Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zlokruhovic

#351 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:
nasa wrote:Ne treba biti iskljuciv, bas sam ja nekad na pocetku ove naizgled obecavajuce teme :D napisala da je to unutar covjeka, pravo da izabere, ne treba ni ici u krajnosti i reci moze sve...
A kod nas treba svakako povesti racuna i o historiji medjureligijskih sukoba i nekako to pravo dovesti u razumnu mjeru u kojoj nije nametljivo za druge, iritirajuce itd.
Ne znaci to ni da trebamo ostati bukve pa samo svoje vec i malo pokusati shvatiti druge, a pri tome naci nacin da ostanemo svoji...
Eeee ujedno da malo prekinemo ovaj chat :D
Slazem se dobra nasa Naso,ti si bas blaga i razumna,nenametljiva. :kiss: :thumbup:
Jeste takva je ona , al' zaludu.

Ja sam sa jednim prijateljem pričao o tome da su hrišćanke i muslimanke u smislu žena kao što je Danica supruga Ilije Čvorovića u filmu Balkanski Špijun.

Žene nesretnice shvataju probleme ovoga sveta bolje nego iko i jadne pokušavaju biti razumne i racionalne , ali imaju lude muževe kao što je Ilija i Đuro , i na kraju i one pored njih polude.

Fazon je u tome da žene moraju shvatiti su sve one Danice kad su u pitanju ove zle ideologije kao što su hrišćanstvo,islam,kumunizam,fašizam,....svojim izborom ili svojim kukavičlukom tako što su konformistkinje.

:-D
irac300

#352 Re: Vjerovati naspram znati

Post by irac300 »

Chagalj wrote:
Bafakkar wrote:Problem je u tome sto vecina ljudi ne razumije sta za muslimane predstavlja Kur'an.
Kur'an za muslimane je mnogo vise nego Biblija za krscane.

Cinjenica (sa kojom ce se svi sloziti) je da je Kur'an (danas i ovdje) dostupan svim ljudima. Kur'an za sebe tvrdi da je direktan Boziji govor, do svakog slova. Kur'an je bozanski.
Poruka je svim ljudima, da mu daju fer sansu, te da se sami uvjeri da li je Kur'an ono sto za sebe tvrdi da jeste.
a ovaj dokument to matematicki dokazuje

Brojcana cuda Kur'ana
http://www.docdroid.net/fk6w/brojcana-c ... a.pdf.html
:fazlija:
IcedMFEarth

#353 Re: Vjerovati naspram znati

Post by IcedMFEarth »

Chagalj wrote:
IcedMFEarth wrote:Oj, kažeš 20 godina studiro religije, a toliko gluposti pišeš. Upravo je to za šta se ateisti "borimo". Da si 20 godina nešto korisno studiro dao bi dobar doprinos svijetu.
navedi sta je tacno glupost i zbog cega je glupost, a ne ovako polovicno, da uopste neznam na sta ciljas pa onda i nemogu tacno da ti odgovorim.
Pa uopšte ne razumiješ evoluciju. Nije se samo odjednom stvorilo nešto u prirodi i to je. Krenulo je od najjednostavnijeg moguceg oblika i onda se postepeno razvija, zato se i zove evolucija. Ni čovjek nije napravio auto iz ničega. Prvo je izumio točak, pa onda na njega dodav'o dijelove. Da dovedeš sad neko pleme iz Amazonije koje nikad nije vidjelo civilizaciju, za auto bi reklo da je neko božije stvorenje, jer ne shvata kako to čovjek može napraviti. Tako i ovo, ko ne može ili neće da shvati evoluciju, sve pripisuje bogu. Tako su i nastale religije.
pussysmoke

#354 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

Bafakkar wrote:
pussysmoke wrote:Priča koju mogu pričati i pravoslavci, katolici i dr.
Stoga pruzis sansu i vidis sam za sebe ;)
Ne može druže ništa na silu. A što se tiče linka koji si postavio, gdje se govori o brojčanim čudima u Islamu, nešto mi je (između ostalog) "zapalo za oko".
Sa brojcanim cudima dokazujemo:*Istinitost Kur’ana , da je od Allaha i nikako od bilo kog drugog, a to nam jos vise povecava vjerovanje i ubijedjenje
Ovo ostavlja dojam da se radi o uputstvu za manipulaciju.
Kao sto Allah sam kaze u ajetima kako mi ljudi nikako nemozemouraditi jedan ovakav Kur’an pa kad bi se cijelo covjecanstvo udruzilo nebi mogli napraviti ovako nestoAllah kaze: 2:23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite. 24. Pa ako ne učinite, a necete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije de gorivo biti ljudi i kamenje.
A ako to ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre vatrice. Gdje je milost? Postavlja se izazov, a zatim se govori o kazni za predviđeni ishod. Zašto ne piše da ako jedan uspješno sastavi dobru suru, može očekivati 626 djevica i svakojake blagodati? Samo jedan pravac i to je to. Knjiga koja kao jedan od ciljeva ima i ograničavanje pojedinca u raznim aspektima. To je ono što ja vidim.
Bafakkar

