Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
MyTao

#351 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Legollas wrote:
animals wrote:
A znas li ti koliko je porodica rastureno, koliko je ubistava pocinjeno u ime religija..pa sto nije njih zabranio, one su najstetnije po tome..
Allah je zabranio ubistvo bez razloga.

A što se alkohola tiče, on je bio dozvoljen u islamu! Ali jednom prilikom su se muslimani napili tokom veselja i posljedice su bile brutalne. I tada je alkohol postao haram
.
Hahahahahahahahah.
nemezis

#352 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
nemezis wrote:
Towelie wrote:Duvan je zabranjen. Cak ima status harama jer se prakticira svakodnevno.
http://sebil.eu/index.php?option=com_co ... Itemid=105
Duhan zabranjen? Gdje to piše u Kur'anu?
Recimo da ta zabrana potpada pod ovaj ajet
’I ne ubijajte sami sebe.’’ (Prijevod znacenja En-Nisa:29)
Ma daj! Pa ako ćemo tako, mogao je i alkohol onda izostaviti iz Ku'ana. I još mnogo nekih stvari.
Towelie

#353 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Ma daj! Pa ako ćemo tako, mogao je i alkohol onda izostaviti iz Ku'ana. I još mnogo nekih stvari.
Ne mora sve pisati u Kur'anu. I hadis je autentican izvor. Kao i konsenzus ucenjaka. I analogija. Na primer, nigde u Kur'anu ne pise koliko rekjata ima svaki namaz, je l to sad znaci da mi mozemo da klanjamo koliko hocemo?
nemezis

#354 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:Sve što šteti čovjeku je zabranjeno. Bog ti je dao tijelo da paziš na njega, a ne da ga uništaješ. To što čovjek nije savršeno biće pa griješi je posebna tema. Za to služi Ulema koja izdaje fetve.
Zašto je onda alkohol posebno naglašen? Je li izdata fetva za duhan?
Pro wrote:Fast food :lol:
Ne slažeš se da je fast food štetan? Štetniji je od čašice dnevno.
Aqua_S

#355 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Aqua_S »

Ne ulazeći u to da li je pokretač teme namjerno ili slučajno otišao duboko u bogohuljenje, sam naslov i dilema je nešto najstupidnije što sam pričitao u zadnjih godinu dana.
nemezis

#356 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Legollas wrote:A što se alkohola tiče, on je bio dozvoljen u islamu! Ali jednom prilikom su se muslimani napili tokom veselja i posljedice su bile brutalne. I tada je alkohol postao haram.
Znači, ni bog nija odmah znao da je alkohol štetan? Da se oni nisu tada napili, alkohol ne bi bio zabranjen? Svi muslimani širom svijeta ne smiju popiti ni kap alkohola zbog nekoliko budala?

Tako sam negdje pročitao da je i obaveza pokrivanja žena data kada se neko žalio Muhamedu nešto u vezi žena. Je li to tačno?
Pro

#357 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

A šta ako Looserpool ne osvoji titulu u Engleskoj u sljedećih 10000000 godina :)

Šta ako
Šta ako
Šta ako
Šta ako
Šta ako

@Nemezis

Pošalje svoj upit IZ u BiH, siguran sam da će ti odgovoriti. Sve što šteti tijelu je zabranjeno.

Naravno da je štetna fast food, baš kao i kola i pasivni pušač :)
nemezis

#358 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Ne mora sve pisati u Kur'anu. I hadis je autentican izvor. Kao i konsenzus ucenjaka. I analogija. Na primer, nigde u Kur'anu ne pise koliko rekjata ima svaki namaz, je l to sad znaci da mi mozemo da klanjamo koliko hocemo?
Kako konsenzus može biti oko nečega što nigdje ne piše. Kako je odredjen broj rekata? Znači opet ljudi donose propise.
nemezis

#359 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:Pošalje svoj upit IZ u BiH, siguran sam da će ti odgovoriti. Sve što šteti tijelu je zabranjeno.

