O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#351 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

Nemaš prava da kudiš
da varam svoju domovinu.
Ne, ja joj kradem pagansku slabost, varku
I s jednim Bogom
Njegov zakon je jača.

(Goethe)
bijela

#352 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

što bi ameri rekli: must see

kad si ašik, onda si ašik za svakim predmetom koji je dotaknuo tvoj voljeni :)

od sada ljetujem u čečeniji
thea

#353 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by thea »

Ovo je meni previse jako, sigurna sam da vasim blizim ne posvecujes toliko paznje.
bijela

#354 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

da, ne bih za svoje (rodbinsko-prijateljsko) bliže nikada organizirala ovakav protokol 8-)
bijela

#355 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

اللهم صل على سيدنا محمد, حاء الرحمة و ميم الملك و دال الدوام

:)
ljubav_aha

#356 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by ljubav_aha »

thea wrote:Ovo je meni previse jako, sigurna sam da vasim blizim ne posvecujes toliko paznje.
thea,you are verbal abuser :D

bijela je super osoba , ja sam sigurna da posvecuje dovoljnu paznju svima koji nju vole :-D
nellington

#357 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by nellington »

Jah, ko će ako neće Kadirov :roll:

Ključni problem je što cijela scena liči na Follow the gourd!

bijela

#358 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

kad sam prvi put gledala video nisam znala ko je lik.
sad znam i opet mi svejedno; imena i prezimena, za mene, su ovdje nebitna.
pored toga, vidi li iko na snimku stotine ljudi osim kadirova :roll:
nellington

#359 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by nellington »

Teško da bilo koga vidim, Kadirov je takav turbofolk lik da je u svakoj situaciji on u centru pozornosti - nije to više ni ćasa, ni Poslanik, ni vjera... to je uvijek samo Ramzan Kadirov. Ne znam na šta više taj lik nije pljunuo :-? Zato me pogađa ovo (iako mi blago smeta i taj fetišizam sa zdjelom, dlakama iz brade i td - k'o nosanje mošti).
bijela

#360 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

nellington wrote:(iako mi blago smeta i taj fetišizam sa zdjelom, dlakama iz brade i td - k'o nosanje mošti).
:thumbup: to razumijem i jasno mi je da je tanka linija (u ovakvim slučajevima) između poštovanja i kindžurijade
asurbanipal

#361 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by asurbanipal »

nellington wrote:Teško da bilo koga vidim, Kadirov je takav turbofolk lik da je u svakoj situaciji on u centru pozornosti - nije to više ni ćasa, ni Poslanik, ni vjera... to je uvijek samo Ramzan Kadirov. Ne znam na šta više taj lik nije pljunuo :-? Zato me pogađa ovo (iako mi blago smeta i taj fetišizam sa zdjelom, dlakama iz brade i td - k'o nosanje mošti).
:thumbup:

Pravo da ti kažem, ovo mi više liči na nekakav kič...
zambaklija

#362 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by zambaklija »

bijela wrote:

:shock: :shock: :shock: :shock: ovaj kadirov najveći i najdraži mrcedesov kupac :D :D :D
Marketa24

#363 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Marketa24 »

bijela wrote:

Kolko se razumijem a Allah zna najbolje Islam je upravo protiv ovakvih stvari
davanja znacaja mezarima i stvarima itd

Takodje Ovaj covjek (predsjednik Čečenije i Ruski pijun u istoj zemlji) sto je donio ovaj predmet koji je navodno dotaknuo Muhammed a.s.
je isto tako u ceceniju doveo Maradonu Beyonce Shakiru itd
na takve stvari skršio milione itd - treba neke stvari dubinski malo razmotriti prije
nego se skoci i kaze "joj jest ovo lijepo"

Da se pogresno ne shvatim ne kritikujem nikoga niti omalovazavam al trebamo se svi
uzajamno savjetovati i ukazivati na eventualne greske pa ako i ja nisam u pravu slobodno
mi obrazlozite i halalite ako grijesim
arzuhal

#364 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

Nisam, vala, vidio ni Kadirova, ni mercedese, pa čak ni ćasu...Meni misli otišle na jednu lijepu stranu na koju često bježe, i bez Kadirova, i mercedesa, i ćase...Zato mi se opet desilo, i sa ovim videom, da sam stigao gdje trebam, a da sam poslije zaboravio i Kadirova, i mercedese, i ćasu :)
bijela

