Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
-
Bodkin
#351 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
dobro je ovo kako ljudi koji su vani ubjedjuju da vani ne valja 
-
kosava
#352 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Mlad odes mlad se i vratis, treba covjek vidjeti drugacije pa ako se nemozes naci vratis se u Bosnu nece kuca/stan pobjec niti ces biti ista gori.
Znam ljudi koji su dosli u Ameriku bili par godina vidjeli nije to to i skupili nesto para, kupili autic i lagano se vratili u Bosnu i eno ih zivi i zdravi.
Znam ljudi koji su dosli u Ameriku bili par godina vidjeli nije to to i skupili nesto para, kupili autic i lagano se vratili u Bosnu i eno ih zivi i zdravi.
- HAVANA
#353 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Uvijek uvijek ista priiicaaaa
Iz krajnosti u krajnost.Vrlo jednostavno rjesenje,kome se ide ,nek se upusti u tu avanturu,nek smisli nacin,proba,mozda uspije,mozda ne,mozda mu se svidi,mozda mu se ne svidi,mozda bude hadzo,mozda ga opali tramvaj,mozda ,mozda...Meni sta je blo na pameti,ja i probao,bio,vidio,naucio,vratio se...Sretan.Cudno je to,covjek je proklet,nikad mu skroz ugodit.Da je kako izmijesat dio ovoga i dio onoga...al to je nemoguce ,niti ce ikada biti.Ja sam znao od pocetka da cu se vratiti.7 godina bio,radio,ucio...Super mi bilo prvu godinu,pa i drugu,trecu...pa mi malo dokurcilo,pa me nostalgija pocela valjat,fali mi,fali mi sve...Saht mi onaj ispred ulaza fali mater jebo,a ne sta drugo,da lupi kad nagazim,da pomislim upascu...O mami i sestri,ocu,drugovima da ne govorim...Kontam ostari mi majka,citav zivot se borila i nama posvetila,umrijece mi a unucad nece vidjet kako treba...I vratim se,i uspijem sve sto sam zamislio...Prodje otad 13 bajrama a ja sretan...Najdrazi uspjeh u zivotu,sto sam ovde napravio ono sto sam zamislio.I da,nije tacno da se ne vracaju.Moje generacije se dosta vratilo.I dosta ih je veoma uspjesno.Ima ih i par sto su opet otisli.
Nema potrebe zauzimati stav ja znam najbolje,meni je lose,svima ce biti lose...Sto ljudi,sto prica...Neko vidi negdje nesto sto ti ne vidis,neko nesto napravi tamo gdje ti mislis da ne moze...Svako ima izbor.Za ili protiv,za ili protiv...svako ima jeben motiv,otici,za ili protiv...Sretno svima,ne mogu ni svi otic,mora neko i ostat.
Nema potrebe zauzimati stav ja znam najbolje,meni je lose,svima ce biti lose...Sto ljudi,sto prica...Neko vidi negdje nesto sto ti ne vidis,neko nesto napravi tamo gdje ti mislis da ne moze...Svako ima izbor.Za ili protiv,za ili protiv...svako ima jeben motiv,otici,za ili protiv...Sretno svima,ne mogu ni svi otic,mora neko i ostat.
-
kosava
#354 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da radis na salteru u banci u Americi, treba ti srednja skola i da znas osnove koristenja racunara ulogovat se i upalit racunar.uglavnomja wrote:ah, amerika cemerika ...razonoda wrote:dobro,ovaj sto sijalicu nezna------neka mindari gdje je --ALI svaka normalna osoba je stvorena da nesto i odradi.
