Dacia sandero ili Škoda fabia?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- golfiista
#351 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Nekima lakse udje dole nego gore!
-
citroen xm
#352 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ti golfista si neviđeni biser. Što ti možeš bacati gluposti to je neviđeno.
Zašto čovječe kupi Klija koji je model od smećarskog Renoa, što ne uze nekog Golfa. Znaš kakva se dvičina mogla uzeti ocam' i to sa 1.6 TD motorom za te pare. Trebao si kupiti i biti faca u selu, a ne onako sa prdavcem da se stidiš. Ako ništa mogao si uzeti Fabiju, kakva je to tek sila ocam'.
Kupio si Renoa, ovde ga podcjenjuješ, a pred komšijama vjerovatno svršavaš na njega. Što ti je bosanski mentalitet.
Zašto čovječe kupi Klija koji je model od smećarskog Renoa, što ne uze nekog Golfa. Znaš kakva se dvičina mogla uzeti ocam' i to sa 1.6 TD motorom za te pare. Trebao si kupiti i biti faca u selu, a ne onako sa prdavcem da se stidiš. Ako ništa mogao si uzeti Fabiju, kakva je to tek sila ocam'.
Kupio si Renoa, ovde ga podcjenjuješ, a pred komšijama vjerovatno svršavaš na njega. Što ti je bosanski mentalitet.
-
goran16v
#353 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
@golfista
Ja nisam pobornik takvih radilaknih komentara ali ne mogu da se nacudim "tradicionalno objektivnim" ljubiteljima renaulta i velikim znalcima. Kad VW u 20 god izmjenja turbine, sisteme ubrizgavanja, pozicije agregata, el. management, ugradi i uzduzno i poprecno itd itd, onda je sve to jedan motor, ALI kad renault u 12 god uradi identicnu stvar ali otprilike duplo manjen omjeru onda su sve to razliciti motori ili se te dvije stvari ne mogu porediti!
Ja nisam pobornik takvih radilaknih komentara ali ne mogu da se nacudim "tradicionalno objektivnim" ljubiteljima renaulta i velikim znalcima. Kad VW u 20 god izmjenja turbine, sisteme ubrizgavanja, pozicije agregata, el. management, ugradi i uzduzno i poprecno itd itd, onda je sve to jedan motor, ALI kad renault u 12 god uradi identicnu stvar ali otprilike duplo manjen omjeru onda su sve to razliciti motori ili se te dvije stvari ne mogu porediti!
- golfiista
#354 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Male tajne velikih majstora, nadoci ces, blizu si...citroen xm wrote:Ti golfista si neviđeni biser. Što ti možeš bacati gluposti to je neviđeno.
Zašto čovječe kupi Klija koji je model od smećarskog Renoa, što ne uze nekog Golfa. Znaš kakva se dvičina mogla uzeti ocam' i to sa 1.6 TD motorom za te pare. Trebao si kupiti i biti faca u selu, a ne onako sa prdavcem da se stidiš. Ako ništa mogao si uzeti Fabiju, kakva je to tek sila ocam'.![]()
Nisam ni ja pobornik takvih postova, ali nekada moras, stvarno, jer drugacije ne ide, sam si svjedok da je tako.
- drndalo
#355 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Golfita sreco, nastranu moje neslaganje u nekim stvarima s tobom, ali brate zbog poganog jezika ti si odavno zreo za jedan duzi oporavak na cistom zraku Jagomira, barem jedno 6-7 mjeseci... Ocito ti skodi rasprava o Skodi...golfiista wrote: Nemate vi za kifle a ne za pristojnog automobila. I ovi su mi vrh, kao imam tries milja i dvoumim se ovo ono. Dvoumis se ti moju karinu, danas ko ima tries milja ne sere po forumu. Eto toliko o ovoj temi.
Ako te nerviraju ljudi i sa pozitivnim iskustvima sa Renault vozilima, Dacia-om takodjer, klikni Ignore opciju, i prestanes se sekirati, spadne ti tlak na diznama, prestanes bit' zenu i sitnu djecu, itd...
Davno smo daleko zastranili u ovoj temi, a pocela je kao usporedba 2 cijenom slicna automobila, pa i velicinom... Rejting firmi nije bas usporediv, ali ovi navedeni pocetni modeli jesu... I tu su ljudi iznosili svoja misljenja, jel bolje uzeti "Ime" sa manje opreme i sigurnosti, ili "Neime" sa vise opreme, prostora i sigurnosti za slicne pare...
