horkesh on 14/12/2020 06:15, edited 1 time in total.
Nike af1 white

#3529 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Nike af1 white »

banana state wrote: 14/12/2020 00:15

Pa da.

Prvo sapun pa parfem.

zato ultra bosnjastvo je i kljuc asimilacija pod uticajem agdje i dova je neminovna posebno preko neta je znacajno to kad citas postove od bosnjaka hoce kasnije baklava da dodje na san
banana state

#3530 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by banana state »

Nike af1 white wrote: 14/12/2020 00:20
banana state wrote: 14/12/2020 00:15

zato ultra bosnjastvo je i kljuc asimilacija pod uticajem agdje i dova je neminovna posebno preko neta je znacajno to kad citas postove od bosnjaka hoce kasnije baklava da dodje na san
Nemam te vrste fobija, ne bojim se ni Bošnjaka ni muslimana, štoviše imam dosta Bošnjaka za prijatelje.

Grozim se samo budala među svim narodima i nacijama, a ti to svakako jesi.
p206

#3531 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by p206 »

problem cijele ove izjave je u tome sto BiH predstavlja kao državu sa posebnim potrebama, a meni je iskreno pun k da mi neko državu naziva tako iako jeste ne svojom voljom zbog ove luđačke košulje
kad Crna Gora može imati građanski ustav, i takav zakon da vecinski Crnogorci kojih je 40% mogu ostati bez učešća u vladi stranke koju vecinski podrzavaju, zašto je to problem ovdje
ja ću sutra prvi glasati za kvalitetnog strucnjaka Hrvata ili Srba koji se odnosi tako da mu je BiH na prvom mjestu a ne rezervna država

druga stvar, Bošnjaci i Hrvati su jedni drugima najbliži, htjeli mi to ili ne živjeti nam je zajedno a ne jedni pored drugih i sve tenzije štete svima

i treća stvar, vanjska politika Hrvatske je blago rečeno katastrofa, kad se isključi odnos sa BiH, ima užasno loše odnose sa Slovenijom i Srbijom, i nikakve trgovinske odnose sa Mađarskom
belfy

#3532 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by belfy »

dalmatinka wrote: 13/12/2020 23:07 belfy - ništa drugo nisam ni očekivala kao odgovor.
Onaj tko kaže nešto što vam ne paše uhu je ili lažljivac ili
fašist ili oboje. Davno postavljena matrica.
nista drugo i ne postoji kao odgovor, jer istina moze biti samo jedna. u prvom postu govoris kako se to pokrece sa BiH strane, a sada vec govoris da prvo dolazi sa druge strane, pa "nam" se ne svidja... lijepo. ja sam misljenja da se nikome ne svidja kada mu se neko obraca pogrdno. pogotovo ako je to nicim izazvano. jel tako?
LBVIEW

#3533 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by LBVIEW »

banana state wrote: 13/12/2020 23:46
LBVIEW wrote: 13/12/2020 23:30
banana state wrote: 13/12/2020 23:21 Svaka čast Zokiju.
https://www.dnevnik.ba/teme/fascinantna ... y-context=
Kako za koga, sto tu pricu o legitimnosti razlicitih stavova ne propagira po lijepoj vasoj, ruku pod ruku s krajiskim Srbima? :izet:
Btw., vasa politika u BiH je presudjena kao UZP, dakle nikad to sto trazite dobiti necete. :izet:
Lijepa moja je BiH.
A ne propagira zato što to nije ugrađeno u ustav Hrvatske.

S druge strane, u sukobima i nepovjerenjem opterećenoj BiH 1995. je dogovoreno da tri naroda imaju mehanizme zaštite i da uz građanski postoji i etnički princip.

Imaš zastupničke domove, Vijeće ministara, vlasti na svim nivoima u kojima je zastupljen građanski princip, a domove naroda i Predsjedništvo u kojemu je etnički.

Da su Bošnjaci imali zrno poštovanja i pustili da se domovi naroda i Predsjedništvo biraju u skladu s duhom Daytona, sad bismo bili međusobno puno pomireniji i bliži građanskom uređenju.

