O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
- bijela
#351 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Nemaš prava da kudiš
da varam svoju domovinu.
Ne, ja joj kradem pagansku slabost, varku
I s jednim Bogom
Njegov zakon je jača.
(Goethe)
da varam svoju domovinu.
Ne, ja joj kradem pagansku slabost, varku
I s jednim Bogom
Njegov zakon je jača.
(Goethe)
- bijela
#352 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
što bi ameri rekli: must see
kad si ašik, onda si ašik za svakim predmetom koji je dotaknuo tvoj voljeni
od sada ljetujem u čečeniji
- thea
#353 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ovo je meni previse jako, sigurna sam da vasim blizim ne posvecujes toliko paznje.
- bijela
#354 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
da, ne bih za svoje (rodbinsko-prijateljsko) bliže nikada organizirala ovakav protokol 
- bijela
#355 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
اللهم صل على سيدنا محمد, حاء الرحمة و ميم الملك و دال الدوام

- ljubav_aha
#356 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
thea,you are verbal abuserthea wrote:Ovo je meni previse jako, sigurna sam da vasim blizim ne posvecujes toliko paznje.
bijela je super osoba , ja sam sigurna da posvecuje dovoljnu paznju svima koji nju vole
- nellington
#357 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Jah, ko će ako neće Kadirov 
Ključni problem je što cijela scena liči na Follow the gourd!
Ključni problem je što cijela scena liči na Follow the gourd!
- bijela
#358 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
kad sam prvi put gledala video nisam znala ko je lik.
sad znam i opet mi svejedno; imena i prezimena, za mene, su ovdje nebitna.
pored toga, vidi li iko na snimku stotine ljudi osim kadirova
sad znam i opet mi svejedno; imena i prezimena, za mene, su ovdje nebitna.
pored toga, vidi li iko na snimku stotine ljudi osim kadirova
- nellington
#359 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Teško da bilo koga vidim, Kadirov je takav turbofolk lik da je u svakoj situaciji on u centru pozornosti - nije to više ni ćasa, ni Poslanik, ni vjera... to je uvijek samo Ramzan Kadirov. Ne znam na šta više taj lik nije pljunuo
Zato me pogađa ovo (iako mi blago smeta i taj fetišizam sa zdjelom, dlakama iz brade i td - k'o nosanje mošti).
- bijela
#360 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
nellington wrote:(iako mi blago smeta i taj fetišizam sa zdjelom, dlakama iz brade i td - k'o nosanje mošti).
- asurbanipal
#361 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
nellington wrote:Teško da bilo koga vidim, Kadirov je takav turbofolk lik da je u svakoj situaciji on u centru pozornosti - nije to više ni ćasa, ni Poslanik, ni vjera... to je uvijek samo Ramzan Kadirov. Ne znam na šta više taj lik nije pljunuoZato me pogađa ovo (iako mi blago smeta i taj fetišizam sa zdjelom, dlakama iz brade i td - k'o nosanje mošti).
Pravo da ti kažem, ovo mi više liči na nekakav kič...
- zambaklija
#362 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
bijela wrote:
kad si ašik, onda si ašik za svakim predmetom koji je dotaknuo tvoj voljeni![]()
-
Marketa24
#363 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Kolko se razumijem a Allah zna najbolje Islam je upravo protiv ovakvih stvaribijela wrote:
kad si ašik, onda si ašik za svakim predmetom koji je dotaknuo tvoj voljeni![]()
davanja znacaja mezarima i stvarima itd
Takodje Ovaj covjek (predsjednik Čečenije i Ruski pijun u istoj zemlji) sto je donio ovaj predmet koji je navodno dotaknuo Muhammed a.s.