Ja dozvoljavam da ti vise volis plave, a ja crne, to ne znaci da si ti u pravu ili ja, to znaci da volimo razlicite stvari, i tacka... Sta treba, da svi ganjamo samo plave ? Pa sta bi onda jadne crnke/brinete/crvene/plave...? Bile tuzne i ucviljene ? Ne ide to...
-
goran16v
#356 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Za boldirano nisi u pravu, jer ovo nisu pocetni modeli i samim time nisu uporedivi na taj nacin, cijenom svakako jesu. Navedeni model Sandera je daleko od pocetnog. Za 18-ak hiljada maraka dobijes Sandero sa 0,9 TCE motorom u Laureate opremi (skuplji paket opreme), odnosno 1,5 dCi sa Ambiance opremom (jeftiniji paket opreme). Pravdati da se razlika u cijeni pojavljuje samo zbog "ime" ili "neime" je jednako apsurdna kao da istu stvar radsu npr izmedju Hyuindai a i Toyote.drndalo wrote:Rejting firmi nije bas usporediv, ali ovi navedeni pocetni modeli jesu... I tu su ljudi iznosili svoja misljenja, jel bolje uzeti "Ime" sa manje opreme i sigurnosti, ili "Neime" sa vise opreme, prostora i sigurnosti za slicne pare...
- fidoremilienko
#357 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Normalno da je bolji.golfiista wrote:Jel' to sad ispade dci bolji motor od njemacke legende. I ti neki strucnjak? Haj ti ziv bio poslusaj se sta pricas pa ponovi, il' si presaugo il' ti je izvor odakle to crpis zagadjen.
- drndalo
#358 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Gorane, ne drzi se sume od 18 kKM kao pjan plota, jer u startu teme to nije bio postavljeni reper... To je neko kasnije ubacio kad ste se poceli raspravljati...
I Fabija i Sandero su kod nas u 93.9% slucajeva kupovina najjeftinje varijante novog auta, ako ima kakva akcija sa klimom dzaba, i doplatom metalik boje, mozda... Dakle, najjeftinije varijante su direktno uporedive, jer su najcesci izbor... Koliko god koja da kosta trenutno, ljudi neka odluce dal' im je X auto za xx.xxx KM sa X garancije i xxxxxxxx opremom, ili Y auto za yy.yyy KM, sa Y garancije, i yyyyyyyyyyyy opremom bolja odluka za njihove potrebe.
I Fabija i Sandero su kod nas u 93.9% slucajeva kupovina najjeftinje varijante novog auta, ako ima kakva akcija sa klimom dzaba, i doplatom metalik boje, mozda... Dakle, najjeftinije varijante su direktno uporedive, jer su najcesci izbor... Koliko god koja da kosta trenutno, ljudi neka odluce dal' im je X auto za xx.xxx KM sa X garancije i xxxxxxxx opremom, ili Y auto za yy.yyy KM, sa Y garancije, i yyyyyyyyyyyy opremom bolja odluka za njihove potrebe.
-
goran16v
#359 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ne drzim se ja te sume, naprotiv, upravo to rade drugi jer kad pomenem da je na jednoj strani to osnovni, a na drugoj nije, jave se strucnjaci koji pocnu da palamude da u obzir uzimaju samo cijena od 18k KM jer za 20 i kusur KM ne bi gledali te automobile vec valjda bolje.drndalo wrote:Gorane, ne drzi se sume od 18 kKM kao pjan plota, jer u startu teme to nije bio postavljeni reper... To je neko kasnije ubacio kad ste se poceli raspravljati...
Upravo tako, najjeftinije varijante su direktno uporedive, a onda se, osim sto prica u toj silnoj opremi itd pada u vodu, dolazi do razloga zasto je jedan skuplji, a drugi nije jer jednako ako je sve to zbog "imena" onda je ista stvar i sa Toyotom vs Chevrolet/KIA itd itd.
- drndalo
#360 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Da i ??? Dacia sandero ili Škoda fabia? Ja bi za te pare najradje Skodu Sandero, novi model, ali nema... Ne vrti se u krug da nekome nesto dokazes... Trenutno ima to sto ima, kome sta pase, nek uzme, ili ne uzme...
