Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
anonimus0007

#351 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by anonimus0007 »

ZV Keli wrote:
cyprus wrote:
mentalist wrote:gradjanski i vjerski rat!?
Vjerski rat nije...
Tacno tako,jedino da iskljucimo hriscane i jevreje i koje sve ne iz Armije RBiH tek tada bi moglo.
zar je bilo jevreja? za ostale narode znam da je bilo i to u značajnom broju, ali za jevreje nisam znao. ja koliko znam oni su se kolektivno ispalili :? :?
biske

#352 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by biske »

Lajavikrelac wrote:Ovo se zvanično vodi kao prva krv tzv Plitvički krvavi Uskrs :-? e sad detaljnije nije tema :oops:
nije tema, u pravu si. imam ružnu naviku da raspravljam o činjenicama i preispitujem "zvanične" podatke, pa se ponekad zanesem. ako ti nije problem samo mi dojavi na pepe gdje se to vodi kao zvanično. :)
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vide ... i-rat.html
El_comadante

#353 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by El_comadante »

akcid wrote:
El_comadante wrote:...kaze dodik kako njegov brat iz laktasa moze biti agresor ili neko iz vlasenica itd. jer je to BiH
moze iz najmanje dva razloga.

1} nije niko njegoog brata napao u laktasima nego je on i mnogi durgi napali Bihac, Sarajevo i mnoge druge gradove dakle nisu se branili nego napadali.

2} oni su bili pripadnici VRS a sta je VRS odnosno RS. oni su tek u dejtonu dobili legalitet i legimitet a sve do tada odnosno bili su ilegalna vojna formacija recimo "drzava" koju niko ziv nije priznao pa ni srbija. dakle oni nisu bili legitimni i bili se separatisti i sesecionisti protiv legalne i legitimne vojske i drzave koje je medjunarodno priznata.

Kada su organizirane i formirane organizacije "Patriotska liga" i "Zelene beretke", i s kojim ciljem, kojim sastavom i kakvim legalitetom?
svaka država je imala pravo na TO koju je JNA nelegalno i protivustavno razoružala. onda kad je več krenuo bleaj u Hrvatskoj i kad je prijetilo da se prelije u BIH organiziran se PL i ZB kao zamjena za legalnu TO. znači legalna i legitimna vojna formacija
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#354 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Domaci izdajnik »

PipiDugaDevetka wrote:Vjerovatno se radi o običnom borcu ili nižem oficiru i šta on tvrdi. Pohvaljuje ARBiH!
Pa vidi, ABIH je znala za šta se bori i na kojoj strani se bori, dok se HVO prvo uvlačila u dupe jednima, pa drugima za svoje potreba da bi oboma na kraju zabila nož u leđa :skoljka:
tnnt

#355 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by tnnt »

Lajavikrelac wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Vjerovatno se radi o običnom borcu ili nižem oficiru i šta on tvrdi. Pohvaljuje ARBiH!
Pa vidi, ABIH je znala za šta se bori i na kojoj strani se bori, dok se HVO prvo uvlačila u dupe jednima, pa drugima za svoje potreba da bi oboma na kraju zabila nož u leđa :skoljka:
armija se je borila za opstank i zaštitu vlastita naroda isto kao i HVO
neznam tko se kome uvukao u dupe na početku, kad se sjetim silnih muslimana u HVO-u i HOS-u :lol:
akcid

#356 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by akcid »

El_comadante wrote:
akcid wrote:
El_comadante wrote:...kaze dodik kako njegov brat iz laktasa moze biti agresor ili neko iz vlasenica itd. jer je to BiH
moze iz najmanje dva razloga.

1} nije niko njegoog brata napao u laktasima nego je on i mnogi durgi napali Bihac, Sarajevo i mnoge druge gradove dakle nisu se branili nego napadali.

