Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zikamu

#35176 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Bivsi "Gorenje neboder" izgradjen tacno na lokaciji gdje je prije bila ozloglasena vila Maxa Luburica... Kroz maglu se sjecam te kuce koja je tu bila i uz cestu imala zicanu mrezastu ogradu sa betonskim stubovima.
Stara mi je pricala da je vidjela jezive slike u podrumu odmah po zavrsetku rata, jer je javnosti bilo dopusteno da obidju zloglasnu vilu. Pricala mi je da bi znali u neka doba nocu pustati glasnu muziku na vanjske zvucnike, da se ne bi cula vriska onih koji su bili u podrumu na "ispitivanju"...
Tokom sezdesetih je odmah do Maxove vile bila prizemna zgrada "kod Stopica" gdje se nalazila punionica sokova u malim flasama (omiljeno mjesto male raje :D ) Ha dobijes banku (10 dinara) - pravac kod Stopica. Nismo skidali metalni cep, vec nadjemo kakav zahrdjali ekser i kamenom napravimo malu rupicu na cepu, dobro promuckamo i spricali se onom sodom od limuna, narandje... Kad dodjes kuci onakav mokar i slipav od sode - ne gine ti degenek... :D
muha_sa

#35177 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote: 09/09/2025 03:31 Bivsi "Gorenje neboder" izgradjen tacno na lokaciji gdje je prije bila ozloglasena vila Maxa Luburica... Kroz maglu se sjecam te kuce koja je tu bila i uz cestu imala zicanu mrezastu ogradu sa betonskim stubovima.
Stara mi je pricala da je vidjela jezive slike u podrumu odmah po zavrsetku rata, jer je javnosti bilo dopusteno da obidju zloglasnu vilu. Pricala mi je da bi znali u neka doba nocu pustati glasnu muziku na vanjske zvucnike, da se ne bi cula vriska onih koji su bili u podrumu na "ispitivanju"...
Tokom sezdesetih je odmah do Maxove vile bila prizemna zgrada "kod Stopica" gdje se nalazila punionica sokova u malim flasama (omiljeno mjesto male raje :D ) Ha dobijes banku (10 dinara) - pravac kod Stopica. Nismo skidali metalni cep, vec nadjemo kakav zahrdjali ekser i kamenom napravimo malu rupicu na cepu, dobro promuckamo i spricali se onom sodom od limuna, narandje... Kad dodjes kuci onakav mokar i slipav od sode - ne gine ti degenek... :D
:thumbup:

Otkud se Stopica sjeti :lol:
dragonz

#35178 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

zikamu wrote: 09/09/2025 03:31 Bivsi "Gorenje neboder" izgradjen tacno na lokaciji gdje je prije bila ozloglasena vila Maxa Luburica... Kroz maglu se sjecam te kuce koja je tu bila i uz cestu imala zicanu mrezastu ogradu sa betonskim stubovima.
Ma mjestu gdje je "Gorenje" neboder bila je džamija Abdul Halim age što se može vidjeti iz linka ispod a kada je srušena to mi nije poznato.
https://maps.arcanum.com/en/map/sarajev ... .893749667
dragonz

#35179 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Image

Alipašina džamija 1939.godina
dragonz

#35180 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

dragonz wrote: 09/09/2025 12:00
Ma mjestu gdje je "Gorenje" neboder bila je džamija Abdul Halim age što se može vidjeti iz linka ispod a kada je srušena to mi nije poznato.
https://maps.arcanum.com/en/map/sarajev ... .893749667

"Ovaj ustaški logor se nalazio u prijeratnoj vili koja se zvala „Vila Wilkert“, a koja je bila veliko građevinsko zdanje. Ovu vilu su ustaše nasilno zauzeli na početku Drugog svjetskog rata u proljeće 1941. godine, kada je logor postao aktivan, pa sve do oslobođenja Sarajeva 6. travnja 1945. godine. Logor Vila Luburić se nalazio na adresi 18. Skenderija (ulica), na samoj Skenderiji u centru Sarajeva.[1] Luburić i njegovi agenti koristili su i kuću hrvatske sarajevske obitelji Babunović, kao i restoran (Gradski podrum), koji je skupa s Vilom ostao poznat kao "Kuća straha".[2] Namjerno je odabrao ovu vilu iz simboličkih razloga, jer je bila sjedište sarajevske lože slobodnih zidara, ne dirajući masonske simbole na fasadi.[3]"