-
goran16v
#361 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Sta da i? Cijelo vrijeme se pokusava dokazati da su Fabia i Sandero jednako kvalitetni itd automobili i da je Fabia skuplja samo na "ime". Jest sipak kad bi to tako hodalo na ovom svijetu! Zna se zasto je jedan auto skuplji od drugog sa isto opreme, odnsono zasto kosta isto sa manje opreme, pa tako i Fabia od Sandea samo to neki ocigledno ne zele da shvate i priznaju. Pitanje da li 18k KM kupiti jedno ili drugo je sloboda izbora koju treba postovati, a glupost da je sve to isto osim "imena" nema veze s tim!drndalo wrote:Da i ??? Dacia sandero ili Škoda fabia? Ja bi za te pare najradje Skodu Sandero, novi model, ali nema... Ne vrti se u krug da nekome nesto dokazes... Trenutno ima to sto ima, kome sta pase, nek uzme, ili ne uzme...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#362 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Posto ima bisera na nekoliko PDF pa te necu izricito citirati jer bi mi trebalo previse vremena koje ne zelim da trosim,samo cu jedno reci.golfiista wrote:a
Nedeljkovic.
Dr. Nedeljkovic.
-
direstraits0078
#363 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Naravno da se 1.9 D/TD/SDI razlikuje od 1.9 TDI PDE. Ako ti to nije jasno, zasto pocinjes pisati o tome? Druga je stvar kako se oznacavaju motori i sta znace oznake kod VW-a (npr. EA827 koju imas u izvedbi od 1300, 1400, 1500, 1600, 1700, 1800, 1900 i 2000 ccm, dizela i benzinaca), a sta znace oznake kod Renaulta (objasnio sam ti konkretno za K9K). Po tvojoj logici, svi ovi VW-ovi motori serije EA827, bez obzira na razlicitu kubikazu, bili bi isti motori.goran16v wrote: ako su 9K9 razliciti motori jesu li 1.9 TDI isto razliciti motori ili modifikacije jednog te istog. Buduci da sam umjesto kratkog i jasnog odogovra dobio filozofiranje - odgovor je jasan i ja nemam vise pitanja!
Sto se tice hvalospjeva o dCi motoru dozvoli da je izljecim od namjerne amnezije, osim vagona bacenih dizni zbog delphi pumpe, sa dvije nepobitne cinjenice, prva je da je taj dugovjecni 1,5 dCi motor je na trzistu tek 12. godinu, dok je TDI bio 20 godina i vidjecemo koliko ce motora da ga zamjeni 2022. (godine ako potraje do tad), a druga je da dCi pokriva dijapazon snage od 50 KS (50 - 110) TDI je prije 12 -13 god imao raspon od 60 KS (90 - 150)
Ja ti pokusavam objasniti da je konstrukciono gledano 1.5 dCi moderniji (tu je i pocela ova pisanija), a moderniji je i po rjesenjima primijenjenim iznad i oko bloka. Blok kao blok se nije puno mijenjao, opet je razlog tome njegova "pogodjena" konstrukcija. Dizne (Delphi, koji svoje dizne ugradjuje i na Mercedesove motore, ne mislim pri tome na Renaultov K9K koji je Mercedes nedavno poceo ugradjivati u svoje modele) i kvarovi s diznama koje spominjes na 1.5 dCi nemaju veze s konstrukcijskim rjesenjem proizvodjaca bloka i glave (Renault), za razliku od npr. Siemensovih/Continetal/VDO dizni koje su zbog konstrukcijskog rjesenja bloka i glave (VW) stradale na npr. 2.0 TDI motoru.
Dalje, tehnika i tehnologija izrade Renaultovih i VW-ovih blokova se razlikuje, sto i laik kao ti moze shvatiti iz slijedeceg podatka:
Renaultov motor se smatra lose uradjenim (stoji u knjizici odrzavanja) i ide na servis ako trosi vise od 0.5 L ulja na hiljadu km, za razliku od VW-ovog motora gdje stoji da motor moze potrositi i do 1 L ulja na hiljadu km. U praksi, Renaultovi 1.5 dCi motori trose do 1 L na 10 hiljada km, za razliku od VW-ovih motora koji najnormalnije srknu i 1 L na 1.000 km. NB: U oba slucaja se radi o ispravnim motorima!
Tako kad se vlasnik VW-a (ili Skode) pojavi u servisu i pozali na "prekomjernu" potrosnju ulja od 1L na svakom potrosenom rezervoaru, servisni savjetnik mu ljubazno pokaze kako u knjizici odrzavanja stoji da je to sasvim normalno. Kao sto je npr. normalno da u motornu pilu sipate dvotaktol i ulje za podmazivanje lanca, koje se trosi slicnom brzinom kao i u VW-u.
