Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#351 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#352 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

Raigor Stonehoof wrote:
mali_milojica wrote:Ja licno nemam limit na kartici,a nije da nije bilo momenata kad mi je zatrebalo. Jbg sakrij se u svoja 4 zida i suti,proci ce.
Svi,ali bas svi koje znam i koji imaju limit na kartici,bez obzira bio on 1000,1500,2000 ili 3000 KM su do daske u minusu i tako godinama. Ne mogu da ga vrate. Koja je onda razlika mene kojem je na racunu 0 KM i ne mogu u minus i ovoga sto je u minusu kompletan limit na kartici,stalno,bez naznaka da idu prema pozitivnoj 0.
razlika je u tome sto ti mirno spavas a oni se brinu kako ce se poravnat :)
prije ce biti vako
oni mirno spavaju jer su se dobro najeli u restoranima, dobro se obukli
kupili nkakav novi namjestaj bracni krevet ili prescikli stari
kupili prekrivače i nove jastuke i tzako dalje

dok neko dane provodi u 4 zida cekajuci platu
obje verzije sam prosao
obicno ovim prvim Bog daje a vade ih ljudi
ko stedi drugom stedi
ko ima njemu daj jos
ko nema njemu uzmi
itd
dobar osjecaj

#353 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dobar osjecaj »

Black swan wrote: ko stedi drugom stedi
Tvoje haiku doskocice su mi krcate pricama i asocijacijama. Ovu dozivljavam najtacnijom.
Truba

#354 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

ne izmisljam
samo navodim iskustva ljudi koje vidim i znam
100% istina

ko nema nema
ko je spisko babovinu...njega vadi mamovina
dobar osjecaj

#355 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dobar osjecaj »

Ni ne mislim da izmisljas. Iskacu mi sjecanja, tudje price i vlastite asocijacije na pojmove i situacije koje opisujes.
Raigor Stonehoof

#356 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Raigor Stonehoof »

koja logika, hajmo se zavalit u kredite da nam bude bolje :lol:

ovakve izjave cujem samo od ljubomornih na nezaduzene 8)
madner

#357 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by madner »

Pa moras se zavaliti u kredit da bi bilo sta postigao, tako svijet fercera od 1920-te. Prije toga bi covjek stedio 30 godina pa otvorio biznis, od tada covjek riskira, pa za 30 godina napravi 20x vise nego ranije. Ili propadne, no bar sa stilom. :D
Truba

#358 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

ja koliko vidim nezaduzeni su ljubomorni sto bankama zaduzeni ostavljaju neke bijedne kamate
a pritom imaju dosta stvari koje nezaduzeni ili nemaju ili su dobili od roditelja ili barace/sestara znaci nisu sami svojim znojem sebi prisutili :kiss:
Raigor Stonehoof

#359 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Black swan wrote:ja koliko vidim nezaduzeni su ljubomorni sto bankama zaduzeni ostavljaju neke bijedne kamate
a pritom imaju dosta stvari koje nezaduzeni ili nemaju ili su dobili od roditelja ili barace/sestara znaci nisu sami svojim znojem sebi prisutili :kiss:
znaci ja sam ljubomoran na tebe sto placas kamate :lol: pri tom imam sve sto i ti, ne radim u drzavnoj sluzbi niti mi je ko ostavio ista 8-)

nemam stan doduse, placam kiriju, koja je tri puta manja nego tvoja rata za stan.

joooooj da je i meni da placam kamate :skoljka:
Truba

#360 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

ja općenito govorim nit te znam nit te spominjem nit me briga
ali o kamatama obicno govore oni koji nemaju rata
to je moje iskustvo...joj ne bih ja ono joj ne bih to...strah u ocima vidim...
dok drugi uzivaju sada...ono stedi danas da eventualno nesto ima sutra...