#365 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

arzuhal wrote:Nisam, vala, vidio ni Kadirova, ni mercedese, pa čak ni ćasu...Meni misli otišle na jednu lijepu stranu na koju često bježe, i bez Kadirova, i mercedesa, i ćase...Zato mi se opet desilo, i sa ovim videom, da sam stigao gdje trebam, a da sam poslije zaboravio i Kadirova, i mercedese, i ćasu :)
to je to :thumbup:

zato mislim da je rasprava o ovome jednostavno bespredmetna:
ne radi se o pravnim propisima pa da treba imati argumentovan stav,
riječ je o osjećajima i individualnom religioznom doživljaju - tu nema jedne istine, niti jednog ispravog načina ponašanja.

uz to, sjetimo se slučaja sa "Crnim kamenom":
sam Poslanik, a.s., ga je ljubio,
a hazreti Omer u vezi njega rekao: da nisam vidio Allahovog Poslanika da te ljubi, ne bih te ni ja!
svojnasvom

#366 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by svojnasvom »

Kasida Mudarija

ja rabbi blagoslovi Muhtara/Odabranog ( Poslanika s.a.v.a. ) iz Mudara ( plemenski ogranak odakle Poslanik vodi porijeklo )

i sve vjerovjesnike i poslanike dok god im spomen postoji

i blagoslovi el Hadija ( onaj koji vodi pravim putem/Poslanik s.a.v.a ) i nejgov itret/porod

i ashabe koji najbolju vjeru prenesoše

i koji su se sa njim borili i trudili

i hidžru učinili i svaku pomoć pružili

koji su farz i sunnet pojasnili i koji se za radi Allaha udružiše i za radi njega pobjedu ostvariše

najcišci salavat i najcasniji, koji kosmos miomirisom obasipa...

čak i kamenje i zrnje i pjesak ... i zvijeri i ptice i ribe a za njima džini i ljudi i atomi i mravi ... i tako sve donosi salavat na Poslanika

Diwan

#367 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Diwan »

Hafiz hadisa Dželaludin Sujuti navodi u svojoj knjizi 'Eš -Šereful –muhattem':

Hazreti Sejjid Ahmed Rifai, nakon što je obavio hadždž u Mekki, vratio se u Medinu da obavi zijaret kabura Allahovog Poslanika. Kad se je približio kaburu, izrekao je ove stihove:

Do sada sam svojim ruhom
Iz daleka iš'o tebi,
A sada sam i tijelom
Doš'o ovdje, Ja Nebijj;
Pruži meni desnu ruku
Da je ljubim Hazreti,
Žeđ usana da ugasim
I tvoj Šeref da osjetim.

Iz Kabur-i šerifa ukaza se časna ruka, pa je on poljubi u prisustvu ljudi koji su to gledali.
bijela

#368 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

imam Nesefi kaže da je Musa, a.s., upitao:
- moj Gospodaru, ja sam Tvoj sagovornik (Kelimullah), a Muhammed je Tvoj voljeni (Habibullah), pa u čemu je razlika između Tvog sagovornika i voljenoga?

bi mu odgovoreno:
- Moj sagovornik radi zbog zadovoljstva Njegovog Gospodara, a Gospodar radi zbog zadovoljstva Njegovog voljenog.
Moj sagovornik voli svoga Gospodara, a Gospodar voli Svoga voljenoga.
Moj sagovornik je morao doći na Sinajsku goru da razgovora sa svojim Gospodarom, a Moj voljeni je spavao u svojoj postelji, pa je s njim Džibril došao do Mog Prijestolja u treptaju oka, a to niko od stvorenja neće dobiti.

:-D
oridjidji

#369 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by oridjidji »

Jedna od mojih dova, koji često učim kada zapnem ( a zapinjem često), a kojom se često sjetim poslanika s.a.v.s. moleći sljedećim riječima:

"O Allahu, Hvaljeni, Slavljeni, Milostivi, Samilosni, Živi, Vječni, Ti si jedan, nisi rodio ni rođen nisi i niko ti ravan nije. Ti si pomagač svakome, ti si utočište svakome, nema Boga osim tebe. Neka je salavat i selam na tvoga Poslanika Muhammeda s.a.v.s., njegovu uzoritu porodicu i ashabe. Oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, na putu tvome učvrsti me, podari mi pravu uputu, pravu bogobojaznost, pravu čednost i pravu neovisnost, pravo znanje i vladanje po njemu. Molim te za dobro za ko je te molio i tvoj poslanik Muhammed s.a.v.s., a utječem ti se od zla od kojeg se utijecao i tvoj poslanik Muhammed s.a.v.s., podari mi dobro na ovome i na onome svijetu, sačuvaj me patnje u ognju, sačuvaj me zlih ljudi, džinna i šejtana, moga nefsa, sačuvaj me malih i velikih grijeha, malog i velikog širka i teških bolesti, ućini me jednim od onih kojim si zadovoljan.Amin!"
numizmatic

#370 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by numizmatic »