Da se jos jednom vratim na ono zbog cega sam poceo pisati u temi: Renaultov K9K dCi motor je motor moderne konstrukcije, niskofrikcioni, ekonomican, s dva ventila po cilindru, s neproblematicnim pratecim agregatima. Konstrukcija npr. glave je dovedena do savrsenstva, uz nisku cijenu izrade (iako se upotrebljava DLC).
Taj motor u posljednjoj evoluciji se moze porediti s naboljim VW-ovim motorom 1.6 16v CR, ali je ipak nesto bolje konstruisan kad se uzmu u obzir specificna snaga, obrtni momenat i potrosnja pokretnih dijelova na testovima.
- golfiista
#364 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Dizne stradale zbog konstrukcijskog rjesenja bloka i glave? Dizne su stradale zbog samih dizni, a problem je rijesen, ne drugacijim konstrukcijskim rjesenjem bloka i glave vec zamjenom dobavljaca dizni ( bosch). Taj problem je i bio jedino u motorima 2.0, a ne npr. 2.0 kako ti kazes i svjesno siris problem na neke druge izvedbe motora.
Volis se praviti pametan, haj fino, bar to radi sa pravim argumentima a ne nekim frazama koje kupis sa bjelosvjetskih foruma. Pa znamo i mi nesto.
Na kraju krajeva, PD motor je u svemu nadmasio te CR motore i jedina prednost CR je tisi rad i jeftinija proizvodnja, dok je PD brutalan, eksplozivan motor koji puca od snage i izvedba istog od 105 ks je bukvalno dragulj automobilske industrije i porediti isti sa motornom pilom je...na kraju krajeva ti motori su se ugradjivali i u audijeve modele koji su opet deset stepenica ispred renaulta, sem ako ne smatras drugacije pa pocnes porediti megana sa trojkom sto me uopste ne bi iznenadilo.
Volis se praviti pametan, haj fino, bar to radi sa pravim argumentima a ne nekim frazama koje kupis sa bjelosvjetskih foruma. Pa znamo i mi nesto.
Na kraju krajeva, PD motor je u svemu nadmasio te CR motore i jedina prednost CR je tisi rad i jeftinija proizvodnja, dok je PD brutalan, eksplozivan motor koji puca od snage i izvedba istog od 105 ks je bukvalno dragulj automobilske industrije i porediti isti sa motornom pilom je...na kraju krajeva ti motori su se ugradjivali i u audijeve modele koji su opet deset stepenica ispred renaulta, sem ako ne smatras drugacije pa pocnes porediti megana sa trojkom sto me uopste ne bi iznenadilo.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#365 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
golfiista wrote:Dizne stradale zbog konstrukcijskog rjesenja bloka i glave? Dizne su stradale zbog samih dizni, a problem je rijesen, ne drugacijim konstrukcijskim rjesenjem bloka i glave vec zamjenom dobavljaca dizni ( bosch). Taj problem je i bio jedino u motorima 2.0, a ne npr. 2.0 kako ti kazes i svjesno siris problem na neke druge izvedbe motora.
Inace toliko ih je nadmasio,da kad je VW vidjeo da nema gdje i sam presao na CR.
Majke mi ti si bolid F1,zajebao si i onog golfa sa 80 KS.
-
goran16v
#366 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Da prekratim ovu tvoju kilometarsku filozfiju sa 2 pitanja:direstraits0078 wrote: Naravno da se 1.9 D/TD/SDI razlikuje od 1.9 TDI PDE.
Ja ti pokusavam objasniti da je konstrukciono gledano 1.5 dCi moderniji (tu je i pocela ova pisanija), a moderniji je i po rjesenjima primijenjenim iznad i oko bloka.
Posto ja nisam pitao ni za 1,9D, ni za 1,9TD, ni za 1,9 SDI nego za 1,9 TDI i posto jeftina izvlakusa od direktog odgovora "razlikuju se" NE ZNACI isto sto i to su razliciti motori (razlikuju se i motoru iz Yuga 55 i Yuga 60 pa je opet to isti motor), odgovori na ono sto sa te pitao: Da li je svaki 1,9 TDI motor koji ima drugaciju konfiguraciju, razlicit motor ili su se to modifikacije jednog te istog motora?
