fiksni Haparat :) za zube
Moderator: anex
- Krizzia
- VenomousV
#352 Re: fiksni Haparat :) za zube
hvala na informacijama =)
kod koga da odem na konsultacije? i ako moze to malo podrobnije, u smislu gdje je ordinacija jer mi samo ime nista ne znaci =)
kod koga da odem na konsultacije? i ako moze to malo podrobnije, u smislu gdje je ordinacija jer mi samo ime nista ne znaci =)
-
MrsJ
#353 Re: fiksni Haparat :) za zube
Ukucaj na FB Stomatoloka ordinacija dr Sandra Bizovic i nadji broj telefona da se zakazes. Nalaze se odmah preko puta Katolicnog skolskog centra. Pisala sam vec o njima, veoma su profesionalni, pa ako nista otidji da vidis moze li se ista uraditi cisto da znas, a ako ti cijena ne bude odgovarala trazi dalje nekoga jeftinijeg.
- Krizzia
#354 Re: fiksni Haparat :) za zube
Ja sam bila kod dva ortodonta u Mo i kod Sandre. Sandra mi je bar jednu svjetlosnu godinu ispred ove dvojiceVenomousV wrote:hvala na informacijama =)
Ali bih definitivno svakome preporucila da bar cuje dva misljenja
-
MrsJ
#355 Re: fiksni Haparat :) za zube
Samo nemoj ici kod doktorice na Palama koju svi po forumu spominju. Jeste u pola jeftinija ali se ne isplati s obzirom kakvu uslugu dobijas.
-
BjeziSamira
#356 Re: fiksni Haparat :) za zube
Odlučila sam da stavim fiksni aparat kod dr.Bizović na gornju i donju vilicu,ali pri pozivu 30.12. saznah da je doktorica na godišnjem do 21.1..Ukoliko bih otišla 21.1. da li bi fiksni aparti mogli biti gotovi 17.2.(znači gotovo mjesec dana nakon prve posjete),da tada stavim,pošto 18.2. idem na jednomjesečno putovanje u Njemačku?Ordinacija dr.Bizović po web stranici mi se jako svidjela,a i po dosadašnjim komentarima na ovom forumu.Ali zbog termina mi ne bi bio problem i da odem drugom ortodontu,prvenstveno dr.Demiroviću i dr.Fočo-Šehović.Da li su pomenuti ortodonti manje stručni od dr.Bizović,i koje su im međusobne prednosti i mane?Ukoliko je ipak preporuka da se odlučim za ordinaciju dr.Bizović,da li sada iz njene ordinacije mogu dobiti odgovor o mogućnosti postavljanja aparata 17.2.?zlpewmqp
- Krizzia
#357 Re: fiksni Haparat :) za zube
Pa nazoves i upitas. A vjerujem ako doktorici objasnis situaciju da ce se potruditi zavrsiti to u roku koji tebi odgovara.BjeziSamira wrote:Odlučila sam da stavim fiksni aparat kod dr.Bizović na gornju i donju vilicu,ali pri pozivu 30.12. saznah da je doktorica na godišnjem do 21.1..Ukoliko bih otišla 21.1. da li bi fiksni aparti mogli biti gotovi 17.2.(znači gotovo mjesec dana nakon prve posjete),da tada stavim,pošto 18.2. idem na jednomjesečno putovanje u Njemačku?Ordinacija dr.Bizović po web stranici mi se jako svidjela,a i po dosadašnjim komentarima na ovom forumu.Ali zbog termina mi ne bi bio problem i da odem drugom ortodontu,prvenstveno dr.Demiroviću i dr.Fočo-Šehović.Da li su pomenuti ortodonti manje stručni od dr.Bizović,i koje su im međusobne prednosti i mane?Ukoliko je ipak preporuka da se odlučim za ordinaciju dr.Bizović,da li sada iz njene ordinacije mogu dobiti odgovor o mogućnosti postavljanja aparata 17.2.?zlpewmqp
Sent from my HTC Desire HD A9191
-
MrsJ
#358 Re: fiksni Haparat :) za zube
Ja bih ti ipak preporucila da sacekas kada se vratis sa putovanja. Naime, kada postavis aparatic jedno 7-10 dana imas bolove, ne mozes jesti i generalno si nervozna jer ti smeta, dok se ne naviknes. Druga stvar, bitno ti je da si ovdje blizu doktorice koja ti je postavljala iz razloga sto ti se na pocetku mogu desiti stvari kao sto je ispadanje zice, lom bravice ili da te zica bode. Meni se to nije desilo, ali nikad se ne zna. Ja sam htjela isto staviti prije puta na more, ali mi je doktorica Bizovic rekla da je bolje kada se vratim da mi ne bi putovanje prisjelo zbog bolova. Postavljanje aparatica nije nikakva hitna stvar, tako da mislim da je ti je bolje sacekati jos mjesec a da na putovanju uzivas.