2} oni su bili pripadnici VRS a sta je VRS odnosno RS. oni su tek u dejtonu dobili legalitet i legimitet a sve do tada odnosno bili su ilegalna vojna formacija recimo "drzava" koju niko ziv nije priznao pa ni srbija. dakle oni nisu bili legitimni i bili se separatisti i sesecionisti protiv legalne i legitimne vojske i drzave koje je medjunarodno priznata.

Kada su organizirane i formirane organizacije "Patriotska liga" i "Zelene beretke", i s kojim ciljem, kojim sastavom i kakvim legalitetom?
svaka država je imala pravo na TO koju je JNA nelegalno i protivustavno razoružala. onda kad je več krenuo bleaj u Hrvatskoj i kad je prijetilo da se prelije u BIH organiziran se PL i ZB kao zamjena za legalnu TO. znači legalna i legitimna vojna formacija
I @biske je napisao nešto slično tvom odgovoru, no njegov neću razmatrati jer je neozbiljan, tendenciozan, a tebi ću odgovoriti jer sam tebi i replicirao:

Organizacije "Patriotska liga" i "Zelene beretke" nisu organizacija Teritorijalna odbrana, niti je TO mogla biti zamjena za nekakve odbrambene snage RBiH :-) To je obmana ili zabluda, ukoliko ni sam ne znaš.

PL i ZB su paravojne organizacije, formirane skoro godinu dana prije rata u BiH, u vrijeme dok se u BiH nije vodio rat, niti ikakav oružani sukob. danas se penzionisani generali hvale kako su organizirali i formirali te paravojne jedinice, kako su se snabdijevali oružjem i dijelili ga (iako znam pouzdano da su afganistanski AK prodavani po skupoj cijeni, od osoba upravo organizatora i članova ovoh jedinica). Legalitet su mogli dobiti tek formiranjem Armije RBiH, a to je bilo već '92. godine, nikako u proljeće '91. kad su formirane... :-)

Zapravo, o PL i ZB se već skoro sve zna, ne trebam ja sad ponovo pisati napisano, ali ja pitam ono što ne znam: S kojim ciljem su organizirane i formirane ove paravojne formacije još u proljeće 1991. godine, kojom idejom i razlogom?
tnnt

#357 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by tnnt »

biske wrote: što je to bitno? u vrijeme kada je u hrvatskoj bjesnio rat naoružavalo se i organizovano i neorganizovano (pojedinačno). organizovano je jna dijelila oružje TO preko sds-a, a PL i ZB su ga nabavljale izvana. hv je naoružavala svoju filijalu hvo.
PL i ZB su legalizirane, zajedno sa ostalim samoorganizovanim grupama pojedinaca 15.4.1992. do tog datuma jedina legalna vojna sila u bih, pod kontrolom državne vlasti, bio je rezervni sastav mup-a. poslije toga, jedinice hvo koje nisu pod tom istom komandom bile su faktički nelegalne kao i komplet vrs. vašingtonskim sporazumom hvo postaje legalan a dejtonskim i vrs.
očito nisi upoznat o Sporazumu o prijateljstvu i suradnji između Republike Bosne i
Hercegovine i Republike Hrvatske od 21. 7. 1992

točka 6
6. Oružani dio Hrvatskog vijeća obrane sastavni je dio jedinstvenih oružanih snaga Republike
Bosne i Hercegovine. Hrvatsko vijeće obrane će imati svoje predstavnike u zajedničkom
zapovjedništvu oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Privremena civilna vlast, nastala u
ratnim uvjetima u okviru Hrvatskog vijeća obrane, uskladit će se što prije s ustavnopravnim
poretkom Republike Bosne i Hercegovine, o čemu će se odmah povesti razgovori u duhu
načela iz točke 1. ovog Sporazuma. :D
biske