je isto tako u ceceniju doveo Maradonu Beyonce Shakiru itd
na takve stvari skršio milione itd - treba neke stvari dubinski malo razmotriti prije
nego se skoci i kaze "joj jest ovo lijepo"
Da se pogresno ne shvatim ne kritikujem nikoga niti omalovazavam al trebamo se svi
uzajamno savjetovati i ukazivati na eventualne greske pa ako i ja nisam u pravu slobodno
mi obrazlozite i halalite ako grijesim
- arzuhal
#364 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Nisam, vala, vidio ni Kadirova, ni mercedese, pa čak ni ćasu...Meni misli otišle na jednu lijepu stranu na koju često bježe, i bez Kadirova, i mercedesa, i ćase...Zato mi se opet desilo, i sa ovim videom, da sam stigao gdje trebam, a da sam poslije zaboravio i Kadirova, i mercedese, i ćasu 
- bijela
#365 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
to je toarzuhal wrote:Nisam, vala, vidio ni Kadirova, ni mercedese, pa čak ni ćasu...Meni misli otišle na jednu lijepu stranu na koju često bježe, i bez Kadirova, i mercedesa, i ćase...Zato mi se opet desilo, i sa ovim videom, da sam stigao gdje trebam, a da sam poslije zaboravio i Kadirova, i mercedese, i ćasu
zato mislim da je rasprava o ovome jednostavno bespredmetna:
ne radi se o pravnim propisima pa da treba imati argumentovan stav,
riječ je o osjećajima i individualnom religioznom doživljaju - tu nema jedne istine, niti jednog ispravog načina ponašanja.
uz to, sjetimo se slučaja sa "Crnim kamenom":
sam Poslanik, a.s., ga je ljubio,
a hazreti Omer u vezi njega rekao: da nisam vidio Allahovog Poslanika da te ljubi, ne bih te ni ja!
- svojnasvom
#366 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Kasida Mudarija
ja rabbi blagoslovi Muhtara/Odabranog ( Poslanika s.a.v.a. ) iz Mudara ( plemenski ogranak odakle Poslanik vodi porijeklo )
i sve vjerovjesnike i poslanike dok god im spomen postoji
i blagoslovi el Hadija ( onaj koji vodi pravim putem/Poslanik s.a.v.a ) i nejgov itret/porod
i ashabe koji najbolju vjeru prenesoše
i koji su se sa njim borili i trudili
i hidžru učinili i svaku pomoć pružili
koji su farz i sunnet pojasnili i koji se za radi Allaha udružiše i za radi njega pobjedu ostvariše
najcišci salavat i najcasniji, koji kosmos miomirisom obasipa...
čak i kamenje i zrnje i pjesak ... i zvijeri i ptice i ribe a za njima džini i ljudi i atomi i mravi ... i tako sve donosi salavat na Poslanika
ja rabbi blagoslovi Muhtara/Odabranog ( Poslanika s.a.v.a. ) iz Mudara ( plemenski ogranak odakle Poslanik vodi porijeklo )
i sve vjerovjesnike i poslanike dok god im spomen postoji
i blagoslovi el Hadija ( onaj koji vodi pravim putem/Poslanik s.a.v.a ) i nejgov itret/porod
i ashabe koji najbolju vjeru prenesoše
i koji su se sa njim borili i trudili
i hidžru učinili i svaku pomoć pružili
koji su farz i sunnet pojasnili i koji se za radi Allaha udružiše i za radi njega pobjedu ostvariše
najcišci salavat i najcasniji, koji kosmos miomirisom obasipa...
čak i kamenje i zrnje i pjesak ... i zvijeri i ptice i ribe a za njima džini i ljudi i atomi i mravi ... i tako sve donosi salavat na Poslanika
- Diwan
#367 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Hafiz hadisa Dželaludin Sujuti navodi u svojoj knjizi 'Eš -Šereful –muhattem':
Hazreti Sejjid Ahmed Rifai, nakon što je obavio hadždž u Mekki, vratio se u Medinu da obavi zijaret kabura Allahovog Poslanika. Kad se je približio kaburu, izrekao je ove stihove:
Do sada sam svojim ruhom
Iz daleka iš'o tebi,
A sada sam i tijelom
Doš'o ovdje, Ja Nebijj;
Pruži meni desnu ruku
Da je ljubim Hazreti,
Žeđ usana da ugasim
I tvoj Šeref da osjetim.
Iz Kabur-i šerifa ukaza se časna ruka, pa je on poljubi u prisustvu ljudi koji su to gledali.
Hazreti Sejjid Ahmed Rifai, nakon što je obavio hadždž u Mekki, vratio se u Medinu da obavi zijaret kabura Allahovog Poslanika. Kad se je približio kaburu, izrekao je ove stihove:
Do sada sam svojim ruhom
Iz daleka iš'o tebi,
A sada sam i tijelom
Doš'o ovdje, Ja Nebijj;
Pruži meni desnu ruku
Da je ljubim Hazreti,
Žeđ usana da ugasim
I tvoj Šeref da osjetim.
Iz Kabur-i šerifa ukaza se časna ruka, pa je on poljubi u prisustvu ljudi koji su to gledali.
