Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#35201 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Na starim slikama vidjeh i da je bus za kosevsko u pocetku isao od katedrale

To se ne sjecam, toliki muha nisam :D mislim toliko star nisam :D a muha se nece naljutiti

Ja se sjecam stajalista Omladinska kod predsjednistva, za Velesice smo tu hvatali, Omladinska Lovcenska linija. Takodje, sjecam se da su linije 16, 14, 17 umjesto kod BBI gdje sad izlaze na titovu kod Parkuse, isle prema Omladinskoj na tu stanicu i onda na Titovu pa Higijenski desno Kino Radnik i dalje ulicom jel bjese Djure Djakovica danasnja Alipasina.
muha_sa

#35202 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 16:25 Na starim slikama vidjeh i da je bus za kosevsko u pocetku isao od katedrale

To se ne sjecam, toliki muha nisam :D mislim toliko star nisam :D a muha se nece naljutiti

Ja se sjecam stajalista Omladinska kod predsjednistva, za Velesice smo tu hvatali, Omladinska Lovcenska linija. Takodje, sjecam se da su linije 16, 14, 17 umjesto kod BBI gdje sad izlaze na titovu kod Parkuse, isle prema Omladinskoj na tu stanicu i onda na Titovu pa Higijenski desno Kino Radnik i dalje ulicom jel bjese Djure Djakovica danasnja Alipasina.
:lol:

Ovaj metuzalem se sjeca registarskih tablica prije onog SA--cirilicom BH pa brojevi :D
Ispred katedrale se -kolko me sjecanje služi--i za Podhrastove--gore u Hadzilojinoj od mame nana živjela pa smo cesto išli. Valjda je ispred katedrale--ako nisam dementan :lol:
Kod lkatedrale bilo i ljetno kino--platno na zidu iznad apoteke a projektor iz zgrade gdje je u to doba bio ekspres restoran--cini mi se Hercegovina se zvao :D ono-kino na ulici pa ko hoce stane i gleda a moj prvi film koji sam tu odgledo bio Kapetan Leši :lol:
dječak sa šibicama

#35203 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

BX table, kad je auta bilo taman da napune titovu ne vise :D

Kako je to nekad bilo, eto u mojoj mladosti rane osamdesete, cijelu memli stranu je opsluzivao jedan autoprevoznik. Imao onog FAPa velikog, narandjaste boje, kamion kiper sjecam se da je kabina bila nekako obla ne kao kasnije oni FAPovi sa "njushkom". Imena se ne sjecam, ali ko god uzima pjesak cimentu cumur drva, vozi mu Sefko ja mislim da se zvao.

Ide FAP muci se uzbrdo ko kad je memli strana nakaradno strma, 10 kmh a za njim trci buljuk djece vriste uzbudljivo ko eto kamion dosao u mahalu. Sta da je pukla lamela ili kocnica, satro bi nas sve ko palacinke.
zikamu

#35204 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image

"Lejland" ispred zadnjeg od cetiri "Stara paviljona" na Grbavici I.
Desno je samoposluga, u to doba najveca u gradu. Pocetkom svakog mjeseca sa starcima is'o po "fasungu" :D ... Sve sto se kupi potrpa se na biciklo-trokolicu i poslovodja Meho vozi do naseg nebodera. Meho vinta pedale, ja sav sretan u trokolici s hranom, a starci za nama... Kad dodjemo pred neboder raja me ljubomorno gledaju, a ja k'o Simela Solaja (srce k'o Trebevic).
Do samoposluge ce poslije biti cuveni "Riblji restoran" u kojem je s pocetka bila super klopa i samo mjesto je izgledalo kulturno. Poslije ce postati obicni, malo veci bircus... Par godina pred rat bili poker automati. Nekoliko dana pred rat ja bio s kumom, najboljim jaranom iz djetinjstva "da odigramo koju" :D . Obojica odrasli odmah tu, u srednjem neboderu kod pijace... Do nas njih nekoliko naglas pricaju i dogovaraju se oko kupovine par automatskih pusaka. Nas smijeh uhvatio, kontamo koji je klinac ovom ljudima. Pojma nismo imali sta nam se pred nosom desava... :zid:
muha_sa

