UnscarD wrote:
Prije svega radi se o objektivno novijoj pojavi. Iako su BBS boardovi i rani oblici foruma postojali i prije 20 godina, tek omasovljnje ovakvog vida komunikacije, manipulaciji nad istim daje smisao a tu pricamo o poslednjih 10 godina odnosno poslednjih 5 sa razradjenim tehnikama. Za razliku od manipulacije mainstream medijima kakvi su novine ili TV o kojima su napisane brojene knjige, ja ne znam niti za jednu koja se bavi tehnikama manipulacije na forumima i na novim medijima (koje su koluminiarale sa arapskim proljecem prije svega 2-3 godine) a ti ako znas za neku, javi molim te, tako da neko iscudjavanje o tome kako je to stara i opste poznata stvar, ustvari samo nosi pecat tebi svojstvenog nacina komunikacije koji obavezno ukljucuje licni napad i omolovazavanje sagovornika sa kojim se ne slazes. To su vec kulturoloske stvari a ja sam se na njih, od tebe, odavno navikao

. Odusevljava me ta promjena stava jer se zivo sjecam diskusija sa tobom na ovome istom forumu od prije 5-6 godina kada je tebe i tebi slicne branioce "zapadnih tekovina" bilo nemoguce objediti da NY Times, CNN, Washingtone Post a ponekad i FOX, bas i ne moraju uvijek biti sinonim za objektivnu informaciju.
Drago mi je da se ta promjena ipak desila i da si sada (odavno doduse kako ti kazes

) svijestan da transparentne "demokratije" koriste ove mehanizme za oblikovanje misljenja. Bravo, samo tako nastavi. E sad.
Je li mi pricamo o etabliranim profesionalnim medijima ili o drustvenim medijima tipa sa-x gdje svaka shusha moze napisati bilo sta bez ikakve skrutinizacije? Mislim, kakvo je to poredjenje? Prvo NY Times i CNN ne mozes u istu recenicu, nije ista vrsta medija i nije isti nivo. CNN je uostalom postao nivo Diznija. Washington Post se meni ne svidja i nikad ga nisam mogao braniti jer u njemu u glavnom pisu konzervativni autori. FOX, kad sam ja branio FOX?
No sve su te novinarske kuce jedan sasvim razliciti svijet od onog o kojem ti govoris i ne znam apsolutno kakve imaju veze jedan s drugim?
Problem se najvise svodi na jednu stvar - to je da gledas na Zapad kao jednu monolitnu piramidalnu strukturu u kojoj na sve aspekte zivota ima uticaj sami vrh, pa onda oni ispod , pa oni ispod itd. Ako vec neko kroji misljenje, onda taj izvor nije jedan , vec njih stotine. Ako neko vec ima svoje ciljeve, onda taj cilj nije jedan, vec njih milion. Ako je neki medij pod uticajem nekoga, onda taj neko nije jedan izvor, vec njih milion. U tome se ogleda otvoreno drustvo. Ne mozes ti shvatiti nista ako razmisljas da je sve pod kontrolom Velikog Brata, odnosno dok ne shvatis da postoji puno "velike" i "male" brace, "rodjaka" i treceg koljena po amidzinom komsiji. Ne mozes ti shvatiti ako si udaljen miljama od bilo kakvog dodira sa stvarnoscu, sa stvarnim ljudima koji se bave novinarstvom , pa ti se to cini sve kao velika azdaja koja vlada svijetom. Sta mislis , neko iz CIA cenzurise clanke u NYT? Da stvarno, zato su vjerovatno svojevremeno pisali o lafo krijumcarenju urana iz Nigera i o razotkrivanju identiteta Wilsonove, ili recimo o mucenju zatvorenika u Abu Ghraibu. Ali pretpostavljam, i to je u interesu skrivenih izvora moci. Tako mozes cijeli zivot sebi objasnjavati.
Pitas o nekom stivu, zar stvarno mislis da ja trosim vrijeme citajuci takve knjige? Mislim wtf? Ne, ja o tome znam jer prvo vidim i sam, ovdje na domacem nivou, drugo jer sam o tome cuo usput na radiju, tvu, novinama. Kad je bila revolucija u Egiptu, sam jebeni CNN je pricao o tome. Ali ne jebiga treba meni "knjiga".
da li si svijestan da se to isto radi nad sopstvenim gradjanima a ne samo na popravljanju slike USA u svijetu kako ti to u postu predstavljas? Sigurno da jesi (jos odavno

) . U tom slucaju mi nije jasno kako je moguce opravdati to subverzivno dijelovanje na oblikovanje misljenja masa kada bi demokratije po svojoj osnovnoj definiciji prvenstveno trebale pocivati na transparentnosti? Ne mogu se uzimati pozitivni primjeri iz demokratije kako bi se ona opravdala dok istovremeno to isto drustvo gazi osnovne postulate iste. I koliko je zaista debela linija izmedju takve manipulacije, odnosno proizvodnje pristanka i false flag operacije kao dijela te manipulacije i ko je odredjuje?
Odatle i dolazi moje pitanje sa kraja. Ukoliko mi neko kaze, jeste ovo su stvari koje ne treba da znas i neces ih znati i ukoliko me neko izmanipulise da vjerujem da je istina nesto sto nije....sta je u stvari postenije. Ovi prvi su mi barem posteno rekli "neces znati". Drugi su mi omogucili da "mislim da znam". Sa prvim barem imam neku mogucnost da nekada saznam. Sa drugim nikada nisi siguran da li znas ili samo mislis da znas

Ne znam od kad demokracija po "osnovnoj definiciji pociva na transparentnosti"? Ko te to slagao? Jedina osnovna definicija demokracije objasnjava nacin formiranja vlasti, na osnovu vecine, tu se osnovna definicija demokracije zavrsava. Sto se tice ostatka posta, to je problem modernog otvorenog drustva, visak informacija. Do tebe je da razlucis sta vrijedi citati sta ne. Ako bi ti radije izabrao potpunu cenzuru, kao sto rekoh, to najvise govori o tebi i tvojoj sposobnosti razlucivanja.