Oktobarski izbori - izlazite li?

Locked

Za koga ces glasati u Oktobru?

SDA
33
10%
SNSD
9
3%
SzBiH
9
3%
SDP
135
42%
SDS
1
0%
HDZ (bilo koji)
7
2%
Nasa Stranka
75
23%
PDP
1
0%
Liberali
13
4%
Drugo
42
13%

Total votes: 325

leonardo1978

#351 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by leonardo1978 »

lopta wrote:Ovdje je najgore sto najveci zagovornici jedne od stranaka, napadaju druge stranke, time kako su samo oni najbolji, najpametniji, najljepsi, najzgodniji, najovakvi, najonakvi, dakle samo ovi iz njihovih stranaka, a svi drugi politicari iz drugih stranaka so dno dna, najgori,najkorumpiraniji, najruzniji :D , itd.
Sa ovim se apsolutno slažem. Vrlo ružan je način "borbe" za vlast, ne biraju se ni riječi ni djela.
Neka mi neko kaze pokaze stranku koja je ''cista'' i odmah ima moj glas. Nema te stranke, sve su to samo borbe za fotelje, kao i medju biracima. Garantujem i veci dio ljudi ovdje, ima neke licne koristi od pobjede 'njegove stranke'. Primjera imam mali milion, od onih koji podrzavaju i glasaju samo za navodno one koji ce ovoj drzavi donijeti navodni prosperitet, bolji zivot, itd. a redovno neko od blize porodice im je u nekoj fotelji, do onih koji su i sami clanovi i kandidati za fotelje. Mrzim takodje kada se napada bilo koji politicar ili kandidat samo sto je iz jedne od stranaka, bez obzira na njegov ucinak, dakle klasicni primjer sa pocetka teksta: ''ne znam kakav da je, on je iz ''te i te'' stranke. Fuj. Stranke su zlo, ali mozda pobijedi Sefer. :D :P :lol:
U ovome dijelu se ustvari vidi tvoja opravdana isfrustriranost prema politici i pomisao na gađenje kad se spomene riječ "stranka". Mislim da ipak nije i ne može biti politika tako prljava i ružna, koliko je ljudi mogu napraviti takvom. Politika ne postoji samo u BiH, ona postoji i u drugim državama i u koliko-toliko normalnim državama ona služi građanima. Loša je samo u obrnutom slučaju, zahvaljujući lošim ljudima.

Lijep pozdrav ;-)
Brunello

#352 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Brunello »

izbori da mogu donijeti promjene bili bi odavno od strane zakona zabranjeni....
to je to

#353 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by to je to »

homo-sapiens wrote:
A šta je sa kandidatima iz ostalih stranaka? Kakve su njihove "zasluge"? Daj nam malo informacija o njima.

Obzirom da SDP nije tvoja politička opcija nije mi jasna namjera glede ovog posta. Ako je cilj bio da se diskredituje SDP-ov kandidat sa tekstom preuzetiom iz bh dnevnika "as" mislim da nisi baš uspjela.
Ovo je zalosno. Taman i da si SDP-ovac, ovo je za osudu i za ograđivanje. Ako je tačno da je taj čovjek "osuđeni kriminalac", zaista nevjerovatno! :shock:
Bolje da si prokomentarisao u smislu "nije čitava stranka jedan čovjek" - ti vršiš protunapad pitajući šta je sa ostalim kriminalcima iz drugih stranaka? Kao ima i gorih, ovaj i nije tako strašan, kriminal tek na općinskom nivou jel? Strašno. :?
Ne, nisam SDP-ovac mada sam uvijek glasala za njih ( što ne znači da ću i ovaj put). I ako malo bolje pogledaš moje postove vidjećeš da je moje stanovište upravo da jedna čovjek ne predstavlja čitavu stranku. I da, ja se zaista čudim da je SDP sebi dopustio da kandiduje osobu koja je "osuđeni kriminalac" (a znaci navoda jasno da mi je sporan izvor) i ne vidim šta je tu nevjerovatno. i nije mi jasno odakle ti zaključak da ja mislim da kriminal na bilo kojem nivou i bilo kojem obliku nije strašan? Upravo suprotno!
Jara

#354 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Jara »

UBRZANI PULS
Piše: Gojko Berić
11/09/08

Samo prazna obećanja
U Evropi, političare malo ko uzima ozbiljno. Britanski istraživači javnog mnijenja su prije nekoliko mjeseci objavili da samo sedam odsto njihovih sugrađana ima povjerenja u političare i da je ta profesija na posljednjem mjestu po cijenjenosti, čak iza prodavača polovnih automobila, koji inače važe kao simbol prevare. Samo što tu postoji i druga polovica istine - u zemljama s razvijenom demokratijom političare lažove čeka kazna na izborima.

