Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
Better Man

#351 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Better Man »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 11:07
Better Man wrote: 13/04/2020 11:00
seoBIH wrote: 13/04/2020 10:53

dejli mejl je smeće veće od avaza. Daj zvanicnu odluku vlasti za to sto si napisao.
Upravo tako. Sestra mi živi gore i to što je ovaj napisao je čista glupost i izmišljotina.
Oni koji nisu u bračnoj zajednici ne smiju biti zajedno u kuci. Ja mislim da su takvu mjeru uveli.
Nije tačno. Tako da ne pišeš ono što ne znaš.
dječak sa šibicama

#352 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dječak sa šibicama »

Ja kupio nekih 70 presada, paradajz, paprika, krastavac, patlidjan, kupus, nisu skupe oko 60 pf po presadi, moguce je kupiti u Visokom i Semizovcu, dostavljaju i na adresu. Kupljen luk, krompir, sjemenski, i polako sijati ovih dana.

Sreca pa ima basta u porodicnoj kuci. Neka raste, ko zna...
BarbaDue

#353 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by BarbaDue »

dječak sa šibicama wrote: 13/04/2020 14:00 Ja kupio nekih 70 presada, paradajz, paprika, krastavac, patlidjan, kupus, nisu skupe oko 60 pf po presadi, moguce je kupiti u Visokom i Semizovcu, dostavljaju i na adresu. Kupljen luk, krompir, sjemenski, i polako sijati ovih dana.

Sreca pa ima basta u porodicnoj kuci. Neka raste, ko zna...
:thumbup:

najbolje bi bilo da tako ostane i kada prođe pandemija.
int21

#354 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 13:41
VladaFBiH wrote: 13/04/2020 13:35
int21 wrote: 13/04/2020 12:55 Pa kazes mozda nas je izolacija spasila?

MOZDA?

Izolacija nas JESTE spasila da sad nemamo 15000 zarazenih....utuvi to u glavu. Nije nas spailo nista drugo.
spasila od čega?

Postoje samo dva načina rješavanja virusa i samim tim pandemije:

1. Vakcina koje nema još 12-18 mjeseci ako je ikada bude
2. Kolektivni imunitet (pustiš kontrolirano virus uz zaštitu/izolaciju ugroženih kategorija)

Pa me interesuje od čega nas je konkretno ovo spasilo? Misliš odgodilo neizbježno dok se ne nabavi oprema - tu bi se možda složio a da nas je spasilo nije - bolnice su prazne, ne primaju ni redovne pacijente, pola osoblja je na bolovanju, ljudi umiru kuće i ne žele da ih prime/pomognu... nastavi niz.

S druge strane imaš ne krizu nego katastrofu koja će nas unazaditi za najmanje narednih 5 godina jer smo s*ebali i ovo malo ekonomije što imamo. Slažem se da bi bila kriza da smo reagovali drugačije bez obzira na sve ali sada nije kriza već katastrofa - po meni je krajnja granica 01.05 inače će se desiti da se više niko neće pridržavati mjera npr. zamisli samohranog roditelja koji živi od prvog do prvog a koji je ostao bez posla... valja djetetu egzistenciju obezbjediti i misliš da će ga se *ebati za Solaka, Novalića, Jelku i ostalu gamad koja se igra malih bogova trenutno?

Samo zamisli koliko imaš ljudi koji su tzv. siva ekonomija i koji se ne evidentiraju nigdje a ostali su bez prihoda pa pogledaj brojke koliko je ljudi ostalo bez posla i koliko će još ostati i to pomnoži sa 3 (prosječna obitelj) da dobiješ broj ugroženih osoba ovim mjerama... mene je strah i razmišljati o ovome
Ma pusti ga, vidis da je istog mentaliteta ko ljude koje si naveo, boli njega ku#ac za ostale ljude, vazno da je on sebe namirio u svojoj cahuri, i da je njemu dobro, a to sto ce nekome dijete biti gladno, ma to je nebitno kod njega.
Haj nastavi pljuvati ionako to samo znas.

I sta tebe briga sto sam se ja namirio? Radim ko crnac 20 godina, i necu se tebi, dezurnom pljuvacu, pravdati. I ne samo tebi nego necu nikome.
dječak sa šibicama

#355 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Sijemo mi svake godine, jedan mali dio baste cisto iz hobija, tetka se zabavlja sa tim. Sad ce mozda biti i potreba... spasila je basta u ratu dosta gladnih usta, tad se sijala cijela a ima je oko 2/3 dunuma. Nana davala ljudima koji nemaju po djelic parcele, lijehu dvije, da si sta posiju.