naravno postoje oni koji su se bas zavalili...da je doslo do prodaje hipoteke, razvboda, propadanja firmi, bolesti
i ono da im je banka bas za vratom to su jaci slucajevi...150 000+ o tome ne pricam...nego o sitnim malim uzitcima...vecerama, autima,sejsel,soping,nova jasa nova maja i tako to dok drugi imaju miran san :mrgreen: i samo to :mrgreen: osim ako im neko nije darovao stan auto fakultet...pa mogu imati sve te male stvari
Raigor Stonehoof

#361 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

spoken like true drzavni sluzbenik 8)
Fudo387

#362 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Fudo387 »

Raigor Stonehoof wrote:
Black swan wrote:ja koliko vidim nezaduzeni su ljubomorni sto bankama zaduzeni ostavljaju neke bijedne kamate
znaci ja sam ljubomoran na tebe sto placas kamate :lol: pri tom imam sve sto i ti, ne radim u drzavnoj sluzbi niti mi je ko ostavio ista 8-)

nemam stan doduse, placam kiriju, koja je tri puta manja nego tvoja rata za stan.

Dobro, a, kad planiras kupiti stan?
Raigor Stonehoof

#363 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Fudo387 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:

Dobro, a, kad planiras kupiti stan?
ne planiram, sta ce mi?

mislim, nije da ne bih volio, ali vracati nekome duplo vise novca nego sto pozajmim, i pri tome strepiti da u po otplate ne ostanem bez posla i sve mi to oduzmu? pa nisam vesla sisao.
Fudo387

#364 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Fudo387 »

Raigor Stonehoof wrote:ne planiram, sta ce mi?
Da, u pravu si, sta ce ti.
Izvini sto sam ovo upitao. Halali, zaboravi.
Raigor Stonehoof

#365 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

halalim ja takvima sve.
Sodom1

#366 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Sodom1 »

Raigor Stonehoof wrote:koja logika, hajmo se zavalit u kredite da nam bude bolje :lol:

ovakve izjave cujem samo od ljubomornih na nezaduzene 8)
:thumbup: :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#367 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Raigor Stonehoof wrote:

Raigor, pa i meni je placanje kirije bacanje para ako vec imas uslove da sebi kupis stan. No, to je tvoja stvar.
Ovo sto je rekao madner, to je to. Jbg, i ja bih volio da mogu zaraditi toliko keshovine da ne moram uzimati kredit, ali....sto kaze swan, ne mogu se zatvoriti u 4 zida i cekati. Ode zivot :)
studiorum_tuzlaensis

#368 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Otprilike 70% populacije u državi je u tom minusu, znači kompletan realni sektor. Forum ne računajte jer je pun budžetlija uglavnom pa i nisu zaduženi do guše. A ima i dosta budžetlija zaduženih... :lol:

Mati mi radi ko računovođa i knjigovođa u jednoj većoj privatnoj firmi, i kaže mi da je 90% radnika u minusu, i to onom konstantnom. Ovi što nisu u minusu su uglavnom stara garda iz prošlog sistema koja će se radije strpiti i pokriti koliko je duga nego razbacivati.

Omladina od od KV vozača do magistra je zadužena do guše, auto, putovanja, šopinzi, tzv. plaćanje na odgodu, jednokratni nenamjenski keš krediti, nepovoljni stambeni krediti sa varijabilnim kamatnim stopama itd. Svi se pokaju nakon otprilike 2-3 godine kad skontaju u kakva su govna uletili i da narednih 10tak godina rade da jedva prežive, životare u minusu kojeg više i ne doživljavaš minusom već nulom. Nakon nekog vremena niko se i ne trudi da izađe iz tog minusa, već se na njega računa kao da su tvoje pare iako kamate gule svaki mjesec, taj kratkotrajni osjećaj kad dobiješ platu, ni ne obraćaš pažnju na desetine maraka koje daš banci.

