hAZNADAR wrote:
Stanove i plate su dobijali radnici i u SSSR, istocnoj Evropi.
Medjutim - ko je imalo putovao po Evropi mogao je vidjeti razliku izmedju sistema - pa makar iz auta u prolazu.
Jugoslavija nije napravila nikakvo ekonomsko cudo da se razumijemo. Sve se svodilo na kredite i kontrolisanu ekonomiju i zatvoreno trziste gdje si bio prisiljen kupovati domace jer domaci proizvodi nisu mogli konkurisati stranim.
Da je bio progres, da se zivjelo dobro, da se gradilo,.... jeste. Ali to vezivati samo za vlast je smijesno. To je bio XX vijek u Evropi i razvoj neizbjezan.
Osim toga - ako cemo sve posmatrati kroz prizmu plata, socijalne, zdravstvene skrbi,... ispada da kompletna dijaspora recimo u Njemackoj treba da prihvati njemacki identitet i njemacku nacionalnost. Jer Njemacka im je pruzila super uslove.
Jugoslavija nije imala sanse da zazivi na duze staze i opstane - ekonomski.
Da je zadrzala zatvoreno trziste - kvalitet zivota i tehnike bi ti bio par decenija iza ostatka Evrope. A otvorenost bi unistila domacu proizvodnju jer bi svako radije uzeo kvalitetniju stranu robu i nerjetko jeftiniju.
Zal za proslim ekonomskim sistemom i po cijenu diktature i odsustva pluralizma je samo svojstveno ljudima koji nisu u stanju da se brinu sami o sebi. Kao nezrela djeca koja su otisla od kuce i kada su propali i napatili se - nedostaje im bezbrizno djetinjstvo i roditeljska briga.
Sta mislis da li bi bila dobra ideja da pitamo Amerikance ili Svabe da nas anektiraju. Buduci da nam je lakse da slusamo nego da sami nesto izgradimo.
Naravno da je napravila cudo. Od balkanske zabiti je napravila urban prostor, izgradila cijele gradove i pratecu infrastrukturu, obrazovala stanovnistvo, pokrenula industriju i privredu sa nule, uredila zdrastvo, zaposlila sganovnistvo, sport i kultura su dozivjeli procvat itd itd. Puno se uradilo za kratko vrijeme. Sirotinja je imala velike koristi od Jugoslavije.
Sta reci za ovu sada drzavu, ovog monstruma!?? Za 20 godina nisu nista napravili. Razvaljuju i pljackaju sto je ostalo od bivse drzave. Nisu sposobni fasadu na zgradi uraditi da ostane u komadu vise od 5 godina. Skolstvo, zdrastvo, sigurnost... sve se srozalo. Drzava nemilice otima od gradjana a sa tim parama nista ne pravi. To im malo pa se dodatno zaduzuju. Jugoslavija u odnosu na ovo sranje je vanzemaljska drzava. Isto sranje imamo u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji. Hrvatsku i Crnu Goru vadi more koje je dozivjelo procvat. Vade ih prirodni resursi a ne njihova pamet, isto kao Arape i sl. Nase planine jednostavno nisu privlacne kao Jadransko more i to je to.
I nemoj mi se vaditi na 'vrijeme'. Zasto balkanske vukojebine, ukljucujuci Albaniju, Bugarsku i Rumuniju, nisu pratile trend razovja Estonije, Poljske ili Ceske? Nisu zato sto smo stoka podanickog mentaliteta. Mi smo mentalitetom vise Turci nego Evropljani.
Mi jesmo nesposobni da se pobrinemo za sebe. To smo pokazali u dvije decenije samostalnog vladanja. Podanicki mentalitet je utkan u gen bosanskog covjeka. Ne dajemo maksimum bez pritiska, kandzije, direktive. Zalosno ali je tako. Da bi se to promijenilo bojim se da je potrebno makar jedno stoljece, mozda i dva, samostalnog vladanja.
Sto se mene tice, rado bih se izjasnio kao Svicarac. Poserem se na identitete. Ne vidim zadovoljstvo u tome da sam dio nekog kolektiva. Za mene u tome nema nista inspirativno. Medjutim, to sam samo ja.
Jugoslavija je najbolji period u historiji ovog naroda. Ko zna kada ce opet naletiti neki slican ili bolji. Za 100, 200 godina!? Trenutno se ne nazire nista dobro.