Moja greška ipak je džamija bila 50-tak metara dalje na uglu ulica Soukbunar i Skenderije.
dječak sa šibicama

#35181 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Hasko Tabasko otvorio piceriju na Kosevskom `79, ne znam jel taj Gaj starija od njegove.
muha_sa

#35182 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 09/09/2025 17:16 Hasko Tabasko otvorio piceriju na Kosevskom `79, ne znam jel taj Gaj starija od njegove.
Znam ja--jeste :D
zikamu

#35183 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

dječak sa šibicama wrote: 09/09/2025 17:16 Hasko Tabasko otvorio piceriju na Kosevskom `79, ne znam jel taj Gaj starija od njegove.
Hasko Tabasko jos igro klikera kad je "Gaj" uveliko radio... :D
zikamu

#35184 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image

Ovdje se fino vidi da je Skender-pasina dzamija zavrsavala tacno u liniji starog, Eiffelovog (Ajfelovog), mosta na Skenderiji, Da postoji i danas "dodirivala" bi se sa Domom mladih Skenderija... :D
U carsiji kruzi prica da su je komunisti s merakom srusili. Prica je djelimicno tacna, jer su ostaci dzamije uklonjeni 20 godina po zavrsetku rata (sredinom sezdesetih) iz razloga sto je panirana gradnja KSC Skenderija.
Za vrijeme kraljevine Jugoslavije sa kupole dzamije je uklonjen olovni pokrov koji je trebao biti zamijenjen novim bakarnim, sto se nikada nije desilo, pa se kupola zbog kise, snijega i vremenskih prilika krajem tridesetih (koju godinu pred pocetak rata) potpuno urusila, a nesto kasnije i ostatak gradjevine. Od cijelog objekta ostala je samo tesko ostecena munara. Sarajevo je tada bilo uskraceno za jedan vjerski objekat u beskorisnom stanju, ali je dolaskom demokraCije taj gubitak visestruko nadoknadjen... :D

KSC Skenderija je svecano otvoren 29. novembra 1969. premijerom filma "Bitka na Neretvi".
black

#35185 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Image
dragonz

#35186 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

zikamu wrote: 09/09/2025 18:47 Image

Ovdje se fino vidi da je Skender-pasina dzamija zavrsavala tacno u liniji starog, Eiffelovog (Ajfelovog), mosta na Skenderiji, Da postoji i danas "dodirivala" bi se sa Domom mladih Skenderija... :D
U carsiji kruzi prica da su je komunisti s merakom srusili. Prica je djelimicno tacna, jer su ostaci dzamije uklonjeni 20 godina po zavrsetku rata (sredinom sezdesetih) iz razloga sto je panirana gradnja KSC Skenderija.
Za vrijeme kraljevine Jugoslavije sa kupole dzamije je uklonjen olovni pokrov koji je trebao biti zamijenjen novim bakarnim, sto se nikada nije desilo, pa se kupola zbog kise, snijega i vremenskih prilika krajem tridesetih (koju godinu pred pocetak rata) potpuno urusila, a nesto kasnije i ostatak gradjevine. Od cijelog objekta ostala je samo tesko ostecena munara. Sarajevo je tada bilo uskraceno za jedan vjerski objekat u beskorisnom stanju, ali je dolaskom demokraCije taj gubitak visestruko nadoknadjen... :D

KSC Skenderija je svecano otvoren 29. novembra 1969. premijerom filma "Bitka na Neretvi".
I Skenderija nije nikad dobila građevinsku kao i druge dozvole.
zikamu

