najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
brewer

#351 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

i da, nemojte zaboraviti - kada pijete hefeweizen piva, odnosno pšenična piva s prirodnim talogom kvasca, talog morate istočiti u čašu jer u talogu/kvascu je većina specifičnog okusa i mirisa ovog piva.

istočite lagano u čašu uz rub unutrašnjeg zida bez pjenjenja, prvih 2/3 piva a onda promućkate/zarotirate flašu da bi se talog s dna boce razbio i istopio u ostatku piva u flaši. nakon toga natočite i s tim ostatkom napravite pjenu.

ovako otprilike kao na ovoj slici, samo preskočite limun :) limun je inače novotarija koja se počela stavljati u pšenična piva zadnjih desetak godina i to je strašno pogrešno :-D

Image
brewer

#352 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

Eborg wrote:@brewer: Nisi li ti baš govorio da nema i ne smije biti nikakve razlike u okusu s obzirom na ambalažu, pogotovo kod ozbiljnijih proizvođača, tj. da na blind testovima nema razlike? :?

pa ovdje je stvar u tome da je to potpuno jednako pivo, samo što u flaširanoj verziji ima malo više taloga kvasca, bar prema onome što sam ja primjetio.

hefeweizen je pivo u kojem do određene mjere možeš kontrolisati okus i izgled količinom istočenog kvasca u čašu. ako želiš možeš ga istočiti da bude potpuno bistro, i sa manje karaktera kvasca, a ako ne želiš možeš istočiti sav talog i napraviti pivo mutnim i sa jačim tonovima banane, kako se preporučuje.... u tome je stvar...to je malo specifično pivo.
brewer

#353 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

i mogu li se spojiti ove dvije teme o pivu? ko je zadužen za to? imaju dvije teme potpuno jednake i paralelno se piše...
tovarish

#354 Re: najbolje pivo?

Post by tovarish »

Nokian808 wrote:
Pot Ingleb wrote:Domaće Lav, strano Budweiser.
Koji Budweiser - češki ili američki?
Kad ste ga spomenuli, ja sam u Engleskoj pio Budweiser. Onaj iz limenke je predobar, a flaširani je malo jači po ukusu.

Pojma nemam gdje se pravi (nije mi se dalo detaljno čitati, im'o pametnija posla), al piše da se pravi od riže.

Skroz je drugačiji od češkog, a dal' je to onaj amerčki, pojma nemam.

Image
brewer

#355 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

Ne pravi se od rize nego riza zamjenjuje jedan dio jecmenog slada u procesu zato jer je duplo jeftinija i najcesce GMO :cry: riza takodjer isušuje pivo pa se pivo doima laksim i vise osvjezavajucim. Osim rize mogu se koristiti i druge zitarice kao sto je kukuruz koji je najcesca zamjena za jecmeni slad i koristila ga je i sarajevska pivara. Ne znam da li jos koriste. Uglavnom, takva piva treba izbjegavati. Ne ulazim u stvar ukusa, jer o ukusima se ne raspravlja, ali ako nista onda radi vjestackih enzima koje je najcesce potrebno dodati u takva piva i radi GMO sirovina ga ja ne bih ni pomirisao. Na stranu sto je to jednostavno lose pivo bez ikakvog karaktera.
tovarish

#356 Re: najbolje pivo?

Post by tovarish »

brewer wrote:Ne pravi se od rize nego riza zamjenjuje jedan dio jecmenog slada u procesu zato jer je duplo jeftinija i najcesce GMO :cry: riza takodjer isušuje pivo pa se pivo doima laksim i vise osvjezavajucim. Osim rize mogu se koristiti i druge zitarice kao sto je kukuruz koji je najcesca zamjena za jecmeni slad i koristila ga je i sarajevska pivara. Ne znam da li jos koriste. Uglavnom, takva piva treba izbjegavati. Ne ulazim u stvar ukusa, jer o ukusima se ne raspravlja, ali ako nista onda radi vjestackih enzima koje je najcesce potrebno dodati u takva piva i radi GMO sirovina ga ja ne bih ni pomirisao. Na stranu sto je to jednostavno lose pivo bez ikakvog karaktera.
Hvala na informaciji. S obzirom da ga sigurno neću imati prilike često piti, nije na odmet popiti i nešto nezdravo kad ponovo naleti. Svakakvog smeća ubacimo u sebe svakodnevno, tako da ovo i neće učiniti neku veliku razliku. ;)