Samo da ne pocnu opet oko zgrada baste, ko u ratu, to bi bio znak da smo naebali.
index_box

#356 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

int21 wrote: 13/04/2020 14:05

I sta tebe briga sto sam se ja namirio? Radim ko crnac 20 godina, i necu se tebi, dezurnom pljuvacu, pravdati. I ne samo tebi nego necu nikome.

Bravo, samo tako, ignorantno i makijavelistički. Sit gladnom ne vjeruje.
Industrialyzer

#357 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Industrialyzer »

Mi trenutno imamo izmedju 5000-10000 zarazenih, u to budite sigurni, odnosno od tog broja ima dosta i oporavljenih, ali bez testa na antitijela necemo znati pravu sliku. Nasi ce, ako treba i lazno predstaviti podatke samo da budemo u EU trendu. Ako region i EU pocnu ukidati mjere i mi cemo.
int21

#358 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

index_box wrote: 13/04/2020 14:12

Slusajte vas dvojca palamuda, osim sto serete i pljujete po drugima i pametujete o nekim stvarima za koje ocito niste skolovani nista drugo ne radite. Niti jedan konkretan prijedlog nije dosao od vas. Samo serete po ljudima koji nesto i urade. Mozda nije najbolje ali nesto rade.

A sto se tice mene, ja pored svoje porodice hranim jos dvije. Zato STFU.
hurmasica

#359 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by hurmasica »

int21 wrote: 13/04/2020 14:27
index_box wrote: 13/04/2020 14:12

Slusajte vas dvojca palamuda, osim sto serete i pljujete po drugima i pametujete o nekim stvarima za koje ocito niste skolovani nista drugo ne radite. Niti jedan konkretan prijedlog nije dosao od vas. Samo serete po ljudima koji nesto i urade. Mozda nije najbolje ali nesto rade.
T

Ma.pusti ih...vjerovatno se neke gazde pa im zatvoreni kafici...a ne kontaju da im svakako radnje ne bi radile i da nema zabrane...
index_box

#360 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

int21 wrote: 13/04/2020 14:27

Ne treba preskakati terapiju.
index_box

#361 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

hurmasica wrote: 13/04/2020 14:30
Ma.pusti ih...vjerovatno se neke gazde pa im zatvoreni kafici...a ne kontaju da im svakako radnje ne bi radile i da nema zabrane...
:run:
drag_gost

#362 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by drag_gost »

Cherry-Cherry wrote: 13/04/2020 12:32 Šta kaže posij baštu... Evo ja je mogu posijati na vikendici, ali mnogi ne mogu.
A vezano za rat, pa imali smo humanitarnu pomoć.
Humanitarnu pomoc? Molim te nemoj..., molim te...
demagog

#363 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by demagog »

Industrialyzer wrote: 13/04/2020 14:13 Mi trenutno imamo izmedju 5000-10000 zarazenih, u to budite sigurni, odnosno od tog broja ima dosta i oporavljenih, ali bez testa na antitijela necemo znati pravu sliku. Nasi ce, ako treba i lazno predstaviti podatke samo da budemo u EU trendu. Ako region i EU pocnu ukidati mjere i mi cemo.
Ovo je odgovor na pitanje iz naslova.
Kad veliki igraci krenu sa ublazavanjem/ukidanjem, mali ce ih slijediti uz eventualno zakasnjenje od dan-dva.
CikCikCikPogodi

#364 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by CikCikCikPogodi »

Boze sacuvaj pa ovaj Solak i jest bolesna osoba
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-i-v ... /200413054

Sta bi sa ovakvim vrsnim strucnjakom i mozgom od iq 200 da pogodi BiH pozar kao u Australiji i Kaliforniji.
Plesat ko Indijanci oko vatre?
Last edited by CikCikCikPogodi on 13/04/2020 14:50, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#365 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by konektovan »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 14:47 Boze sacuvaj pa ovaj Solak i jest bolesna osoba
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-i-v ... /200413054
Znaci ovako, kanaderi i air traktori nam redovno gase pozare, ali ipak nisu pogodni?!