Ako znas jezik -bez problema--banke ,dr.offis, robne kuce, medic.pomoc-kucna--dobro placeno--itd da ne nabrajam----TO SVE FALI AMERICI
nema ko da radi u banci![]()
![]()
hebote tito dragi
![]()
pa bona, zar je to u ameriKi posao sa parama prn'o u sisupa im treba radnika
i inace office poslovi se nude na tacni![]()
medicinska pomoc znaci medicnsko obrazovanje. a u norveskoj za tu vrste kucne pomoci pacijent bira koga hoce, znaci godine, spol, porijeklo, obrzaovanje, interese ...![]()
i norveskoj fali medicinskog osoblja, ali to ne znaci da svaka med. sestra odnekle dobiti posao, dapace ... cak i ako zna jezik. moze biti pomocno osoblje. ali za te poslove tu su azilanti(ce).
vec kad se udrobilo svacega, da dodam, danas je najveca nezaposlenost u norveskoj u zadnjih 15-ak godina, samo u naftnom sektoru je od nove godine izgubilo posao oko 10.000 ljudi, uglavnom vss, inzinjeri razni.
a to automatski znci i manja potreba za ostalim vrstama radnika. ocekuju da ce nezaposlenost rasti![]()
a traze se medicinari i obrazovni kadar (a ucitelji i nastavnici mogu biti samo oni kojima je norveski maternji).
za pristojan nivo norveskog treba 3-5 godina ucenja jezika
Kod mene par starijih teta i sve curice tek iz srednje skole.
- Tabhana
#355 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da, ali zamisli ti sada da si u Bosnu medicinska sestra i usporedi sa Njemačkom. Na jednom mjestu 600-700KM plata, na drugom 1500 ako se ne varam (eura). Svakako da je stresan, posebno kada tek kreneš jer doslovno ne znaš ništa, baš sam pričao sa rodicom o tome. Kaže da je najgore upoznati neke nove stvari, a da nekada u smjeni potrefe sestre koje nisu voljne pomoći.Sunny-7 wrote:Nije. Ako mislis da su medicinske sestre u boljem polozaju, varas se. Njegovateljica obavi svoju rundu, okupa, ocisti, okrene a medicinskoj sestri natovare administraciju, med.kartone za 60ljudi na jednu sestru, nemaju vremena ni za pauzu. Za toliko stresan i naporan posao su mizerno placene.Tabhana wrote:Nije isto medicinska sestra i pflege, to i sam znaš
Naravno, ne potcjenjujem posao njegovateljice. Sve ima svoju tezinu.
-
kosava
#356 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bato prije par godina South New Wells regrutovao Americke i Kanadske policajce da rade tamo ko zandari, davali kuce ( placena stanarina) samo da dodju i rade jedino na jednom kraju sorc i kratki rukavi na drugom jakna 9-10 mjeseci u godini._BataZiv_0809 wrote:Plus sto i ako uspijes otici u Australiju, bace te negdje u slabo naseljenu dzunglu. Nema brale odmah u Melburn ili Brisbejn. A od toga da tu ima pauka koji jedu zmije, da ne govorimo
-
Bodkin
#357 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ma ljudi se vodi onim da ono sto ne znaju ne moze ni postojatikosava wrote:Bato prije par godina South New Wells regrutovao Americke i Kanadske policajce da rade tamo ko zandari, davali kuce ( placena stanarina) samo da dodju i rade jedino na jednom kraju sorc i kratki rukavi na drugom jakna 9-10 mjeseci u godini._BataZiv_0809 wrote:Plus sto i ako uspijes otici u Australiju, bace te negdje u slabo naseljenu dzunglu. Nema brale odmah u Melburn ili Brisbejn. A od toga da tu ima pauka koji jedu zmije, da ne govorimo
-
kosava
#358 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Gje ba svi dodje te sa tom o radu cijele sedmice i izlasku u shopping,ima ta mjesta ali ako uzmes u obzir o kome pricas bar ovdje u Americi to su oni sto rade po fabrikama imaju drugi posao a pare se nose u Bosnu da se napravi kuca, namjesti itd.ultima_palabra wrote:Kockaste glave, mentalitet, restorani, kladionice i ostalo što ste naveli ne mogu biti razlog da odeš iz svog grada i države. Neko ko ima solidan posao, ispunjen život i porodicu će otići zato što je kabadahija izvarao BBI za par maraka? Kao vani će se družiti sa gospodom? Hoće kurac, radit će kao mrav čitave sedmice da bi nedjeljom izveo familiju u jebeni šoping centar.