Ovdje to nije slučaj. Ljudi pobjesne kad ih prodavač na pijaci zakine na vagi ili im “upakuje“ dva trula paradajza, ali su ravnodušni kad ih političari za koje su glasali namagarče. Kad dođu na birališta, građanima se izborne liste počnu pričinjavati kao listići za loto, pa obično zaokružuju imena koja su im poznata ili za koja su negdje čuli. Kao što se, recimo, vjeruje da je sedmica dobitnički broj. Na kraju se ispostavi da je dobitak - nikakav.

Gojko uvijek u sridu... :thumbup:
Čitav tekst na:
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
lopta

#355 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by lopta »

homo-sapiens wrote:U ovome dijelu se ustvari vidi tvoja opravdana isfrustriranost prema politici i pomisao na gađenje kad se spomene riječ "stranka". Mislim da ipak nije i ne može biti politika tako prljava i ružna, koliko je ljudi mogu napraviti takvom. Politika ne postoji samo u BiH, ona postoji i u drugim državama i u koliko-toliko normalnim državama ona služi građanima. Loša je samo u obrnutom slučaju, zahvaljujući lošim ljudima.

Lijep pozdrav ;-)
Ja bih podvukao ovo boldirani o komentarisao. Odavno(godine, starost, iskustvo, shvati kako hoces) sam naucio da ljude, tj. politicare ne dijelim prema strankama, nego uvijek gledam pojedinacni ucinak politicara. Prica svi iz druge stranke su losi, svi iz moje stranke su dobri, je prica za malu djecu i likove koji imaju direktnu korist iz toga, i po meni je to glavni problem naseg drustva i stanja u kojem se nalazimo.
Zah

#356 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Zah »

Dobar komentar G.Berica u Oslobodjenju.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
leonardo1978

#357 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by leonardo1978 »

Ne, nisam SDP-ovac mada sam uvijek glasala za njih ( što ne znači da ću i ovaj put). I ako malo bolje pogledaš moje postove vidjećeš da je moje stanovište upravo da jedna čovjek ne predstavlja čitavu stranku. I da, ja se zaista čudim da je SDP sebi dopustio da kandiduje osobu koja je "osuđeni kriminalac" (a znaci navoda jasno da mi je sporan izvor) i ne vidim šta je tu nevjerovatno. i nije mi jasno odakle ti zaključak da ja mislim da kriminal na bilo kojem nivou i bilo kojem obliku nije strašan? Upravo suprotno!
Najprije izvini za spol, nisam znao da si zensko ;-) Drugo, izvini što sam pogresno shvatio tvoj post. Svaka cast :)
leonardo1978

#358 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by leonardo1978 »

Ja bih podvukao ovo boldirani o komentarisao. Odavno(godine, starost, iskustvo, shvati kako hoces) sam naucio da ljude, tj. politicare ne dijelim prema strankama, nego uvijek gledam pojedinacni ucinak politicara. Prica svi iz druge stranke su losi, svi iz moje stranke su dobri, je prica za malu djecu i likove koji imaju direktnu korist iz toga, i po meni je to glavni problem naseg drustva i stanja u kojem se nalazimo.
Apsolutno se slazem. Cak sta vise, kad pogledam kako se trude da u svakom smislu omalovaže bilo koga drugog,a sebe da istaknu u prvi plan, gadi mi se. Vrlo ruzno. Jutros sam vidio plakat Bećirevića zaboden u stablo na Skenderiji, baš mi je to nekako zaparalo oči. :-?
suncica24

#359 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by suncica24 »

Sta je ovih homo-/_sapiensa...
Veca zbrka neg' medju politicarima :D

PS: Hocu i ja kloooooooonaaaa! Samo, nek' ne lobira za SDA! :D
to je to

#360 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by to je to »

Sinoć na kantonalnoj tv bili kandidati za opštinu novi grad ali sam gledala samo 2-3 minute prije kraja.