Joj brlje brljavog....tobe ja Rabbi...
dobar osjecaj

#366 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dobar osjecaj »

O gazdama i kafićima ovih dana... U nekoliko navrata sam proteklih dana zapinjala u saobraćaju u Zagrebačkoj oko lolipop slastičarne jer je novi vlasnik stavio plakate da prodaju kafu i kolače za ponijeti. Svuda oko slastičarne su u više navrata bila nepropisno parkirana vozila ostavljena onako prazna nasred saobraćajnice ili sa nekom ženom ili djecom koji bi praznih pogleda dizali ruke i gledali te kao mulci. Uglavnom se u više navrata nije moglo proći ulicom.
Bahatost novog vlasnika i velikog dijela njegove klijentele je svakodnevna pojava otkako su počeli renovirati taj prostor a ovih dana su to podigli na novi nivo. Očekujem da podnesu zahjev za rušenje obližnjih zgrada da bi stekli uslove za jedan Drive-Through.
dječak sa šibicama

#367 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Solak je jedna neobrazovana budala

air tractor ne treba nikakvu veliku vodenu povrsinu, mozes ga puniti i na pipu, posto je isti koristan i kod poljoprivrednih radova

da ne govorim da je BiH prepuna jezera na kojima se doticni avion moze napuniti i direktno
biglebovski

#368 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by biglebovski »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 10:45 Naravno da nece biti možda nikako neće ih otvoriti. Ali sigurno neće biti prvo sto ljudi neće htjeti izlaziti iz kuca, naviknut ce se na zivot u kuci. A drugo mjere ce ostati na snazi samo jedno po stolu ili 5 ljudi maksimalno u cijelom objektu.
Lijepi moj, čeka se samo Z. Evropa, kakav Vučić pi.de materine. Italija će sve otvoriti čim prije, voda do grla došla, eno već puštaju dječiju opremu i knjižare. Iza prvog maja sve otvaraju, kladim se. Kad u Austriji prvi kafić otvore, koji bi to bio izgovor vlasti u BiH da nekome ne dozvole rad? Čuvajmo naše stare, naše bolnice, koga da više čuvamo? Mjesec dana i više je prošlo od prvog zaraženog u BiH, imali smo Konjic, bolnicu Mostar i sve skupa 40 mrtvih. Lani 90 umrlo od gripe. Gdje je ta apokalipsa, gdje je ta opasnost što je najavljuju, gdje su ti mrtvi što padaju po ulicama zbog virusa?
Niko se neće navići na život u kući, evo i sad masa raje napolju. 21. je vijek, druže. Vlasnici kafića da se dogovore da sutra svi otvore kafane, šta će im ta vlast, šta im može??? Sve ih kažnjavat redom, jel? I sutra opet, i sutra opet, i opet? I da ljudi to gledaju, trpe i plaćaju kazne? Neka masovna okupljanja, festivali, sportska natjecanja npr. će biti zabranjena, odgođena, ostalo sve nazad u mašinu do 01.05. A turizam se diže sa avionima.
CikCikCikPogodi

#369 Re: Koliko mjere mogu trajati?

biglebovski wrote: 13/04/2020 15:29
CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 10:45 Naravno da nece biti možda nikako neće ih otvoriti. Ali sigurno neće biti prvo sto ljudi neće htjeti izlaziti iz kuca, naviknut ce se na zivot u kuci. A drugo mjere ce ostati na snazi samo jedno po stolu ili 5 ljudi maksimalno u cijelom objektu.
Lijepi moj, čeka se samo Z. Evropa, kakav Vučić pi.de materine. Italija će sve otvoriti čim prije, voda do grla došla, eno već puštaju dječiju opremu i knjižare. Iza prvog maja sve otvaraju, kladim se. Kad u Austriji prvi kafić otvore, koji bi to bio izgovor vlasti u BiH da nekome ne dozvole rad? Čuvajmo naše stare, naše bolnice, koga da više čuvamo? Mjesec dana i više je prošlo od prvog zaraženog u BiH, imali smo Konjic, bolnicu Mostar i sve skupa 40 mrtvih. Lani 90 umrlo od gripe. Gdje je ta apokalipsa, gdje je ta opasnost što je najavljuju, gdje su ti mrtvi što padaju po ulicama zbog virusa?
Niko se neće navići na život u kući, evo i sad masa raje napolju. 21. je vijek, druže. Vlasnici kafića da se dogovore da sutra svi otvore kafane, šta će im ta vlast, šta im može??? Sve ih kažnjavat redom, jel? I sutra opet, i sutra opet, i opet? I da ljudi to gledaju, trpe i plaćaju kazne? Neka masovna okupljanja, festivali, sportska natjecanja npr. će biti zabranjena, odgođena, ostalo sve nazad u mašinu do 01.05. A turizam se diže sa avionima.
Svaka mjera koja se ukine i ublazi, nema vise vracanja. To svi eksperti i naucnici kazu. Poznavajuci eksperte u BiH koji vode nadlezne sluzbe oni bi sve do temelja da uruse gore od rata.
aerodinamika