#35187 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

@dragonz
Kako si napisao ispada da je komplex Skenderija izgradjen "na crno" :lol: , ili si mozda "polupo loncice" sa periodom demokraCije gdje kaze:
citiram "Nisu pronađene informacije o izdavanju nove građevinske dozvole za opsežnu rekonstrukciju ili gradnju u KSC Skenderija. Prema izvještajima iz jula 2025. godine, glavni razlog za zastoj su finansije, iako su projektni planovi spremni. "

PS: Ovo ti je drugs licna zaredom, pa ti pamet u glavu... :D
muha_sa

#35188 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
zikamu

#35189 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

:)
... a linija 11 bila Grbavica I - Dom JNA...
muha_sa

#35190 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote: 10/09/2025 13:01 :)
... a linija 11 bila Grbavica I - Dom JNA...
Jesul polazili ispred doma armije :?
Sjecam se ispred katedrale i pozorišta a za pionirsku odakle i sad krece--ja vazda letio na sprat da se uvalim i to na prvo sjedište :D
RJ57

#35191 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

koliko se ja sjećam ispred pozorišta, i "jedaneska" i "dvaneska" ali nije nemoguće da sam u krivu
neki

#35192 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

dragonz wrote: 09/09/2025 21:45
I Skenderija nije nikad dobila građevinsku kao i druge dozvole.
dobila je sve dozvole, uključujući građevinsku i uredno je ucrtana u katastar
dječak sa šibicama

#35193 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Polazna stanica kod Doma JNA bila je ispred umjetnicke galerije ona ulica sa strane gdje je danas ulaz na onaj parking ispred doma
zikamu

#35194 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 14:22 Polazna stanica kod Doma JNA bila je ispred umjetnicke galerije ona ulica sa strane gdje je danas ulaz na onaj parking ispred doma
Preduhitrio si me!
Ulazilo se u autobus tacno ispred umjetnicke galerije. Bio zeleni metalni gelender na rubu trotoara...
Nevjerovatno kako neki detalji (cuj: zeleni metalni gelender :-) ) iz djetinjstva prije 60+ godina ostaju u sjecanju, a da me ubijes nemogu se sjetit' sta je juce bilo za rucak... :lol:
drug_profi

#35195 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Ja se sjećam devetneske od Pozorišta kretala. Tj gdje je sad autobuska niša prekoputa Kalin Hadži Alijinog harema.
Tu bješe čini mi se poslovni prostor JAT ilI Inex Adria, tako nešto.
I na Otoku s njom, išla u Švrakino do pijace. Okretala se ondje gdje sad ambulanta i apoteka.
zikamu

#35196 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
5 sided die

Evo je dvanes'ka ispred Umjetnicke galerije :D
Dom JNA se ne vidi od "Lejlanda"... Vidi se cosak Prve gimnazije...
muha_sa

#35197 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote: 10/09/2025 16:03 Image
5 sided die

Evo je dvanes'ka ispred Umjetnicke galerije :D
Dom JNA se ne vidi od "Lejlanda"... Vidi se cosak Prve gimnazije...
PM72

#35198 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PM72 »

drug_profi wrote: 10/09/2025 15:36 Ja se sjećam devetneske od Pozorišta kretala. Tj gdje je sad autobuska niša prekoputa Kalin Hadži Alijinog harema.
Tu bješe čini mi se poslovni prostor JAT ilI Inex Adria, tako nešto.
I na Otoku s njom, išla u Švrakino do pijace. Okretala se ondje gdje sad ambulanta i apoteka.
Devetneska je išla kroz C fazu i okretala se u B fazi.Pred zgradom mi bila stanica
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35199 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 14:22 Polazna stanica kod Doma JNA bila je ispred umjetnicke galerije ona ulica sa strane gdje je danas ulaz na onaj parking ispred doma
Hvala bogu pa se taj parking ukida
zikamu

#35200 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image

Evo i jedanes'ke ispred Narodnog, ode do zadnje stanice i okretaljke ispred Doma JNA...
Post Reply