Bafakkar wrote:¤ jelena ¤ wrote:
Ma ništa to što neko ćutke pročita, sve dok ne dobijem neki dokaz da nisam u pravu.
OK, razumijem šta ti želiš reći, ali ja mislim da suštinski nema razlike između položaja, uloge, poslanika Muhameda u islamu i Isusa u hrišćanstvu:
- I jedan i drugi su živi posrednici između Boga, tj. Božije riječi i ljudi, samo što je to u Kuranu i Bibliji drugačije prikazano.
- Percepcija i jednog i drugog, od strane vjernika, takođe je u biti ista: i Muhamed i Isus su kultne ličnosti obožavane na jedan specifičan način, koji se razlikuje od svih ostalih poštovanja velikana u istoriji kulture i civilizacije.
Ili, i jedan i drugi su ljudska bića, koja se od svih ostalih ljudi razlikuju po tom nekom segmentu božanskog.
To je taj zajednički položaj o kojem ja govorim.
1.) Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika.
Ne znam kako ti shvatas Isusa, ali nece mnogo krscana reci da je bogocovjek, vec da je Bog, jedno sa Bogom. Muhammed (a.s.) nema nista bozansko, to je ono sto se u Islamu naziva cisti tevhid.
Ne razumijem kako može biti korektnije porediti svetu knjigu sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom,
nego porediti božijeg poslanika sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom?
Ovo je sustina da shvatis razliku.
2.) Ukoliko trazis nesto bozansko, to nije Muhammed (a.s.), on je CISTI covjek. Kur'an je bozanski, dio Boga, Bozija rijec, u tom smisu bi se mozda mogao porediti sa polozajem Isusa u krscanstvu..
1.) Kako Muhamed nije posrednik, kad se preko njega ili kroz njega ili kako već.... desila Objava, a Objava je valjda preduslov čovjekovog ispravnog pristupa Bogu, što znači da i u islamu sve ide preko Muhameda.
Džibril je posrednik između Muhameda i Boga, a Muhamed između Boga i ljudi u procesu donošenja Objave ljudima, ako sam ja sve to dobro shvatila. Ako nisam... halalite....

moje spoznajne sposobnosti su ograničene.
A Isus u hrišćanstvu posjeduje i ljudsku i božansku prirodu i jedno je s Bogom zahvaljujući toj božanskoj prirodi, ali je ujedno i čovjek. Rođen je od majke u jednom određenom trenutku, tako da nikako ne može biti isto što i Stvoritelj koji je postojao i prije njega i koji ga je i stvorio.
2.) Hm...pa božanska je Objava, upravo ta Božija riječ, koja je neraskidiv
dio Muhamedove ličnosti i njegove uloge u islamu. To se ne može poreći, a očigledno je i u odnosu vjernika prema Muhamedu. Vjernici ga doživljavaju na jedan specifičan način koji se razlikuje i od percepcije svih ostalih velikana kroz istoriju čovječanstva, a razlikuje se i od percepcije ostalih poslanika, bez obzira što to možda nije konkretno naglašeno u samom Kuranu.
Uostalom i sam si to napisao u jednom od prethodnih postova koje sam citirala. Evo ga:
Bafakkar wrote:Isus je jedan, poslanika je bilo jako mnogo (124000). Muhammed (a.s.) jeste najbolji medju njima