Znači, otići će neko ko nema para nikako, ko misli da može zaraditi više, ko ima priliku da se usavršava u struci... kockaste glave tu nisu faktor.
Ako imas pristojan posao, fakultet nije bitan na jednoj drugoj temi ja napisao koliko te kosta vodoinstalater, moler itd. i ako se gradis zivot gdje zivis umjesto da gradis kucu da ti zavide komsije u Bosni niti radis svu sedmicu nit ti je domet izlazak u shopping centar. A kada smo na toj temi pa odes u Zenicu pola grada u Trznom( shopping centru).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#359 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja samo navodim primjer svog poznanika koji je emigrirao u Australiju. Znam da su ga bacili negdje u pm i da tu mora provesti odredjen broj godina. Njegov brat nam je pokazivao slike faune sto mu je ovaj slao.
Nesto tipa ovog:

Prodajem posto sam kupio. Ako su lagali mene, ja lazem vas
Nesto tipa ovog:

Prodajem posto sam kupio. Ako su lagali mene, ja lazem vas
-
kosava
#360 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bato sta ce tebi pricat carsijski momak iz Zenice nego o flori i fauni koje nema u Bosni, nece valjda o 50 vrsta kolaca u prodavnici
Sto se tice tog posalju te ovdje ondje to ti je svagdje gdje se ide u organizovanom programu jer je naseljavanje njihov priorite, u Americi cim dobije jednistveni maticni broj mozes ici gdje god hoces al treba za to para, jer ako ides iz NYC u Texas treba ti 3500-4000 dollara za karte pa jos par hiljada za stan pa jos par da zivis dok ne pocnes raditi pa jos dvije sedmice dok stigne prva plata.
Australija ti je ko Jugoslavija 1948 po pravima stanovnistva.
Sto se tice tog posalju te ovdje ondje to ti je svagdje gdje se ide u organizovanom programu jer je naseljavanje njihov priorite, u Americi cim dobije jednistveni maticni broj mozes ici gdje god hoces al treba za to para, jer ako ides iz NYC u Texas treba ti 3500-4000 dollara za karte pa jos par hiljada za stan pa jos par da zivis dok ne pocnes raditi pa jos dvije sedmice dok stigne prva plata.
-
kosava
#361 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Zaboravljas jednu razliku nivo obrazovanja jedne sestre u Bosni moze srednja medicinska sa dvicom i stelom a u Njemackoj to je malo vise skole.Tabhana wrote:Da, ali zamisli ti sada da si u Bosnu medicinska sestra i usporedi sa Njemačkom. Na jednom mjestu 600-700KM plata, na drugom 1500 ako se ne varam (eura). Svakako da je stresan, posebno kada tek kreneš jer doslovno ne znaš ništa, baš sam pričao sa rodicom o tome. Kaže da je najgore upoznati neke nove stvari, a da nekada u smjeni potrefe sestre koje nisu voljne pomoći.Sunny-7 wrote:Nije. Ako mislis da su medicinske sestre u boljem polozaju, varas se. Njegovateljica obavi svoju rundu, okupa, ocisti, okrene a medicinskoj sestri natovare administraciju, med.kartone za 60ljudi na jednu sestru, nemaju vremena ni za pauzu. Za toliko stresan i naporan posao su mizerno placene.Tabhana wrote:Nije isto medicinska sestra i pflege, to i sam znaš
Naravno, ne potcjenjujem posao njegovateljice. Sve ima svoju tezinu.