#370 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by aerodinamika »

dječak sa šibicama wrote: 13/04/2020 14:05 Sijemo mi svake godine, jedan mali dio baste cisto iz hobija, tetka se zabavlja sa tim. Sad ce mozda biti i potreba... spasila je basta u ratu dosta gladnih usta, tad se sijala cijela a ima je oko 2/3 dunuma. Nana davala ljudima koji nemaju po djelic parcele, lijehu dvije, da si sta posiju.

Samo da ne pocnu opet oko zgrada baste, ko u ratu, to bi bio znak da smo naebali.
to bi bio znak samosvjesti
immuno

#371 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by immuno »

samo vi sanjajte o tome kako ce sve da proradi u maju aha al malo sutra…...iz EU " predlazu" da ljetne odmore zaboravimo izvan Granica zemlje u kojoj se zivi. Kriza je u svim zemljama , svima je stalo da se pocne raditi sto prije ,tacno da se slijedece sedmice otvaraju male radnje u Austriji al kafane i restorani ako sve bude dobro krajem Maja....tja kafe po kafanama ispijati malo cete pocekati samnom zajedno :?
biglebovski

#372 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by biglebovski »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 15:32 Svaka mjera koja se ukine i ublazi, nema vise vracanja. To svi eksperti i naucnici kazu. Poznavajuci eksperte u BiH koji vode nadlezne sluzbe oni bi sve do temelja da uruse gore od rata.
Kako misliš nema više vraćanja? Jest im teško zabrane donosit, pa i ove mjere su preko noći donesene.
Ne znam jel bilo ali evo da zaljepim
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dozvolj ... /200413079
last mohicans

#373 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by last mohicans »

dječak sa šibicama wrote: 13/04/2020 15:17 Solak je jedna neobrazovana budala

air tractor ne treba nikakvu veliku vodenu povrsinu, mozes ga puniti i na pipu, posto je isti koristan i kod poljoprivrednih radova

da ne govorim da je BiH prepuna jezera na kojima se doticni avion moze napuniti i direktno
Koja količina vode stane u ovo? Bas djeluje mal, ne znam fakat koliko ovo moze biti od koristi. Kanader je tvrđava za ovo.
CikCikCikPogodi

#374 Re: Koliko mjere mogu trajati?

biglebovski wrote: 13/04/2020 15:59
CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 15:32 Svaka mjera koja se ukine i ublazi, nema vise vracanja. To svi eksperti i naucnici kazu. Poznavajuci eksperte u BiH koji vode nadlezne sluzbe oni bi sve do temelja da uruse gore od rata.
Kako misliš nema više vraćanja? Jest im teško zabrane donosit, pa i ove mjere su preko noći donesene.
Ne znam jel bilo ali evo da zaljepim
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dozvolj ... /200413079
Pa nije tesko Solcini i celavom Cekezu donositi nove zabrane. Sto sta, oni bi cak i volili da ih uvedu. Vjerovatno se smiju na ovu situaciju preko telefonski razgovora i u kucama.
Ali u KS ce proraditi nesto tek kada oni kazu KS ne smije bez njih nista odlucivati.
CikCikCikPogodi

#375 Re: Koliko mjere mogu trajati?

last mohicans wrote: 13/04/2020 16:01
dječak sa šibicama wrote: 13/04/2020 15:17 Solak je jedna neobrazovana budala

Koja količina vode stane u ovo? Bas djeluje mal, ne znam fakat koliko ovo moze biti od koristi. Kanader je tvrđava za ovo.
https://www.controller.com/listings/air ... ir-tractor
Locked