#35205 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 16:37 BX table, kad je auta bilo taman da napune titovu ne vise :D

Kako je to nekad bilo, eto u mojoj mladosti rane osamdesete, cijelu memli stranu je opsluzivao jedan autoprevoznik. Imao onog FAPa velikog, narandjaste boje, kamion kiper sjecam se da je kabina bila nekako obla ne kao kasnije oni FAPovi sa "njushkom". Imena se ne sjecam, ali ko god uzima pjesak cimentu cumur drva, vozi mu Sefko ja mislim da se zvao.

Ide FAP muci se uzbrdo ko kad je memli strana nakaradno strma, 10 kmh a za njim trci buljuk djece vriste uzbudljivo ko eto kamion dosao u mahalu. Sta da je pukla lamela ili kocnica, satro bi nas sve ko palacinke.
Štand im bio--carev most- kod kafane Visoko--ispred apoteke :D
muha_sa

#35206 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote: 10/09/2025 16:47 Image

"Lejland" ispred zadnjeg od cetiri "Stara paviljona" na Grbavici I.
Desno je samoposluga, u to doba najveca u gradu. Pocetkom svakog mjeseca sa starcima is'o po "fasungu" :D ... Sve sto se kupi potrpa se na biciklo-trokolicu i poslovodja Meho vozi do naseg nebodera. Meho vinta pedale, ja sav sretan u trokolici s hranom, a starci za nama... Kad dodjemo pred neboder raja me ljubomorno gledaju, a ja k'o Simela Solaja (srce k'o Trebevic).
Do samoposluge ce poslije biti cuveni "Riblji restoran" u kojem je s pocetka bila super klopa i samo mjesto je izgledalo kulturno. Poslije ce postati obicni, malo veci bircus... Par godina pred rat bili poker automati. Nekoliko dana pred rat ja bio s kumom, najboljim jaranom iz djetinjstva "da odigramo koju" :D . Obojica odrasli odmah tu, u srednjem neboderu kod pijace... Do nas njih nekoliko naglas pricaju i dogovaraju se oko kupovine par automatskih pusaka. Nas smijeh uhvatio, kontamo koji je klinac ovom ljudima. Pojma nismo imali sta nam se pred nosom desava... :zid:
:lol: :thumbup:

Sestra mi stanovala u Bratstva Jedinstva 14--balkon gledo u nebodere :D
PixelDrifter

#35207 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

muha_sa wrote: 10/09/2025 12:52 Image
Ovo su renovirani, stari autobusi, mislim da su odredista dodana, ne radi se o Sarajevu, vec su to britanski sajmovi gdje prezentuju ove stare autobuse.

Imageupload pictures
muha_sa

#35209 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

PixelDrifter wrote: 10/09/2025 17:01
Ovo su renovirani, stari autobusi, mislim da su odredista dodana, ne radi se o Sarajevu, vec su to britanski sajmovi gdje prezentuju ove stare autobuse.

Imageupload pictures
Moguce--ko bi se sad sjetio kakvi su bili--znam samo da su na sprat i ozada se ulazilo--uhvatiš se za štangu koja je na sred vrata i ufuraš :lol:
PixelDrifter

#35210 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Ovo su orginalne fotografije iz tog vremena.

Image

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#35211 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

zikamu wrote: 10/09/2025 16:47
Desno je samoposluga,
zar nije lijevo samoposluga tu gdje stoji to dvoje ljudi i to dijete ?
zikamu

#35212 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

bitanga_sa_otesa wrote: 10/09/2025 17:35
zikamu wrote: 10/09/2025 16:47
Desno je samoposluga,
zar nije lijevo samoposluga tu gdje stoji to dvoje ljudi i to dijete ?
:thumbup:
Do mene je! :D
Omatusio k'o Muha, jebi ga. Brkam lijevo i desno, al' zato se sjecam boje ograde na autobuskoj stanici ranih sezdesetih... :lol:
bitanga_sa_otesa