PS Znal' neko gdje se može u trgovinama kod nas kupiti Ožujsko pšenično? Jedno vrijeme je bilo u mom gradu u jednom kafiću, al' posle ga nestalo, a meni se svidjelo, a nije skupo ko Erdinger, Benediktiner, Paulaner i ostala pšenična piva.
brewer

#357 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

ne radi se samo o zdravlju, nego više o mom stavu prema korporacijskom pivarstvu koje je svojim megalomanskim i pohlepnim poslovnim filozofijama praktično postavilo standard u svijetu da je bud i coors mjera za dobro pivo :) a i realno, američki bud je loše pivo po svojim karakteristikama. Češki Budweiser je dosta bolje pivo.

Inače, ravno stotinu godina traje internacionalni sudski spor oko imena Budweiser. Kada je 1876. adolph busch, njemački imigrant doselio u SAD i otvorio malu pivaru, odlučio je zaštiti brend Budweiser. On tvrdi da mu je tako jednostavno palo na pamet iz čista mira da mu se ime činilo lijepim i da ga je podsjećalo na rodni kraj :-D

međutim pivo se u češkim budjejovicama (njem. Budweiss) pravilo od srednjeg vijeka i to je kraj koji je poznat po pivu stoljećima tako da ta prica ne pije vode, covjek konto presao sam pola svijeta ko ce skontati da sam maznuo ime. Taj adolph busch nije ni sanjao da će iz te njegove pivare izrasti u najveću svjetsku multinacionalnu pivarsku korporaciju. kad je došlo vrijeme da se izvozi, česi su se pobunili, pa su amerikanci u evropi počeli budweiser prodavati pod brendom 'Bud'... i tako još se oko toga spore čitavih 100 godina.... trenutno imaju prešutni dogovor o raspodjeli tržišta.

Inače korporacija o kojoj pišem se zove Anheuser-Busch InBev i oni su nešto kao google na tržištu softvera. ako neka pivara samo malo uspije, odma te kupe i mirna bosna :izet: naravno, kad te kupe, nametnu ti svoje recepture i proizvodne procedure i svi prave bud ili jednu varijaciju buda. oni igraju samo na kartu profita. oni nameću standarde i oni nameću šta je dobro a šta loše pivo i oni su u evropi nametnuli standard tog takozvanog bland european lagera, a u americi light lagera kao dobrog piva. što je smiješno :) u njihovom vlasništvu je i zagrebačka pivara i brendovi kao što je ožujsko i tomislav pivo o kojima smo pričali u prethodnim postovima, zatim nikšićko pivo, staropramen, stella itd....

takve korporacije (ima ih još dvije) su poprilično degradirale i uništile pivo i stare zanatske, male pivare koje prave tradicionalno pivo koje se ne moze mjeriti s ovom industrijskom pivom. dosta svojim lobiranjem u zemljama u koje su došle i namještanjem potpuno nepovoljne legislative za male proizvođače, ali i svojom ekonomijom obima kojom su prosto poklopili sve živo i nemoguće im je biti konkurencija.

kod nas u bosni zapravo tog unistenja nije ni bilo, jer mi nikada nismo imali tradiciju kuhanja piva, sve do par godina prije austrougarske, tako da mi nikada nismo imali tu tradiciju malih, kućnih, zanatskih pivara, u svijetu poznatih kao craft pivare. izuzetak je mozda jedino trapističko pivo iz manastira marija zvijezda kod banja luke koje se proizvodilo po trapistickim metodama (a svi znamo kakva su trapisticka piva) iz kojeg je poslije nastala banjalučka pivara.

eto izvinjavam se ako sam udavio, ali neke stvari je dobro izvesti na čistac :D
nosara

#358 Re: najbolje pivo?

Post by nosara »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tuzlansko crno. :thumbup:

Image
Najbolje...

Probao skoro sve preporuceno sto se moze pronac kod nas po trznim centrima... Odnos cijena-kvalitet (okus, miris, posljedice :D ) daleko najbolji od svih... A jos domace...