- Tabhana
#362 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
U mene je frend dvicom maturirao, a ode u Njemačku. Nisam ni znao da se može dvicom maturirati 
Moraš završiti praksu, i to je to.
Moraš završiti praksu, i to je to.
- friskyoreo
#363 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Joj sto ne mogu te price, "samo pidzama i radno odijelo". Crkose radeci tamo. Doduse, donekle su i u pravu. Jer da bi vodio 2 zivota, moras raditi 2 posla. Jedan za tamo gdje zivis, a jedan za ovamo, da se naprave kucurine, kupi bijesno auto, da komsiluk vidi da su uspjeli.
Dok normalni ljudi koji zive tamo, rade do 40 sati sedmicno, imaju solidna primanja, mogu sebi priustiti ljetovanje i zimovanje, putuju po svijetu, izlaze svaki vikend. Ako ti se ne svidja posao, das otkaz, za 7 dana mozes naci drugi. Ako i zapne, imas pomoc od drzave. O ostalim prednostima, da i ne pricam, suvisno je.
Dok normalni ljudi koji zive tamo, rade do 40 sati sedmicno, imaju solidna primanja, mogu sebi priustiti ljetovanje i zimovanje, putuju po svijetu, izlaze svaki vikend. Ako ti se ne svidja posao, das otkaz, za 7 dana mozes naci drugi. Ako i zapne, imas pomoc od drzave. O ostalim prednostima, da i ne pricam, suvisno je.
-
walk_M-A-N
#364 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Na temi ima dobrih postova ali ovaj mi je najbliži..nino90 wrote:Moj razlog zasto napustam BiH.
Inzinjer Elektrotehnika, Elektroenergetike. Medju najboljim u svojoj generaciji. U elektroprivredi nisam mogo pomirisati, u elektroprenos konkuriso samo dobio pismo nismo te izabrali to je to. Neki drugi posao u struci, tesko naci.
Konkuriso u elektroprivredu i prenos u njemackoj i jos nekoliko firmi, bio na razgovoru, i svi mi ponudili poso. Od jula/avgusta pocinjem u Elektroprenos u Baden Wuttembergu raditi (TransnetBW u Stuttgart).
Zasto idem: Tamo mogu raditi sto volim i usavrsavati se, tamo me cijene i otimaju se zamnom kad vide da znam i volim raditi. Ovdje bi truho.
I sam sam bio među najboljim studentima i dobio neko priznanje. Naravno, to mi nije pomoglo da dođem do nekog dobrog mjesta kao što su ovi EP. Zato su ostali konkursi i mijenjanje firmi, što je trnovit put.
I danas mi govore da sam se trebao roditi u Njemačkoj, kao kad bi svi tako radili bilo bi sve u redu, ali kod nas se ne radi tako, kod nas se piju kafe s ljudima i gleda se hatar a ne posao..
I kada kaže teško drugi posao u struci, slažem se, jer je recimo Energoinvest pred kolapsom, a radi ogromnog kriminala i uzimanja %. I Siemens je dokazana korupcija ali oni daju pare da bi dobili poslove, a direktori E uzimaju pare da bi radila strana firma.
Iako sam patriota i ne volim masovne odlaske, ovaj podržavam. I drago mi je da je momak skontao na vrijeme da bi ga ubili gluplji i nesposobniji ali snalažljiviji i podliji od njega. Nadam se da će se nekad, kad tad, vratiti, sa njemačkim znanjem i radnim navikama. Neko će to uvijek cijeniti.
-
razonoda
#365 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ipak, meni nije jasno da mladi svijet,obrazovan , voli gdje zivi -----i nije nista ucinio da promjeni stanje u kojem je.
Uopste nije bitno ko je trenutno na vlasti, ali ako je ovoliki br. nezposlenih , ako drzava ne ide naprijed , omalozava mladi potomak, ----onda se zbilja treba zapitati--vrijedi li to. Uradite nesto--ne bjezite.