Zapravo i ne moras da odgovaras jer cim si umjesto kratkog odgovora poceo da mudrujes na kilometre o 1,9 D/TDI/SDI, diznama, bla, bla, bla jasno je sta je pravi odgovor ali posto ti ne ide u prilog jer automaski potapa svu teorriju o razlicitim K9K motorim svjesno ga izbjegavas.
Drugo pitanje, posto ovdje nije pitanje da li je to modernija ili starija verzija istog motora, da li ti to zelis reci da je definiciju motora vaznije ono sto je iznad i oko bloka od onog sto je blok u unutar bloka?
-
Jay Gatsby
#367 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Sva suština priče je u tome da je Sandero pozicioniran "niže" u odnosu na Clio nego Fabija u odnosu na Polo. I baš toliko je Fabija, u cjelini, trenutno bolji auto od Sandera.drndalo wrote:Gorane, ne drzi se sume od 18 kKM kao pjan plota, jer u startu teme to nije bio postavljeni reper... To je neko kasnije ubacio kad ste se poceli raspravljati...
-
goran16v
#368 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Fol je u tome da ne mozes tako rezonovati da ako je Fabia jeftinija od Pola i ako je Sandero jeftiniji od Clia onda su Fabia i Sandero automatki na istoj ravnini. Nije bitno sto je Fabia po rasponu cijena puno bliza npr. Citroenu C3 ili Renaultu Cliu bitno je da je ona jeftiij VW-ov brend i da je automatski Dacijina liga.
Jest sipak, cijene najbolje pokazuju ko je s kim u ravnini bez obzira da li je skuplji ili jeftiniji unutar grupacije.
-
volan
#369 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ako se ne varam za 15.000KM kod Dacia-e se dobije auto od 4/5 Euro NCAP zvjezdica a Fabija za ove novce ne vjerujem da zaradi 2...
- drndalo
#370 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Dobro sad, smanji ovih 5 zvjezdica, nemoj pretjerivati...
-
citroen xm
#371 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Dobiju se 4 zvjezdice, a ne znam koliko zvjezdica može dobiti sada auto bez ABS-a kako se Fabija nudila do nedavno, a možda čak i sada.
-
Jay Gatsby
#372 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
ABS nema masa vozila na cesti. A što se tiče Sandera i Renaultovog pristupa...
Does Renault's value of a human life depend on where you live?
The French manufacturer comes under attack as crash tests in Latin America show its Sandero model is more dangerous in a collision than its European counterpart.
Not only does the Brazilian model have no air bags, but expert testers found its body shell did not have the same strength as the European model and cannot cope effectively with a full-frontal crash.
http://www.guardian.co.uk/sustainable-b ... -test-ncap
Does Renault's value of a human life depend on where you live?
The French manufacturer comes under attack as crash tests in Latin America show its Sandero model is more dangerous in a collision than its European counterpart.
Not only does the Brazilian model have no air bags, but expert testers found its body shell did not have the same strength as the European model and cannot cope effectively with a full-frontal crash.
http://www.guardian.co.uk/sustainable-b ... -test-ncap
-
goran16v
#373 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Bar jednom bi za promjenu mogao prestati filozofirati napat i provjetiti da Fabiu bez ABS-a odavno nije moguce kupiti bez obzira i da ti ga usput malo viknem upravo tvojim argumentom, da to apsolutno nema nikakve veze jer ovo 2013. i da te ne ineteresuje sta je bilo nekad!citroen xm wrote:Dobiju se 4 zvjezdice, a ne znam koliko zvjezdica može dobiti sada auto bez ABS-a kako se Fabija nudila do nedavno, a možda čak i sada.
- Bakir1
#374 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
moram malo doliti ulja na vatru
octavia 2008 kilometraza se vidi

octavia 2008 kilometraza se vidi

-
goran16v
#375 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Prvo promjeni sijalicu pa se javi!
Drugo, buduci da je sluzbena (pogotovo koju voze ozenjeni pa prstenom lagano bruse volan) dobro nije ostala samo armatura. Dodji da vidis kakav je volan u istoj takvoj privatnoj na 128k km!
Drugo, buduci da je sluzbena (pogotovo koju voze ozenjeni pa prstenom lagano bruse volan) dobro nije ostala samo armatura. Dodji da vidis kakav je volan u istoj takvoj privatnoj na 128k km!
Last edited by goran16v on 05/06/2013 13:27, edited 1 time in total.