Tako da vise ne eksperimentisem, zadovoljan sam... :thumbup:

Volio bih probat Tomislava, pa ako neko zna gdje u Sarajevu se moze kupit... Da razbijem i taj mit... :D
Nikolini

#359 Re: najbolje pivo?

Post by Nikolini »

Sarajevsko je dosta losije nego prije par godina. Meni nisu losi Beck's, Carlsberg, a ni Kaltenberg.
Pije li ko K plus pivo :P Ko ga puni?
Salcho

#360 Re: Najbolje pivo

Post by Salcho »

Ako sam dobro shvatio, bolje je kupovati pivo u limenkama, nego u staklenim posudama jer je bolje zasticeno od svijetlosti i vanjskih faktora ?
simonese

#361 Re: Najbolje pivo

Post by simonese »

Salcho wrote:Ako sam dobro shvatio, bolje je kupovati pivo u limenkama, nego u staklenim posudama jer je bolje zasticeno od svijetlosti i vanjskih faktora ?
moze bit samo obavezno iz limenke u casu
Kyuss

#362 Re: Najbolje pivo

Post by Kyuss »

Image

Nije najbolje, kolega brewer ih je već naveo gore, ali je odlično
Pirija

#363 Re: Najbolje pivo

Post by Pirija »

simonese wrote:
Salcho wrote:Ako sam dobro shvatio, bolje je kupovati pivo u limenkama, nego u staklenim posudama jer je bolje zasticeno od svijetlosti i vanjskih faktora ?
moze bit samo obavezno iz limenke u casu

http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A

koliko znam nista nije zdravo il limenke i plasticne flase dok iz staklene jeste, od mlijeka pa na dalje
brewer

#364 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

Ne mora znaciti. Smedje staklo daje sasvim dovoljnu zastitu pivu pod uslovom da je pivo pravilno uskladisteno. Istina, staklo je najmanje inertan materijal i nema apsolutno nista sto moze ispustiti u pivo ili drugi proizvod a da moze biti stetno po ljudsko zdravlje.

Pivo iz limenke i boce moralo bi biti potpuno istog okusa i mirisa. Medjutim, problem je sto ljudi ne vole limenku i govore da im pivo ima metalni okus. Naravno da ima metalni okus kad piju iz limenke i oblizuju ambalazu s vanjske strane, pa sta drugo ocekuju :)

Proizvodjac nije predvidio da se pivo pije iz limenke koja je samo ambalaza, nego da se istoci u staklenu casu. Tu dolazimo do ovog bisphenola. Naime unutrasnji zid limenke je prevucen tankim filmom plastike koja u sebi sadrzi taj bisphenol, a razlog je upravo to da pivo ne bi bilo u direktnom kontaktu s metalom.

Bisphenol A navodno u tim kolicinama je zanemariv i nema razloga za brigu, jedino se malo aktivnije otpusta na visim temperaturama. Cak su i bocice za bebe pravljene od njega, ali zbog cestih promjena temperature (vruce/hladno mlijeko) je zabranjen za te namjene. Da li je stetan ili nije do mjere u kojoj bi trebali biti zabrinuti, to ne znam, ali cijeli svijet koristi vec godinama ovu ambalazu i sigurno je da su odradjeni rigorozni testovi.

Staklena flasa je teska cca. 350g dok je limenka teska 14g. Volumen koji zauzima sto litara piva u staklenim flasama moze ispuniti 160 litara u limenkama. Tu vidimo i ekonomsku opravdanost pakovanja u limenke jer su transport i manipulacija puno jeftiniji.

Sto se plastike tice radi se o klasicnoj PET ambalazi a PET je apsolutno food grade plastika i tu nema nikakvih opasnosti od same plastike. Problem je sto je plastika porozna i 'dise' pa navodno dolazi do izmjene gasova u maloj mjeri, ali dovoljno da se osjeti. To su kod piva rijesilimopet nekim filmovima s unutrasnje strane.

Uglavnom, meni licno flasa je zakon, mada se ne libim popiti dobro pivo i iz limenke, a u plastici nema dobrog piva. Ni jedan ozbiljan pivar ne bi sebi dopustio da dobro pivo pakuje u plastiku.