-
Forsaken
#359 Re: fiksni Haparat :) za zube
Jesi li ti bila kod doktorice na pregledu ikako? Ne ide to bas tako jednostavno. Znaci procedura je sljedeca: prvi pregled doktorica te pregleda i kaze moze/ne moze. Treba ti snimak svih zuba ne stariji od 6 mjeseci. Ako je to ok, onda ce te slikati, napraviti model zuba i tako dalje. Tek kad je sve to gotovo onda ti se zakazuje termin za postavljanje aparata. Prije toga moras popravit sve zube i ocistiti kamenac.BjeziSamira wrote:Odlučila sam da stavim fiksni aparat kod dr.Bizović na gornju i donju vilicu,ali pri pozivu 30.12. saznah da je doktorica na godišnjem do 21.1..Ukoliko bih otišla 21.1. da li bi fiksni aparti mogli biti gotovi 17.2.(znači gotovo mjesec dana nakon prve posjete),da tada stavim,pošto 18.2. idem na jednomjesečno putovanje u Njemačku?Ordinacija dr.Bizović po web stranici mi se jako svidjela,a i po dosadašnjim komentarima na ovom forumu.Ali zbog termina mi ne bi bio problem i da odem drugom ortodontu,prvenstveno dr.Demiroviću i dr.Fočo-Šehović.Da li su pomenuti ortodonti manje stručni od dr.Bizović,i koje su im međusobne prednosti i mane?Ukoliko je ipak preporuka da se odlučim za ordinaciju dr.Bizović,da li sada iz njene ordinacije mogu dobiti odgovor o mogućnosti postavljanja aparata 17.2.?zlpewmqp
Ako si sve ovo zavrsila i treba ti samo termin za postavljanje aparata onda je to ok. Al ako nisi onda ti treba malo vise vremena da se sve ovo zavrsi, pod uslovom da nemas kvarova, i da je sve ok.
-
leptirich55
#360 Re: fiksni Haparat :) za zube
Ovi sto su radili na Palama aparatic, je li se daje odmah u gotovu 1600, ili moze na rate? Koja je visina prve rate? Zahvaljujem. Pozz
-
mugdim2
#361 Re: fiksni Haparat :) za zube
kod koga si bila u MO?Krizzia wrote:Ja sam bila kod dva ortodonta u Mo i kod Sandre. Sandra mi je bar jednu svjetlosnu godinu ispred ove dvojiceVenomousV wrote:hvala na informacijama =)
Ali bih definitivno svakome preporucila da bar cuje dva misljenja
-
kompresor994
#362 Re: fiksni Haparat :) za zube
Pozdrav!
Dugo se nagonim da stavim fiksni aparatić,ali sve je do financijskog stanja pa tako sam i odgađao.
E ovako,imam gore katastrofalno izbačene dvojke (znači k'o vampir,al doslovno),donja vilica nije nesto ekstra ali može proći.