Ovi što imaju više plate preko 1500 KM, se nekako iskobeljaju, ali obični radnici NIKAD, to je jedina istina. I radnici u minusu su gazdi najdraži jer dolaze na posao rade i bijedne prekovremene i vikende, traže da rade za praznike, žao im na godišnji i bolovanje otić radi jadnog toplog obroka i 10% umanjenja, samo da dobiju malo veću platu...

Ja sam trenutno u iskušenju da tražim da mi odobre limit, u kratkoj sam krizi, neke sam pare uletio starcima i doveo sam se u situaciju da imam 50 maraka do 10 januara. :D Ozbiljno još razmišljam xD
KB9

#369 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by KB9 »

kolko suplje, neki dan kad si prico o legalizovanju droge bio si lik koji savrseno dobro stoji finansijski, skolovan itd a sad imas fesa iduce dvije sedmice :roll:

kako koja tema tako i prilagodba, ne pije to vode previse

ne zaduzujte se, ne zivite zivot parama koje nemate, ne razbacujte se, zaradi i ustedi pa kupi nesto :thumbup:

ps. nikad, nikad, niiiikad za nikad pristat bit zirant, to treba da se podrazumjeva
Tomahawk11
Globalni moderator

#370 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Jah, zivimo u drzavi koja zivi na kredit, al mi kao fizicka lica smo giganti da ustedimo koju stotinu hiljada maraka da bi nesto imali u zivotu.....
KB9

#371 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by KB9 »

ti opet istu pricu, ne govori se o tome da ustedis da bi imo kucu il stan, tu jedino mozes i trebo bi podic kredit, al kredit da uzmes mobitel, pc, jaknu, da izgledas ljudima ko lav opasni dok si mali mis ne ide, takvi nek zaglibe stalno sto se mene tice, cak i auto preko kredita je komedija, sve sama gospoda u bolidima a zdravstveno nemaju debilcine
Tomahawk11
Globalni moderator

#372 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

KB9 wrote:ti opet istu pricu, ne govori se o tome da ustedis da bi imo kucu il stan, tu jedino mozes i trebo bi podic kredit, al kredit da uzmes mobitel, pc, jaknu, da izgledas ljudima ko lav opasni dok si mali mis ne ide, takvi nek zaglibe stalno sto se mene tice, cak i auto preko kredita je komedija, sve sama gospoda u bolidima a zdravstveno nemaju debilcine
Ja samo kazem da se ne moze sve ustedjeti.
Ne uzimam kredite za telefone, odjecu i sl.
Nisam ni auto uzeo na kredit.
KB9

#373 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by KB9 »

Tomahawk11 wrote:
KB9 wrote:ti opet istu pricu, ne govori se o tome da ustedis da bi imo kucu il stan, tu jedino mozes i trebo bi podic kredit, al kredit da uzmes mobitel, pc, jaknu, da izgledas ljudima ko lav opasni dok si mali mis ne ide, takvi nek zaglibe stalno sto se mene tice, cak i auto preko kredita je komedija, sve sama gospoda u bolidima a zdravstveno nemaju debilcine
Ja samo kazem da se ne moze sve ustedjeti.
Ne uzimam kredite za telefone, odjecu i sl.
Nisam ni auto uzeo na kredit.
pa u cemu je onda problem?

krov nad glavom se podrazumjeva da neces uzet kesom i to je slucaj u citavom svijetu, ostalo sve bi itekako trebo svako normalan da uzima :thumbup:
supercali

#374 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by supercali »

Problem moze biti ako ti iskoci neka vanredna situacija bolest prirodna nepogoda kradja i sl
Ja srecom nemam niti sam imao tih problema
Tomahawk11
Globalni moderator

#375 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Pa citas li? Ima ljudi koji ovdje pisu kako ne treba nizasta uzimati kredit, kako treba zivjeti od plate i to je to. Znaci nista, nikakav stambeni kredit, bolje zivjeti ko podstanar cijeli zivot, jer mozes ostati bez posla, zasto rizikovati itd...tdi...
Post Reply