Ima li neko da je gledao cijelu emisiju i kakvi su utisci?
SmislovS

#361 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by SmislovS »

Oprostite mi sto ovo nema nikakve veze sa izborima, ali imam jedno pitanjce tehnicke prirode. Ima li kod nas u BiH, ili barem u Federaciji BiH, neka firma koja ima tak mali krematorij (za termicku obradu i slifovanje materijala), cisto informativno?
Jos jednom izvinite ako sam fulao temu.
Banksy

#362 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Banksy »

Najnoviji/a korisnik/ca: elmedin konakovic :D
Šapat

#363 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Šapat »

Posaljite mu PP, neka i on glasa ovdje :)

Nego, sta mislite da li su rezultati ove ankete ovdje koliko-toliko validni kao nekakav uzorak?
Sudeci po ovome, mozda mozemo i povjerovati da visegodisnja vlast konacno lagano odlazi...(sto bi bilo vise nego odlicno) :)
rumenige_brajtner

#364 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by rumenige_brajtner »

Šapat wrote:Posaljite mu PP, neka i on glasa ovdje :)

Nego, sta mislite da li su rezultati ove ankete ovdje koliko-toliko validni kao nekakav uzorak?
Sudeci po ovome, mozda mozemo i povjerovati da visegodisnja vlast konacno lagano odlazi...(sto bi bilo vise nego odlicno) :)
s obzirom da se internetom sluzi jako mali procenat stanovnistva u bih, rezultati dobijeni iz ovog uzorka su potpuno beskorisni
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#365 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by -LIBERO- »

Osnovna baza iz kojih dolaze glasovi SDP,SDA,NS,SzaBIH....nisu iste.,niti je ista kolicina korisnika interneta kod glasackih baza svih tih stranaka.
Ovdje bi se mogla,eventualno,obznaniti "internetska pismenost",glasacke baze ili simpatizera pojedinih stranaka.

Postotak korisnika interneta u urbanim i ruralnim,ili manje urbanim sredinama su nebo i zemlja,na zalost,mislim da je to jedan od osnovnih razloga ovakvih rezultata ankete.
Tako da ove ankete na internetu nisu slika i prilika realne snage na izborima,ali mogu dati neku naznaku da mozda bude nekih pomaka.
:bih:
iz dna duše

#366 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by iz dna duše »

I ja smatram da ovo nije prava slika i čak mislim da neće biti ni slično...
Jedino što pokazuje jesu politička opredjeljenja forumaša....
suncica24

#367 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by suncica24 »

Ja bih, na bilo kojoj temi, voljela cuti par stvari:

Kako se odlucujete za koga cete glasati?
Da li bi glasali za osobu koju poznajete / koja ispunjava vase kriterije, iako ne pripada opciji kojoj sami pripadate?
Da li glasate za mlade, zene, VSS samo zato sto su "mladi, zene, VSS", ili postoji neki drugi kriterij? Koji?
Da li znate koju "moc i nemoc" ima zvanicnik za kojeg glasate?
Da li znate sta je posao vijecnika, a sta opstinskog nacelnika/ce?
Da li imate, slovom i brojem, listu onoga sto zahtijevate od njih da urade u narednom periodu?
Da li znate da li je to njihov, ili posao nekog drugog?
I na kraju, da li pratite rad "onih za koje ste glasali"? I ako da, kako, na koji nacin nagradjujete rad, a na koji kaznjavate nerad?
xy2000

#368 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by xy2000 »