Pa me sad zanima da li mogu staviti samo gore protezu (znači bez donje).Ne igra mi ulogu zagriz i to,samo da mi je riješiti gornje zube.Ipak 1500KM i 3000KM je velika razlika.
hvala na odgovoru.
Dugo se nagonim da stavim fiksni aparatić,ali sve je do financijskog stanja pa tako sam i odgađao.
E ovako,imam gore katastrofalno izbačene dvojke (znači k'o vampir,al doslovno),donja vilica nije nesto ekstra ali može proći.
Pa me sad zanima da li mogu staviti samo gore protezu (znači bez donje).Ne igra mi ulogu zagriz i to,samo da mi je riješiti gornje zube.Ipak 1500KM i 3000KM je velika razlika.
hvala na odgovoru.
-
MrsJ
#363 Re: fiksni Haparat :) za zube
Najbolje ti je pitati doktora, jer to sve zavisi od gradje vilice. Ja sam htjela iz istog razloga staviti samo na gornju vilicu, ali kada mi je doktorica pogledala zube rekla je da ce mi se sve poremetiti ako ide samo na jednu. Doduse, kod mene je gornja vilica i izbacena bila tako da bi zagriz bio drugaciji. Ali iskreno, ne trazi odgovor ovdje nego fino na konsultacije pa vidi. 
-
BjeziSamira
#364 Re: fiksni Haparat :) za zube
Konačno sam bila kod dr.Sandre i jako sa zadovoljna onim što sam vidjela.Samo me zanimaju vaša iskustva sa dr.Demirovićem i dr.Fočo-Šehović i preporuka za mene.
- lavorpunvode
#365 Re: fiksni Haparat :) za zube
zna li neko kakve su cijene ovih mobilnih aparatica u odnosu na fiksne?
ja imam problem zbog uskih vilica, pa su mi na donjoj vilici sjekutici bas nabacani i u posljednje vrijeme razmisljam da to korigujem, al pretpostavljam da ne ide samo jedna vilica zbog zagriza, pa cu morati sve.
sad ni u ludilu ne mogu izletiti toliki novac za fiksni aparatic, pa pretpostavljam da su ovi mobilni nesto povoljniji? ili grijesim? stavlja li to iko danas uopste?
ja sam ko curica nosila na gornjoj vilici, donju nisam ispravila jer sam dobila neki "jednodijelni" aparatic koji je odjednom ispravljao i gornje i donje zube, i bio je strasno nepraktican, tako da je doktorica odustala od donje vilice komentarom "ma hajde, donji zubi se i ne vide uopste"
ja imam problem zbog uskih vilica, pa su mi na donjoj vilici sjekutici bas nabacani i u posljednje vrijeme razmisljam da to korigujem, al pretpostavljam da ne ide samo jedna vilica zbog zagriza, pa cu morati sve.
sad ni u ludilu ne mogu izletiti toliki novac za fiksni aparatic, pa pretpostavljam da su ovi mobilni nesto povoljniji? ili grijesim? stavlja li to iko danas uopste?
ja sam ko curica nosila na gornjoj vilici, donju nisam ispravila jer sam dobila neki "jednodijelni" aparatic koji je odjednom ispravljao i gornje i donje zube, i bio je strasno nepraktican, tako da je doktorica odustala od donje vilice komentarom "ma hajde, donji zubi se i ne vide uopste"
- ortodont
#366 Re: fiksni Haparat :) za zube
Mobilni aparatići su za djecu kojoj još nije formirana vilica, bacit ćeš pare, a i neće ti niko preporučiti u biti.lavorpunvode wrote: sad ni u ludilu ne mogu izletiti toliki novac za fiksni aparatic, pa pretpostavljam da su ovi mobilni nesto povoljniji? ili grijesim? stavlja li to iko danas uopste?