#355 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

kerima1 wrote: Dzaba to sve sto pise kad je ocito damuslimani odvajaju Muhameda,drugi se samo priznaju.
Zato sto imamo najvise Muhammedovo(a.s.) suneta. Zato sto se zakon koji je dosao sa Muhammedom (a.s.) odnosi na nas.
Znaci 'izdvajanje' kako ti kazes je prakticne prirode. Logicno je da smo slicniji Muhammedu (a.s.) (ili se trudimo biti) nego Ademu (a.s.). Znamo vise od Muhammedu (a.s.)

Ali vrlo bitno:
Muslimani ne kompariraju i ne kazu za bilo kojeg poslanika da je bolji od bilo kojeg drugog.

Ne kazite za bilo kojeg poslanika da je bolji od drugog.
Niko ne treba da kaze da sam ja (Muhammed (a.s.)) bolji od Junusa.
Ko god kaze da sam ja (Muhammed(a.s.)) bolji od Junusa rekao je laz.

Sahih hadisi.
Bafakkar

#356 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

pussysmoke wrote:
Bafakkar wrote:
pussysmoke wrote:Priča koju mogu pričati i pravoslavci, katolici i dr.
Stoga pruzis sansu i vidis sam za sebe ;)
Ne može druže ništa na silu. A što se tiče linka koji si postavio, gdje se govori o brojčanim čudima u Islamu, nešto mi je (između ostalog) "zapalo za oko".
Sa brojcanim cudima dokazujemo:*Istinitost Kur’ana , da je od Allaha i nikako od bilo kog drugog, a to nam jos vise povecava vjerovanje i ubijedjenje
Ovo ostavlja dojam da se radi o uputstvu za manipulaciju.
Kao sto Allah sam kaze u ajetima kako mi ljudi nikako nemozemouraditi jedan ovakav Kur’an pa kad bi se cijelo covjecanstvo udruzilo nebi mogli napraviti ovako nestoAllah kaze: 2:23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite. 24. Pa ako ne učinite, a necete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije de gorivo biti ljudi i kamenje.
A ako to ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre vatrice. Gdje je milost? Postavlja se izazov, a zatim se govori o kazni za predviđeni ishod. Zašto ne piše da ako jedan uspješno sastavi dobru suru, može očekivati 626 djevica i svakojake blagodati? Samo jedan pravac i to je to. Knjiga koja kao jedan od ciljeva ima i ograničavanje pojedinca u raznim aspektima. To je ono što ja vidim.
Ti si malo pobrkao nesto :mrgreen:
To sto ti je 'zapalo za oko' nema veza sa mojim postom, niti je moj post :mrgreen:

Prvi dio koji si citirao je moj post, poslije si nesto pobrkao ;) Nikave ja linkove nisam postavljao.

Ako imas pitanje ili komentar za prvi dio, mogu ti odgovoriti.
Last edited by Bafakkar on 04/08/2014 11:30, edited 3 times in total.
pussysmoke

#357 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

IcedMFEarth wrote:Pa uopšte ne razumiješ evoluciju. Nije se samo odjednom stvorilo nešto u prirodi i to je. Krenulo je od najjednostavnijeg moguceg oblika i onda se postepeno razvija, zato se i zove evolucija. Ni čovjek nije napravio auto iz ničega. Prvo je izumio točak, pa onda na njega dodav'o dijelove. Da dovedeš sad neko pleme iz Amazonije koje nikad nije vidjelo civilizaciju, za auto bi reklo da je neko božije stvorenje, jer ne shvata kako to čovjek može napraviti. Tako i ovo, ko ne može ili neće da shvati evoluciju, sve pripisuje bogu. Tako su i nastale religije.
Image
¤ jelena ¤

#358 Re: Vjerovati naspram znati

Post by ¤ jelena ¤ »

nasa wrote:Iz perspektive islama nema potrebe da pricamo o slicnostima kad je jasno da za islam svi poslanici jesu u istom polozaju s tim da je Muhamed posljednji.
Odgovor na tvoje pitanje nije u stavu islama prema krscanskom dozivljaju Isusa vec u krscanskom dozivljaju ostalih poslanika...ili odgovoris na pitanje kako krscanstvo tretira, pa i glede onih agregatnih stanja, Mojsija, Abrahama itd.tu negdje je i odgovor na tvoja pitanja.
OK, @nasa, ali ja pišem iz perspektive ateiste i meni su te sličnosti bitnije od različitosti jer ih posmatram u kontekstu onih stalnih međuvjerskih sukoba oko toga koja je vjera bolja, prava i tome slično što mi je besmisleno.