Tim podlim preglasavanjem samo unosite razdor.

Btw. nikad u životu nisam glasao za stranku s nacionalnim predznakom, gadi mi se Čović i politika HDZ-a, ali oko izbornog zakona ih maksimalno podržavam.
Svakako, ti zli Bosnjaci, da ih nema, sve bi bilo u dure.
Sto se postivanja tice, vi iz stozerne stranke ne zavrijedjujete ni zrnce istog nakon 'noza u ledja' i UZP-a 90-tih. Da ne spominjem saveznistvo sa srpskom politikom na rusenju drzave. Sad, kad je sve doslo na naplatu, jedino sto vam.je preostalo je kmecanje i verbalni prolljev predsjednika Milanovica. :izet:
LBVIEW

#3534 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by LBVIEW »

horkesh wrote: 14/12/2020 00:16 Vid', vid', opet Bošnjaci krivi za sve :lol:

A, ništa to što HDZ 25 godina ignorira sudske presude, ništa to što su bosanski jezik, potpuno mimo Ustava FBiH, bukvalno u ustavima upisali kao "bošnjački jezik". Haj'mo svi zanemariti što HDZ, a i većina hrvatskog puka, ignorira Ustav FBiH kojeg su usvojili zajedno s Bošnjacima i što bi sad probirali šta im odgovara, a šta ne. Hint *županija, Herceg-Bosna, hrvatski grb*

Ništa to što i dalje imamo dvije škole pod jednim krovom, nema veze to što što je vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda to koji će Srbin biti izabran za potpredsjsednika Parlamenta FBiH :-) Ništa to što su HDZ i SNSD u čvrstoj koaliciji već 15 godina, ništa to što se Bošnjaci preglasavaju gdje god je to moguće, od Stoca do UIO BiH.

Komšić je kriv za sve to, jel'da :izet:

Nema veze ni onaj pokušaj hrvatske samouprave, nema veze to što HDZ ne priznaje haške presude, potpuno je normalno to da se Armija RBiH naziva "takozvanom", dok je VRS legitimna vojna formacija.

It's OK da je zastavu BiH (da, onu vartinu) teže pronaći na HDZ-ovskim područjima nego u RS-u - a to je stvarno standard koji treba postići.

Nema veze što HDZ-ovski ministri prepuštaju osuđene ratne zločince Hvratskoj, koja ih nakon toga oslobodi. Sve po zakonu, šta se ko ima buniti?

Drago moje HDZ-ovsko društvo... Ako čačkate mečku, šta očekujete da će se desiti? Meni ovo potpuno liči na situaciju iz 1993. godine. Za one koji se ne sjećaju, HVO se tad toliko usklinčio da je u većinski bošnjačkim gradovima vješao zastave "Herceg-Bosne" (koju, potpuno licemjerno, nazivate zastavom hrvatskog naroda samo onda kad vam to odgovara), sve uz povike da hrvatski terotiroji nisu dostojni balijske suze.

Sve isto. Znate šta, ako ste baš odlučili da su vam Bošnjaci vjekovni i jedini neprijatelji, u redu. Eto vam Mileta, eto vam SNSD-a, eto vam Srba na HDZ-ovskoj listi u Mostaru.

Samo, nemojte ovdje da plačete kad bude posljedica. Kako siješ, tako ćeš i žeti.

Kad bude šamaranja, kao što je Amrija RBiH svojevremeno morala da vas šamara, što bi rekli vaši istomišljenici s ovog foruma (naročito nakon izbora Milanovića), nemojte previše kmečati ovdje.

A, vjerujte, bit će svega :izet:

Licemjerni ste, dozlaboga. Fuj.
:thumbup:
Point.

#3535 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Koje hinje, za nepovjerovati. Prvo ne vade BiH iz usta ni ona kvočka Kolinda ni ovaj poderanog lica, non stop se mješaju u unutrašnje stvari BiH, lažu, petljaju, pokušavaju ocrniti Bošnjake i kad im se odgovori onda kmeče ajme meni zli susjed nam se nagovori. Jebo majku, ko je ovdje lud.
banana state

#3536 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by banana state »

Fascinantna je količina mržnje prema svemu hrvatskom.