Nikada u životu nisam čuo da je neko reka da je duhan zabranjen. Zašto mnogi poštuju zabranu alkohola a duhan niko ne pominje. Mnoge hodže puše a slabi koji pije.
nemezis

#360 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Aqua_S wrote:Ne ulazeći u to da li je pokretač teme namjerno ili slučajno otišao duboko u bogohuljenje, sam naslov i dilema je nešto najstupidnije što sam pričitao u zadnjih godinu dana.
A da malo obrazložiš svoj stav? Zašto bogohuljenje?
Pro

#361 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

nemezis wrote:
Pro wrote:Pošalje svoj upit IZ u BiH, siguran sam da će ti odgovoriti. Sve što šteti tijelu je zabranjeno.

Nikada u životu nisam čuo da je neko reka da je duhan zabranjen. Zašto mnogi poštuju zabranu alkohola a duhan niko ne pominje. Mnoge hodže puše a slabi koji pije.

Odlično pitanje kolega.

Na kutiji cigara piše "Puštenje je štetno za zdravlje". Ljudi su štetočine, prvi ja pa ostali, uništajemo zemlju, okolinu, pa i sami sebe. I ja se pitam što ljudi uopće puše. Ako je duhan štetan, a jeste, onda je logično da je zabranjen. Sada što čovjek voli da griješi je druga stvar. Griješim i ja u mnogim stvarima, no pokušavam da budem što bolji insan. Nije na meni da sudim ljudima.
nemezis

#362 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:Naravno da je štetna fast food, baš kao i kola i pasivni pušač :)
Neko reče da je sve što je štetno i zabranjeno. Ja ne čuh nikada nikakvu zabranu osim za alkohol.
Pro

#363 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

nemezis wrote:
Neko reče da je sve što je štetno i zabranjeno. Ja ne čuh nikada nikakvu zabranu osim za alkohol.
To sam ja rekao i stojim iza toga. Sve što je štetno je zabranjeno :)
nemezis

#364 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:
nemezis wrote:

Odlično pitanje kolega.

Na kutiji cigara piše "Puštenje je štetno za zdravlje". Ljudi su štetočine, prvi ja pa ostali, uništajemo zemlju, okolinu, pa i sami sebe. I ja se pitam što ljudi uopće puše. Ako je duhan štetan, a jeste, onda je logično da je zabranjen. Sada što čovjek voli da griješi je druga stvar. Griješim i ja u mnogim stvarima, no pokušavam da budem što bolji insan. Nije na meni da sudim ljudima.
Moraš priznati da nije isto zabraniti alkohol u najmanjim količinama a za ostalo reći uopšteno "sve što je štetno je zabranjeno". Nikada nisam čuo da je hodža rekao tako nešto. A i za alkohol kažu da može biti i koristan u malim količinama. Ali jasno je o čemu se radi ako je zabrana došla kada se nekoliko budala napilo i napravilo belaj:)
nemezis

#365 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:
nemezis wrote:
To sam ja rekao i stojim iza toga. Sve što je štetno je zabranjeno :)
Alkohol nije štetan u malim količinama. Zašto je zabranjen?
MyTao

#366 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Breathing air over a long period of time will eventually kill you :)
Pro

#367 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

Koristan u smislu saniranja povrede ako se baciš sa neke litice od 20 metara pa preživiš. Ljudi traže opravdanje u konzumiranju alkohola. Isto da ja pitam te iste da li bi oni konzumirali bačvu vode ako u njoj ima kap mokraće. Zabranjeno je jer je štetno i u manjim i u većim količinama.
MyTao

#368 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Znaci naucili smo ovo

Bog nas voli, i zabranio nam je stvari koje su stetne za nase zdravlje... a u isto vrijeme dao nam je "slobodnu" volju da biramo kako zelimo da zivim. Ukoliko izaberemo ono sto je on zabranio onda gorimo u paklu... Al' on je bog i svemocan je, tako da vec zna sta ce biti nas izbor, i unaprijed zna ko ce izabrati "pravi" put a ko pogresan...