#358 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by biske »

tnnt wrote:
biske wrote: što je to bitno? u vrijeme kada je u hrvatskoj bjesnio rat naoružavalo se i organizovano i neorganizovano (pojedinačno). organizovano je jna dijelila oružje TO preko sds-a, a PL i ZB su ga nabavljale izvana. hv je naoružavala svoju filijalu hvo.
PL i ZB su legalizirane, zajedno sa ostalim samoorganizovanim grupama pojedinaca 15.4.1992. do tog datuma jedina legalna vojna sila u bih, pod kontrolom državne vlasti, bio je rezervni sastav mup-a. poslije toga, jedinice hvo koje nisu pod tom istom komandom bile su faktički nelegalne kao i komplet vrs. vašingtonskim sporazumom hvo postaje legalan a dejtonskim i vrs.
očito nisi upoznat o Sporazumu o prijateljstvu i suradnji između Republike Bosne i
Hercegovine i Republike Hrvatske od 21. 7. 1992

točka 6
6. Oružani dio Hrvatskog vijeća obrane sastavni je dio jedinstvenih oružanih snaga Republike
Bosne i Hercegovine. Hrvatsko vijeće obrane će imati svoje predstavnike u zajedničkom
zapovjedništvu oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Privremena civilna vlast, nastala u
ratnim uvjetima u okviru Hrvatskog vijeća obrane, uskladit će se što prije s ustavnopravnim
poretkom Republike Bosne i Hercegovine, o čemu će se odmah povesti razgovori u duhu
načela iz točke 1. ovog Sporazuma. :D
s obzirom da se hvo odbio staviti pod kontrolu i nije ispoštovao ovaj sporazum (nego su čak pokušali da ga preinače i da stave jedinice arbih pod svoju kontrolu) došlo je do "sukoba hvo-a i armije r bih" čime je de facto i de jure postao nelagalan.
biske

#359 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by biske »

akcid wrote:
I @biske je napisao nešto slično tvom odgovoru, no njegov neću razmatrati jer je neozbiljan, tendenciozan, a tebi ću odgovoriti jer sam tebi i replicirao:
nemoj. činjenice je najlakše ignorisati i proglasiti ih tendecioznim
akcid wrote:
Zapravo, o PL i ZB se već skoro sve zna, ne trebam ja sad ponovo pisati napisano, ali ja pitam ono što ne znam: S kojim ciljem su organizirane i formirane ove paravojne formacije još u proljeće 1991. godine, kojom idejom i razlogom?
ponvaljam: zašto je to bitno?

sve što se desilo poslije balvan revolucije iz augusta 1990. bilo je u cilju priprema za zaštitu stanovništva od očigledne hegemonističke politike srbije. kasnije su provaljeni i planovi pa se radilo na otcjepljivanju i međunarodnom priznavanju država. šta je trebalo? da se niko ne narouža i ne pruža otpor???
akcid

#360 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by akcid »

Vjerujem da ćeš nekad shvatiti što sam pitao, nadam se... :-) :(
biske

#361 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by biske »

akcid wrote:Vjerujem da ćeš nekad shvatiti što sam pitao, nadam se... :-) :(
ma jok. ja sam glup. :D
Cohers

#362 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by Cohers »

Naddurasmo Miloševićeve i Tuđmanove krvnike te Izetbegovićeve izdajnike, ali ubi nas glad za neznanjem.

Oružana agresija je samo uvod u rat, a čim druga strana pruži oružani otpor, oružana agresija prerasta u rat. RBiH je vodila pravedan odbrambeno-oslobodilački rat u periodu od 18.09.1991. godine do 23.12.1995. godine.
cyprus

#363 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by cyprus »

ZV Keli wrote:
cyprus wrote:
mentalist wrote:gradjanski i vjerski rat!?
Vjerski rat nije...
Tacno tako,jedino da iskljucimo hriscane i jevreje i koje sve ne iz Armije RBiH tek tada bi moglo.
Ne zato, nego zato što se ovdje nije ratovalo za religijska ubjeđenja i ideale... Religija je služila tek kao dodatno identifikacijsko pomagalo i 'pojačalo' borbenog morala...
massacre

#364 Re: Agresija ili gradjanski rat u BiH 1992-95

Post by massacre »