Jedan dio Bošnjaka se toliko uljuljkao u nekakvu ulogu žrtve i traži sve način da bude žrtva 24/7/365

Samo netko retardiran bi metaforu o sapunu i parfemu tumačio kao vrijeđanje higijene i rasizam, dakle očito je da se tu radi o svjesnom izvrtanju riječi. A "big shit" se, dakako, odnosilo na vlast i vladajuće u ovoj zemlji, nipošto na narod.

Netko je povlačio usporedbu s Crnom Gorom. Njih devedesetih nije zahvatio rat, nisu ugradili konstitutivnost u ustav da rat prekinu tako da je svaka usporedba izlišna.

Građanska država je san, daleki san, vidite li zašto? Tko ima zrno mozga, vidjet će.

Evo ja ću vam odgovoriti. Ljudi se boje potiranja vlastite kulture i vođenja politike koja će privilegirati većinski narod.

Primjerice, ovdje na forumu je toliko mržnje prema Hrvatima da sami tu i takvu bojazan opravdavate.
banana state

#3537 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by banana state »

LBVIEW wrote: 14/12/2020 00:55
banana state wrote: 13/12/2020 23:46
LBVIEW wrote: 13/12/2020 23:30

Kako za koga, sto tu pricu o legitimnosti razlicitih stavova ne propagira po lijepoj vasoj, ruku pod ruku s krajiskim Srbima? :izet:
Btw., vasa politika u BiH je presudjena kao UZP, dakle nikad to sto trazite dobiti necete. :izet:
Lijepa moja je BiH.
A ne propagira zato što to nije ugrađeno u ustav Hrvatske.

S druge strane, u sukobima i nepovjerenjem opterećenoj BiH 1995. je dogovoreno da tri naroda imaju mehanizme zaštite i da uz građanski postoji i etnički princip.

Imaš zastupničke domove, Vijeće ministara, vlasti na svim nivoima u kojima je zastupljen građanski princip, a domove naroda i Predsjedništvo u kojemu je etnički.

Da su Bošnjaci imali zrno poštovanja i pustili da se domovi naroda i Predsjedništvo biraju u skladu s duhom Daytona, sad bismo bili međusobno puno pomireniji i bliži građanskom uređenju.

Tim podlim preglasavanjem samo unosite razdor.

Btw. nikad u životu nisam glasao za stranku s nacionalnim predznakom, gadi mi se Čović i politika HDZ-a, ali oko izbornog zakona ih maksimalno podržavam.
Svakako, ti zli Bosnjaci, da ih nema, sve bi bilo u dure.
Sto se postivanja tice, vi iz stozerne stranke ne zavrijedjujete ni zrnce istog nakon 'noza u ledja' i UZP-a 90-tih. Da ne spominjem saveznistvo sa srpskom politikom na rusenju drzave. Sad, kad je sve doslo na naplatu, jedino sto vam.je preostalo je kmecanje i verbalni prolljev predsjednika Milanovica. :izet:
Nekoliko stvari valja demantirati, mada je upitno koliko ima smisla pokušavati kad se razgovara s nekim zadojenim mržnjom poput tebe.

1. Nisu Bošnjaci zli, a Hrvati dobri, niti je obrnuto. U svakom korupusu ima i ovakvih i onakvih.
Kod izbornog zakona u slučaju Bošnjaka ima različitih motiva. Jedni guraju građansku priču iz čistog nacionalizma, mržnje prema Hrvatima i Srbima i želje za dominacijom. Drugi to rade iz naivnog ideala o jednom čovjeku i jednom glasu, nesvjesni da još nismo dovoljno sazreli i da bi to potaknulo još veće sukobe.

2. Jednostrano tumačenje ratnih zbivanja je druga stvar, jer su tobože muslimani koji nisu imali državu jedina žrtva, klanja njih i saveznika mudžahedina se redovito prešućuju. Dakle, Bošnjaci su potpuno nevini u ratu?