Zakljucak... "slobodan" si da izaberes ono sto ti je bog vec propisao prije nego sto si se i rodio, i ako se potrefi da je za tebe propisan pogresan put, onda ces da goris u paklu. Plus, nemozes izabrati pravi put jer bi u suprotnom volja boga bila pogresna...

Eh sad, moze li mi neko od vjernika objasniti, zasto ste vi tako ljuti na ateiste... nas je bog stvorio ovakve, ko ste vi da se mjesate u njegov posa? :)
Towelie

#369 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Zašto je onda alkohol posebno naglašen? Je li izdata fetva za duhan?
Jeste, na nekoj od prethodnih strana je neko postovao Usejminovu fetvu o zabranjenosti duvana.
Znači, ni bog nija odmah znao da je alkohol štetan? Da se oni nisu tada napili, alkohol ne bi bio zabranjen? Svi muslimani širom svijeta ne smiju popiti ni kap alkohola zbog nekoliko budala?
Naravno da je Bog znao. Alkohol je postepeno zabranjen jer je tako ljudima lakse da prihvate neku zabranu ili propis. Na isti nacin je i Kur'an objavljivan 23 godine jer je bitna postupnost i ljudi su nadogradjivali svoj iman iz godine u godinu. Mogao je Allah dz.s. odjednom zabraniti alkohol, ali je lakse nesto primeniti postupno i to je deo Njegove, uzvisene mudrosti.
Dokazi o zabrani duvana psotoje, to da li neki hodze puse je totalno nebitno. Ako to rade cine haram. Na kraju krajeva, i hodze su ljudi od krvi i mesa i mogu da pogrese, kao i svi mi.
Alkohol nije štetan u malim količinama. Zašto je zabranjen?
Ko kaze da nije stetan u malim kolicinama? I sta su to male kolicine? Casica-dve? Litar? I ko kaze da se covek moze obuzdati i zadrzati na malim kolicinama? Poznato je ponasanje coveka pod uticajem alkohola i nedostatak samokontrole.
Towelie

#370 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Towelie »

Eh sad, moze li mi neko od vjernika objasniti, zasto ste vi tako ljuti na ateiste... nas je bog stvorio ovakve, ko ste vi da se mjesate u njegov posa? :)
Ja uopste nisam ljut na ateiste, cinjenica je da vecina ljudi nece verovati. Meni smeta sto pogresno tumacite propise pa time i vernike i ljude koji nisu dobro upoznati sa verom dovodite u zabludu.
MyTao

#371 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Towelie wrote:
Ja uopste nisam ljut na ateiste, cinjenica je da vecina ljudi nece verovati. Meni smeta sto pogresno tumacite propise pa time i vernike i ljude koji nisu dobro upoznati sa verom dovodite u zabludu.
Ja rijetko ulazim u rasprave o propisima, Kur'anu i slicno... Sama ideja boga nema smisla, tako da odma na pocetku sve to pada u vodu... Nevazno sta pise u Kur'anu ili Bibliji, al ponekad je lijepo ukazati na kontradiktornosti koje se nalaze u tim knjigama, za one koji jos nisu svatili kako boga nema... nema ga bar dok se ne dokaze da postoji.
Legollas