Koliko je meni poznato Muhamed nije samo posljednji u nizu, nego je i najbolji od svih svojih prethodnika - pa tako i od pretposljednjeg Isse ili po hrišćanski Isusa.

Znači, svi ostali poslanici u islamu su u sjenci Muhameda i on je najcjenjenija ličnost, kao što su i u hrišćanstvu svi gore pomenuti u sjenci Isusa koji u Novom zavjetu postaje takođe najcjenjenija ličnost.

I nema niti jednog čovjeka koji je u svijesti muslimana/hrišćanina tretiran kao Muhamed/Isus.
animals

#359 Re: Vjerovati naspram znati

Post by animals »

Uvijek sam se pitao jesu li religije tu da pomognu covjecanstvu da bolje razumije zivot ili da mu odmognu..
ako su tu da mu pomognu , onda 99 procenata vjernika ne razumije bit svoje vjere..
ili te religije uopce nisu stvorene za ljude, jer ti ljudi nisu sposobni da ih razumiju..
Chagalj

#360 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:
Chagalj wrote:
IcedMFEarth wrote:Oj, kažeš 20 godina studiro religije, a toliko gluposti pišeš. Upravo je to za šta se ateisti "borimo". Da si 20 godina nešto korisno studiro dao bi dobar doprinos svijetu.
navedi sta je tacno glupost i zbog cega je glupost, a ne ovako polovicno, da uopste neznam na sta ciljas pa onda i nemogu tacno da ti odgovorim.
Pa uopšte ne razumiješ evoluciju. Nije se samo odjednom stvorilo nešto u prirodi i to je. Krenulo je od najjednostavnijeg moguceg oblika i onda se postepeno razvija, zato se i zove evolucija. Ni čovjek nije napravio auto iz ničega. Prvo je izumio točak, pa onda na njega dodav'o dijelove. Da dovedeš sad neko pleme iz Amazonije koje nikad nije vidjelo civilizaciju, za auto bi reklo da je neko božije stvorenje, jer ne shvata kako to čovjek može napraviti. Tako i ovo, ko ne može ili neće da shvati evoluciju, sve pripisuje bogu. Tako su i nastale religije.
Krenulo je od najjednostavnijeg moguceg oblika i onda se postepeno razvija, zato se i zove evolucija.
a kako ti mozes biti siguran u to da se tako desavalo, osim sto VJERUJES TEORETICARIMA EVOLUCIJE??

druga stvar, kako to da objekt X se razvija tako sto stvara sebi razne komponente (slucaj prirodni motor u bakterijama i spermatozoidima)i postavlja ih na tacne pozicije, jeli komponent X zna da mu trebaju te stvari, ili mu ih neko drugi stvara?
Ako ih sama stvar, kako to da ima razum pa zna sta ce stvoriti, pa cak i da ima razum , odakle mu moc stvaranja tih komponenata?

Jedino sto valja u evoluciji, jeste teorija o "survival of the fittest" znaci da previzi onaj koji je najjaci i najpodobniji, kao one zivotinje sa kamuflazama itd to je logicno i to se nema sta zamjeriti, ali prblem je kad tom teorije objasnjavas kako se stvara jedan prirodni motor, onda u tom slucaju si polupao lonce i koploce.
S4mpion

#361 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

IcedMFEarth wrote:
Odakle taj najjednostavniji oblik?
¤ jelena ¤

#362 Re: Vjerovati naspram znati

Post by ¤ jelena ¤ »

Bafakkar wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Ma ništa to što neko ćutke pročita, sve dok ne dobijem neki dokaz da nisam u pravu. :D

OK, razumijem šta ti želiš reći, ali ja mislim da suštinski nema razlike između položaja, uloge, poslanika Muhameda u islamu i Isusa u hrišćanstvu:

- I jedan i drugi su živi posrednici između Boga, tj. Božije riječi i ljudi, samo što je to u Kuranu i Bibliji drugačije prikazano.