Svaka čast sunčice, postavljena su odlična pitanja za naše forumaše palamudane!
Odgovor bi kod većine bio- ja sam navijač i navijam za svoje, pa makar oni bili najveća gamad na svijetu, za njih sam se opredijelio od postanka i to je to.
Moje opredjeljenje je uslovljeno ili poznavanjem kandidata ili njegovom političkom orjentacijom ili preporukom povjerljive osobe-nikad ne glasam za nacionalne stranke, od ovih ostalih uglavnom miješam svoj izbor. Ne bih glasao nikad za osobu iz nacionalne stranke-zbog hipoteke prošlosti najbolje osobe i ne mogu biti u strankama prošlosti i sa nacionalistima. Imam svoju listu prioriteta koje bih volio vidjeti riješenim, razlikujem odlično ingerencije zakonodavne i izvršne vlasti i pokušavam pratiti šta rade političari za koje sam glasao, ali ja uvijek glasam za drugu stranku u odnosu na prethodne izbore, jer me najčešće razočaraju-to je moj način da ih kaznim, jer se nisu pokazali u pravom svjetlu.
buba

#369 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by buba »

suncica24 wrote:Ja bih, na bilo kojoj temi, voljela cuti par stvari:

Kako se odlucujete za koga cete glasati?
Da li bi glasali za osobu koju poznajete / koja ispunjava vase kriterije, iako ne pripada opciji kojoj sami pripadate?
Da li glasate za mlade, zene, VSS samo zato sto su "mladi, zene, VSS", ili postoji neki drugi kriterij? Koji?
Da li znate koju "moc i nemoc" ima zvanicnik za kojeg glasate?
Da li znate sta je posao vijecnika, a sta opstinskog nacelnika/ce?
Da li imate, slovom i brojem, listu onoga sto zahtijevate od njih da urade u narednom periodu?
Da li znate da li je to njihov, ili posao nekog drugog?
I na kraju, da li pratite rad "onih za koje ste glasali"? I ako da, kako, na koji nacin nagradjujete rad, a na koji kaznjavate nerad?
Neka su ti relevantna, neka jok..

1. Da (to sam i ucinila)
2. Da i drugi kriterij mimo tog mlada, zena, VSS, je da ima mozga u glavi (VSS nije mjerilo inteligencije), osjecaja za ljude i dobre volje da namakne nesto i drugima mimo sebe.
3. Ne, to oni znaju
4. Otprilike znam kakve su im ingerencije
5. Ne
6. Kao i br. 4
7. Da; Glasam opet za njih, al' trazim im mahane da ih ne ureknem; Pljujem ih i bojkotujem po forumu :D
Lada

#370 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Lada »

radeljas wrote: mislim da ce ga poraziti nepismeni maneken e. konakovic, koji je zavrsio kurs za trenera na fasto (ubleha za sport i tjelesni odgoj). ne samo da je kursadzija, nego je i omiljena estradna zvijezda jep seta iz istoimene avazove rubrike. pored toga je uspjesan manadzer, koji se povukao nakon nalaza finansijske policije u kk bosna. jos kad bi kakva policija nasla sukob interesa istog, koji je radeci u bosni istovremeno radio i za beobasket agenciju mishka razhnatovica i dovodio mnoge propale srpske igrace. e to bi bilo zanimljivo, ali posto su kod nas kriminalci cjenjeni ljudi i kandidati ili obnasatelji to se nece desiti. znaci tip je svestran, jer je mislim i glumac i novinar i poslanik i sta god treba, jednostavno univerzalan.
pa kad je na proslim izborima becirevic jedva pobjedio onog kretena i neadretalca amira zukica, onda ovdje nema puno sanse. protivkandidat je barem ljepsi i podrzan od "struktura" ukljucujuci i jep set. nema veze sto mu je slogan nepismen, pa i sdp je istakao da je becirevic, dipl.mas.ing., a takve nize titule (znaci ako nisi mr ili dr) se nikad ne isticu, barem su nas tako nekad ucili. to je isto nepismeno, a i covjek razmislja sta radi jedan inzinjer u politici. ovaj bas nije pokazao da zna puno
Čitam kako je gay ikona Konaković u nekoj emisiji u izravnom dvoboju totalno rasturio Muhameda Dennisa Gracića Gratza, genijalčinu koji se reklamira isključivo obrazovanjem i još jednog čiku pride. Stepen akademskog obrazovanja ne mora nužno korelirati sa inteligencijom. ;-)
leonardo1978

#371 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by leonardo1978 »

