ne radi se samo o zdravlju, nego više o mom stavu prema korporacijskom pivarstvu koje je svojim megalomanskim i pohlepnim poslovnim filozofijama praktično postavilo standard u svijetu da je bud i coors mjera za dobro pivo

a i realno, američki bud je loše pivo po svojim karakteristikama. Češki Budweiser je dosta bolje pivo.
Inače, ravno stotinu godina traje internacionalni sudski spor oko imena Budweiser. Kada je 1876. adolph busch, njemački imigrant doselio u SAD i otvorio malu pivaru, odlučio je zaštiti brend Budweiser. On tvrdi da mu je tako jednostavno palo na pamet iz čista mira da mu se ime činilo lijepim i da ga je podsjećalo na rodni kraj
međutim pivo se u češkim budjejovicama (njem. Budweiss) pravilo od srednjeg vijeka i to je kraj koji je poznat po pivu stoljećima tako da ta prica ne pije vode, covjek konto presao sam pola svijeta ko ce skontati da sam maznuo ime. Taj adolph busch nije ni sanjao da će iz te njegove pivare izrasti u najveću svjetsku multinacionalnu pivarsku korporaciju. kad je došlo vrijeme da se izvozi, česi su se pobunili, pa su amerikanci u evropi počeli budweiser prodavati pod brendom 'Bud'... i tako još se oko toga spore čitavih 100 godina.... trenutno imaju prešutni dogovor o raspodjeli tržišta.
Inače korporacija o kojoj pišem se zove Anheuser-Busch InBev i oni su nešto kao google na tržištu softvera. ako neka pivara samo malo uspije, odma te kupe i mirna bosna

naravno, kad te kupe, nametnu ti svoje recepture i proizvodne procedure i svi prave bud ili jednu varijaciju buda. oni igraju samo na kartu profita. oni nameću standarde i oni nameću šta je dobro a šta loše pivo i oni su u evropi nametnuli standard tog takozvanog bland european lagera, a u americi light lagera kao dobrog piva. što je smiješno

u njihovom vlasništvu je i zagrebačka pivara i brendovi kao što je ožujsko i tomislav pivo o kojima smo pričali u prethodnim postovima, zatim nikšićko pivo, staropramen, stella itd....
takve korporacije (ima ih još dvije) su poprilično degradirale i uništile pivo i stare zanatske, male pivare koje prave tradicionalno pivo koje se ne moze mjeriti s ovom industrijskom pivom. dosta svojim lobiranjem u zemljama u koje su došle i namještanjem potpuno nepovoljne legislative za male proizvođače, ali i svojom ekonomijom obima kojom su prosto poklopili sve živo i nemoguće im je biti konkurencija.
kod nas u bosni zapravo tog unistenja nije ni bilo, jer mi nikada nismo imali tradiciju kuhanja piva, sve do par godina prije austrougarske, tako da mi nikada nismo imali tu tradiciju malih, kućnih, zanatskih pivara, u svijetu poznatih kao craft pivare. izuzetak je mozda jedino trapističko pivo iz manastira marija zvijezda kod banja luke koje se proizvodilo po trapistickim metodama (a svi znamo kakva su trapisticka piva) iz kojeg je poslije nastala banjalučka pivara.
eto izvinjavam se ako sam udavio, ali neke stvari je dobro izvesti na čistac