#35213 Re: Slike starog Sarajeva

zikamu wrote: 10/09/2025 17:48

:thumbup:
Do mene je! :D
Omatusio k'o Muha, jebi ga. Brkam lijevo i desno, al' zato se sjecam boje ograde na autobuskoj stanici ranih sezdesetih... :lol:
ma i meni se desava ,a mladji sam od vas :lol:
dragonz

#35214 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Sad će opet na facebooku zakukati kako ovo nisu bili autobusi koji su vozili u Sarajevu iako je jedan forumaš davno priznao da je on napravio ovu fotomontažu.
drug_profi

#35215 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

PM72 wrote: 10/09/2025 16:07
drug_profi wrote: 10/09/2025 15:36 Ja se sjećam devetneske od Pozorišta kretala. Tj gdje je sad autobuska niša prekoputa Kalin Hadži Alijinog harema.
Tu bješe čini mi se poslovni prostor JAT ilI Inex Adria, tako nešto.
I na Otoku s njom, išla u Švrakino do pijace. Okretala se ondje gdje sad ambulanta i apoteka.
Devetneska je išla kroz C fazu i okretala se u B fazi.Pred zgradom mi bila stanica
Mozda kad je napravljena B faza.
Dok je tu bio vocnjak, bilo je ovako.
PM72

#35216 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PM72 »

drug_profi wrote: 10/09/2025 22:54
PM72 wrote: 10/09/2025 16:07
drug_profi wrote: 10/09/2025 15:36 Ja se sjećam devetneske od Pozorišta kretala. Tj gdje je sad autobuska niša prekoputa Kalin Hadži Alijinog harema.
Tu bješe čini mi se poslovni prostor JAT ilI Inex Adria, tako nešto.
I na Otoku s njom, išla u Švrakino do pijace. Okretala se ondje gdje sad ambulanta i apoteka.
Devetneska je išla kroz C fazu i okretala se u B fazi.Pred zgradom mi bila stanica
Mozda kad je napravljena B faza.
Dok je tu bio vocnjak, bilo je ovako.
B faza napravljena 1979.Tek negdje 1982-1983 uvedena je devetneska autobus za alipašino.Vrlo je moguće to što pišeš,to je van moje memorije jer sam na Alipašinom od 1981.Znači-prije nove ere :-D
tomhagen

#35217 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tomhagen »

muha_sa wrote: 10/09/2025 16:31
dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 16:25 Na starim slikama vidjeh i da je bus za kosevsko u pocetku isao od katedrale

:lol:

Ovaj metuzalem se sjeca registarskih tablica prije onog SA--cirilicom BH pa brojevi :D
Ispred katedrale se -kolko me sjecanje služi--i za Podhrastove--gore u Hadzilojinoj od mame nana živjela pa smo cesto išli. Valjda je ispred katedrale--ako nisam dementan :lol:
Kod lkatedrale bilo i ljetno kino--platno na zidu iznad apoteke a projektor iz zgrade gdje je u to doba bio ekspres restoran--cini mi se Hercegovina se zvao :D ono-kino na ulici pa ko hoce stane i gleda a moj prvi film koji sam tu odgledo bio Kapetan Leši :lol:
Podhrastovi su sigurno isli od Katedrale, nana mi je pričala kako bi s pijace Markala s cekerima na bus kod Katedrale, pa do zadnje kući
dragonz

#35218 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Rekoh ja da će opet na facebooku postaviti fotografiju lažnih autobusa i da će se raja poćeti sječati starih dana gledajuči lažne autobuse.
suspect_zero

#35219 Re: Slike starog Sarajeva

Post by suspect_zero »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 16:37 BX table, kad je auta bilo taman da napune titovu ne vise :D

Joj kao da se sjećam I ja ovog FAP-a :) preko Hrida zada malo brze valjda da uhvati zalet uz Nalinu, ako se zadesim u blizini bjezim I ocepim plakati...tako isto kada helikopter proleti :cry: :lol:
Kasnije kod nas rahmetli Kemče nabavio kamion I onda on dovlacio kome sta treba.
black

#35221 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Image

Image

Image
bitanga_sa_otesa

#35222 Re: Slike starog Sarajeva