Sent from my iPad using Tapatalk
avantgarde

#365 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »

:thumbup:

Radeberger nije los,malo je previse gaziran po mom ukusu[/quote]

uglavnom su sve vrhunska piva,ima dana da bolje legne König pivo a ima dana kad bolje sjedne Radaeberger.. :)

i jos jedna dobar kad se ozedni..a ne mora s eradit il vozit..
Image
brewer

#366 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

evo od mene još preporuka za dva jako zanimljiva piva. prvo je mađarski x-mas madness iz Hopfanatik craft pivare - jedne od najboljih mikro pivara u mađarskoj. ovo pivo je belgijski jaki stout odležan u hrastovim bačvama u kojima je prije ležao bourbon. vrlo specifičnog okusa na hrastovinu i s dosta agresivnim belgijskim karakterom. 8% alc. ako budete prolazili kroz mađarsku a želite popiti ili kupiti dobro pivo, nemojte zaobići ovu pivaru jer osim ovog piva imaju i fantastičan IPA i RIS i još nekoliko jako interesantnih piva...

Image

drugo pivo koje sam nedavno probao je škotsko ale pivo Traquair House Ale sa 7,2% ABV. tipični škotski wee-heavy jako karameliziran i sirupast sa aromama preprženih specijalnih sladova. odlično zimsko pivo. moguće ga je nabaviti već u zagrebu pa ako se tamo nađete, a ne znate šta biste odabrali, onda od mene ide preporuka za ovo pivo.

Image
Eborg

#367 Re: Najbolje pivo

Post by Eborg »

Danas u Mercatoru akcija na Paulaneru, obični i pšenični haman po 1.50 KM za nepovratnu 0.33 l bocu. Ne znam doduše koliko je redovna cijena.
rasuta_riza

#368 Re: najbolje pivo?

Post by rasuta_riza »

Nisam baš nešto internacionalan, ali od regionalnih mi je - trenutno, najbolje "nektar" - BL.
Do nedavano su bili očaj, ali su se popravili u toj mjeri da je za ne povjerovati, na žalost obrnuta je stvar sa Sarajevskom, donekle onaj HS je vadi, ali ne samo ja već i mnogi su za "nektar" dali istu ocjenu, posebno ona flaširana od pola litre, hem je pitka hem nema one težine da te glava rastura.
N.N.

#369 Re: najbolje pivo?

Post by N.N. »

Nektar staklenka, trenutno mnogo bolja od Sarajevske :-D

Paulaner, ima u Mercatoru, 1.50 KM.
tendzera

#370 Re: najbolje pivo?

Post by tendzera »

:lol:
Image
Magarece_godine

#371 Re: najbolje pivo?

Post by Magarece_godine »

Nikolini wrote:Sarajevsko je dosta losije nego prije par godina. Meni nisu losi Beck's, Carlsberg, a ni Kaltenberg.
Pije li ko K plus pivo :P Ko ga puni?
Laško ga puni. Ako je to ono na kojem piše PIVO ...

Dje ba ima Paulaner u Merkatoru ? U kojem Merkatoru ? Ja u Fis Vitez uzimao Paulaner mutni ...Rekli mi da samo tamo ima :D
Ajatolah_

#372 Re: najbolje pivo?

Post by Ajatolah_ »

tendzera wrote: :lol:
Image
O toksičnom otpadu možemo na podforumu Priroda i ekologija... :oops:
ami8

#373 Re: Najbolje pivo

Post by ami8 »

Mislim da je 1,80 km ili nešto tako redovna cijena. Ja neki dan naletih na ovu u podrumu pića pa kupio 4 komada:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... X1FP4fx5eK
Plaho dobra :thumbup:
brewer

#374 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

Ami u kojem podrumu pica? Je li u sarajevu? Salvator je odlican doppel bock.
ami8

#375 Re: Najbolje pivo

Post by ami8 »

Podrum pića na Dobrinji, prije autobuske stanice I.Sarajevo sa lijeve strane, pored apoteke. Objekat odmah poslije semafora i osnovne škole. Cijena isto 1,80 KM kao i ostali flaširani Paulaneri 0,33. Konzerve od pola litra 1,95, imaju i u buretu od 5 l ali kad se preračuna čini mi se da je poskupo to bure. Ovaj Salvator baš legne poslije ručka, požuri da ne pokupujem sve :D
Post Reply