Kako bi se zvala sitvacija da je: rahmetli Hajrudin Mesic,i Safet Zajko,ili Sefer Halilovic,Atif Dudakovic otisli napali Loznicu Sabac, Mali Zvornik??? Kao sto su kapetan Dragan, Arkan,Legija napali BiH ( Bijeljinu, Brcko, Zvornik ) Jeli to AGRESIJA ili ...) ??? :bih:
rot0z

#365 Nevjerovatne ratne price

Post by rot0z »

Selam/Pozdrav svima. Ovaj thread bi volio da bude u vezi prica iz rata koje bi ste sa nama podijelili, da se ne zaboravi i ne ponovi.
Hvala svima kojima su ucestvovali u odbrani Bosne, da vas Allah nagradi.
PM72

#366 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by PM72 »

Jel' to važi i za nebošnjake koji su branili Bosnu? Mislim to oko "nagrade".Pitam čisto informativno.
sparky

#367 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sparky »

PM jesi li to platio racun za internet? dugo te nije bilo, a vidim aktivirao si se ko vulkan.
Bog je jedan, a kako ga ko zove to je njegova licna stvar. decko je poselamio i pozdravio na pocetku posta i fkt mi nije jasno cemu takva pitanja, da ne kazem glupa. radije napisi neku nevjerovatnu pricu. npr. kako si u isto vrijeme bio na trgu, ap-u, otesu, skenderiji i igmanu...
sportski pozdrav
PM72

#368 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by PM72 »

sparky wrote:PM jesi li to platio racun za internet? dugo te nije bilo, a vidim aktivirao si se ko vulkan.
Bog je jedan, a kako ga ko zove to je njegova licna stvar. decko je poselamio i pozdravio na pocetku posta i fkt mi nije jasno cemu takva pitanja, da ne kazem glupa. radije napisi neku nevjerovatnu pricu. npr. kako si u isto vrijeme bio na trgu, ap-u, otesu, skenderiji i igmanu...
sportski pozdrav

Allah te nagradio na tako pametnim riječima.Ako sam ti se šta zamjerio - halali.Dina mi,nisam imao nijet.
Gojeni H

#369 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Racuna li se nevjerovatna prica kada TMRP 6 protivtenkovska mina (sa "antenom" su je koristili i protiv pjesadije)eksplodira 1,5 metara od covjeka, obori ga na guzicu, dio koji sijece oklop odleti nekih 70 metara dalje, a vojnik samo ostane gluh k'o top nekih 3-4 dana, bez ikakvih drugih posljedica?

Image
rot0z

#370 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by rot0z »

Gojeni H wrote:Racuna li se nevjerovatna prica kada TMRP 6 protivtenkovska mina (sa "antenom" su je koristili i protiv pjesadije)eksplodira 1,5 metara od covjeka, obori ga na guzicu, dio koji sijece oklop odleti nekih 70 metara dalje, a vojnik samo ostane gluh k'o top nekih 3-4 dana, bez ikakvih drugih posljedica?
Naravno. ^^
Ramzess Veliki

#371 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote:Racuna li se nevjerovatna prica kada TMRP 6 protivtenkovska mina (sa "antenom" su je koristili i protiv pjesadije)eksplodira 1,5 metara od covjeka, obori ga na guzicu, dio koji sijece oklop odleti nekih 70 metara dalje, a vojnik samo ostane gluh k'o top nekih 3-4 dana, bez ikakvih drugih posljedica?

Image
:D Podsjeti me ...
Radila ekipa iz ŠRV obuku vojne policije u Buturovića polju, i čuju došli neki vehabije iz Zenice, prave belaj po hercegovini, išli džipom po selima i kod koga nađu bure rakije i pečenjaru sve mu polome a njega namarišu, trpili ih dok nisu počeli pucati iz automatskog naoružanja po djevojkama koje su se kupale na jezeru.
I niko ne smije da im stane na rep ... momci iz ŠRV čuli da su prošli sa džipom i sačekaju ih u povratku - Nino stavio ove mine na cestu da ih zaustave i kad su došli okruže ih, a arapi krenu da obiđu mine - arap vozi, a Nino okrenuo pištolj u vozača i gura nogom ovu gore sa slike protutenkovsku minu sa antenom pod točak !!! :mrgreen:
Šta će arapi, kad su to vidjeli skontali sa kakvim budalama imaju posla i pokupili se za Zenicu. :lol: :lol: :lol:
Gojeni H