- Atena
#367 Re: fiksni Haparat :) za zube
pokušaj na rate. od mobilne nema ništa, teško da pomaže i djeci a odraslima nikakolavorpunvode wrote:zna li neko kakve su cijene ovih mobilnih aparatica u odnosu na fiksne?
-
mamkomamkić
#368 Re: fiksni Haparat :) za zube
Mogu li se umnjaci vaditi kod dr. Sandre, prvenstveno mislim na operaciju?BjeziSamira wrote:Konačno sam bila kod dr.Sandre i jako sa zadovoljna onim što sam vidjela.Samo me zanimaju vaša iskustva sa dr.Demirovićem i dr.Fočo-Šehović i preporuka za mene.
-
MrsJ
#369 Re: fiksni Haparat :) za zube
Evo ko zeli kod dr Bizovic na besplatan pregled (ortodontski) do kraja mjeseca je akcija, sad vidjeh na FB-u.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 7824_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 7824_n.jpg
-
Lumix
#370 Re: fiksni Haparat :) za zube
Mobilni aparat može pomoći svima(djeci,tinejdžerima,studentima...) Lično sam ga stavio prije 20 dana(student sam, 20 godina) i već vidim napredak. Imam lično 2 rodice koje su prije mene, kod iste doktorice uzele aparat i za manje od 2 mjeseca ispravile zube.Naravno nastavile su da ga nose jer je njihova vilica u razvoju. One imaju oko 15~godina.
Šta da vam kažem,svi doktori isto pričaju..."tebi sine ne može obični aparatic, ti si star, tebi je vilica formirana, bla bla bla". I na kraju, odem kod svog zubara kod kojeg idem preko 10 godina, gdje cijela moja familija ide i dobijem ovaj poznati odgovor : "smijeh na početku, ma ne može tebi to, ma kakvi,ovo ono..."
Kazem ja njemu nemam šta izgubiti, odem kod doktorice koja ima staza 50 godina u svom poslu.Napravi mi aparat za 2 dana, i prilicno sam siguran jos 1 mjesec~ i ispravit cu jedinice skroz.Neke zube mi je malo spustila.
Ljudi zapitajte se , sa čime su prije 6-7 godina (nebitno jos ranije) pjevači,poznate ličnosti ispravljali zube? Dok nije postojao fiksni aparat?Pa naravno sa ovim, i sada odjednom nakon nekoliko godina, ovaj ništa ne može ispraviti.Nego haj ti sine, plati fiksni 2 milje i to je to..Ja sam iz Mostara,ako nekome treba preporuka za doktoricu, javite se.
Šta da vam kažem,svi doktori isto pričaju..."tebi sine ne može obični aparatic, ti si star, tebi je vilica formirana, bla bla bla". I na kraju, odem kod svog zubara kod kojeg idem preko 10 godina, gdje cijela moja familija ide i dobijem ovaj poznati odgovor : "smijeh na početku, ma ne može tebi to, ma kakvi,ovo ono..."
Kazem ja njemu nemam šta izgubiti, odem kod doktorice koja ima staza 50 godina u svom poslu.Napravi mi aparat za 2 dana, i prilicno sam siguran jos 1 mjesec~ i ispravit cu jedinice skroz.Neke zube mi je malo spustila.
Ljudi zapitajte se , sa čime su prije 6-7 godina (nebitno jos ranije) pjevači,poznate ličnosti ispravljali zube? Dok nije postojao fiksni aparat?Pa naravno sa ovim, i sada odjednom nakon nekoliko godina, ovaj ništa ne može ispraviti.Nego haj ti sine, plati fiksni 2 milje i to je to..Ja sam iz Mostara,ako nekome treba preporuka za doktoricu, javite se.
-
Lily5
#371 Re: fiksni Haparat :) za zube
Jel zna neko da li se na ortodonciji na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu rade besplatni fiksni aparatići,ili se plaća i koliko?
-
ribicca_
#372 Re: fiksni Haparat :) za zube
@Lumix - Moze info o kojoj se doktorici iz Mostara radi, da postavlja mobilne aparate?