- bijela
#368 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
imam Nesefi kaže da je Musa, a.s., upitao:
- moj Gospodaru, ja sam Tvoj sagovornik (Kelimullah), a Muhammed je Tvoj voljeni (Habibullah), pa u čemu je razlika između Tvog sagovornika i voljenoga?
bi mu odgovoreno:
- Moj sagovornik radi zbog zadovoljstva Njegovog Gospodara, a Gospodar radi zbog zadovoljstva Njegovog voljenog.
Moj sagovornik voli svoga Gospodara, a Gospodar voli Svoga voljenoga.
Moj sagovornik je morao doći na Sinajsku goru da razgovora sa svojim Gospodarom, a Moj voljeni je spavao u svojoj postelji, pa je s njim Džibril došao do Mog Prijestolja u treptaju oka, a to niko od stvorenja neće dobiti.

- moj Gospodaru, ja sam Tvoj sagovornik (Kelimullah), a Muhammed je Tvoj voljeni (Habibullah), pa u čemu je razlika između Tvog sagovornika i voljenoga?
bi mu odgovoreno:
- Moj sagovornik radi zbog zadovoljstva Njegovog Gospodara, a Gospodar radi zbog zadovoljstva Njegovog voljenog.
Moj sagovornik voli svoga Gospodara, a Gospodar voli Svoga voljenoga.
Moj sagovornik je morao doći na Sinajsku goru da razgovora sa svojim Gospodarom, a Moj voljeni je spavao u svojoj postelji, pa je s njim Džibril došao do Mog Prijestolja u treptaju oka, a to niko od stvorenja neće dobiti.
-
oridjidji
#369 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Jedna od mojih dova, koji često učim kada zapnem ( a zapinjem često), a kojom se često sjetim poslanika s.a.v.s. moleći sljedećim riječima:
"O Allahu, Hvaljeni, Slavljeni, Milostivi, Samilosni, Živi, Vječni, Ti si jedan, nisi rodio ni rođen nisi i niko ti ravan nije. Ti si pomagač svakome, ti si utočište svakome, nema Boga osim tebe. Neka je salavat i selam na tvoga Poslanika Muhammeda s.a.v.s., njegovu uzoritu porodicu i ashabe. Oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, na putu tvome učvrsti me, podari mi pravu uputu, pravu bogobojaznost, pravu čednost i pravu neovisnost, pravo znanje i vladanje po njemu. Molim te za dobro za ko je te molio i tvoj poslanik Muhammed s.a.v.s., a utječem ti se od zla od kojeg se utijecao i tvoj poslanik Muhammed s.a.v.s., podari mi dobro na ovome i na onome svijetu, sačuvaj me patnje u ognju, sačuvaj me zlih ljudi, džinna i šejtana, moga nefsa, sačuvaj me malih i velikih grijeha, malog i velikog širka i teških bolesti, ućini me jednim od onih kojim si zadovoljan.Amin!"
"O Allahu, Hvaljeni, Slavljeni, Milostivi, Samilosni, Živi, Vječni, Ti si jedan, nisi rodio ni rođen nisi i niko ti ravan nije. Ti si pomagač svakome, ti si utočište svakome, nema Boga osim tebe. Neka je salavat i selam na tvoga Poslanika Muhammeda s.a.v.s., njegovu uzoritu porodicu i ashabe. Oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, na putu tvome učvrsti me, podari mi pravu uputu, pravu bogobojaznost, pravu čednost i pravu neovisnost, pravo znanje i vladanje po njemu. Molim te za dobro za ko je te molio i tvoj poslanik Muhammed s.a.v.s., a utječem ti se od zla od kojeg se utijecao i tvoj poslanik Muhammed s.a.v.s., podari mi dobro na ovome i na onome svijetu, sačuvaj me patnje u ognju, sačuvaj me zlih ljudi, džinna i šejtana, moga nefsa, sačuvaj me malih i velikih grijeha, malog i velikog širka i teških bolesti, ućini me jednim od onih kojim si zadovoljan.Amin!"
-
numizmatic
#370 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
.
Last edited by numizmatic on 11/03/2012 16:24, edited 1 time in total.
- bijela
#371 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
jeste li kada razmišljali o spomenu Muhammeda, alejhi-selam, u Kur'anu - to jest, o spominjanju dijelova njegovog tijela, o kontekstu spominjanja njega ?
- shecher
#372 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
nastavi...bijela wrote:jeste li kada razmišljali o spomenu Muhammeda, alejhi-selam, u Kur'anu - to jest, o spominjanju dijelova njegovog tijela, o kontekstu spominjanja njega ?