- Percepcija i jednog i drugog, od strane vjernika, takođe je u biti ista: i Muhamed i Isus su kultne ličnosti obožavane na jedan specifičan način, koji se razlikuje od svih ostalih poštovanja velikana u istoriji kulture i civilizacije.
Ili, i jedan i drugi su ljudska bića, koja se od svih ostalih ljudi razlikuju po tom nekom segmentu božanskog.

To je taj zajednički položaj o kojem ja govorim.

1.) Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika.

Ne znam kako ti shvatas Isusa, ali nece mnogo krscana reci da je bogocovjek, vec da je Bog, jedno sa Bogom. Muhammed (a.s.) nema nista bozansko, to je ono sto se u Islamu naziva cisti tevhid.
Ne razumijem kako može biti korektnije porediti svetu knjigu sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom,
nego porediti božijeg poslanika sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom?
Ovo je sustina da shvatis razliku. 2.) Ukoliko trazis nesto bozansko, to nije Muhammed (a.s.), on je CISTI covjek. Kur'an je bozanski, dio Boga, Bozija rijec, u tom smisu bi se mozda mogao porediti sa polozajem Isusa u krscanstvu..
1.) Kako Muhamed nije posrednik, kad se preko njega ili kroz njega ili kako već.... desila Objava, a Objava je valjda preduslov čovjekovog ispravnog pristupa Bogu, što znači da i u islamu sve ide preko Muhameda.
Džibril je posrednik između Muhameda i Boga, a Muhamed između Boga i ljudi u procesu donošenja Objave ljudima, ako sam ja sve to dobro shvatila. Ako nisam... halalite.... :oops: moje spoznajne sposobnosti su ograničene. :D

A Isus u hrišćanstvu posjeduje i ljudsku i božansku prirodu i jedno je s Bogom zahvaljujući toj božanskoj prirodi, ali je ujedno i čovjek. Rođen je od majke u jednom određenom trenutku, tako da nikako ne može biti isto što i Stvoritelj koji je postojao i prije njega i koji ga je i stvorio.

2.) Hm...pa božanska je Objava, upravo ta Božija riječ, koja je neraskidiv dio Muhamedove ličnosti i njegove uloge u islamu. To se ne može poreći, a očigledno je i u odnosu vjernika prema Muhamedu. Vjernici ga doživljavaju na jedan specifičan način koji se razlikuje i od percepcije svih ostalih velikana kroz istoriju čovječanstva, a razlikuje se i od percepcije ostalih poslanika, bez obzira što to možda nije konkretno naglašeno u samom Kuranu.
Uostalom i sam si to napisao u jednom od prethodnih postova koje sam citirala. Evo ga:
Bafakkar wrote:Isus je jedan, poslanika je bilo jako mnogo (124000). Muhammed (a.s.) jeste najbolji medju njima
S4mpion

#363 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

¤ jelena ¤ wrote:
OK, razumijem šta ti želiš reći, ali ja mislim da suštinski nema razlike između položaja, uloge, poslanika Muhameda u islamu i Isusa u hrišćanstvu:

- I jedan i drugi su živi posrednici između Boga, tj. Božije riječi i ljudi, samo što je to u Kuranu i Bibliji drugačije prikazano.

- Percepcija i jednog i drugog, od strane vjernika, takođe je u biti ista: i Muhamed i Isus su kultne ličnosti obožavane na jedan specifičan način, koji se razlikuje od svih ostalih poštovanja velikana u istoriji kulture i civilizacije.
U islamu nema posrednika između Boga i vjernika, kad se čini molitva, čini se Bogu, a ne poslaniku s.a.v.s.. U kršćanstvu to nije slučaj, što je bitna razlika.

Druga greška:
Muhammed nije obožavan od strane muslimana, samo Bog se obožava.
irac300

#364 Re: Vjerovati naspram znati

Post by irac300 »

S4mpion wrote:
IcedMFEarth wrote:
Odakle taj najjednostavniji oblik?
Odakle muškarcu sise i koji će mu klinac? :izet:
IcedMFEarth

#365 Re: Vjerovati naspram znati

Post by IcedMFEarth »

Ne bih znao odgovoriti na to, ni naučnici još nisu rasčistili o tome. Dok nauka ne otkrije, to znači da je to božije davanje ? Je li tako ?
VCorp

#366 Re: Vjerovati naspram znati

Post by VCorp »

Je li samo meni nije nikakvo čudo ako je neka knjiga napisana tako da se poklapa s nekim matematičkim zakonima ?
Chagalj

#367 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

VCorp wrote:Je li samo meni nije nikakvo čudo ako je neka knjiga napisana tako da se poklapa s nekim matematičkim zakonima ?
a sta ako ta knjiga kaze , to je nemoguce za ljude da urade takvu knjigu da je na takav nacin matematicki programiras i isprepletes gdje su ogromne kombinacije nego je to knjiga od Boga?