Uopste nije bitno ko je trenutno na vlasti, ali ako je ovoliki br. nezposlenih , ako drzava ne ide naprijed , omalozava mladi potomak, ----onda se zbilja treba zapitati--vrijedi li to. Uradite nesto--ne bjezite.
- Tabhana
#366 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne mislim ništa loše, ali hajde mi reci kako će to mladi nešto promijeniti? Bili su ti neki protesti i ništa se nije desilo osim iživljavanje nad državnom imovinom što je za svaku osudu.razonoda wrote:Ipak, meni nije jasno da mladi svijet,obrazovan , voli gdje zivi -----i nije nista ucinio da promjeni stanje u kojem je.
Ja očekujem revoluciju, ali ta revolucija bi bila moguća u Bosni jedino na netu sa lajkom
-
razonoda
#367 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Tabhana wrote:Ne mislim ništa loše, ali hajde mi reci kako će to mladi nešto promijeniti? Bili su ti neki protesti i ništa se nije desilo osim iživljavanje nad državnom imovinom što je za svaku osudu.razonoda wrote:Ipak, meni nije jasno da mladi svijet,obrazovan , voli gdje zivi -----i nije nista ucinio da promjeni stanje u kojem je.
Ja očekujem revoluciju, ali ta revolucija bi bila moguća u Bosni jedino na netu sa lajkom
Ne mislim ni ja nista lose----nije mi jasno odkud toliki patriotizam za --drzavnom imovinom---kad to nije drzavno vec u rukama i moci ---par mahalaca --koji imaju toliko glikera u glavi da im odlicno sluzi u procjeni -kako uspjesno manipulisati narodom posloje katastrofa.
Nadam se da ces naci bilo koji posao da osjetis da si i ti od koristi na ovoj Planeti.
- jao_situacije
#368 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
stvar je u tome što mi znamo šta je državarazonoda wrote:Tabhana wrote:Ne mislim ništa loše, ali hajde mi reci kako će to mladi nešto promijeniti? Bili su ti neki protesti i ništa se nije desilo osim iživljavanje nad državnom imovinom što je za svaku osudu.razonoda wrote:Ipak, meni nije jasno da mladi svijet,obrazovan , voli gdje zivi -----i nije nista ucinio da promjeni stanje u kojem je.
Ja očekujem revoluciju, ali ta revolucija bi bila moguća u Bosni jedino na netu sa lajkomTi bi trebao da spavas. Da odmoris malo mozak i stomak.
Ne mislim ni ja nista lose----nije mi jasno odkud toliki patriotizam za --drzavnom imovinom---kad to nije drzavno vec u rukama i moci ---par mahalaca --koji imaju toliko glikera u glavi da im odlicno sluzi u procjeni -kako uspjesno manipulisati narodom posloje katastrofa.
Nadam se da ces naci bilo koji posao da osjetis da si i ti od koristi na ovoj Planeti.
i što ovu zemlju smatramo svojom i što ta "državna imovina" predstavlja nešto više od same zgrade
ali dobro ti imaš new age gazi husrev bega
-
razonoda
#369 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Dobro nam dosao -nazad--
- Tabhana
#370 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kralju, kakva te paranoja puca? Napade me bez razloga, hajde živiorazonoda wrote:Tabhana wrote:Ne mislim ništa loše, ali hajde mi reci kako će to mladi nešto promijeniti? Bili su ti neki protesti i ništa se nije desilo osim iživljavanje nad državnom imovinom što je za svaku osudu.razonoda wrote:Ipak, meni nije jasno da mladi svijet,obrazovan , voli gdje zivi -----i nije nista ucinio da promjeni stanje u kojem je.
Ja očekujem revoluciju, ali ta revolucija bi bila moguća u Bosni jedino na netu sa lajkomTi bi trebao da spavas. Da odmoris malo mozak i stomak.