Hvala
Hvala
-
ludacha
#373 Re: fiksni Haparat :) za zube
Pitanjce za one koji su u zrelim godinama nosili samo fiksni aparatic /bez da su koristili mobilni prije toga, i sredili stanje prije xy godina:
Sad nakon xy godina kako vam se "ponasaju" zubi?
jel se vracaju ka pocetnom polozaju? Al posteno
Sad nakon xy godina kako vam se "ponasaju" zubi?
-
Kataklinger
#374 Re: fiksni Haparat :) za zube
delete
Last edited by Kataklinger on 23/07/2014 17:18, edited 1 time in total.
- lavorpunvode
#375 Re: fiksni Haparat :) za zube
nemam licnog iskustva s fiksnim aparaticem, al moja drugarica ga je nosila 6 godinaKataklinger wrote:Obzirom da moja tema nije doživjela popularnost, c/p ću svoj post ovdje:
"Guglajući teme o stomatološkim ordinacijama i ortodonciji (isključivo na području Sa), odlučih se da pokrenem ovu temu na kojoj ćemo svi mi, koji imamo felge na zubima, podijeliti svoja dobra/loša iskustva. U nastavku ću iznijeti svoje.
Kraj ljeta 2011. godine, dakle prije neke dvije i po godine, nezadovoljan zubnom konstalacijom i uslijed naoko vidne interdentalnce interferencije, upisah se i ja na listu onih sa željeznim osmijehom. Naziv privatne ordinacije gdje sam vjenčao zube i bravice neću navoditi, jer sam imao katastrofalno iskustvo a razlog nije nužno nestručnost ortodonta, jer koliko sam vidio, većina pacijenata je imala pozitivno iskustvo, dakle ja sam neki ekstreman slučaj :/
Danas, nekih dvije i po godine otkako nosim ovu skalameriju, nema vidljivih rezultata. Bitno je napomenuti da sam prije postavljanja proteze izvadio jedan kutni zub koji je svakako bio kao struho' panj, tako da prostora za ravnanje zuba sigurno ne nedostaje. Dakle, zubi mi haman pa stagniraju. Mogu samo reći da se poneki zub blago pomjerio, i da se pomenuta šupljina na mjestu izvađenog kutnog zuba blago smanjila. Sve ostalo što se dešavalo je degradiralo moj QoE (Quality of Experience). Dvije i po godine, da kažem uzaludne patnje za kojekakvim žicama, isječenim desnima i nelagodnim osjećajem u usnoj duplji, bez da kažem vidljivih rezultata. Na dan kad sam stavio protezu, ortodont mi je rekao da je terapije od 1 do 2, eventualno 3 godine u ekstremnim slučajevima, a ja sam se evo približavam toj ekstremnoj granici, i NIŠTA! Svaki put mi govori da ovo ide nabolje, da smo uspjeli nešto, da su mi zubi previše jaki pa sporo ide, ono ohrabrujuća priča, da bi zadnji put rekao da je terapija od 3 do 5 godina. Kojih 5 godina? Za 5 godina bi se i kriva Drina ispravila. Kad vidim šta su ljudi sve ispravljali, moj slučaj, bar naoko, je light verzja. Ne želim da krivim čovjeka, jer je tu fiksnu protezu radio još nekim poznanicia, i rezultati su bili vidljivi nakon pola godine. Kod svake osobe koja nosi/ili je nosila fiksnu protezu, a koju sam do sada sreo, i po onome što sam vidio, i po priči, rezultati su bili vidljivi u vrlo kratkom roku, i zubi su težili pravilnoj konstalaciji, dok kod mene nema nikakvih naznaka za takvo što.
Ono što me zanima jeste, da li je neko od vas, Iron Teeth homo sapiensa, imao slična iskustva? Kako je kod vas tekao proces estetizacije dentofacijalnog kompleksa?"