#372 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

nemezis wrote: Moraš priznati da nije isto zabraniti alkohol u najmanjim količinama a za ostalo reći uopšteno "sve što je štetno je zabranjeno". Nikada nisam čuo da je hodža rekao tako nešto. A i za alkohol kažu da može biti i koristan u malim količinama. Ali jasno je o čemu se radi ako je zabrana došla kada se nekoliko budala napilo i napravilo belaj:)
Ja sam siguran da je svaki hodža to rekao. A ta mala količina najčešće preraste u "malo" veću količinu. :wink:
MyTao wrote: Zakljucak... "slobodan" si da izaberes ono sto ti je bog vec propisao prije nego sto si se i rodio, i ako se potrefi da je za tebe propisan pogresan put, onda ces da goris u paklu. Plus, nemozes izabrati pravi put jer bi u suprotnom volja boga bila pogresna...
Čovijek svojim postupcima može promjeniti sudbinu.
MyTao wrote: al ponekad je lijepo ukazati na kontradiktornosti koje se nalaze u tim knjigama, za one koji jos nisu svatili kako boga nema... nema ga bar dok se ne dokaze da postoji.
Bog je dao jasne dokaze da postoji. A to što ih ne želiš vidjeti, tvoja stvar. :)
Odvratiću od znamenja Mojih o­ne koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god o­ni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide Pravi put - neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu - kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti. Al - A'raf (Bedemi) 146.
MyTao

#373 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Legollas wrote:
nemezis wrote: Moraš priznati da nije isto zabraniti alkohol u najmanjim količinama a za ostalo reći uopšteno "sve što je štetno je zabranjeno". Nikada nisam čuo da je hodža rekao tako nešto. A i za alkohol kažu da može biti i koristan u malim količinama. Ali jasno je o čemu se radi ako je zabrana došla kada se nekoliko budala napilo i napravilo belaj:)
Ja sam siguran da je svaki hodža to rekao. A ta mala količina najčešće preraste u "malo" veću količinu. :wink:
MyTao wrote: Zakljucak... "slobodan" si da izaberes ono sto ti je bog vec propisao prije nego sto si se i rodio, i ako se potrefi da je za tebe propisan pogresan put, onda ces da goris u paklu. Plus, nemozes izabrati pravi put jer bi u suprotnom volja boga bila pogresna...
Čovijek svojim postupcima može promjeniti sudbinu.
MyTao wrote: al ponekad je lijepo ukazati na kontradiktornosti koje se nalaze u tim knjigama, za one koji jos nisu svatili kako boga nema... nema ga bar dok se ne dokaze da postoji.
Bog je dao jasne dokaze da postoji. A to što ih ne želiš vidjeti, tvoja stvar. :)
Odvratiću od znamenja Mojih o­ne koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god o­ni dokaz vide neće ga vjerovati: ako vide Pravi put - neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu - kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti. Al - A'raf (Bedemi) 146.
Pa nije moja stvar, tako me bog stvorio i odredio da ja nevjerujem. Zar bog nije taj koji sve odreduje.

A ako neko svojim postupcima promjeni sudbinu, i desi mu se nesto drugacije od onog sto je bog za njega planirao. Zar u tom slucaju bog nije pogresio? Ako je tako onda nije svemoguc.
Pro

#374 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

Bog ti je dao mozak, tako da bi bilo poželjno da ga počneš upotrebljavati.

Po tvome adolescentnom ponašaju reklo bi se da nisi još formirana ličnost. Imaš izbor ubiti čovjeka ili ne, šta ćeš ti učini? Bog već zna šta ćeš učiniti, no ti imaš izbor. Popneš se na zgradu i razmišljaš o suicidu, na tebi je da li ćeš skočiti ili ne, no Bog već zna tvoju odluku.
MyTao

#375 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Pro wrote:Bog ti je dao mozak, tako da bi bilo poželjno da ga počneš upotrebljavati.

Po tvome adolescentnom ponašaju reklo bi se da nisi još formirana ličnost. Imaš izbor ubiti čovjeka ili ne, šta ćeš ti učini? Bog već zna šta ćeš učiniti, no ti imaš izbor. Popneš se na zgradu i razmišljaš o suicidu, na tebi je da li ćeš skočiti ili ne, no Bog već zna tvoju odluku.
Hajd iz dosade.

Recimo da imam izbor da ubijem covjeka, a bog vec zna da cu to i ucitniti... dali ja stvarno tu imam izbor? Ukljuci malo mozak ti, pa mi odgovori.
Post Reply