.
Last edited by numizmatic on 11/03/2012 16:24, edited 1 time in total.
bijela

#371 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

jeste li kada razmišljali o spomenu Muhammeda, alejhi-selam, u Kur'anu - to jest, o spominjanju dijelova njegovog tijela, o kontekstu spominjanja njega ?
shecher

#372 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by shecher »

bijela wrote:jeste li kada razmišljali o spomenu Muhammeda, alejhi-selam, u Kur'anu - to jest, o spominjanju dijelova njegovog tijela, o kontekstu spominjanja njega ?
nastavi...
bijela

#373 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

učeći časni Kur'an, čitajući njegov prijevod, da se primjetiti da se on ponekada obraća direktno slušaocu u 2. licu jednine, dakle - Muhammedu, a.s., kao prvom recipijentu objave.

ponekada se sadržaj takvih ajeti odnosi samo na njega, a ponekada i na ostale vjernike.

zanimljivi su takvi ajeti, pogotovo ako se zna da u Kur'anu ništa nije slučajno, jer spominju skoro svaki dio Poslanika :)

nekoliko primjera:

- njegov život (لَعَمْرُكَ) - "Tako mi tvoga života" (15:72)
- njegove oči (وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ) - "Ne pružaj svoje oči prema ukrasima ovozemnog života" (20:131)
- njegov pogled (لَقَدْ رَأَى ) - "Vidio je najveće znakove svoga Gospodara" (53:18)
- njegovo uho (قُلْ أُذُنُ خَيْرٍ ) - doslovnije "On je uho dobra", u značenju "On čuje samo ono što je dobro "; za više pogledati u u suru (9:61)
- njegov jezik (فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ ) - "A Mi smo Kur'an učinili lahkim, na jeziku tvome..." (19:97)
- njegovo lice (قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ ) - "Mi vidimo okretanje lica tvoga prema nebu!" (2:144)
- njegova prsa (أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ) - "Zar ti Mi nismo prsa tvoja prostranim učinili" (93:1)
- njegova leđa (الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ) - "...koje je leđa tvoja pritislo" (93:3)
- njegova desnica (وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ ) - "...nisi je ni desnom rukom svojom pisao" (29:48)
- njegov glas (لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ ) - "ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa" (49:2)

mogu se tu sada povući u mislima i neke paralele sa riječima hazreti Aiše, koja je Poslanika, a.s., opisala riječima da je on "Kur'an koji hoda zemljom"...
kao što je on, mubarek, bio sav prožet Kur'anom, i Kur'an je na nekin način prožet njegovim plemenitim bićem..
arzuhal

#374 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

@bijela :-D :thumbup:

Allah džeziki-l-hajr!
shecher

#375 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by shecher »

bijela wrote:učeći časni Kur'an, čitajući njegov prijevod, da se primjetiti da se on ponekada obraća direktno slušaocu u 2. licu jednine, dakle - Muhammedu, a.s., kao prvom recipijentu objave.

ponekada se sadržaj takvih ajeti odnosi samo na njega, a ponekada i na ostale vjernike.

zanimljivi su takvi ajeti, pogotovo ako se zna da u Kur'anu ništa nije slučajno, jer spominju skoro svaki dio Poslanika :)

nekoliko primjera:

- njegov život (لَعَمْرُكَ) - "Tako mi tvoga života" (15:72)
- njegove oči (وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ) - "Ne pružaj svoje oči prema ukrasima ovozemnog života" (20:131)
- njegov pogled (لَقَدْ رَأَى ) - "Vidio je najveće znakove svoga Gospodara" (53:18)
- njegovo uho (قُلْ أُذُنُ خَيْرٍ ) - doslovnije "On je uho dobra", u značenju "On čuje samo ono što je dobro "; za više pogledati u u suru (9:61)
- njegov jezik (فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ ) - "A Mi smo Kur'an učinili lahkim, na jeziku tvome..." (19:97)
- njegovo lice (قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ ) - "Mi vidimo okretanje lica tvoga prema nebu!" (2:144)
- njegova prsa (أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ) - "Zar ti Mi nismo prsa tvoja prostranim učinili" (93:1)
- njegova leđa (الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ) - "...koje je leđa tvoja pritislo" (93:3)
- njegova desnica (وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ ) - "...nisi je ni desnom rukom svojom pisao" (29:48)
- njegov glas (لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ ) - "ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa" (49:2)

mogu se tu sada povući u mislima i neke paralele sa riječima hazreti Aiše, koja je Poslanika, a.s., opisala riječima da je on "Kur'an koji hoda zemljom"...
kao što je on, mubarek, bio sav prožet Kur'anom, i Kur'an je na nekin način prožet njegovim plemenitim bićem..
:thumbup: :-D
O kojem tefsiru je riječ (pretpostavljam da se radi o nekom)?
Post Reply