Lada wrote:Čitam kako je gay ikona Konaković u nekoj emisiji u izravnom dvoboju totalno rasturio Muhameda Dennisa Gracića Gratza, genijalčinu koji se reklamira isključivo obrazovanjem i još jednog čiku pride. Stepen akademskog obrazovanja ne mora nužno korelirati sa inteligencijom. ;-)
...niti inteligencija sa obrazovanjem. Bas bi volio da sam gledao tu emisiju. Ovako nazalost ne mogu dati nikakav komentar. Al s obzirom da si se ti pokazala sa svojim komentarima...
suncica24

#372 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by suncica24 »

Čitam kako je gay ikona Konaković u nekoj emisiji u izravnom dvoboju totalno rasturio Muhameda Dennisa Gracića Gratza, genijalčinu koji se reklamira isključivo obrazovanjem i još jednog čiku pride. Stepen akademskog obrazovanja ne mora nužno korelirati sa inteligencijom. ;-)
Citas? Gdje?
Emisija? Koja?
:roll:
Lada

#373 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Lada »

homo-sapiens wrote:
Lada wrote:Čitam kako je gay ikona Konaković u nekoj emisiji u izravnom dvoboju totalno rasturio Muhameda Dennisa Gracića Gratza, genijalčinu koji se reklamira isključivo obrazovanjem i još jednog čiku pride. Stepen akademskog obrazovanja ne mora nužno korelirati sa inteligencijom. ;-)
...niti inteligencija sa obrazovanjem. Bas bi volio da sam gledao tu emisiju. Ovako nazalost ne mogu dati nikakav komentar. Al s obzirom da si se ti pokazala sa svojim komentarima...
Tačno je da sam po povratku iz Njemačke u Sarajevo promijenio ime iz Muhamed Gracić u Dennis Gratz. Ovu sam odluku donio svjestan svih posljedica, ili baš iz razloga što će uopće moje uživanje prava da se zovem i prezivam kako ja hoću izazvati takve posljedice. Shvatite moju odluku kao neku vrstu ličnog revolta, kao namjernu provokaciju i veoma lično i dosljedno izražavanje stava. Mi živimo u zemlji u kojoj se određivanje etničke, prije svega vjerske pripadnosti vrši prvenstveno putem imena i prezimena. To vam je kao lična karta koju pokazujete svima, bez obzira da li vi to želite ili ne. Pritom ja, kao vjernik i Bošnjak, ali i kao ubijeđeni sekularista, stojim iza mišljenja da je pitanje pripadnosti određenoj vjerskoj zajednici krajnje privatno i tiče se samo pojedinca i njegovog odnosa prema Bogu, nikoga više.
Kako može osoba koja je promijenila ime iz Muhamed Gracić u Dennis Gratz tvrditi za sebe da je vjernik? Ovo je blasfemija.

"Vi ćete, na Sudnjem danu, biti prozivani po vašim imenima, i po imenima vaših očeva. Zato, nadijevajte vašoj djeci lijepa islamska imena" (IPH, 470)

"Ako svom djetetu date ime Muhammed, poštujte ga i dajte mu lijepo mjesto u sredini i društvu i, nemojte ga grditi"! (IPH, 316)
leonardo1978

#374 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by leonardo1978 »

Kako može osoba koja je promijenila ime iz Muhamed Gracić u Dennis Gratz tvrditi za sebe da je vjernik? Ovo je blasfemija.
Na ovom forumu ima dio koji se zove religija pa tamo idi raspravljaj. Svako ima pravo da sam odredjuje svoj odnos s Bogom onako kako on to zeli. Na sudnjem danu sigurno neces ti biti ta koja ces bilo koga sta pitati, zato se ne pravi advokatom Bozijim. I na kraju, kakve veze ima ta tvoja konstatacija sa oktobarskim izborima, sto je ovdje tema?
rumenige_brajtner

#375 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by rumenige_brajtner »

homo-sapiens wrote:
Na ovom forumu ima dio koji se zove religija pa tamo idi raspravljaj. Svako ima pravo da sam odredjuje svoj odnos s Bogom onako kako on to zeli. Na sudnjem danu sigurno neces ti biti ta koja ces bilo koga sta pitati, zato se ne pravi advokatom Bozijim. I na kraju, kakve veze ima ta tvoja konstatacija sa oktobarskim izborima, sto je ovdje tema?
meni ova lada lici na dijete reisa cerica i semihe borovac...
Locked