3. Nikad nisam dao glas nijednoj nacionalnoj stranci. Svi moji glasovi dosad su otišli Našoj stranci. S obzirom da se oni sve više pretvaraju u propali SDP svojom retorikom, ostao mi je još Damir Nikšić za kojeg ću glasati ako izađe iz Kantona Sarajevo.

4. Provaljena je ta vaša priča da su samo HDZ-ovci za promjene izbornog zakona. Sve manje ljevičara i SDP-ovaca u Hrvatskoj puši tu priču i shvaća da se tu radi o želji za dominacijom većinskog naroda.

5. Ne toliko vezano za tvoj odgovor. HDZ bi bio puno slabiji da ne prisiljavate Hrvate da se homogeniziraju i stave sva jaja u jednu košaru.
Last edited by banana state on 14/12/2020 09:18, edited 1 time in total.
Palmalma

#3538 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Palmalma »

Treba biti posten pa reci.

Nemoguce je napraviti gradjansku drzavu u drustvu u kojem sve funkcionira na nacionalnim podjelama. 30 godina nas uce o razlicitostima, sve nas, i sada ce neko lupiti sakom o stol i reci - sada ce vam drzava biti uredjena na gradjanskim principima. Malo morgen!

Ono sto se moze i mora odraditi je da svi na svakom pedlju BiH budu u potpunosti konstitutivni i da se u novi ustav ugradi pravo da gradjanin koji nije pripadnik nijednog od konstitutivnog naroda bude biran, ako zeli.

To je taj uslov.
EME91

#3539 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by EME91 »

Palmalma wrote: 14/12/2020 09:15 Treba biti posten pa reci.

Nemoguce je napraviti gradjansku drzavu u drustvu u kojem sve funkcionira na nacionalnim podjelama. 30 godina nas uce o razlicitostima, sve nas, i sada ce neko lupiti sakom o stol i reci - sada ce vam drzava biti uredjena na gradjanskim principima. Malo morgen!

Ono sto se moze i mora odraditi je da svi na svakom pedlju BiH budu u potpunosti konstitutivni i da se u novi ustav ugradi pravo da gradjanin koji nije pripadnik nijednog od konstitutivnog naroda bude biran, ako zeli.

To je taj uslov.
Najprije govoris da građanska država apsolutno nije moguća . U drugom pasusu govoriš kako je ista ta građanska država moguća :zoka: :zoka: :zoka:
Da li znaš što znači građanska država?

Pitanje za forumaše. Zašto bismo se mi koji želimo demokratsku, sekularnu, građansku državu osvrtali na želje, sada već debele manjine unutar BiH koja to isto ne želi ? Omjer 41:40 u Crnoj Gori pravi vlast, kao i u dugim zemljama.

Jedino smo mi , tiha građanska , normalna većina taoci stranaka koji ukupno nemaju 30% biračkoga tijela.

Apsolutno treba zaboraviti na tzv. konstitutivnost , koja se pokazala kao maksimalno diskriminatorna kako prema većini u BiH, tako i prema nekim marginaliziranim etničkim skupinama - manjinama ( romi, jevreji, ukrajinci itd).

Stvari treba posmatrati u kontekstu da 60-65% stanovništva ove države želi slobodu, i građanski princip. I to je ono što nas treba zanimati.
banana state

#3540 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by banana state »

Niko nije ugrožen konstitutivnošću, jedino što predstavnici u tijelima baziranim na konstitutivnosti imaju praktično je pravo veta. Predsjedništvo jedino ima neke protokolarne ovlasti.

Dakle još jedna prokužena manipulacija.

Toliko ste poštenih namjera da biste malobrojnijem narodu uzeli i mehanizme zaštite.