@jao_situacije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#371 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
kosava wrote:Bato sta ce tebi pricat carsijski momak iz Zenice nego o flori i fauni koje nema u Bosni, nece valjda o 50 vrsta kolaca u prodavnici![]()
Ja bih radije gledao slike djevojaka nego paukova i zmija
Uglavnom poenta price i smisao mog posta kojeg ste se dohvatili ti i Bodkin je da ukoliko zelis u Australiju, da racunas da ta drzava zeli naseliti nenaseljena podrucja i da to samo po sebi vuce odredjene reprekusije, kao sto je dijeljenje zivotnog prostora sa faunom koja prosjecnom Evropljaninu djeluje zastrasujuce.
Inace raja u ovom beznadju ovdje, od emigriranja pocesto ima prevelika ocekivanja.
- jao_situacije
#372 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
samo da se ne zagubi ovaj postHAVANA wrote:Uvijek uvijek ista priiicaaaaIz krajnosti u krajnost.Vrlo jednostavno rjesenje,kome se ide ,nek se upusti u tu avanturu,nek smisli nacin,proba,mozda uspije,mozda ne,mozda mu se svidi,mozda mu se ne svidi,mozda bude hadzo,mozda ga opali tramvaj,mozda ,mozda...Meni sta je blo na pameti,ja i probao,bio,vidio,naucio,vratio se...Sretan.Cudno je to,covjek je proklet,nikad mu skroz ugodit.Da je kako izmijesat dio ovoga i dio onoga...al to je nemoguce ,niti ce ikada biti.Ja sam znao od pocetka da cu se vratiti.7 godina bio,radio,ucio...Super mi bilo prvu godinu,pa i drugu,trecu...pa mi malo dokurcilo,pa me nostalgija pocela valjat,fali mi,fali mi sve...Saht mi onaj ispred ulaza fali mater jebo,a ne sta drugo,da lupi kad nagazim,da pomislim upascu...O mami i sestri,ocu,drugovima da ne govorim...Kontam ostari mi majka,citav zivot se borila i nama posvetila,umrijece mi a unucad nece vidjet kako treba...I vratim se,i uspijem sve sto sam zamislio...Prodje otad 13 bajrama a ja sretan...Najdrazi uspjeh u zivotu,sto sam ovde napravio ono sto sam zamislio.I da,nije tacno da se ne vracaju.Moje generacije se dosta vratilo.I dosta ih je veoma uspjesno.Ima ih i par sto su opet otisli.
-
razonoda
#373 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
mozes pogledati ALKEMIJA-G. Milica --Australija_BataZiv_0809 wrote:kosava wrote:Bato sta ce tebi pricat carsijski momak iz Zenice nego o flori i fauni koje nema u Bosni, nece valjda o 50 vrsta kolaca u prodavnici![]()
Ja bih radije gledao slike djevojaka nego paukova i zmija![]()
Uglavnom poenta price i smisao mog posta kojeg ste se dohvatili ti i Bodkin je da ukoliko zelis u Australiju, da racunas da ta drzava zeli naseliti nenaseljena podrucja i da to samo po sebi vuce odredjene reprekusije, kao sto je dijeljenje zivotnog prostora sa faunom koja prosjecnom Evropljaninu djeluje zastrasujuce.
Inace raja u ovom beznadju ovdje, od emigriranja pocesto ima prevelika ocekivanja.
- jao_situacije
#374 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
moj bato mene svako malo neko pita a što sjediš ovdje kad možeš ići vani_BataZiv_0809 wrote:
onda ja pitam a zašto da idem kad nemam potrebu kaže pa ljepše je tamo živjeti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#375 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sta da ti kazem? Svako ima svoje razloge i motive. Odlazak vani nije za svakoga. Kao ni ostanak ovdje.jao_situacije wrote: moj bato mene svako malo neko pita a što sjediš ovdje kad možeš ići vani
onda ja pitam a zašto da idem kad nemam potrebu kaže pa ljepše je tamo živjeti