- bijela
#373 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
učeći časni Kur'an, čitajući njegov prijevod, da se primjetiti da se on ponekada obraća direktno slušaocu u 2. licu jednine, dakle - Muhammedu, a.s., kao prvom recipijentu objave.
ponekada se sadržaj takvih ajeti odnosi samo na njega, a ponekada i na ostale vjernike.
zanimljivi su takvi ajeti, pogotovo ako se zna da u Kur'anu ništa nije slučajno, jer spominju skoro svaki dio Poslanika
nekoliko primjera:
- njegov život (لَعَمْرُكَ) - "Tako mi tvoga života" (15:72)
- njegove oči (وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ) - "Ne pružaj svoje oči prema ukrasima ovozemnog života" (20:131)
- njegov pogled (لَقَدْ رَأَى ) - "Vidio je najveće znakove svoga Gospodara" (53:18)
- njegovo uho (قُلْ أُذُنُ خَيْرٍ ) - doslovnije "On je uho dobra", u značenju "On čuje samo ono što je dobro "; za više pogledati u u suru (9:61)
- njegov jezik (فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ ) - "A Mi smo Kur'an učinili lahkim, na jeziku tvome..." (19:97)
- njegovo lice (قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ ) - "Mi vidimo okretanje lica tvoga prema nebu!" (2:144)
- njegova prsa (أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ) - "Zar ti Mi nismo prsa tvoja prostranim učinili" (93:1)
- njegova leđa (الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ) - "...koje je leđa tvoja pritislo" (93:3)
- njegova desnica (وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ ) - "...nisi je ni desnom rukom svojom pisao" (29:48)
- njegov glas (لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ ) - "ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa" (49:2)
mogu se tu sada povući u mislima i neke paralele sa riječima hazreti Aiše, koja je Poslanika, a.s., opisala riječima da je on "Kur'an koji hoda zemljom"...
kao što je on, mubarek, bio sav prožet Kur'anom, i Kur'an je na nekin način prožet njegovim plemenitim bićem..
ponekada se sadržaj takvih ajeti odnosi samo na njega, a ponekada i na ostale vjernike.
zanimljivi su takvi ajeti, pogotovo ako se zna da u Kur'anu ništa nije slučajno, jer spominju skoro svaki dio Poslanika
nekoliko primjera:
- njegove oči (وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ) - "Ne pružaj svoje oči prema ukrasima ovozemnog života" (20:131)
- njegov pogled (لَقَدْ رَأَى ) - "Vidio je najveće znakove svoga Gospodara" (53:18)
- njegovo uho (قُلْ أُذُنُ خَيْرٍ ) - doslovnije "On je uho dobra", u značenju "On čuje samo ono što je dobro "; za više pogledati u u suru (9:61)
- njegov jezik (فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ ) - "A Mi smo Kur'an učinili lahkim, na jeziku tvome..." (19:97)
- njegovo lice (قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ ) - "Mi vidimo okretanje lica tvoga prema nebu!" (2:144)
- njegova prsa (أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ) - "Zar ti Mi nismo prsa tvoja prostranim učinili" (93:1)
- njegova leđa (الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ) - "...koje je leđa tvoja pritislo" (93:3)
- njegova desnica (وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ ) - "...nisi je ni desnom rukom svojom pisao" (29:48)
- njegov glas (لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ ) - "ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa" (49:2)
mogu se tu sada povući u mislima i neke paralele sa riječima hazreti Aiše, koja je Poslanika, a.s., opisala riječima da je on "Kur'an koji hoda zemljom"...
kao što je on, mubarek, bio sav prožet Kur'anom, i Kur'an je na nekin način prožet njegovim plemenitim bićem..
- arzuhal
#374 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
@bijela
Allah džeziki-l-hajr!
Allah džeziki-l-hajr!
- shecher
#375 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
bijela wrote:učeći časni Kur'an, čitajući njegov prijevod, da se primjetiti da se on ponekada obraća direktno slušaocu u 2. licu jednine, dakle - Muhammedu, a.s., kao prvom recipijentu objave.
zanimljivi su takvi ajeti, pogotovo ako se zna da u Kur'anu ništa nije slučajno, jer spominju skoro svaki dio Poslanika![]()
nekoliko primjera:
O kojem tefsiru je riječ (pretpostavljam da se radi o nekom)?