Izvršna vlast formira se na građanskom principu.
nosara

#3541 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by nosara »

Kad cujem njihA, ne mogu zaboraviti na konstitutivnost. Neka je.
Blizanac

#3542 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Blizanac »

banana state wrote: 14/12/2020 09:03 Građanska država je san, daleki san, vidite li zašto? Tko ima zrno mozga, vidjet će.
Evo ja ću vam odgovoriti. Ljudi se boje potiranja vlastite kulture i vođenja politike koja će privilegirati većinski narod.
Znači, tamo gdje su Hrvati većinski narod, ostali se ne moraju plašiti nikakvog potiranja?
Novak20

#3543 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

banana state wrote: 14/12/2020 09:03 Fascinantna je količina mržnje prema svemu hrvatskom.

Jedan dio Bošnjaka se toliko uljuljkao u nekakvu ulogu žrtve i traži sve način da bude žrtva 24/7/365

Samo netko retardiran bi metaforu o sapunu i parfemu tumačio kao vrijeđanje higijene i rasizam, dakle očito je da se tu radi o svjesnom izvrtanju riječi. A "big shit" se, dakako, odnosilo na vlast i vladajuće u ovoj zemlji, nipošto na narod.

Netko je povlačio usporedbu s Crnom Gorom. Njih devedesetih nije zahvatio rat, nisu ugradili konstitutivnost u ustav da rat prekinu tako da je svaka usporedba izlišna.

Građanska država je san, daleki san, vidite li zašto? Tko ima zrno mozga, vidjet će.

Primjerice, ovdje na forumu je toliko mržnje prema Hrvatima da sami tu i takvu bojazan opravdavate.
:thumbup:

Nadmašili su u ovome što pišeš sami sebe. Sada tumače da je Milanović uvrijedio i kulturu muslimana i sam islam. :lol: :lol: :lol:

Ovako nešto može napisati i objaviti samo proračunat, zlonamjeran i zao čovjek koji iskreno mrzi. Za Milanovića ima lijeka ako mu je potreban ali za ovog bolesnika koji se potpisao ispod članka lijeka jednostavno nema.

https://vijesti.ba/clanak/518185/bumerang-u-sugavo-lice
Da se gospodin Milanović potrudio da malo pročita o kulturi muslimana i samog Islama, onda bi znao da je to posljednja adresa kojoj bi trebao govoriti o sapunu i parfemu.
U našem narodu za ljude s nečistom kožom i aknama, kažu Šugo.

A poznato je da akne utiču i na kvalitet života, nedostatak samopouzdanja i prateće psihološke probleme.

Šugo, liječi se.
statixx

#3544 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by statixx »

banana state wrote: 14/12/2020 09:27 Niko nije ugrožen konstitutivnošću, jedino što predstavnici u tijelima baziranim na konstitutivnosti imaju praktično je pravo veta. Predsjedništvo jedino ima neke protokolarne ovlasti.

Toliko ste poštenih namjera da biste malobrojnijem narodu uzeli i mehanizme zaštite.

A koja se to stranka zalaze za ukidanje domova i sta znaci da imaju "jedino" pravo veta.
fosna2014

#3545 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by fosna2014 »

EME91 wrote: 14/12/2020 09:22

To je taj uslov.
Najprije govoris da građanska država apsolutno nije moguća . U drugom pasusu govoriš kako je ista ta građanska država moguća :zoka: :zoka: :zoka:

Pitanje za forumaše. Zašto bismo se mi koji želimo demokratsku, sekularnu, građansku državu osvrtali na želje, sada već debele manjine unutar BiH koja to isto ne želi ? Omjer 41:40 u Crnoj Gori pravi vlast, kao i u dugim zemljama.

Jedino smo mi , tiha građanska , normalna većina taoci stranaka koji ukupno nemaju 30% biračkoga tijela.

Apsolutno treba zaboraviti na tzv. konstitutivnost , koja se pokazala kao maksimalno diskriminatorna kako prema većini u BiH, tako i prema nekim marginaliziranim etničkim skupinama - manjinama ( romi, jevreji, ukrajinci itd).

Stvari treba posmatrati u kontekstu da 60-65% stanovništva ove države želi slobodu, i građanski princip. I to je ono što nas treba zanimati.
Tačno tako! :thumbup:
Palmalma

#3546 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Palmalma »

EME91 wrote: 14/12/2020 09:22

To je taj uslov.