#372 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote: Radila ekipa iz ŠRV obuku vojne policije u Buturovića polju, i čuju došli neki vehabije iz Zenice, prave belaj po hercegovini, išli džipom po selima i kod koga nađu bure rakije i pečenjaru sve mu polome a njega namarišu, trpili ih dok nisu počeli pucati iz automatskog naoružanja po djevojkama koje su se kupale na jezeru.
I niko ne smije da im stane na rep ... momci iz ŠRV čuli da su prošli sa džipom i sačekaju ih u povratku - Nino stavio ove mine na cestu da ih zaustave i kad su došli okruže ih, a arapi krenu da obiđu mine - arap vozi, a Nino okrenuo pištolj u vozača i gura nogom ovu gore sa slike protutenkovsku minu sa antenom pod točak !!! :mrgreen:
Šta će arapi, kad su to vidjeli skontali sa kakvim budalama imaju posla i pokupili se za Zenicu. :lol: :lol: :lol:
:shock:
Pametan neki momak. :-) TMRP 6 koga je razvalio toga su kupili po granama.
Ramzess Veliki

#373 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote:
:shock:
Pametan neki momak. :-) TMRP 6 koga je razvalio toga su kupili po granama.
Ekspert za eksplozive i naprave. Komad budaletine. :thumbup:
Repetitor

#374 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:

Image
:D Podsjeti me ...
Radila ekipa iz ŠRV obuku vojne policije u Buturovića polju, i čuju došli neki vehabije iz Zenice, prave belaj po hercegovini, išli džipom po selima i kod koga nađu bure rakije i pečenjaru sve mu polome a njega namarišu, trpili ih dok nisu počeli pucati iz automatskog naoružanja po djevojkama koje su se kupale na jezeru.
Eh moj dobri Ramzes, da te priupitam nesto:)))
Jesi li bio tu? Tad? :)))
ZV Keli

#375 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by ZV Keli »

Rodjen i odrastao u istoj mahali u kojoj je rodjena mama i ta mahala je bila na izvolite po pogledu na Trebevic. Sto je bitan uvod ? Pa jer je ulica imala imala jednog visoko rangiranog SDS-ovca koji je dao podatke, kako mi rekose kasnije granatirali su po sahtovima ?! Posto je ulica bila sastavljena od tri naroda najvise Srba, a svi u Armiji, doticnom se nikako nije svidjalo i ulica je maltene unistena totalno bila. E uglavnom stari nasao malo slobodnog vremena, i izasao pred haustor da zapali, i dok je meni majka(nana) vezala pertle na tenama, pala je granata, koja je bila da me ubijete nemam pojma. Nije hvala Uzvisenog eksplodirala jer po prici jednog deminera oduvala bi ne samo nas vec i kucu. Svi smo pali na pod, stari malo jace zveknuo od beton jer se bacio prema nama ali sta je nasuprot mogucnosti da je eksplodirala.

I da, u svojoj sobi sam imao jedno mjesto u kojem sam se uvijek igrao i nikad na drugom mjestu, a fazon je sto soba gleda na ostatak ulice, posto smo jos u "ravnici" pa poslije nas krece brdo, sto znaci ne mogu pogoditi direktno. Taj dan sam na 2 bukvalno minute izasao iz sobe, otisao sam po prici roditelja nigdje, samo dosao do njih i vratio se, a dok sam bio tamo pukla je granata u blizini a gelere je proletio u sobu i tacno udario u ormar na mjestu gdje sam se uvijek igrao. Taj geler je bio u visini moj glave, i nema sanse da bih ikako prezivio da sam dvije minute ostao na tom mjestu...

I neka mi neko kaze nema Boga, pa ko me spasio ?!
Post Reply