i ne samo to, hajde ti ili bilo ko napisi knjigu i programiraj je matematicki, da saznas nekako informacije iz buducnosti, kao naprimjer ako naucnici otkriju neku novu cesticu, a ti ta saznas njezino ime i tezinu i to upises u svoju knjigu, pa kad prodje toliko vremena i ljudi otkriju tu cesticu i vide u tvojoj knjizi ime tez cestice kako su je oni nazvali i ne samo to nego i njezina tezina, zar se nebi nacudili??

zamisli ti pronadjes Higzov bozon, i izmjeris mu tezinu , recimo 1,532 , uzmes knjigu u biblioteci stara 2000 godina, kad tamo imas sta vidjeti kad tamo slova HGS BZN u clanku 15:32, zar to nebi bilo cudo?
GAU8

#368 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Da li treba inače biti sklon slijepom vjerovanju bez dokaza?
Po meni je to blago rečeno maloumno...
irac300

#369 Re: Vjerovati naspram znati

Post by irac300 »

Koliko će ovaj lik napraviti profila da prosipa uvijek jedno te isto sranje???
hrastov žižak

#370 Re: Vjerovati naspram znati

Post by hrastov žižak »

GAU8 wrote:Da li treba inače biti sklon slijepom vjerovanju bez dokaza?
Po meni je to blago rečeno maloumno...
Pa vjerovanje i jeste nastalo zbog nedostatka dokaza. Mi vjerujemo jer nešto ne znamo. Nije problem što on vjeruje u gluposti, nego što ih potura za dokaze, a i ne razumije kako prirodne zakonitosti funkcionišu. Vjeruj, al ne poturaj mi to za znanje.
S4mpion

#371 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

IcedMFEarth wrote:Ne bih znao odgovoriti na to, ni naučnici još nisu rasčistili o tome. Dok nauka ne otkrije, to znači da je to božije davanje ? Je li tako ?
Krenulo je od najjednostavnijeg moguceg oblika
To znači da je najjednostavniji mogući oblik samo iluzija, pretpostavka.
IcedMFEarth

#372 Re: Vjerovati naspram znati

Post by IcedMFEarth »

LOL

Jednostavni oblici su izmišljotina, bog nije

:lol:
S4mpion

#373 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

IcedMFEarth wrote:LOL

Samo mi nije jasno jedno, ako sam ja tebi postavio samo jedno pitanje "gdje je početak" i nigdje nisam spomenuo Boga, zašto Ga ti uvodiš u diskusiju, imaš neku potrebu da nepoznato objasniš Višom Silom? :zoka:
GAU8

#374 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
IcedMFEarth wrote:LOL

Samo mi nije jasno jedno, ako sam ja tebi postavio samo jedno pitanje "gdje je početak" i nigdje nisam spomenuo Boga, zašto Ga ti uvodiš u diskusiju, imaš neku potrebu da nepoznato objasniš Višom Silom? :zoka:
Je li te bar zanima KAKO je bog stvorio "sve oko nas"?
Naime, ja smatram da se vjera i nauka ne moraju nužno kositi. Sasvim je moguće biti vjernik i istovremeno podržavati i izučavati teoriju biološke evolucije po mom mišljenju.
Last edited by GAU8 on 04/08/2014 14:25, edited 1 time in total.
pussysmoke

#375 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

Chagalj wrote:
Bafakkar wrote:Problem je u tome sto vecina ljudi ne razumije sta za muslimane predstavlja Kur'an.
Kur'an za muslimane je mnogo vise nego Biblija za krscane.

Cinjenica (sa kojom ce se svi sloziti) je da je Kur'an (danas i ovdje) dostupan svim ljudima. Kur'an za sebe tvrdi da je direktan Boziji govor, do svakog slova. Kur'an je bozanski.
Poruka je svim ljudima, da mu daju fer sansu, te da se sami uvjeri da li je Kur'an ono sto za sebe tvrdi da jeste.
a ovaj dokument to matematicki dokazuje

Brojcana cuda Kur'ana
http://www.docdroid.net/fk6w/brojcana-c ... a.pdf.html
@Bafakkar

Između ostalog govorio sam i o dijelovima Kur'ana koje je Chagalj postavio u ovom linku.
E sad, kako to da se vjernici ne slažu u nekim stvarima ja zaista ne znam, samo znam da je Chagalj pokušao poduprijeti tvoje tvrdnje sadržajem navedenog linka.
Post Reply