Ne govorim, vec pisem da svi KONSTITUTIVNI moraju ostvarivati svoju konstitutivnost na svakom pedlju (npr. Srbi u kantonu 10), a "ostali" imati mogucnost da budu birani, ako zele.

Daj, citaj kako pise.... ne izvrci.
Škobo Habu

#3547 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Škobo Habu »

Ako Biden odluči Dayton zamijeniti nekim novim sistemom - a bošnjački lideri i intelektualci se nadaju da će upravo to učiniti te aktivno rade na tome da ga uvjere da je to potrebno - promjene koje će on predložiti neće se svidjeti ni Hrvatskoj ni Srbiji. Bidenove promjene - ako ih bude - ići će u smjeru integracije, a možda i centralizacije Bosne i Hercegovine. Na Hrvatskoj bi, u tom slučaju, bilo da odluči što joj je važnije: jačanje partnerskih odnosa sa SAD-om i povećanje utjecaja u EU i NATO-u ili daljnje inzistiranje na etnički utemeljenoj decentralizaciji u Bosni i Hercegovini, i to u suradnji s Miloradom Dodikom - što bi je moglo dovesti u koliziju s Bidenovom Amerikom.
https://express.24sata.hr/top-news/kaka ... lkan-24496
Point.

#3548 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

U svim državama koji normalno funkcioniraju vlada većina. Pa i u Hrvatskoj. Najjače kad iz Lijepe dolazi priča o konstitutivnosti, pravo naroda blabla a sami su otjerali manjinu iz svoje države i ne daju im da postave jebenu tablu sa čirilićnim pismom. I oni bi da pametuju.

Zamišljam retoriku iz Lijepe da su ostali Srbi tamo pa da imaju istu moć u vlasti kao što imaju danas Hrvati u BiH i da im svako malo udaraju blokade, da ih uslovljuju, bave se ucjenjivačkom politikom i imaju daleko veću moć u vlasti nego što im procentualno pripada.

U demokratskom društvu većina vlada. Britanija je izglasala Brexit na principu većine, iako malene, ipak većine dok u BiH 60% stanovništva je taoc manjine i ne može da urede državu po građanskom principu.
Škobo Habu

#3549 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Škobo Habu »

Ako EU i Amerika odluče da zajedno preuzmu incijativu po pitanju BiH, u takvoj situaciji se neće pitati mnogo ni Milanović, a ni Vučić.

Biće dovedeni pred svršen čin, baš kao u slučaju Srbije i Kosova.

Očigledno je da ovakvo disfunkcionalna BiH postaje lak plijen za vanjske uticaje poput ruskog, kineskog ili turskog, što nikako ne odgovara Amerikancima i Europljanima. Na koncu, čudno je koliko je sve to tolerisala EU. Trebao je da se desi Biden, pa da im se otvore oči.

Već u Tegeltijinom slučaju možemo vidjeti kako su određeni procesi započeti. Skupa sa skidanjem ploče Radovanu Karadžiću. Riječ je o direktnom političkom pritisku međunarodne zajednice.
Last edited by Škobo Habu on 14/12/2020 12:30, edited 1 time in total.
LBVIEW

#3550 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by LBVIEW »

banana state wrote: 14/12/2020 09:27 Niko nije ugrožen konstitutivnošću, jedino što predstavnici u tijelima baziranim na konstitutivnosti imaju praktično je pravo veta. Predsjedništvo jedino ima neke protokolarne ovlasti.

To nisu nikakvi mehanizmi zastite, vec blokade i ucjena, i, svidjalo se to politickom Zagrebu ili ne, bit ce oduzeti.
Jasno treba utvrditi sta je to nacionalni interes, a ne da se pod istim vrse konstantne blokade svega i svacega.
A sto se postenja tice, kad je isto postojalo u poltici, i kad se to stozerna stranka mogla istim podiciti? :lol:
Fino vam je receno kako ce vas ta "ljubav" sa Srbima, s kojima ste zajednicki radili na razjebavanju drzave, kostati, e sad imate priliku
gledati isporuku racuna. :izet:
Locked